Från Amerika.

Duluth, 30 Nov. 1891.
Herr Redaktör!
Måhända skulle det intressera en del af Er tidnings läsare, att få höra något från depna aflägsna trakt på jorden, synnerligast som ett stort antal svenskar och norrmän här nedslagit sina bopålar. Dulnth är jämförelsevis en af Minnesotas äldre städer, men har under många år fört ett tynande lif, beroende på, dels att det omgifvande landet varit mycket glest bebygdt, dels på dess bristande förbindelser med det inre at Amerika. Förhållandena ha på sistone betydligt förändrat sig, och dess framåtekridande har varit utan motstycke äfven i Amerikas historia. Med en naturlig hamn, eom kunde rymma alla länders flottor, har dess sjöfart antagit gigantiska propotlor ner. De fleste af nordvesterns jernbanorutmynna bär, och hit strömma alla produkter från landet härimellan och Klipp-bergen, för att sedermera skeppas ut på den stora verldsmarknaden. Staden ligger som bekant vid Superiorsjön, den största af det insjösystem som jämte storartade kanalanläggvingar sätter dessatrakter i direkt förbindelse med Atlanten. Enligt officiel rapport utskeppades bärifrån under förlidet år 30 millioner bushels hvete, 240 mill. fot trävirke och 168 mill. ton kol. Antalet af de fartyg, som besökte vår hamn uppnådde den vackra summen af 2,534.
Hvad som i väsentlig mån bidragit till staden Duluths framgång äro de oerhördt rika tillgångar på mineraler, som finnas i trakten, För endast några få år sedan var landet i norra delen af staten en snart sagdt okänd vildmark, endast genomströfvad af ociviliserade indianstammar och den oförfärade jägaren och trappern, som här fann rik tillgång på värdefulla pelsdjur. Landet är nu till stor del uppmätt af regeringens landtmätare — jag har sjelf undersökt vidsträckta trakter deraf och fonnit dess naturliga resurser vara nära nog outtömliga. Dass tillgång på jern är omätlig och det påstås af sakkunniga personer att malmen från Tower och Hly-minorna är follt jämförlig med den bästa svenska. Dessutom hafva påträffats rika silfver- och koppar-fyndigheter och stora kapitaler användas årligen att ur jordens innandöme upphämta dessa skatter, En annan ej oväsentlig faktor i listan på denna trakts resurser äro de storartade faruskogarne, hvilkas utmärkta trävirke är så välbekant, Af jordbruksland finnas äfven väldiga sträcksiogar; det utgöres för det mesta af lerblandad svartmylla 1—2 1/2 fot djup på lerbotten och således af allra bästa beskaffenhet, Detta Eland är till största delen bevuxet med löfskog, mest arp, genomskuret af en mängd mindre floder och vattendrag. Tusentals små insjöar förläna åt landskapet ett af dessa behagliga, leende drag, som på så angenämt sätt tilltalar den recandes öga. Dessa sjöar vimla af fisk och den omgifvande skogen har god tillgång på allt slags vildt såsom elg, björn och rådjur, för att icke tala om uttern, mården och älvan: För sportsmannen är det ett riktigt Midorado och för nybyggaren en plats, der ham snart kunde skapa en oberoende framtid.
Denna uppsats kunde misstänkas för att vara en landtannons, om jag icke bifogade den anmärkningen att allt landet tillhör regeringen och utan afseende på högre eller lägre värde gifves bort som »Homestead» d. v. s. att hvarje man och qvinna som uppnått myndig ålder kan för intet erhålla 160 acres acre = 43,560 qvadratfot) deraf. Men skulle någon af mine landsmän önska att skaffa sig ett nytt hem på denna sidan Atlanten, så vill jag endast uppmana Er till att, i stället för att hänvända Er till någon af de många landagenter, som lofva så mycket och hålla så litet, hellre tillskrifva mig för tillförlitliga upplysningar.
H. Fegræus.
501 Lyceum
Dulutb; Minn.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 December 1891
N:r 201

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *