Övertrampsfrågan kom som väntat att dominera vid Gotlands varpaförbunds årsmöte på Norrgatt i går, och man beslöt att ställa hårt mot hårt. bet ganska sensationella beslutet att på Gotland skulle tillämpas de gamla bestämmelserna, oavsett beslutet vid Svenska varpaförbundets årsmöte blir, med risk att utestängas från DM och SM, visar stämningen bland de gotländska kastarna, för vilka bestämmelsen i fjol om 80 cm bakom pinnen står som ett rött skynke.
Det blev en hel del ommöbleringar i förbundsstyrelsen och fyra nya sty relceledamöter invaldes. Bland besluten i övrigt kan nämnas instiftande av individuellt DM för oldboys, en särskild klass för icke kvalificerade i kul-DM och en utredning om poängberäkning vid kvalificering i gruppkastning och om en serie i varpa.
Årsmötet leddes av förbundsordföran. styckjunkare Erik Lundgren med Ivar Nysell vid protokollet. Ett 30-talombud hade infunnit sig. Det inleddes med en parentation över den bortgångne – styrelseledamotep Axel Nilsson i Garda, en av de främsta gotländska idrottsmännen av den gamla stammen. Av de föredragna berättelserna framgick att medlemsantalet den 1 sept. var 51 föreningar med 963 medlemmar, en ökning med en förening och 73 medlemmar under året. En instruktionskurs i Visby hade samlat 33, representanter och från Varpans dag redovisas 536 prov. Från pojkvarpan redovisas gott resultat., I övrigt redovisas både med-och motgångarna. Bland de senare nämndes det minskade deltagandet i DM och bakslagen vid årets SM.
Till valberedning vid mötet att fungera även vid nästa årsmöte valdes Erik Svärd, Harald Thunqvist, Visby, och Knut Johansson, Bara, med Edvin Malmkvist, Visby, och S. Kolmodin, Hörsne, som suppleanter. Erik Lundgren avsade sig ordförandeskapet, men valberedningen tog honom inte på allvar och han blev också omvald. Till styrelseledamöter för två år omvaldes Helmer Granqvist, Hellvi, och nyvaldes Arne Johnsson, Fröjel, Ivar Nysell och Carl Bjersander, Visby, med Helmer Olsson, Hellvi, Vald. Båteisson, Eksta, Gustaf Dahlström och Sven G. Engström, Visby, som personliga suppleanter. Efter Axel Nilsson, Garda, nyvaldes för ett år Arne ,Pettersson, Garda, med K. G. Anderson, Visby, som personlig suppleant. Vid konstituering efteråt utsågs Ivar Nysell till sekr. och Albert Nilsson till kassör. Till revisorer omvaldes Jac. Dahlström med Widar Grönberg som suppleant. Till ombud vid Svenska varpaförbundets årsmöte utsågs Edvin Malmkvist, Visby, Einar Lindahl, Gothem, Erik Lundgren, Visby, och Justus Jakobson, Klintehamn, med H. Thunqvist och Harry Netzel som suppleanter. I valberedningen skall Erik Lundgren ingå.
Beträffande Varpans dag hade det visat sig svårt att få den anslutning man hoppats och man beslöt nu rekommendera föreningarna att utse särskilda kontaktmän och att ordna provtagningen lite mera allmänt.
Så kom man då till övertrampsfrågan. Ordföranden redogjorde för den motion som VU insänt till SVF efter omröstningen bland de gotländska kastarna och som kort och gott går ut på att kastaren vid färdigställande till kast skall stå bakom målstickan och att varpan skall ha kastats innan målstickan helt passerats. Villy Pettersson och Edvin Malmkvist redogjorde för hur försöket med »80 cm» utfallit vid årets SM och den förre poängterade starkt motviljan även bland Stockholmskastarna mot den nya bestämmelsen. Den diskussion som följde blev ganska livlig men samtidigt lidelsefri då ju kastarna var mycket eniga o mat-den nya bestämmelsen måste bort. Årsmötet tillstyrkte enhälligt VU:s motion. Skulle den avslås skulle man komma tillbaka med den nästa år och innan dess skulle man begära en omröstning bland de aktiva kastarna inom samtliga distrikt. Man beslöt även att innebörden i den gotländska motionen skulle tillämpas nästa år, oavsett vad beslutet i Stockholm blir, med risk att utestängas från DM och SM.
Vidare beslöts att individuellt mästerskap i både cm och kula skulle hållas för oldboys och att pojkvarpan skulle fortsätta nästa år under samma former som i år. I samband med den sistnämnda frågan lämnade folkskollärare John Örve en redogörelse för hur pojkvarpan lagts upp i år och han fick ett tack av ordföranden för sitt goda arbete för denna sak. En särskild klass skulle ordnas vid kul-DM för de lag som av olika anledningar inte kunnat vara med på kvalificeringen vid cm-DM. Styrelsen fick i uppdrag att utse arrangörer för nästa års DM. Om inga andra anmäler sig tar Hemse cm-DM och Gothem kul-DM. Två förslag till förtjänsttecken förelåg och styrelsen fick i uppdrag att arbeta vidare på det som i centrum upptar en varpkastare. Årsmötet ställde sig positivt till en skrivelse från idrottsförbundet om att varpkastare skulle ställa sig till förfogande som övervakare för villkorligt dömda.
Delade meningar rådde om ett förslag till poängberäkning vid kvalificering i gruppkastning och det bleve en rätt livlig diskussion innan förslaget remitterades till styrelsen för utredning till nästa årsmöte. Einar Lindahl efterlyste korpvarpa i Visby, som borde vara något för IV att ta upp igen. Intresset för en sådan visade sig vara stort. Det gäller bara att få någon som kan åta sig att sköta denna stora apparat. Till slut fick styrelsen i uppdrag att utreda frågan om en serie i varpa, efter förslag av Erik Svärd. Sedan Edvin Malmkvist tackat styrelsen och ord föranden för arbetet under det gångna året avslöts sammanträdet, som då pågått i fem timmar med avbrott för kaffedrickning.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243