Den farofyllda seglats

utanför Gotland, som nyss höll på att kosta 16 unga män livet, framkallades som bekant av nyfikenhet att på närmare håll beskåda en sovjetrysk eskader, vilken under övningar kryssar i dessa farvatten. Episoden har, skriver Svenska Dagbladet, ånyo fäst uppmärksamheten på det märkliga intresse, som sovjetryska flottan år efter år visar just för Gotland. Sakkunniga bedömare ha iakttagit att dessa manövrer återkomma allt oftare, att antalet fartygsenheter ständigt ökas och att därjämte flera stora transportångare börja deltaga. Manövrerna äga Tum i närheten av territorialvattnet, och det hände endast för tre månader sedan, att några kryssare och transportångare opererade på ett håll, medan några jagardivisioner höllo till ett 40-tal kilometer därifrån, Övningen åsyftade tydligen att medelst skenmanöver locka försvar till en plats, medan fingerad landstigning skulle göras på en annan.
Havet är fritt, och på diplomatisk vägs finnes ingen anledning till ogripande. Men det må icke förtänkas oss, om vi här i landet göra vissa reflexioner med anledning av dessa upprepade och alltför nävisa flottvisiter. Dessa reflexioner gå i den riktningen, att med den utomordentligt viktiga och behärskande ställning, som i flygets tidevarv Gotland intar i Östersjön, det är ett riksintresse av första ordningen, att Gotlands försvar stärkes och hålles på en hög beredskapsgrad. Det är också bekant, att Åkermanska försvarsberedningen på sin tid ägnade detta spörsmål ett ingående studium, som resulterade i.ett hemligt betänkande. Detta har nu hamnat hos försvarskommissionen, och ingen känner dess vidare öden.
Emellertid är Gotlands försvar ett fristående specialproblem, som kan beaktas utan närmare samband med de vittomfattande försvarsorganisatoriska problem, som i övrigt sysselsätta försvarskommissionen. Skall man våga hoppas, att den nuvarande regeringen — trots ecklesiastikminister Engberg i våras öppet deklarerade liggiltighet för Gotlands öde i händelse av krigiska förvecklingar — ändå skall känna sitt ansvar så starkt, att den vill ägna någon uppmärksamhet åt Gotlands försvarsproblem ? Skola våra socialdemokrater verkligen vara sämre än sin partivän Prieto i den spanska regeringen, som häromdagen begärde och erhöll ett stort millionanslag av cortes för att stärka Minorcas försvarsmöjligheter?
Parallellen mellan Balearerna och Gotland är påtaglig. Gotlänningarna själva begära intet bättre än att få större resurser att försvara sig med. Vi fastlandssvenskar tala poetiskt om »Östersjöns pärla». Men den nuvarande världspolitikens högst prosaiska villkor kräva, att. detta smycke får en sådan säker infattning, att det kan bli det Boden. i Baltiska havet, som att för Sveriges säkerhets skull behöver och därför bör vara.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Landsbygden. Follingbo.

FOLLINGBO, 5 nov.
Sjuttio år fyller måndagen den 7 nov. en av socknens mest driftiga och betrodda lantbrukare, kyrkovärden L. P. Hallgren, Kallings.
Född i Fleringe gav han sig liksom många andra gotländska bondsöner på 1880-talet över till Amerika för att söka sig en bättre utkomst. Men fäderneön var honom kär och efter några år återkom han och grundade ett eget jordbruk här i socknen, vilket han också fortfarande innehar och sköter med en för sin ålder ovanlig vigör. Vid sidan av det egna arbetet har. H. deltagit i »det kommunala» i egenskap av mångårig ledamot av kommunalnämden samt av skolrådet och kyrkorådet, vilken senare befattning han fortfarande innehar. Varmt intresserad av föreningsrörelsen var han en av stiftarne av lantmannaföreningen härstädes och när en sockenavdelning av bondeförbundet kom till stånd, såg han sin givna plats även.
Måtte den energiske odalmännen ännu alltjämt få besitta hälsa och krafter och njuta sitt otium i kretsen av de sina. Säkerligen komma på högtidsdagen många lyckönskningar hopom till del hans trevna hem vid Kallings.
Sockenbo.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Temperatur och lufttryck

i Visby undet senaste dygnet fr. o. m. igår kl. 2 e. m. t. o. m. idag kl 12 midd.

TermometerBarometer
kl. 2 e. m.+9,5761,4
kl. 4 e. m.+10,0761,8
kl. 6 e. m.+9,3761,5
kl. 8 e. m.+8,8761,6
kl. 10 e. m.+8,5761,6
kl. 12 midnatt+7,8761,5
kl. 2 f. m.+7,8761,3
kl. 4 f. m.+8,1761,1
kl. 6 f. m.+7,7761,8
kl. 8 f. m.+8,0760,6
kl. 10 f. m.+8,0760,3
kl. 12 middag+8,5760,0

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Lärbro socken hör sig för hos A. K.

Lärbro sockens arbetslöshetskomitté förfrågar sig hos arbetslöshetskommissionen om förutsättningarna för erhållande av statlig arbetslös hetehjälp. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Befälet över Gotlands trupper

föres under tiden 5—12 dennes, då överste Törngren begagnar sig av tjänstledighet, av överstelöjtant Dililström.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Förlovning

har tillkännagivits mellan upderlöjtnanten vid Gotlands infanterikår Bertil Carlperg och fröken Lili Haverman, Stockholm.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Bröllop

firas härstädes i morgon mellan handlanden Gunnar Back och fröken Lolo Peterson, dotter till sjökaptenen J. Peterson och hans maka, född Lindahl. Vigselakten förrättas i Västerhejde kyrka kl. 4 e. m. av pastor H. A. Isberg.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Burgsviksäventyrets epilog.

Som förut nämts var det meningen att i samband med söndagens högmässogudstjänst anordna en tacksägelsehögtid i Öja kyrka med anledning av de sexton ynglingarnas lyckliga räddning. Nu har detta blivif fändrat så, att denna tacksägelsegudstjänst anordnas på måndag middag kl. 12, värvid biskop Rundgren kommer att tala och för övrigt programmet utformas så väckert som möjligt. I missionshuset anordnas en lacksägelsegudstjänst redan på söndägskvällen, varvid pastor Häggström talar. I Öja kyrka hålles nu, som från början var meningen, en Gustaf Adoltsfest i samband med söndagens högmässa.
Vad angår frågan om åtal mot kutterns ägare, är den ännu icke avgjord. Det ankommer nämligen på stadsfiskalen i Visby all väcka sådant åtal, enär det lag rum. Som närmast kan ifrågakomma, återfinnes i sjölagen, och dylika mål på Gotland Skola handläggas vid Visby rådhusrätt. Landsfiskal Stengård i Burgsvik har sålunda att verkställa förhör. varmed han var sysselsatt under gårdagen, varefter handlingarna översändas till stadsfiskalen i Visby för eventuell åtgärd. Huruvida det blir eller icke, blir naturligtvis beroende av innehållet i förhörsprotokollen. 20 § i lägen om tillsyn å fartyg har angivits som tillämplig genom det att flera än 12 personer medförts ombord. Visar det sig att de lustresande ungdomarna lånat båten och ägaren bara följt med som rorsman, blir ansvarsfrågan mera komplicerad. Frågan om åtal är emellertid ännu icke avgjord.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Arbetslösheten.

Hangvars sockens arbetslöghetskommitté rapporterar till arbetslöshetskommissionen, att antalet anmälda arbetslösa vid senaste månadsskiftet uppgick till 17, därav 14 familjeförsörjare. För Othems socken voro motsvarande siffror resp. 40 och 28. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258

Arbetarprotest mot Visby stads arbeten.

Svenska kommunalarbetarförbundet protesterar hos arbetslöshetskommissionen mot Visby stads beslut att såsom statskommunalt reservarbete utföra olika arbeten inom staden. Förbundet hemställer, att hos kommissionen begärt statsbidrag icke måtte beviljas. (H. B.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258