Från landsbygden.

Södra Gotland, 19 Sept.
Flera okynnesbragder uttördes härom natten i en socken härute. För Eder meddelare ha desamma skildrats sålunda: Ett långt atycke gärdesgård af virke »upplyftades» och bars från platsen ett längre stycke bort, en grind vid en arbetares gårdstomt aflyftades och bortbars likaledes; en annan grind på en väg bröts bokstafligen från sina stolpar octr lades tvärt öfver vägspåret, troligtvis i syfte att under nattena mörker förorsaka någon skada för möjliga vandrare eller åkande å nämde väg. Ett s. k. »led» nedrefs emellan en hage, der kreatur betade och en sädesåker, antagligen för att dessa kreatur skulle förorsaka skada på säden, Mos en arbetare stod en vagn på gården som ej heller fick vara i fred för de råa sällsrne, hvilka naturligtvis varit flera i sällskap; nämde vagn togs i sär och somliga delar slungades långt bort, andra delar, deribland bjulen, kastades i-en närbelägen brunn. För en ett stycke längre bort boende landtman fördes alla i en hage betande kreatar ut och drefvos långt in i en närgränsande socken, der de efter mycket sökande omsider återfunnos af ägaren i sädesåkrar, ängar och hagar. Ifrån det ställe der gärdesgården bortfördes, till den plats der sist nämda kreatur borttfördes är omkr. en half mil, så att nog ha de råa sällarne haft brådtom att undanstöka så mycket på en natt. Hvad som ligger till grund för illdådens föröfvande är svårt att veta, men att hämd varit motivet anses ej tänkbart, då ju så många olika personer berörts deraf, Antagligen är det blett okynne som varit driffjädern. Man har icke ännu trots de ifrigaste forskningar lyckats få någon spaning på de lufbpna illdådens utötvare, men särdeles önskligt vore att de blefvo ertappade och befordrade till välförtjent näpst för sitt usla handlingssätt.

Kornstackarne, som i år varit ganska tannsådda på åkerfälten ha nu nästan öfverallt fått krypa in i ladan. I medeltal kan härifrån trakterna sägas, att skörden af detta sädesslag gifvit ungetärligen 4:de kornet, hvilket ju är ganska klent resultat. Vigten varierar mellan 110—120 kilogram på gammal tunna.

Jagttiden å rapphöns som ingick i går gynnades af det härligaste väder för dem som idka denna sport. Hönsen äro detta år ganska talrikt representerade härstädes, Å harar Så tillgången deremot ganska ålent härute i södret.

Östergarn 12 Sept.
Ett för detta år ovanligt långt hafrestånd har man funnit på en åker härstädes, tillhörig hemmansägaren Lars Jacobsson, Fackla. Ståndet i fråga mätte i längd, vippan inräknad, 5 fot och 4 tum. Vippan innehöll ej mindre än 214 korn.

Höstsådden är nu, tack vare det ihållande regnet, afslutad och mångenstädes ser man redan friskt grönskande rågfält.
Fortfar regnig väderlek, kommer den späda brodden mångenstädes utt taga skada.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 13 September 1893
N:r 142

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *