Temperatur och lufttryck

i Visby under senaste dygnet fr. o. m. igår kl. 3 e. m. t. o. m. idag kl. 12 midd.

TermometerBarometer
kl. 2 e. m.+14,3760,3
kl. 4 e. m.+12,3760,5
kl. 6 e. m.+11,8760,5
kl. 8 e. m.+11,5760,3
kl. 10 e. m.+10,9759,8
kl. 12 midnatt+10,7759,4
kl. 2 f. m.+10,5758,9
kl. 4 f. m.+10,5758,6
kl. 6 f. m.+11,5758,5
kl. 8 f. m.+10,7758,7
kl. 10 f. m.+11,0758,7
kl. 12 middag+13,0759,5

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182

I Los Angeles

\"\"
har Bissbi i sexmetersklassen, med Tore Holm vid rodret, giort vackra segrar.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182

Fotboll

\"\"

å Gutavallen onsdagen den 10 augusti kl. 6,30 e. m. Kombh. A.—Komh. B.
Inträde 50 öre.
Gotlands Fotbollförbund.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182

Tillstånd till yrkesmässig automobiltrafik

har av länsstyrelsen meddelats autamabilföraren G. V. L. Nordström, Hägur, i Bunge, och trafikbilägaren A. T. Ekelund, Valla i Klinte, båda för personbefordran, automobilägaren K. E. Carlsson, Stenstu i Stenkyrka, för kombinerad gods- och personbefordran, samt hemmansägaren O. P. A. Wessman, Nymans i Kräklingbo, för godsbefordran.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182

Till gravens ro vigdes på söndagen

i kapellet å östra begravningsplatsen stoftet efter avlidna änkefru Anna Johansson. Sedan kistan under tonerna av Chopins sorgmarsch inburits i kapellet, sjöng fröken Gurli Svedman »Hur ljuvt det är att komma» av Dansström, varpå unisont sjöngs ps. 484 v. 1 och 5. Domkyrkokomminister Öberg, förrättade jordfästningen och höll med ledning av Ebreerbrevets 13 kap. 14 v. ett anslående griftetal. Efter jordfästningen sjöngs p. 488 v. 2, 3 och 6, varefter fröken Sveaman sjöng Litanei av Schubert. En mängd vackra kransar och blommor hade sänts till båren.
Sedan kistan nedsänkts i graven framförde tullkontrollör Henrik Pettersson i Stockholm, en brorson till den avlidna, de närmast sörjandes tack.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182

Syneförrättning.

Sedan undertecknad förordnats att hålla laga syneförrättning med avseende å företag för torrläggning av sanka marker tillhörande hemmanen Kvie, Kyrkebys och Olarve och från desamma avsöndrade lägenheter samt prästgården uti Hangvar socken av Gotlands län, så kommer sammanträde av synemännen att hållas i Hangvars kommunalrum tisdagen den 30 augusti 1932 kl. 11, då vederbörande sakägare hava att tillstädeskomma för utförande av sin talan.
Visby den 8 aug. 1932.
På tjänstens vägnar:
Gottfr. Wadman,
Statens lantbruksingenjör.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182

Prickningsintermezzo.

Det hände sig i lördags, att en lantbrukare från en socken på södra Gotland var i staden för att avlämna ett parti ärter vid konservfabriken härstädes. Han hade till detta anlitat en chaufför, med vars lastbil transporten ävenledes företogs, men döm om både lantbrukarens och chaufförens häpnad, når de erforo, att de voro ute i »olovligt» ärende. Det blev nämligen en icke så särdeles angenäm överraskning, då representanter för arbetarna vid konservfabriken, tillsade lantbrukaren att vara så god och skaffa en annan chaufför än den han nu hade, ty annars tänkte icke arbetarna taga någon befattning alls med de levererade ärterna. Varför? Jo, av den enkla orsaken, att chauffören. som lantbrukaren anlitat, stod på svarta listan från Stånga eller m. a. o. var en av dem, som arbetade vid det bekanta utdikningsföretaget i Stånga myr och mot vilka blockad utlysts. Han hade för övrigt även stått nämda i prickningsannonsen i Gotlands Folkblad för en tid sedan, vilken prickning renderade vederbörande utgivare en skrapa. Nu förklarade konservfabriksarbetarna, som nämts, att det icke vie lönt att hr lantbrukaren lät denne chaufför köra in ärterna till stan; bäst att skaffa någon annan, menade de, som icke är prickad. Lantbrukaren i fråga är en fridens man och vill icke komma i ovänskap med någon om det låter sig göra, men det är klart, att han icke gärna vill finna sig i att ta direktiv av arbetarna vid fabriken, allrahelst som chauffören år en hygglig och duktig karl och har gjort honom och andra tjänster förut till belåtenhet.
Detta är ett aktuellt exempel på blockadraseriet och inskränkningen på den personliga arbetsfriheten. En hygglig ung man skaffar sig arbete, blir prickad såsom »svartfot», skaffar sig ett annat arbete men ser sig även där utestängd. Nej, en lagstiftning; som sätter stopp för dylikt trakasseri är önskvärd. en lagstiftning som ger skydd åt ärliga arbetare åstundas. Den borgarliga kartellen vid de stundande vaka till riksdagens andra kammare är ett led i den riktningen; föresätt er redan nu att ni måste gå till valurnan och att intet får hindra er. Det är för samhällets bevarande den borgerliga samlingen syftar, för arbetsfrihet, mot terror.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182

Passagerarelista.

Med Drotten från Nynäshamn den 9 aug.: Disp. Bonthron, Borell, dir. Schedin, Larsson, jägmäst. Nyblom, dr Boonacker, Pettersson, hovrättsnot. Weidenheim med fru, kapten Kronvall, kyrkoherde Thomamder, ing. Pettersson, Arvidsson, gymnastikdir. Montan, fabrikör Thomander med fru, juvelerare Widström, försäljningschef Berggren, kamrer Gustavsson, verkmäst. Lindkvist, hrr Bender, Morling, Adler, Morling med fru, Hidén, Bäckmark, Eriksson, Allfort med fru, Söderberg, Wallentin, Andersson med fru, Ericsson, Jansson, Green, Berggren, Dahlgren, Claesson, Ellin, Sundström, Berg, Pettersson, Larsson, fruar Nordvall, Niklasson, Sundström, Notman, Jansson, Ellings, Thomsson, Nyström, Steffensson, Lindstedt, fröknar Korén, Jensen, Andersson, Gahnström, Pallin, Medén, Eriksson, Setterberg, Andersson, Johnsson, Notman, Roth, Sundström, Leksell, Johansson, Andersson, Åsberg, Sandgren, Bäckman, Jonsson, Geselius, Blomqvist, Salmén, Seger, Carlberg, Fredin, miss Stein, Liiberman.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182

Om Vallstena rum

meddelade kapten Lindwall nyligen i en artikel, att Källunge hembygdsförening där hade för avsikt att resa en minnessten. Planerna ifråga hysas emellertid i stället av Vallstena hembygdsförening, vilket meddelas sam rättelse.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 augusti 1932
N:r 182