Tjänste- och lönereglementet för stadens tjänstemän.

Länsstyrelsen fordrar särskilt lönereglemente för polispersonalen.
Länsstyrelsen har fastställt stadsfullmäktiges i Visby den 23 november 1937 fattade beslut rörande tjänste- och lönereglemente för Visby stads tjänstemän jämte därtill hörande lönestat i vad detsamma rör polispersonalen.
Från fastställelsen undantages dock regleringen av löneförmånerna för poliskommissarien, varom beslut kommer att fattas i samband med den på k. m:ts prövning ankommande frågan om fastställelse av lön för stadsfiskalen, med vilken tjänst är förenad befattningen som poliskommissarie.
Länsstyrelsen finner det vara påkallat att det för polispersonalen, beträffande vilkens allmänna tjänsteåligganden gäller av länsstyrelsen fastställd instruktion, uppgöres särskilt lönereglemente, upptagande endast sådana bestämmelser som ha avseende på denna personal.
Länsstyrelsen anser det ur flera synpunkter mindre tillfredsställande, att av de fjorton poliskonstaplarna, tillhörande ordningspolisen, icke mindre än fyra äro upptagna i lönestaten såsom extra befattningshavare. Vad sålunda anförts finner dock länsstyrelsen ej utgöra tillräcklig anledning vägra fastställelse å stadsfullmäktiges beslut. Det från vissa av polispersonalen framställda yrkandet att lönereglementet skulle förklaras tilllämpligt fr. o. m. den 1 januari 1937 anser länsstyrelsen ej ha tillräckligt fog.
Länsstyrelsen förelägger stadsfullmäktige i Visby att låta utarbeta och antaga särskilt lönereglemente för stadens polispersonal samt att före den 1 april 1939 ha underställt länsstyrelsens prövning beslutet härom.
Det åligger magistraten i Visby att samtidigt till länsstyrelsen inkomma med förslag till de ändringar i gällande instruktion för polispersonalen i Visby stads polisdistrikt; som kunna vara på kallade i samband därmed.
I lönestaten har upptagits nedanstående polispersonal med följande löneförmåner, nämligen två extra ordningspoliskonstaplar, utan polisskola, i tolfte lönegraden med en årlig grundlön av 2,400 kr. och tre ålderstillägg ett vart å 240 kr.; 2 extra ordningspoliskonstaplar med polisskola, i femtonde lönegraden med en grundlön av 2,760 kr. och tre ålderstilllägg, ett vart å 276 kr.; tio ordinarie ordningspoliskonstaplar i adertonde lönegraden med en grundlön av 3,120 kr. och tre ålderstillägg å 312 kr.; två kriminalkonstaplar i tjuguförsta lönegraden med en grundlön av 3,480 kr. och tre ålderstillägg å 348 kr.; en överkonstapel för ordningspolisen i tjuguandra lönegraden med en grundlön av 3,600 kr. och tre ålderstillägg, ett vart å 360 kr.; en kriminalöverkonstapel i tjugutredje lönegraden med en grundlön av 3,720 Kr; med tre ålderstillägg, ett vart å 372 kr.
Ålderstilläggen skola utgå efter resp. 3, 6 och 9 års tjänstgöring.
I lönestaten har dessutom upptagits en poliskommissariebefattning, förenad med stadsfiskals- och polischefstjänsten, med en grundlön av 7,080 kr., varav 4,080 kr.
för den första och 3,000 kr. för den senare befattningen, samt med tre ålderstillägg, ett vart å 708 kr. efter ovannämnda års intervaller.
Av tjänste- och lönereglementet inhämtas bl. a. att detsamma skall träda i kraft den 1 januari 1938.
Polischefen har i sitt yttrande anfört att polispersonalen borde utökas med ytterligare en kriminalkonstapel, att av de fjorton ordningspoliskonstaplarna tolv borde vara ordinarie, och att särskilt tjänste- och lönereglemente borde upprättas för polispersonalen samt att stadsfullmäktiges beslut i fråga om stads fiskalens—poliskommissariens lön stode i strid med av k. m:t fattat beslut.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *