Dödsfall.

Under ett besök hos sin dotter i Ånge avled 10 ds. fru Nanny Nordlander, framlidne kamrer Jonas Nordlander efterlämnade maka. Fru Nordlander, som var född i Visby och dotter till byggmästaren A. Lindgren härstädes, hitflyttade för cirka 12 år sedan jämte sin make från Sundsvall och inköpte St. Adolfsberg, som en gång byggts av hennes fader. Här på St. Adolfsberg var fru Nordlander en charmant värdinna, omtyckt av alla med vilka hon kom i beröring. Livligt intresserad för bl. a. fjäderfäavel bedrev hon också en följd av år fjäderfäskötsel, sålde avelsägg m. m. För några år sedan avled hennes make. Fru Nordlander reste i oktober i fjol för att hälsa på hos sin dotter i Änge, och skulle om någon tid återvända hem till Visby, då emellertid sjukdom korsade hennes planer.
Fru Nordlander, som vid sin död var omkr. 65 år gammal, sörjes närmast av dotter, kassörska vid Svenska Handelsbanken i Änge, samt syskon, svågrar och svägerskor bosatta å fastlandet.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Kälkbacksåkning i strålkastareljus

blir det om kvällarna i kälkbacken i Nordergravar en tid freunit eller närmare bestämt så länge det finns snö i backen. Det är som förut om åren elverket, som sköter om belysningen, vilken träder i funktion så snart simningen sig sänker över kälkbacken.
Nog ha stadens ungdomar anledning att glädjas just nu, då det finns skridskobana, kälkbacke och skidföre.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Gutavallens skridskobana

har under den gångna natten åter spolats, och isen ligger nu jämförelsevis blank och fin. I kväll blir det musik och stor båleld därute, och i morgon eftermiddag blir det ävenledes musikalisk underhållning, varjämte vid 8-tiden ett fyrverkeri kommer att avbrännas.
Det är att förmoda att ungdomarna i staden skola passa på tillfället att få vara med om de båda isfesterna.
Man kan för övrigt taga för givet, att Vallen skall bli livligt frekventerad av skridskoåkare så länge isen håller sig. Hittills ha vederbörande gjort sitt bästa för att hålla isbanan i åkdugligt skick, för vilket skridskoentusiasterna också äro tacksamma.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Gratislektion i skidåkning

får man i morgon förmiddag i Nordergravar, där skidfrämjandets Visbykommitté då ger en kurs i skidteknik med löjtnant Fredriksson och fänrik Drangel som instruktörer. Alla intresserade äro välkomna och kursen är avgiftsfri. Det är bara att infinna sig i Nordergravar kl. 10,30 f. m.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Gymnastik i Hemse och Burgsvik.

Hemse och Burgsvik gästas i morgon av Visby manliga och kvinnliga elitgymnaster, vilka ge uppvisningar på resp: platser kl. 2 och 6,30. I samband därmed visas Svenska gymnastikförbundets specialupptagning från olympiaden, en utomordentligt intressant film.
Det är att förmoda, att det blir en talrik publik på båda platserna. Vi hänvisa till annonsen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Den lägre mejeriundervisningen.

Gotlands läns hushållningssällskap uttalar hos lantbruksstyrelsen sin anslutning till den föreliggande planen angående den lägre inejeriundervisningens omorganisation, innebärande förläggning av all skolverksamhet på området till två skolor i Alnarp och Ultuna.
De senaste årens organisations- och rationaliseringssträvanden, marknadssvårigheterna samt de statliga stödåtgärderna för mejerihanteringen ha aktualiserat en snar lösning av frågan, och en sådan torde också uppbäras av stark opinion inom mejerist-kåren, säger sällskapet. (P.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Träsnitt med Gotlandsmotiv till skolorna.

Enligt Tidskrift för hembygdsvård har konstnären Waldemar Bernhard genom ett anslag på 15,000 kr. av lotterimedel satts i tillfälle att i samarbete med Samfundet för Hembygdsvård fortsätta sitt stora verk med avbildande av gamla och nya monument i svenska landskap. Bernhard har med stor framgång fullföljt de stora traditionerna från 1600-talets träsnittsmästare. Han fortsätter nu med Dalarna och Gotland. Sammanlagt komma härifrån att föreligga 200 blad. Av dessa erhåller samfundet 8,000 reproduktioner, vilka skola utan kostnad utdelas till skolor i båda landskapen. Avsikten är att bilderna skola förses med text, utställas i skolorna och användas vid hembygdsundervisningen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Sandafiskarens efterlevande få hjälp.

Regeringen har beslutat tillerkänna dödsbodelägarna efter vid laxfiske i december omkomne fiskaren Konrad Melin från Sanda, Västergarn, ersättning med 140 kr. för förlust av fiskredskap. Redskapsförlusten inträffade vid Melins fiske efter strömming utanför Västergarns utholme natten mellan 10 och 11 aug. Det nu beviljade statsbidraget utan återbetalningsskyldighet motsvarar halva värdet av den förlorade redskapen. (P.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Från hamnen.

I går inkom ms. Rune, Eliasson, från Stockholm med olja och bensin, och avgingo ms. Phönix, Olsson, och ms. Vida, Mattsson, båda till Stockholm med cement.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Temperatur och lufttryck

i Visby under senaste dygnet fr. o. m. igår kl. 2 e. m. t. o. m. idag kl. 12 midd.

 TermometerBarometer
kl. 2 e. m.— 0,5759,6
kl. 4 e. m.— 1,2759,6
kl. 6 e. m.— 1,2760,5
kl. 8 e. m.— 2,1760,8
kl. 10 e. m.— 2,8760,8
kl. 12 midnatt— 3,2761,1
kl. 2 f. m.— 3,6761,8
kl. 4 f. m.— 3,7762,1
kl. 6 f. m.— 4,0762,3
kl. 8 f. m.— 3,0762,6
kl. 10 f. m.— 3,0763.0
kl. 12 middag— 2,5763,5

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36