Idrott och sport.

Gute vann handbollsmatchen
i går å I. 18:s gymnastik. Att det förstnämda laget skulle hemföra segern trodde man nog en del håll, men infanteristerna voro återigen för många andra favoriterna med hänsyn taget till deras ganska överlägsna segrar hittills. Spelet blev synnerligen livligt, kanske väl hårt i bland, vilket ju ej bör förekomma och naturligtvis beivras av domaren på det kraftigaste. I första halvtiden lågo infanteristerna rätt betydligt över, tack vare värnsteryttern Classon, som petade in bollen i Gutemålet åtskilliga KIngr I. 18 ledde i första halvtid med 7—3, men i andra halvtid blevo infanteristernas »farlige» man bättre markerad från Gutelagets sida, och då blev det stopp för framfarten. Nu var det krigarnas Sed som fick ett hårt arbete, och han lyckades icke hindra bollen att hamna i målet ett flertal gånger.
Det var för övrigt så gott som omöjliga bollar att fånga, så det vore orättvist att för detta lasta målvakten, söm vär bra. Gutarna satte upp rätt hög fart och dominerade nästan hela spelet i nämda halvtid. Det var förnämligast deras fart och kondition, som avgjorde matchen, medan infanteristerna det oaktat måste betecknas som de bättre spelarna rent bolltekniskt gett. Gutes försvar var ypperlige och mot detta strandade I. 18:s forwards innan de hunnit göra någon skada. Stålhandske i Gutemålet fick emellertid tillfälle att titt som oftast ta hand om bollen i första halvtid, men i den andra blevo icke krigarnas skjuttillfällen så många. Matchen, som slöt med en seger om 13—9 för Gute, blev den mest spännande hittills, och detta är ju ej att undra på när »stjärnlagen» ställde upp. Domare var Gösta Lindwall, som i stort sett skötte sin befattning bra, frånsett hans överseende med hårt spel. Spelare i »durtonarten» ska hållas efter. Vid ett måltillfälle protesterades livligt även från publikhåll, men det är att hoppas att sådant icke sker i fortsättningen. Sålunda kastade en herre glåpord, vilket är föga gentlemannamässigt.
Sådant vinner icke sporten på. I en förmatch möttes tvenne flicklag, de vita och de blå, varvid de vita hemförde segern. Det blev mera en uppvisning, som icke saknade intressanta situationer.
Publiken var talrik.

Vi ha mottagit en insändare, som påtalar en del saker ang. matchen. Han påpekar bl. a att det i början var ett livligt och vackert spel, men att detta i
fortsättningen urartade till att likna mera rugby än handboll. Vi ha även härovan framhållit det stundvis onödigt hårda spelet, och det är väl att hoppas, att dylikt undvikes i kommande matcher.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Temperatur och lufttryck

i Visby fr. o. m. lördagen kl. 2 e. m. t o. m. idag kl. 12 midd.

TermometerBarometer
Lördag:
kl. 2 e. m.+7,0764,9
kl. 4 e. m.+6,9765,0
kl. 6 e. m.+5,4764,8
kl. 8 e. m.+6,2764,6
kl. 10 e. m.+6,1764,2
kl. 12 midnatt+6,0764,0
Söndag:
kl. 2 f. m.+6,0764,0
kl. 4 f. m.+6,8763,8
kl. 6 f. m.+7,0763,5
kl. 8 f. m.+6,0763,3
kl. 10 f. m.+6,3763,2
kl. 12 middag+6,9763,3
kl. 2 e. m.+7,0763,2
kl. 4 e. m.+7,5763,7
kl. 6 e. m.+7,8764,5
kl. 8 e. m.+7,1765,1
kl. 10 e. m.+6,9766,1
kl. 12 midnatt+7,0766,7
Måndag:
kl. 2 f. m.+6,9767,0
kl. 4 f. m.+6,5767,0
kl. 6 f. m.+6,8767,2
kl. 8 f. m.+6,2767,5
kl. 10 f. m.+6,8768,0
kl. 12 middag+8,0768,5

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Från hamnen.

I lördags inkom ångt Ribergsborg, Damström, från Gdynia med kol. Igår inkom ms. Irene. Holmqvist från Västervik, med styckegods. Idag inkom ms, Rune, Eliasson, från Stockholm med styckegods samt avgick ångf. Irene till Nyköping med styckegods.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Plånbok med 500 kr. borta.

En person från landet har hos polisen anmält, att han tappat en plånbok med inneliggande 500 kr. Då anmälaren icke misstänker tillgrepp, har polisen icke anledning efterforska omständigheterna i saken.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Anhållen

och i förvar i polisarresten härstädes är sedan i lördags en 29-årig kördräng från Stenkumla, skäligen misstänkt för att ur en plånbok, som låg i en olåst skrivbordslåda, ha stulit en hundralapp tillhörig hans husbonde. Den anhållne, som är bördig från Kalmar län, har förut varit i delo med rättvisan och kommer troligen under morgondagens lopp på begäran av landsfiskal Justus Jakobsson i Klintehamn att förklaras häktad. Den anhållne nekar emellertid till stölden, men starka indicier föreligga.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Det överklagade beslutet upphäves.

Länsstyrelsen har nu meddelat utslag på de besvär Viktor Jacobsson i Änge och Theodor Pettersson, Sigsarve, anfört över Viklau församlings beslut vid extra kyrkostämma den 28 aug. i år att för en kostnad ej överstigande 400 kr. elektriskt ljus skulle införas i 3 rum och köket i lärarens bostad samt i ett rum uti lärarinnans bostad jämte hallen och köket därstädes ävensom i slöjdsalen med en lampa. Klagandena hade yrkat undanröjande av berörda beslut såsom icke i laga ordning tillkommet. Länsstyrelsen har upphävt det överklagade beslutet.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Victor Th. Carlsson död.

I sitt hem i Gothem avled på lördagen en av den gotländska folkskollärar kårens äldsta medlemmar, f. folkskolläraren Victor Th. Carlson, i den höga åldern av 85 år. Ännu på lördagen hade han varit i vanlig verksamhet och bl. a. ombesörjt utdelning av posten vid poststationen i Gothem, men drabbades sedan av hjärtförlamning, som medförde döden.
Den bortgångne föddes den 3 april 1847 i det lilla klockarebostället i Vallstena, men ett halvt år senare flyttade hans fader till Gothem för att tillträda befattningen i den då nyinrättade folkskolan. Sonen genomgick i ungdomen länets nyinrättade lantbruksskola samt drogs efter till faderns bana och genomgick Härnösands folkskoleseminarium. Efter slutad kurs där, erhöll han vid faderns avgång år 1875 den ledigblivna tjänsten i Gothem, först som vikarie och sedan som ordinarie. På denna plats utövade han sedan i 46 år med aldrig sviktande nit och intresse sitt kall, till dess han — efter ett par års tjänstgöring som vikarie — år 1921 lämnade denna för att efterträdas av sin son. Det var under i många avseenden andra förhållanden än nutida, som den tidens lärare fingo arbeta och under större delen av sin tjänstetid hade Carlson en barnskara av 80–100 i sin skola, men kunde det oaktat vinna det bästa resultat. Numera är skolundervisningen i församlingen som bekant delad på tre lärare.
På hans verksamhet inom socknen i övrigt kan för övrigt tillämpas den gamla regeln, att »klockarefar skall allting bestyra». Han var som få andra på sin tid sina sockenbors allt i allo. Det har väl knappast funnits en nämd eller kommitté inom kommunen, där icke han var ordförande eller ledamot. Att hans sockenbor, av vilka snart sagt alla, gom nu äro mellan 25 och uppemot 70 år, varit hans elever i skolan, också uppskattade hans verksamhet, framgick icke minst av den storartade hyllning, som kom honom till del, då han trädde tillbaka som ordinarie lärare.
Livligt intresserad för lärarnes sammanslutning var han tidigt en verksam deltagare i de s. k. tredingsmötena och, sedan S. A. F. bildats, var han en av stiftarne för Torsburgskretsen, i vilken han också under många år beklädde ordförandebosten. Vidare bildade han för 40 år sedan Lina tings kreatursförsäkringsförening och var ordförande i denna från starten, tills han förra året avgick. Som poststationsföreståndare i Gothem har han tjänstgjort i 35 år och var nu rikets äldste poststationsföreståndare.
Den gamle lärarveteranen sörjes utom av församlingsbor, lärarekamrater och många gamla vänner närmast av maka och barn, av vilka sonen Victor är barnavårdsinspektör i Stockholm, Henric kyrkoherde i Sanda, Rudolf lärare i Gothem, Simon lärare vid Hästnäs och Harald lärare i Lysekil samt dottern Anne-Louisa
föreståndarinna vid Hammenhögs lanthushållsskola.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Sparbankerna.

Länsstyrelsen har förordnat läroverksadjunkten fil. lic. N. Johansson att under år 1923 vara allmänt ombud för övervakning av nedannämda sparbankers förvaltning, nämligen Sällskapet D. B. V:s sparbank, Hejnums pastorats sparbank. Allmänna sparbanken för Gotland, Ardre sockens sparbank, Tingstäde sparbank, Alskogs sockens sparbank, Lärbro sparbank, Hemse sparbank, Bunge sockens sparbank, Rone sockens sparbank samt Hangvars och Halls socknars sparbank. Samtidigt har vice auditören Richard Laurin i Visby förordnats att vara allmänt ombud för övervakning av nedannämda spar bankers förvaltning, nämligen Eskelhems sparbank, Vamlingbo pastorats sparbank, Hogräns sparbank, Kräklingbo sparbank, Klinte sparbank, Östergarns sparbank, Sanda sparbank, Dalhems sparbank, Garda sparbank, Roma sparbank, Fardhems pastorats sparbank, Lau sparbank, Fardhems sockens sparbank, Närs sparbank, Havdhems sockens sparbank och Burs pastorats sparbank.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Kyrkbröllop

äger rum i dag på middagen i domkyrkan härstädes mellan löjtnanten vid Gotlands artillerikår Gunnar Hodder och fröken Birgit Dahlbäck, dotter till bankdirektör Adolf Dahlkäck och hans maka, född Nyström.
Brudparet intågar i kyrkan under tonerna av bröllopsmarschen ur »Midsommarnattsdrömmen» av Mendelsschn, utförd till orgel av direktör Siedrerg. Brudparet uppvaktas av tvenne tärnor, brudens systrar, fröknarna Märtha och Maj Dahlbäck. Som kyrkomarskalkar fungera löjtnanterna Stig Holmqvist, Nils-Gustaf Kjellbom, Georg von Döbeln och fänvik Nils Holmstedt.
Sedan ps. 33 sjungits, förrättas vigseln av brudens konfirmationslärare biskop Rundgren. Efter vigseln sjunger direktör Siedberg från läktaren »bröllopshymn» av Ivar Wideen till obligat violin och orgel, varvid violinstämman utföres av hr Ernst Pettersson och orgeln skötes av fru Siedberg. Som utgångsmarsch spelar direktör Siedberg bröllopsmarschen ur »Bröllopet på Ulfåsa».
Därefter ge brudens föräldrar middag i sitt hem för ett 50-tal gäster. I afton avresa de nygifta på bröllopsresa.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Avsked

har k. m:t beviljat Hovrättsrådet i Göta hovrätt Albert Nordin, gotl., från den 9 jan., sedan densamme den 8 jan. uppnår sjuttio års ålder.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295