Många anslag till föreningar

och bygdegårdar i Havdhem.
Kommunalfullmäktige i Havdhems storkommun sammanträdde i lördags under ledning av vice ordföranden, landstingsman Gottfr. Larsson. Till ord. ordföranden, landstingsman H. Levander, som f. n. vårdas på Visby lasarett, beslöt fullmäktige avsända ett hälsningstelegram, innan arbetet med dagens föredragningslista vidtog.
Till överförmyndare valdes K. O. Pettersson, Havdhem, och till suppleant för honom Knut Gardell, Näs. I valberedningen invaldes efter en ledamot som avsagt sig Ragnar Nilsson, Havdhem.
Förslag till reglemente för den tidigare beslutade lönenämnden, godkändes, och vid nästa sammanträde kommer nämndens ledamöter att väljas.
Hundskatten bestämdes som förut till 20 kr, och skottpengarna fastställdes till 50 öre för vildkanin och lika mycket för kråka och skata. Hr. Knut Gardell reserverade sig för 75 öre för vildkanin.
Råttutrotningskampanjen, som för Havdhems del skulle kosta 7.000 kr, hade tillstyrkts av hälsovårdsnämnden men avstyrkts av kommunalnämnden. På ordförandens hemställan beslöt man nu bordlägga frågan i avvaktan på andra kommuners ställningstagande. För inhägnd av avstjälpningsplats anslogs 1.500 kr. Brandstyrelsens förslag till brandordning godkändes.
Ålderdomshemsdelegerades förslag till uttaxering av 1 kr per skattekrona till ålderdomshems-bygget (gemensamt med Hoburgs storkommun), i Burgsvik bifölls.
Arvodesfrågorna föranledde mycket diskuterande och voterande, ibland t. o. m. dubbla voteringar. För skolstyrelsens ordf. fanns tre olika belopp föreslagna, men man stannade vid det förutvarande beloppet, 800 kr. Fattigvårdsstyrelsens och barnavårdsnämndens ordförande får någon ökning, huvudbibliotekarien får 1.200 (förslag om 800 och 1.800 fanns också), och tillsyningslärarna fick 725 kr (lärarnas organisation har begärt 1.450 kr, och Landskommunernas förbunds motförslag är 510, kr). Sammanträdesersättningarna justerades något, nedåt för de korta sammanträdena, uppåt för de längre, och reseersättningen fastställdes till 30 öre pr km
En mängd anslag till föreningar beviljades: Gotlands konvalescentförening 300, Blindföreningen 200, sjukkassorna 50 öre pr ansluten medlem, motsvarande ca 700 kr, nykterhetsorganisationerna 700, Soldathemviet 200, de två föreläsningsföreningarna 350 vardera, Gotlands folkbildningsförbund 400 i Garantianslag för teaterverksamheten, studiecirklara 50 kr till varje
statsanslagsberättigad, idrottsföreningarna 1.050, hemvärnet 550, skytteföreningarna 600 kr.
Förra året började man ta upp anslag till samlingslokalerna i kommunen, och denna gång beviljades 3.000 kr till Grötlingbo bygdegård och 1.000 kr till Hablingbo bygdegård. En begäran om ett extra anslag på 3.000 kr till idrottsplatser avslogs, eftersom fullmäktige f. å. beviljade 6.000, varav hälften skulle utgå nästa år.
Fiskarna vid Fluntinge fiskeläge i Grötlingbo har utfört ett mycket gott arbete för att förbättra sin hamn, och nu beslöt fullmäktige enhälligt anslå 1.500 kr till en skyddsarm vid båthamnen. Vidare anslogs 200 kr till vägen Nisse-Marbodars fiskeläge.
Vid sammanträdet diskuterades vidare fiskförsäljningen inom kommunen, och man beslöt försöka få en ändring till stånd i nu gällande bestämmelser, så att det blir möjligt för fiskarna att fritt få sälja sin fångst inom den egna kommunen. Man ansåg, att fiskförsäljningen på Gotland i stort inte kunde skadas av en sådan reform, scen däremot kommer att medföra, att konsumenterna i många fall kunde få fisken både i bättre skick och till billigare pris.
Till sist fastställdes nästa års utgifts- och inkomststat i stor sett i överensstämmelse med kommunalnämndens förslag. Utdebiteringen fastställdes till 8:70, vilket innebär en minskning med 30 öre i jämförelse med årets utdebitering.

Gotlänningen
Tisdagen 14 oktober 1952
Nr 238

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *