Visby stad ock fiskehamnsanslaget.

Drätselkammaren har som bekant fått stadsfullmäktiges bemyndigande att hos väg- och vattenbyggnadsstyrelsen efterhöra möjligheterna för erhållande av bidrag av statsanslaget för mindre fiskehamnar för anläggande av en fiskehamn härstädes. Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen har emellertid nu som svar härå förklarat, att den icke anser sig kunna tillstyrka sådant bidrag till Visby stad. Den hänvisar dels till den stora efter rågan, som råder på dylika anslag, i det att framställningar redan föreligga om sammanlagt 1,500,000 kr. tör detta ändamål och nya framställningar undan för undan inkomma, dels till att anslaget är avsatt för mindre platser med mindre god ekonomisk bärkraft, varför ej ett samLälle med den belägenhet och den karaktär som Visby stad anses kunna ifrågakomma till erhållande av bidrag, Styrelsen ifrågasätter till slut om anslag för ändamålet icke lämpligare skulle kunna utgå från stats.- anslaget för handelshamnar och farleder.
Drätselkammaren har beslutat att överlämna skrivelsen till stadsfullmäktige.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

Virkesutsyning för reparation av kyrkan.

Domänstyrelsen har medgivit Guldrupe församling att för framtida reparation av taket å församlingens kyrka utsyna erforderligt vindfällt virke å skogen till lönebostället 3/4 mtl krono Västerby n:r 1. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

Dödsfall. Vilhelm Gustaf Kylander

Att min make och vår fader Hemmansägaren Vilhelm Gustaf Kylander lugnt och stilla avled den 13 februari 1 en ålder av nära 77 år, varder härmed för släkt och vänner tillkännagivet.
Norrbys i Hall den 15 februari 1932.
Elin Kylander.
Barnen.

\"Dödsannons\"

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

Tullverket.

Tullvakten N. E. Engström, Kylley, har anmält sig som sökande till en tillsyningsmanstjäägt vid tullkammaren i Trelleborg. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

Renhållningsverket.

Drätselkammaren har beslutat att inrordra anbud på hämtning av latrinkärl från stadens renhållningsverk. Åtgärden avser att undersöka, huruvida ett sådant system skulle för staden vara ekonomiskt fördelaktigare, än den nuvarande pudrettberadningen. För leveransen av kärlen skulle då tvenne alternativ finnas, antingen att entreprenören hämtade kärlen vid renhållningsverket eller att verket med bilar levererade desamma hos entreprenören. Det förutsättes, att hämtningen, som för ett år beräknas omfatta 24,000 kärl, även skulle delas upp på olika poster.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

Rättegångssaker.

Norra Häradsrätten.
(Vårtingets andra sammanträde. Ordf. hovrättsassessor E. G. Beling.)
För fylleri,
förargelseväckande beteende och misshandel stod en jordbruksarbetare tilltalad. Svaranden lyste emellertid med sin frånvaro, varför målet uppsköts till nästa sammanträde, a han på åklagarens begäran skall hämtas till tinget.

Olyckligt billån.
En charkuteriarbetare från Othem hade att svara för en del eskapader, som han utfört med en lånad bil. Svar. hade åkt med en person till Slita och när denne ett ögonblick lämnade svar. ensam med bilen passade han på att knycka fordonet och ge dg ut på en liten tur. Svar., som ej har körkort och f. ö. endast är 17 år gammal, hann emellertid icke längre än ett par kilometer, då det bar diket. Bilen blev betydligt ramponerad. Svaranden erkände vad som lades honom till last. Ägaren av bilen yrkade ersättning för reparationskostnaderna med 515 kr. samt för bogsering och .den förlust ,han lidit under den tid bilen icke kunde begagnas med 85 kr. Svaranden kunde icke Yttra sig om beloppens skälighet men anförde att han över huvud taget bita hade pengar att betala med. Målet uppsköts till nästa sammanträde.

För olaga jakt fingo tre personer böta resp. 20, 25 och 25 kr.

I ett liknande mål mot en chaufför från Haga frikändes svaranden.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

Passagerarelista.

Med HANSA från Nynäshamn den 16 febr.: greve Wachtmeister, dir. Andersson, ing. Wennberg, Aare, disp. Wannberg, herrar Bäckström, Tullrov, Jacobsson, Adolvsson, Berggren, Peters son, Gullbrandson, Jonsson, Löv, Höglund, Myrsten, Lundberg, Larsson, Booberg, Nilsson, Booberg, Tullros, fruar Munktell, Gullbrandson, fröknar Ljunggren, Smedberg, Johansson.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

På Solvallabanan

placerade sig vid söndagens tävlingar Baltzar från Klintehamn på tredje plats i andra loppet.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

På sin sextioårsdag

i dag har brandmästare Sten Andersson härstädes fått mottaga många bevis på aktning och tillgivenhet. Sedan de närmaste och släkten uppvaktat på morgonen, infunno sig senare på förmiddagen represententer för Visby. Arbetareförening, — inom vars styrelse han innehar den mest arbetsamma befattningen, nämligen som knRsör och vice värd för fastigheterna — Visby fabriks- och hantverksförening, Föreningen Gnistan, Brandkåren och sotarpersonalen, vilka överlämnade blommor och presenter. Från den förstnämda föreningen överlämnades sålunda ett etui med matskedar i äkta silver, medan övriga föreningar och korporationer medförde stora blomstergrupper, brandmännen, ett syrenträd. Bland presenter i övrigt märktes från vänner i Visby ett rökbord med uppsats samt cigarrskrin, från släkt och vänner här och på fastlandet silversnusdosa, kandelabrar, keramikfat, manschettknappar, etsning, större silverfat m. m. Under dagens lopp ha blommor och telegram i mängd hamnat i hemmet vid Vådklockgatan, allt vittnande om den vänskap och de sympatier den spänstige sextioåringen förvärvat. I afton ge herr och fru Andersson middag å pensionat Gadd för ett antal bjudna.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38

Moostjocket eller Moos fästningsjord.

Stockholm, 16 febr. (TT. Spec.) Armsförvaltningen tillstyrker att lägenheten Moos 1 10 i Tingstäde socken i jordeboken upptages bland kronolägenheter under allmän disposition.
Kammarkollegium har föreslagit att lägenheten benämnes Moostjocket nr 1. Överlantmätaren på Gotland har emellertid ifrågasatt, huruvida denna benämning vore lämplig.
Arméförvaltningen förklarar sig icke vilja motsätta sig benämningen Moostjocket nr 1, då densamma synes ha en viss historisk hävd. Skulle emellertid på grund av vad överlantmätaren anfört annan benämning anses böra åsättas, föreslår förvaltningen någon benämning som Moos fästningsjord, Moos fästningsåker, Fästningsjorden eller annan benämning, som kan anses på lämpligt sätt angiva lägenhetens egenskap av tillhörighet till Tingstäde befästningsanläggning.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 februari 1932
N:r 38