Från sjön.

Skeppet Eugenie, kapten Lyberg, har enligt telegram hit, igår välbehållet inkommit till Rio Janeiro.
— Engelska briggen Cambois, hemma i Blyth, på resa från Sölvesborg till Oskarshamn, barlastad, törnade å Mellgrundet utanför Ronehamn i onsdags eftermiddag, men kom med egen hjelp flott och fortsatte resan. Fartyget lär tillhöra skepparen, hvars namn ännu är okändt.
— Barlastade skonerten Hardi från Arendal i Norge råkade under natten till söndagen grundstöta å den omkring en och en half mil utanför Oskarshamn varande Furön. Skonerten, som var på resa från Malmö till Dala ö, drefs af stormen in i sunde:, Kapten trodde sig vara längre från fyren på Furön än hva han i verkligheten var, hvilket hade till följd, att skutan grundstötte å ett ref. Besättningen, 7 man stark, begaf sig iskeppsbåten till ett närbeläget skär, der den hämtades till Furön af lotsarne, som förplägade de nödstälde. Sedan de torkat sina af vatten genomvåta kläder, landsattes de af lotsålderman J. F, Ohlson, som åtföljd af kustbevakningen, genast efter det strandningen på morgonen från land iakttagits, seglade ut mod lotskuttern till Furön. Jämväl en del bergade, besättningen tillhöriga effekter, ilandfördes. Skutan blir vrak, emedan den är sönderslagen i botten och vattenfyld, samt ligger för närvarande till följd af det vid gruudstötvingen ovanligt höga vattenståndet på endast ett eller ett par fot djupt vatten. Den är a:surerad för 10,500 kr. och har plöjt hafvets vågor i 32 år.
— En större, i Gefle hemmahörande brigg, Vilhelmina, på resa från England till (tefle med last af kol och jern, drefs af stormen in i Kalmar sund och sökte nödhamn vid Vållö, der lots begärdes och erhölls. Briggen infördes och förankrades i farleden innanför Vållö, men då stormen tilltog orkanlikt, måste masterna kapas för att skydda fartyg med last att drifva i land på ett akter om detsamma befintligt grund. Hade ankarkettingen spruugit, hade räddning ej varit möjlig hvarken för folk eller fartyg. Briggen, som under storjemväl men sprungit läck, har inbogserats till Oskarshamn af åogarne Borgholm och Oskarshamn.
— Fyrskeppet Finnogrundet ankom 27 d:3 till Stugusund, sedan det törlorat ett ankare och kommit i drift under den senaste nordliga stormen. För öfrigt allt väl ombord.
— Ångaren Pallas påstötning lär, enligt hvad det påstås, hafva föranledts genom någon felaktighet med Sundö fyr, som vilseledt. Vid undersökning å slip har ej heller någon skada kunnat förmärkas å ångarens botten.
— Om den i lördags strandade Visby-jakten Bröderna, meddelas nu: Lasten, som är assurerad och till närmare 3/4 välbehållen, upplossas, och fsrtyget, som lidit betydlig skada, anges kunna räddas samt efter slutlossning inbringas till närmaste hamn för undergående af reparation.
Med knapp nöd räddades af folk från land besättningen, som utgjordes af skepparen och en pojke.
— Till Liverpool har ingått meddelanden öfver en explosion, som 8 dennes inträffade ombord &å i Bosten liggande skeppet Wear Eaggle. Fartyget var lastadt med nafta och lossade den samma i hamnen. Sedan en arbetare begifvit sig ned i rummet, för att biträda med lossningen, inträffade en förfärlig explosion. Hela däcket blef bokstafligen slungadt i luften, I nästa ögonblick var fartyget en enda eldmassa från fören till aktern.
I följd af lastens antändbara natur utbredde sig elden med utomordentlig hastighet och stack yttre bygaader, magasin och laboratorier, som lågo vid lossningsplasten, i brand.
Kocken, som vid fillfället för explosionen var i kabyssen, slets i stycken. Årbetaren slungades i luften och hans lik har ej sedermera påträffats. Den öfriga besättningen räddades som gevom ett underverk. Kaptenen och styrmannen ledo dock svåra skador.
De genom eld och explosion åstadkomna förlusterna uppskattas tillsammans till 1,800,000 kronor.
— Man har mnu lyckats bortspränga den sten, som inträngt i styrbordskolboxen å fartyget Konstantin, hvars strandning vi omtalat, äfvensom tolf stenar på yttre sidan af fartygsskrofvet, hvarefter fartyget tagits flott.
— Norska barkskeppet Clio, lastadt med 150 standards plankor, befans 23 dennes drifvande med bräckt roder utanför Holmön. Bergninga- och dykeribolaget Neptuns ångfartyg utgick från Holmsund och har infört detsamma, svårt skadadt, till sistnämda hamn.

Gotlands Allehanda.
Fredagen 30 September 1887.
N:r 78.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *