Barlingbo kyrkas s. k. relikskrin,

som för några tiotal af år sedan var på väg till en gelbgjutare härstädes för att säljas till sitt metallvärde och som af en ren tillfällighet räddades och återkom till kyrkan, blef en tid derefter inköpt åt statens historiska museum och utgör nu en af det rika museets märkligheter.
Senast utkomna häfte af k. VitterhetsHistorie- och Antiqvitets-akademiens månadsblad (n:is 238—240) innehåller 2:0e afbildningar af nämda skrin och en af riksantiqvarien Hans Hildebrand författad beskrifning af detsamma, hvaraf här i kort sammandrag må meddelas:
Skrinet är af koppar, 23 centimeter långt, 14 cm. bredt, och 17 cm. högt; de för sig gjutna och vid bottnen fastlölda djurformade fötterna inberäknade. I locket finnes en fyrkantig lucka med 2 gångleder och en hasp, som går ned i eo på skrinets framsida anbragt bylsa, i hvilken ett hänglås varit anbragt, och skrinet synes således bkaft till uppgift att förvara. föremål af värde. Man bar kallat det ett relikekrin, men det är knappast troligt, att man förvarat reliker i ett så lätt flyttbart föremål, som detta skrin, ej heller att man i ett sådant hopat sådana på hvarandra. I kyrkan hafva nog fannite andra värdeföremål, penniogar eller annat, som med fördel kunde i skrinet förvaras. — På luckan finnes ingraveradt ett cirkelformigt band med växtornament. Inom cirkeln ses Guds Lam med korsgloria kring det högt burna hufvudet, högra foten håller en staf med fana, och från bröstet rinner blod i en kalk. På hvardera sidan af luckan ses två mindre cirklar, och mellan de tv& cirklarna å ena. sidan en åttauddig stjerna och å den andra en fembladig blomma. I de fyra sålunda – begränsade medaljongerna ser man evangelisternas sinnebilder: Engeln (Matteus), Lejonet (Lukas), Örnen (Jo hannes) och Oxen (Markus). Enhvar af dassa har bredvid sig ett språkband, tre af dem äro tomma, i det fjerde finnes ett par bokstäfver, som dock icke gifva någon mening.
Skrinets fyra sidor äro upptagna af figurer, anbragta under dels halfcirkelformiga, dels spetsiga bågar, som appbäras af sneda pelare med bladprydda kapitäl. På midten af skrinets baksida syns bilden at Kristus med gloria, sittande på en rikt sirad tron, och på hans båda sidor stå Petrus med nyckeln och Paulus med svärdet; utanför dem å samma sida synas två män, den ena med bok i handen, samt båda med bara fötter, och tyckas således, enligt medeltidens kristna bildregler, vara apostlar. — På framsidan synas fem män, äfven de med bara fötter. Två af dem hafva i ena handen en bok. — På akrinets ena smala sida ses tre män med bara fötter, alltså de tre återstående apostlarne, Eno af dem bär i handen en knif, och är således Bartolomeus, som blef flådd, och knifven är hans marter-redskap. En annan å samma sida håller i handen en korsprydd staf.
— Å den motsvarande smala sidan ser man tre qvinliga helgon med palmqvistar i händerna, Samtliga bilder äro groft och handtverksmessigt tecknade. — Riksantqvarien anser, att detta fornminne bör hänföras till den s. k. öfvergångestilens tid, med andra ord till 1200-talet, och dess ornering påminner om medeltidens miniatyrmålningar och dopfonter.
I samma häfte af Månadsbladet finnes afbildningar utaf en grafsten af sandsten med rik och prydlig ornering samt runskrift, äfvensom af en sten med.fyra cylindriska fördjupningar, båda från Ekeby kyrka (annex till Barlingbo) komna till statens museum.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 11 September 1893
N:r 141

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *