Gustaf Adolfsfestligheterna i Visby.

Högtidlig högmässa och minnesfest, sångarhyllning och ekläreringar.
Då 300-årsminnet av Gustaf Adolfs död på söndagen firas över hela den protestantiska världen, komma anordningar även här i Visby att vidtagas för att högtidlighålla detta minne. Redan i dag har som på annat ställe meddelas skolorna samlats till en minnesfest.
På söndagen är det som bekant extra böndag med anledning av dagens betydelse. Högmässan kommer därvid också att få en mer än vanligt högtidlig prägel och predikan över dagens text hålles av biskop Rundgren. Före predikan sjunger domkyrkokören »Hymn på Gustaf Adolfsdagen» av, Widéen och efter trosbekännelsen »Vilken är den störa skara» av Morén. Till sist utför musikdirektör L. Siedberg som postludium Introduktion och fuga över koralen »Vår Gud är oss en väldig borg» av Sultze.
På kvällen hålles som vanligt en minnesfest i domkyrkan för militären. Festen anordnas gemensamt för truppförbanden härstädes och har anbefallts på militärbefälhavare order. Högtidstalet hålles av lektor T. Nyström. Programmet inledes för övrigt med att Infanterikårens musikkår spelar »Sverige» av Stenhammar och Allmänna sånger sjunger »Stilla skuggor» av Geijer. Därefter sjunges Gustaf Adolfs psalmen »Förfäras ej, du lilla hop» och efter högtidstalet utför allmänna sången »Hjältar som pedjen» av Tullberg och musiken »Stridsbön» av Lindblad samt »Pilgrimskör» av Wagner. Till sist följer altartjänst samt psalmen »Vår Gud är oss en väldig borg», och musikkåren avslutar programmet med »Finska rytteriets marsch», Truppförbanden tåga till och från kyrkan under musikens toner.
Kl. 8,30 e. m. tågar Allmänna sången efter gammal tradition upp till läroverkstrappan för att i toner hylla hjältekonungens minne. Programmet upptar här »Låt dina portar upp», »Fosterön» av Dalström, »Djupt i havet på demantehällen» samt »Sveriges flagga» av Alfvén.
Anordningar ha vidare giorts för stadens värdiga prydande med anledning av minnesdagen. Sålunda komma flaggor att hissas på ringmurens alla torn. Vidare kommer fasadbelysning att anordnas vid domkyrkan, och på läroverkets fasad kommer att anbringas en sköld, från vilken efter mörkrets inbrott Gustaf Adolfs namnchiffer och annan lämplig inskription kommer att lysa i eldskrift.
Under sådana förhållanden vågar man givetvis vänta att alla enskilda på väragt sätt deltaga i förhöjandet av det festliga intrycket. Att alla ägare av en flaggstång — i stad såväl som på land — hissar flaggan i topp torde icke behöva sägas. Men den tanken har också framkastats — och vi föra den med största beredvillighet vidare — att stadens fastighete- och lägenhetsägare hålla sina fönster upplysta under kvällstimmarna, vilket skulle ge staden en vacker och stämningstfull prägel.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

Från hamnen.

Igår avgick ångf. Irene Holmqvist, till Nyköping med styckegods.
Idag inkommo ångt. Österklint, Knafve, från Stockholm, tom, och ms. Ete. Isaksson, från Stockholm med bensin. Ete avgick åter i dag till Slite, tom.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

Bristen i Stenkyrka kommunalkassa.

Kommunalnämden i Stenkyrka höll i går sammanträde för att avhandla den situation, som uppstått genom underlöjtnant C. O. Petterssons död. Därvid konstaterades, att bristen i kommunalkassan var åtskilligt större, än vad som av oss i går uppgavs. Oavsett hur det är med den omtalade posten på pensionsavgifter — en inbetalning har skett, men det är ännu ovisst, om denna gäller den ifrågavarande posten på 972 kr. — så fattas i kommunalkassan 6,035 kr. och i kommunens hundskattekassa 249 kr.
Utom i fråga om lokalföreningens kassa pågår även utredning beträffande förvaltningen av ett större utdikningslån, vilket omhänderhafts av den avlidne.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

Visby stads yrkesskolor.

Skolöverstyrelsen har tilldelat Visby stads anstalter för yrkesundervisning 1,150 kr. till stipendier åt fem elever i verkstadsskolan för möbelsnickare under innevarande läsår. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

Hemortens skyddande vid luftanfall.

Länsstyrelsen i Visby och Gotlands läns landstings förvaltningsutskott säga sig i yttrande till k. m:t intet ha att erinra mot luftförsvarsutredningens betänkande och förslag till hemortens och civilbefolkningens skyddande vid luftanfall. (H.B.)

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

S:t Hubertus dag

firades igår på sedvanligt sätt av Visborgs fältrittsklubb med en Hubertusjakt.
Samlingsplats var denna gång Bäcks i Hangvar, varifrån kapten Hambn med biträde av löjtnant von Döbeln ordnat en lång och trevlig jakt till Austris i Tingstäde. Trots det dåliga vädret hade ett oväntat antal ryttare mött upp, varjämte jakten åsågs av ett flertal intresserade åskådare.
Vid halali utdelades kvistarna, dagen till ära av järnek, av klubbens vice ordförande major Malmgren, som samtidigt utbragte ett leve för S:t Hubertii minne.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

Ackordslånen.

Efter ansökan av Gotlands läns lånefond har k. m:t till 34,000 kr. fastställt det belopp, inom vilket ackordslån må av nämden beviljas. I detta belopp ingår tidigare anvisad summa. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

Rådhusrättens arbetsordning.

K. m:t har bifallit Visby stads framställning om fastställelse å det av stadsfullmäktige den 13 sept. godkända förslaget om sådan ändring i den för rådhusrätten och magistraten i staden gällande arbetsordningen, att borgmägtaren skall vara ägodelningsdomare och inskrivningsdomare. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

Barlingbo får låna.

K. m:t har medgivit Barlingbo församling att för uppförande av folkskola och lärarebostad upptaga ett 20-årigt amorteringslån på 16,000 kr. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257

Arméförvaltningen avstyrker

hos k. m:t den av reservofficersaspiranten vid Gotlands infanterikår Nils Erik Palmqvist gjorda ansökningen om rätt att för egen utbildning få till den 21 dec, tjänstgöra vid kårens kulsprutekompani. Ämbetsverket påpekar att dylikt tillstånd må lämnas värnpliktig endast till det antal, som motsvarar antalet vakanser inom manskapsbeställningarna. Samtliga manskapsbeställningar vid kåren ha emellertid blivit fyllda från den 1 november. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 november 1932
N:r 257