För förfalskning

av en postanvisning i Hemse har landsfiskalen i Solna distrikt på begäran häktat kopparslagaren Axel Valdemar Elberg och järnarbetaren Erik Vilham Lindberg, låda födda 1896 i Stockholm, och skrivna därstädes. De häktade ha hitlänt med fångtrasport och avbida nu i kronohäktet rannsakning inför södra häradsrätten.

Gotlands Allehanda
Måndagen 1 mars 1920
N:r 50

Fängelsepredikantens årsredogörelse.

Predikanten vid härvarande kronohäkte, pastor P. H. Nehleen, har nu till domkapitlet avgivit redogörelse för sin verksamhet under år 1919 och därvid framdragit en del anmärkningsvärda iakttagelser, som han under året haft tillfälle att göra.
Han framhåller sålunda att under året antalet fångar har minskats avsevärt sedan föregående år. Detta är ju ett gott tecken i synnerhet som levnadsomständigheterna ingalunda förbättrats sedan världskrigets slut, så att de ge anlednings till mindre frestelser. Största antalet fångar äro ju sådana som straffats för stöld. Ett par av dessa hava varit kleptomaner, vilkla det torde vara omöjligt att föra tillrätta. De äro mera förtjänta av sina medmänniskors medömkan och avsky. Ofta häva de dessutom ifrån sin tidigaste barndom varit föremål för en försummad uppfostran.
Blott ett av de omförmälda brotten har varit begånget under rusets inflytande. Av de fem, som under året varit straffade för brott mot krigslagen, visade endast en uppenbar bitterhet emot den militära myndigheterna. Denna bitterterhet hade han insupit under samvaro med »Efraims söner», under vars inflytande han kommit. Men samma bitterhet visade han även mot all annan myndighet. Denna nämda sekt söker visserligen, säges det i berättelsen, göra sig hörd som religiös sådan, men den är i grunden anarkistisk och predikar under reägionens täckmantel samhällsordningens kullkastande. Sådant
föder av sig endast trots och brott.
Rörande sin verksamhet vid fängelset meddelar pastor N. att under visning huvudsakligen med ledning av Luthers katekes varit ordnad så gott som varje vecka med samtliga – fångar gruppvis. Högmässa i någon förkortad form, har dessutom varje sön- och helgdag varit anordnad vid häktet.
Biblioteket har varit flitigt anlitat under året.
Jämförelsevis lätt har det på grund av bristen på arbetskrafter varit att skaffa frigivna fångar arbete. Därigenom har ju i viss mån deras återupprättande underlättats.

Gotlands Allehanda
Måndagen 1 mars 1920
N:r 50

Dödsfall.

F. majoren vid Gotlands infanteriregemente C. A. Olsson avled i går i Kalmar i en ålder av 75 ½ år.
Född i Ljungby församling tillhörde major O en gammal framstående odalsläkt, som under generationer varmt nitälskat för hembygds och fosterlands intressen.
Efter uppnådd pensionsålder har major O tjänstgjort vid inskrivnings- och rullföringsväsendet. Städse varmt intresserad för skarpskytte- och skytterörelsen har major O i över 50 år verkat för densamma och kvarstod ännu som ordf i Kalmar skyttegilles styrelse. Under 15 år tillhörde major O. Kalmar södra hushållningssällskaps förvaltningsutskott, i vars komitéarbete han intresserat deltog. Vidare har major O varit överkontrollör på Gotland och innehade ännu vid sitt frånfälle justerarebefattningen i Kalmar län.
Den avlidna var en nobel personlighet, aktad och avhållen av alla, som med honom kommit i beröring. Närmast sörjes han av maka, född Sneckenström, och av barn av vilka dottern Karin är gift med överstelöjtnant Carl Bolin härstädes.

Gotlands Allehanda
Måndagen 1 mars 1920
N:r 50

Dödsfall. C. A. Olsson

Att vår käre make och fader f. d. MAJOREN m. m. C. A. Olsson stilla avled idag 75 1/2 är gammal varder härmed släkt och vänner samt forna kamrater meddelat.
Kalmar den 29 febr. 1920.
Fanny Olsson född Sneckenström.
Barnen.

\"Dödannons\"

Gotlands Allehanda
Måndagen 1 mars 1920
N:r 50

Biograferna.

Skandiabio har denna gång en alldeles vansinnigt rolig fars, kallad »Midnattsexpressen», som är av den beskaffenhet, att man bara undrar hur fotografen kunnat fått ihop\’et. Gapskratt garanteras, isynnerhet då det som påbröd bjudes på en Chaplinfilm i två akter.
Visbybio har ett lustspel, där den mycket berömda Mary Pickfords något mindre berömda bror Jack spelar huvudrollen.
Folkbiografen har en äventyrlisfilm, där det lär gå undan »För brinnande livet».

Gotlands Allehanda
Måndagen 1 mars 1920
N:r 50

Arbetareföreningens föreläsningar.

I går afton höll lektor Hj. Jansson sin andra föreläsning i serien över ämnet: »Folkens tro om döden och de döda». Efter en kort återblick på förra föreläsningen sysselsatte sig tal. till en början med likbränningen eller seden att bränna de döda. Denna sed har troligen uppkommit i Indien och därifrån utbrett sig vidare till andra folkslag. Under den senare bronsåldern var likbränning det vanligaste begravningssättet här i Norden. Den dödes brända ben nedlades i en gravhög tillsammans med gravgåvor. Den förnämsta gravhögen från denna tid är Björns på Håga i närheten av Uppsala. En undersökning av denna hög har gett en god föreställning om hur likbränningen försiggick omkring 1100 år f. Kr. I övergångstiden mellan brons- och järnåldern användes omväxlande jordande och bränning av de döda. Under järnåldern blev jordandet det förhärskande begravningstattet.
I fortsättningen av föreläsningen redogjorde tal. för antikens uppfattning om döden och de dödas tillvaro, sådan denna föreställning utvecklats ur den grekisk-romerska myttologtion och skildrats av Homerus.
Slutligen uppehöll sig tal. vid den nordiska mytologien, som delvis påverkats av den grekiska kulturen. I detta sammanhang omnärndes de s. k. båtgravarna och skeppssättningarnas av vilka senare flera påträffats här på Gotland.
Det intresserade auditoriet mottog föreläsningen mod hjärtligt bifall.

Gotlands Allehanda
Måndagen 1 mars 1920
N:r 50

Dödsfall. Anna Elisabeth Hansson

Härmed tillkännagives att Gud till sig hemkallat min älskade maka Anna Elisabeth Hansson, f. Viberg, som stilla och fridfullt avled i dag kl. 7,30 f, m. i en ålder av 83 år och 1 mån., sörjd och saknad av mig, barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt släkt och vänner.
Söderkvie i Grötlingbo den 28 februari 1920.
Jakob Hansson.
Sv, Ps. 473.

\"Dödsannons\"

Gotlands Allehanda
Måndagen 1 mars 1920
N:r 50

Passagerarelista.

Med VISBY från Norrköping och Nynäshamn den 3 nov.: Postmästare Cederwall, stiftssekreterare Endre, grosshandl. Blom, kapten Pallin, hrr Jansson, René, Lingström, Zimmerdal, Andersson, Brandt, Palmgren, Johansson, Jacobsson, Elmgvist, Andersson, Jakobsson, fruar Hansén, Jacobsson, frknr Johansson, Lingström, Wickström, Levén, Hedenberg.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 November 1928
N:r 259

Vedförsäljning från Gotska Sandön.

Undertecknad emottager före kl. XII på dagen lördagen den 15 maj 1920 skriftliga anbud å 157 kbm. barrved (1:a 80, 2:a 26 och 51 kbm. grenved).
Veden säljes sådan den befinnes upplagd vid Säludden och Fyrstationen.
Anbuden skola vara inlagda i förseglade kuvert med påskrift »Anbud å ved» samt innehålla ett bestämt pris för hela partiet. Högst 8 dagars prövningstid förbehålles, varunder anbudsgivaren är bunden vid sitt snbud.
Närmare upplysningar om vedens beskaffenhet, betalningsvillkor m. m., lämnas på begäran av undertecknad, telef. 589.
Visby den 29 april 1920.
Carl Th. Fredholm.
Jägmästare i Gotlands län.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 30 April 1920
N:r 99

Termperatur och lufttryck

i Visby under senaste dygnet fr. o. m. igår kl. 2 e. m. t. o. m. idag kl. 12 midd.

Termometer:Borometer:
kl. 2 e. m.8,8749,1
kl. 4 e. m.8,0750,0
kl. 6 e. m. 7,3750,5
kl. 8 e. m.5,8750,8
kl. 10 e. m.4,2751,0
kl. 12 midnatt3,7751,5
kl. 2 f. m.3,4752,0
kl. 4 f. m.3,2752,2
kl. 6 f. m.4,0752,0
kl. 8 f. m.5,1751,7
kl. 10 f. m.6,5751,4
kl. 12 midd.8,0751,3

Gotlands Allehanda
Fredagen den 30 April 1920
N:r 99