Skatten blir oförändrad i Dalhems storkommun.

Om oförändrad utdebitering med 8 per skattekrona beslöt fullmäktige i Dalhems storkommun vid sammanträde i lördags. I kommunalnämndens statförslag äskades en utdebitering med 8: 30 men fullmäktige strök ett förslagsanslag på 8.500 kr till en av kommuner i länet planerad råttutrotning. Därtill minskade man 10.000 kr i beräknade investeringar med utdebiterade medel till skolor och ålderdomshem.
Skatteintäckterna räknas på totalt 45.658 sk.-kr. och uppgår därmed till 365.264. Alderdomshemsfonden tillföres trots justeringarna 35.000 kr och skolorna får 44.000 kr till investeringsändamål. De största summorna i statförslaget redovisas självklart under rubriken Undervisning och kulturell verksamhet, där utgifter och inkomster balansera på 476.861 kr. Av denna summa skall 180.014 kr täckas genom utdebitering.
Beträffande ersättningar till kommunens förtroendemän gjordes i vissa fall på lönenämndens förslag justeringar uppåt. Hundskatt och ersättning till jägare för dödande av skadedjur fastställdes till samma belopp som tidigare. Bland anslag till föreningar och institutioner märkes ett till idrottsföreningarna med 1.600 kronor.
Fullmäktige beslöt vidare om kommunala bostadstillägg att utgå med 100 kr till vardera av äkta makar och med 150 kr åt ensamstående. Bidraget skall utgå fr.o.m. 1954 efter behovsprövning i varje enskilt fall. Ett förslag om försäljning av en kommunen tillhörig fastighet under Norrgarde i Vallstena föranledde inget annat beslut än att frågan avfördes från dagordningen.
Vid företaget kompletteringsval utsågs arrendator Erik Hansson, Dalhem till ledamot i markegångsnämnd för 1953. Till roteombud i Hörsne valdes lantbr. David Pettersson, Mörrby, med Ture Jakobsson, Prästgården, som suppl.
Förhandlingarna leddes av ordf. Em. Glifberg, Ekeby, vilken när han öppnade sammanträdet erinrade om ledamoten Edvin Svensson, Gothem, som avlidit sedan fullmäktige sist var samlade. Den bortgångnes minne hyllades med en tyst minut.

Gotlänningen
Måndagen 27 oktober 1952
Nr 249

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *