Sammanvuxna som siamesiska tvillingar och tätt samman-krupna på den annars industriödsliga Gutaön ligger vid slitestranden Slite cementfabriks och Gotlands kraftverks båda stora fabrikskomplex. Ju mer de utvidgar desto mer växer de ihop till en stor yttre industrien het.
För kraftverkets del har dock av allt att döma just nu i höst den sista yttre utvecklingsfasen fullbordats vad beträffar bolagets anläggningar i Slite. Även om Slite, som efter fastlandskabelns färdigställande om ett par år fortfarande blir »elmetropolen» här på ön, men får stå i reserv så synes Gotlands elektrifiering i varje fall organisatoriskt redan nu vara fullt utbyggd och ej komma att undergå några väsentliga förändringar. Den nu färdigställda utbyggnaden omfattar en 50-procentig utökning av kontors- och administrationsbyggnaden.
När man i den regngrå novemberkylan kommer mer eller mindre vadande fram på Slite Storgata genom cementbolagets imponerande grå tristess lyser det förstorade och nymålade kraftverkskontoret optimistiskt friskt i en stark lejongul ockraton. En färg som inom parentes är åtskilligt vackrare än den varken gula eller vita gräddfärg som är så vanlig på våra kalkputsade hus.
Kraftverkets chef dir. Fritz Dehnberg visar sig vid en intervju synnerligen glad åt de nya lokalerna och betonar att både arbetsförhållanden och trivsel ökat i hög grad. Personalen har under senare år starkt ökat och utgör numera 31 personer. Utom chefen finns det åtta ingenjörer samt en kontorspersonal bestående av )tretton män och nio kvinnor. Då kontoret som är en två-våningsbyggnad tidigare upptog en yta på endast 15 x 10 meter är det lätt att förstå att det var trångbott. Man kanske inte precis satt i knä på varandra, det är i längden nog inte så angenämt som man kanske kan förmoda, men säkerligen fordrar det stor koncentration att prestera ett gott arbete i ett rum där åtta personer är sysselsatta med mer eller mindre olikartade kontorsarbeten. Kontorsbyggnaden har nu förlängts med nio meter, vilket om man tar hänsyn till att exempelvis nya trapputrymmen ej behövt komma ifråga så har den direkt användbara golvytan i det närmaste fördubblats. Genom att byggnaden ligger på den ganska branta sluttningen upp mot Lännaberg så har entrén blivit lagd genom källarvåningen. Där har nu nybyggts arkiv samt förråd för el-mätare. Kommer man sedan trappan upp i den egentliga bottenvåningen passerar man först förbi en lucka in till telefonväxeln, vilken även fungerar som upplysningskälla om personer och lokaliteter för den mer eller mindre bortkomne tillfällige besökaren.
Det stora kassakontoret, där förut de åtta samsades om utrymmet, har nu avdelats och numera är det fem personer som här är sysselsatta med kassa och bokföring. Närmast intill och likaledes åt sjösidan och som första rum inom nybyggnaden ligger kamrerarekontoret där kamrer N. Erninge residera. Sedan följer inköpsavdelning och sist avlöningskontor. På norra gaveln och tvärs över den ljusa korridoren finns ett bra reservrum och därintill ett stort personalrum med pentry. Tidigare fanns inte något personalrum utan ett skyddsrum i källaren intill entren fick tjäna som ersättning, och att döma efter de glada röster och den doft av kaffe som den elräkningsbetalande allmänheten alltsom oftast uppfattade redan innanför ytterdörrarna fungerade även det systemet väl. Genom att ett pentry nu även inrättats så har den kvinnliga delen av personalen åtagit sig kaffekokningen vid den obligatoriska eftermiddagskafferast som till trevnad för personalen sedan länge tillämpas här vid kontoret. Innan, vi lämnar denna våning kan vi lägga märke till att det gamla kamrerarkontoret och avlöningskontoret nu tagits i anspråk av installationsavdelningen, under det att installationsavdelningen har omändrats till rum för olika kontorsmaskiner såsom dupliceringsmaskin, stans m. m.
I den översta våningen där speciellt linje- och energiavdelningarna hade det olidligt trångt, har de nu i stället fått rymliga avdelningar, som uppfyller den äldre delen av våningen så när som på ett maskinskrivningsrum. Mot sjösidan i den nya delen kommer man först till ett konferensrum, som i sin tur gränsar till direktör Dehnbergs kontor. Han har här liksom de övriga sqm arbetar i lokaler som ligger mot sjösidan en vidöppen utsikt över Vägumeviken mot Asunden som säkerligen inte endast är friskare utan Oven mer stimulerande än om huset varit vänt mot det rökigt grå fabriksområdet. Återstår sedan att nämna att det på motsatta sidan av korridoren finns två rum, varav driftsingenjör Jacobsson disponerar det ena och det andra är ritkontor.
Genom det nu avslutade utvidgningsarbetet som. pågått i det närmaste ett år har Gotlands kraftverk fått ett rymligt och trivsamt kontor med personsökaranläggning och andra finesser som hör till fullt modern standard.
Vad kraftverkets anläggningar i Slite i övrigt beträffar så är att notera, att inredningen av en i somras färdigställd mekanisk verkstad pågår som bäst och beräknas vara klar vid årsskiftet. Verkstadens maskinutrustning har anlänt så det är monteringen som nu pågår. Vid den nyöppnade verkstaden för omlindning av enmotorer är arbetstillgången närmast större än beräknat så det lovar i varje fall hinintills gott för framtiden.
Gotlänningen
Torsdagen den 13 November 1952
Nr 264