Temperatur och lufttryck

i Visby under senaste dygnet fr. o. m. igår kl. 2 e. m. t. o. m. kl 12 midd.

TermometerBarometer
kl. 2 e. m.+4,5766,5
kl. 4 e. m.+6,0766,0
kl. 6 e. m.+4,1767,0
kl. 8 e. m.+1,1767,3
kl. 10 e. m.+1,0767,5
kl. 12 midnatt+1,3767,5
kl. 2 f. m.+3,9767,5
kl. 4 f. m.+4,2767,5
kl. 6 f. m.+5,8767,5
kl. 8 f. m.+8,0768,4
kl. 10 f. m.+10,5768,0
kl. 12 middag+12,0768,0

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

Från hamnen.

Igår inkommo ångf. e, Holmqvist, från Västervik med styckegods och ms, Vega, Grafström, från Stockholm, med olja och bensin samt avgick Irene till Nyöping med styckegods.
Idag inkommo ms. Amor, Bohman, från Oskarshamn med ved och ångt. Vidjenne, Müller, från Riga med gipssten.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

Visbybios

senaste program är både omväxlande och trevligt. Först får man vara med om en galakväll på Grand Hotell Ödemarken, vilket i detta fall är liktydigt med en välgjord musikalisk kabaret. Sedan följer Storstadsrapsodi, ett litet stycke filmatisk expressionism. som har sitt intresse åtminstone ur kuriositetssynpunkt. Det tredie förspelet utgöres av klipp, ur gamla för länge arts barndom. Man får här återuppliva bekantskapen med stjärnorna för femton, tjugo år sedan, av vilka för övrigt en hel del ännu lever och. verkar i dagens filmer. Huvudfilmen, »En läkares hemlighet» med Richard Barthelmess har tyvärr fått en titel. som lust inte förråder något övermått på uppfinningsrikedom. Själva filmen är emellertid betydligt bättre än sin överskrift utmärkt fotograferad, välspelad av idel förstaplansskådespelare och framför allt spännande och gripande. Den är med ett ord sagt ett angenämt avbrott i den långa raden am mnskt ljudfilmskram, som vi begåvats er Richard Barthelmess visar sig här från gin bästa sida som framstående karaktärsskådespelare, och hans moatié Marian Marsh är söt och intagande och visar även hon framstående skådespelaretalanger.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

Genom exekutiv auktion,

som idag förrättats å ländskanstlet, har Ihre gård i Hangvar jämte underlydande fastigheter och kvarn försålts till Gotlands hypoteksförening för en summa av kr. 91.191: 74. Fastigheterna voro saluvärderade till sammanlagt 181.000 kr.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

På sin 70-årsdag

har gelbgjutaren G. T. Jakobsson härstädes fått mottaga uppvaktningar och hyllningar av olika slag. Från vänner överlämnades en skinnfåtölj och likaledes ett silverfat och från anhöriga har han fått mottaga en matta. Dessutom med anledning av dagens betydelse många blomsteruppsatser överlämnats och en hel del telegrafiska lyckönskningar ha också kommit honom till del.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

Den andliga vården vid truppförbanden.

K. m:t har av anslaget för befrämjande av den andliga vården vid armén tilldelat Gotlands artillerikår 240 kr. och Soldathemmet vid Visborgs slätt 500 kr. Gotlands infanterikår har icke erhållit något anslag, enär vid kåren finnas reservationer överstigande det belopp, som eljest skulle hava tilldelats kåren. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

Altartavlan får stanna vid Petsarve.

Under en resa för Gotlands Fornsal har fil. kand. Bengt Söderberg besökt Petsarve i Ardre för att besiktiga den där befintliga altartavlan, vars befintlighet av förste provinsiläkaren Kurt Bergström anmälts till riksantikvarien.
I sin besiktningsrapport till riksantikvarien meddelar kand. Söderberg, att altartavlan befanns vara ett arbete från 1800-talets början utan större konstnärligt värde. Tavlan har förvärvats för Petsarve vid Ardre kyrkas restaurering på 1890-talet. Ägaren önskar behålla densamma, och det finns ingen anledning för Gotlands Fornsal att nu förvärva den.
Vid samma tillfälle besiktigades en del huggna stenfragment vid Ardre kyrka, som anmälts i samband med altartavlan. Av intresse var en kalkstenshäll med ett uthugget rektangulärt fönster, härrörande från en medeltida byggnad. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

Första borgenärsammanträde

i lantbrukaren Axel Lagergrens, Stenstugu i Björke, konkurs har i dag hållits inför konkursdomaren i norra domsagan. Boet uppvisade i tillgångar kr. 14,431.55 och i skulder kr. 36,284:37. Bristen uppgår alltså till kr: 21,852:82. Till förvaltare utsågs landsfiskal Thure Holmqvist, och rättens ombudsman är stadsfiskal Herbert Ullman.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

Mantalsskrivningarna.

Till särskild mantalsskrivare har länsstyrelsen på framställning av vederbörande häradsskrivare förordnat kontorsskrivaren Vidar Grönberg för Lärbro, Rute, Fårö och Othems pastorat.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233

Utryckning med förhinder.

Stadsfiskalen i Örebro hade hos stadsfiskalen härstädes begärt häktning av f. försäljningsombudet Edvard Bengtsson från Hjorted, Kalmar län, född den 13 aug. 1911, vilken under sommaren fullgjort värnplikt vid 38:dje komp. å Visborgs slätt och i går skulle rycka ut. Han var anmäld för förfalskning. Då ett par polismän i går skulle hämta honom vid infanterikåren, hade han emellertid redan begivit sig därifrån. Han anträffades senare på kvällen nedkrupen i ett lastrum på en av båtarna i Visby hamn, med vilken utryckningen skulle ske. Han anhölls och infördes till kronohäktet och får uppenbarligen sedermera göra hemfärden med fångtransport.
— Då de värnpliktiga från landsbygden i går afton skulle avresa med tåget söderut, var en av de utryckande så överlastad, att han nekades att medfölja kontingenten. Han anhölls av polisen och insattes i polis vakten i avvaktan på, att håns tillstånd skulle förbättrag. Vid avvisiteringen i polisväkten befanns han emellertid inneha en hel del gevärspatroner, som uppenbarligen tillgripits från kronan, icke mindre än 100 skarpa patroner samt dessutom ett 50-tal löspatroner. Anmälan om saken har i dag av polisen gjorts till infanterikåren, varför den anhållne fått återvända till Visborgs slätt, där han sannolikt får stanna, tills krig rätt hunnit yttra sig i saken. Florshuvan och ännu mera patronerna i bagaget komma säkerligen a tt bereda honom en ganska obehaglig avslutning på värnpliktsövningarna.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 oktober 1932
N:r 233