utanför Gotland, som nyss höll på att kosta 16 unga män livet, framkallades som bekant av nyfikenhet att på närmare håll beskåda en sovjetrysk eskader, vilken under övningar kryssar i dessa farvatten. Episoden har, skriver Svenska Dagbladet, ånyo fäst uppmärksamheten på det märkliga intresse, som sovjetryska flottan år efter år visar just för Gotland. Sakkunniga bedömare ha iakttagit att dessa manövrer återkomma allt oftare, att antalet fartygsenheter ständigt ökas och att därjämte flera stora transportångare börja deltaga. Manövrerna äga Tum i närheten av territorialvattnet, och det hände endast för tre månader sedan, att några kryssare och transportångare opererade på ett håll, medan några jagardivisioner höllo till ett 40-tal kilometer därifrån, Övningen åsyftade tydligen att medelst skenmanöver locka försvar till en plats, medan fingerad landstigning skulle göras på en annan.
Havet är fritt, och på diplomatisk vägs finnes ingen anledning till ogripande. Men det må icke förtänkas oss, om vi här i landet göra vissa reflexioner med anledning av dessa upprepade och alltför nävisa flottvisiter. Dessa reflexioner gå i den riktningen, att med den utomordentligt viktiga och behärskande ställning, som i flygets tidevarv Gotland intar i Östersjön, det är ett riksintresse av första ordningen, att Gotlands försvar stärkes och hålles på en hög beredskapsgrad. Det är också bekant, att Åkermanska försvarsberedningen på sin tid ägnade detta spörsmål ett ingående studium, som resulterade i.ett hemligt betänkande. Detta har nu hamnat hos försvarskommissionen, och ingen känner dess vidare öden.
Emellertid är Gotlands försvar ett fristående specialproblem, som kan beaktas utan närmare samband med de vittomfattande försvarsorganisatoriska problem, som i övrigt sysselsätta försvarskommissionen. Skall man våga hoppas, att den nuvarande regeringen — trots ecklesiastikminister Engberg i våras öppet deklarerade liggiltighet för Gotlands öde i händelse av krigiska förvecklingar — ändå skall känna sitt ansvar så starkt, att den vill ägna någon uppmärksamhet åt Gotlands försvarsproblem ? Skola våra socialdemokrater verkligen vara sämre än sin partivän Prieto i den spanska regeringen, som häromdagen begärde och erhöll ett stort millionanslag av cortes för att stärka Minorcas försvarsmöjligheter?
Parallellen mellan Balearerna och Gotland är påtaglig. Gotlänningarna själva begära intet bättre än att få större resurser att försvara sig med. Vi fastlandssvenskar tala poetiskt om »Östersjöns pärla». Men den nuvarande världspolitikens högst prosaiska villkor kräva, att. detta smycke får en sådan säker infattning, att det kan bli det Boden. i Baltiska havet, som att för Sveriges säkerhets skull behöver och därför bör vara.
Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1932
N:r 258