På sin sextioårsdag

i går blev lantbr. Odvar Melin, Vives i Sanda, föremål för hjärtliga uppvaktningar, som började redan tidigt på morgonen. Sålunda märktes bland presenterna skrivbordsuppsats, skrivstol, käpp med silverkrycka m. m., varjämte blomsterhyllningarna och telegrammen voro legio.
På kvällen gåva jubilaren och hans maka supé i sitt hem, och därvid fortsatte hyllningarna ytterligare.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

Hushållningsgillenas sammankomster.

Banda gille sammanträdde i går i Eskelhems bygdegård till ett välbesökt årsmöte under ordförandeskap av lantbr. Hj. Friborg, Sanda.
Till ordförande i bestyrelsen valdes därvid lantbr. Erik Bolin, Simonarve i Eskelhem, och till vice ordförande lantbr. Arthur Söderdahl, Vallda i Eskelhem. Till styrelseledamot omvaldes lantbr. Karl Johansson, övide i Eskelhem, med lantbr. John Wedin, Lekarve i Sanda, som nyvald suppleant.


Åtta nya medlemmar invaldes i gillet.
Efter sammanträdet talade konsulent A. Eklund om \”Resultat från sortförsök på Gotland\”, varefter följde en stunds livlig diskussion.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

Inbrott i Slöjdskolan.

I går natt förövades inbrott i Slöjdskolan uppe på Klinten, men dessbättre blev tjuvens — eller tjuvarnas — byte inte så stort utan inskränkte sig till ett mindre belopp i kontanter. Den nattlige gästen hade berett sig tillträde i slöjdlokalen genom ett fönster på västsidan, och allt tyder på att han varit väl lokaliserad. I försäljningskontoret på nedre botten stals ur en låda några silverslantar på omkr. 3 kr., medan en del kopparslantar ratats. På slöjdlärarens kontor en trappa upp hade man även härjat och försökt komma in i skrivbordslådorna, men det tycks inte ha givit något positivt resultat.
Saken är anmäld till polisen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

Från hamnen.

I dag inkom ms. Siri, Johansson, från Stockholm med bensin och olja.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

Hemse.

Torggränd upptages.
Gatunätet i samhället kommer inom den närmaste framtiden att betydligt utökas. Början har redan gjorts, i det att byggnadsnämnden i dagarna igångsatt arbetet med upptagandet av Torggränd, som kommer att sträcka sig från Storgatan mellan Blomers och posten ned till det blivande torget, varifrån Kogränd, som också samtidigt kommer att anläggas, går fram till mejeriet. Båda gatorna skola få en bredd av nio meter, men vad Torggränd beträffar, kommer den t. v. endast att sträcka sig över postens tomt med en bredd av 4,5 meter. Trottoarer skola även byggas, men därmed torde änu dröja. Till anläggandet av dessa gator, som båda bli infartsvägar till kommunalhuset, anslog som bekant sista municipalstämman 1,500 kronor.
Så fort ovannämnda arbeten blivit utförda, ämnar byggnadsnämnden fortsätta med den förlängning av Ängsgatan, till vilken likaledes medel beviljades på sista municipalstämman. Det blir alltså sträckan från Nygatan, som leder till trädgårdsmästare Bodin, till Elofsgränd, där godtemplarlokalen ligger, som kommer att upptagas.

Till kommunalhuset
är grunden nu grävd, och så snart vädret blir lämpligt, kommer arbetet med byggnadens uppförande att taga sin början.

Idrottsplatsstgrelsen
har under den gångna månaden föranstaltat om dränering av det till Sudervallen hörande området. Arbetet härmed är ännu icke slutfört, men det stora avloppsdiket, som betingat en kostnad av c:a 800 kr., är färdigställt.

Den manliga motionsgumnasaken
har tagit sin början i folkhögskolans gymnastiksal, och övningarna äga rum tisdagar och fredagar med början kL 8,15 e. m. Ledare är chaufför Gustav Karlsson. Under förra terminen var det genomsnittliga antalet deltagare pr övning närmare 20.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

F. landshövding Gustaf W. Roos

\"\"

Igår avled i sitt hem i Stockholm f. landshövdingen i Gotlands län G. W. Roos i en ålder av något över 78 år. Han har en längre tid, varit sjuklig.
Han var född i Stockholm — fadern var som bekant generalpostdirektören A. W. Roos — blev stuclent i Uppsala 1877 och avlade fem år senare hovrättsexamen. Vice häradshövding 1885 utnämdes han följande år till länsnotarie i Blekinge län och befordrades 1898 till landssekreterare där. 1903 inträdde Roos i det politiska livet som Landskro. na stads representant i andra kammaren, som han tillhörde till 1908. 1906 inträdde han som konsultativt statsråd i. den Lindmanska ministären, men lämnade 1909 denna post för att återinträda i sin landssekreteraretjänst. På hösten 1912 utnäindes han så. till landshövding i Gotlands län efter den avlidne landshövding K. Rydin och kvarstod som länschef på Gotland till 1927, då han tog avsked och bosatte sig i Stockholm.
Under åren 1886-98 fungerade Roos som sekreterare och kamrer hos Blekinge läns landsting och var åren 1895-98 verkställande direktör i Karlskrona—Växiö järnväg. Hans krafter togos även i anspråk för er rad kommittéuppdrag, såsom i läkardistriktskommittén 1904, yrkesfarekommitten 1905, bo1agsjordsförvärvskommittén 1911 och 1913 i lärlingsväsenskommittén.
Här på Gotland tog han en livlig och intresserad del i länets angelägenheter och på honom föll ju också lotten att som länschef dragas med krigsårens många extra bekymmer. Som ordförande i hushållningssällskapet och Gotlands järnväg m. fl. institutioner verkade han på olika sätt till näringslivets och den gotländska befolkningens fromma.
Från fädernet hade landshövding Roos fått i arv den gamla tidens uppfattning av ämbetsmannakallets ansvar och förpliktelser, han fick också anseende som en skicklig och samvetsgrann ämbetsman. Här på Gotland liksom på fastlandet vann han också många sympatier för sitt rättframma, älskvärda och försynta uppträdande. Hans goda minne kommer att på Gotland bevaras i tacksamma hjärtan.
Närmast sörjes den bortgångne av maka, född Hedberg, samt barn, dottern Elisabeth, gift med militärattachen överstelöjtnanten vid Norrlands artilleriregemente Erik de Laval, sönerna Wilhelm, bosatt i Australien, och Birger, advokat i Umeå, samt dottern Gunnel, gift med förre stabschefen på Gotland, översten i generalstabskårens reserv C. G. Warberg.
Med anledning av dödsfallet flaggas idag å halv stång å residenset.
Jordfästningen äger rum på tisdag i krematoriet å Norra kyrkogården i Stockholm.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

Biskop Rundgrens dödsbo skiftat.

Behållningen 62,000 kr. — Domkapitlet får 23,450 kr.
Advokaten Gunnar Kjällman härstädes, som varit utredningsman i framlidne biskop Viktor Rundgrens dödsbo, har nu framlagt sin redovisning och överlämnat dödsboets medel till testamentstagarne.
Av advokat Källmans utredning framgår, att behållningen i biskop Rundgrens dödsbo uppgick till kr. 61,961: 78. Av detta belopp har förts 3,500 kr. avsatts för att täcka skatter och en del andra omkostnader.
Av testamentstagarne har Visby domkapitel erhållit netto kronor 23,450: 90, sedan i arvsskatt på domkapitlets andel avgått 5,780 kr., Göteborgs Gamlestads församling har erhållit 12,450: 44, sedan i arvsskatt avgått 2,165 kr., och en privat arvtagare, en släkting, har erhållit samma belopp.
Vi ha förut redogjort för de olika testamentsbestämmelserna, men det kan vara anledning att åter erinra om, att det belopp, som förvaltas av Visby domkapitel, skall disponeras på följande sätt:
Av avkastningen skall årligen 1/10 läggas till kapitalet. Den återstående avkastningen skall årligen på biskopens födelsedag den 8 oktober utdelas enligt förslag av stiftets biskop till en eller flera prästmän inom stiftet, som för församlingsvårdens höjande inom vederbörande pastorat vidtagit beaktansvärda åtgärder och därför haft kostnader utöver de vanliga samt inkommit till domkapitlet med ansökan om anslag från fonden till täckande av dessa kostnader.
Från donationen till Göteborgs Gamlestads församling skall först utgå ersättning för vård av biskopsparets gravplats, varefter återstående avkastning skall användas för beklädande av fattiga konfirmander inom församlingen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

Slite.

\"\"

Den 20 jan.
Om trafikkultur
talade i går å biograflokalen förbundsordföranden i M. H. F., redaktör J. L. Olsson. Bl. a. berörde tal. den jättelika utveckling, som motortrafiken genomgått under senare år. 1916 var antalet motorfordon 5,700, nu har antalet stigit till 230,000. Detta har ideligen medfört nya lagbestämmelser, vilka på senare tid mest tagit sikte på förarens skicklighet och särskilt hans nykterhet vid ratten. Tal. gav dystra och belysande exempel på den brist på trafikkultur, som tyvärr alltjämt förefinnes och som särskilt helgernas olyckskrönikor ge talrika belägg för. Till sist framlade tal M. H. F:s program för ökad nykterhet. På Gotland finns f. n. blott ett hundratal medlemmar. Talaren avslutade sitt intressanta föredrag med en förhoppning om en snar och snabb ökning av detta antal.
Talrika applåder belönade föredraget.
Därefter visades postsparbankens propagandafilm om sparsamhet, vidare filmen \”Sverige runt på 15 minuter\” och till sist \”Den röda triangeln\”, M. H. F:s propagandafilm för ökad trafiksäkerhet. Anordnare av mötet var M. H. F:s gotlandsavdelning och lokalen var fylld till sista plats.
Kl. 11 i dag höllos liknande föredrag och filmförevisningar för eleverna i folkskolan och kommunala mellanskolan.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

Tuberkulosepiemien i Hablingbo.

Skaten bör vidkännas kostnaderna.
Hr Gardell motionerar.

I motion i andra kammaren föreslår hr Gardell riksdagen besluta, att staten skall vidkännas de kostnader, som drabba Hablingbo kommun och Gotlands landsting i anledning av den bekanta tuberkulosepidemien vid en småskola inom kommunen. Utgifterna uppginge för kommunen till 7,833 och för landstinget till 11,330 kr.
Dessa stora utgifter ha givetvis haft synnerligen betänkliga konsekvenser för kommunens ekonomi, anför motionären. Och även för landstinget har utgiften varit mycket kännbar. Motionären erinrar vidare om sin interpellation i mars 1936 till ecklesiastikministern, därvid han fäste uppmärksamhet på fallet. I sitt svar förklarade sig statsrådet med styrka vilja framhålla det behjärtansvärda i att det allmänna så långt som möjligt är åtager sig kostnaderna för vården av de barn, som i skolan ådraga sig sjukdom på sätt skett i detta fall. Att staten skulle taga ett ekonomiskt ansvar i fråga om det inträffade, synes han även ha utan vidare utgått ifrån. Han fann det utan vidare självklart, att staten ensam skall påtaga sig alla kostnader av ifrågavarande art, som de enskilda icke själva böra bära.
Om statens ansvar sålunda kan synas vara ofrånkomligt, förefaller det emellertid tämligen obestridligt, att detta ansvar skall som konsekvens ha att alla de av det allmänna burna kostnaderna böra av staten bäras, fortsätter hr Gardell. Skolan är visserligen till någon del en kommunal angelägenhet, men det är staten som ålägger föräldrarna att dit sända sina barn. När statens kontroll sedermera visar sig icke kunna förhindra att barnen i skolan utsättes för infektion, synes detta även för staten medföra att staten ej blott delvis utan helt bör svara för ifrågavarande kostnader. Utöver detta tala enligt motionärens uppfattning även rena billighetsskäl för att när en katastrofal epidemi av en omfattning sådan som denna drabbar en bygd, staten träder emellan och hjälper vederbörande hårt drabbade kommun samt även landstinget.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15

Idrott och sport.

\"\"

Gotlandsbandyn.
Om det blir is…

Om söndag skall man försöka på nytt att sätta i gång bandyserien. Allt beror givetvis på om det finns och enligt vad som rapporterats till oss har det frusit på i Klintehamn, där alltså Slite och KIK skola spela sin uppskjutna match.
AIK och VIF samt Gute och Hablingbo skola spela på Svejde. Vid vilket klockslag matcherna skola gå tå lagen själva avgöra. Enligt programmet skulle de två sistnämnda uppgörelserna ske kl, 10,30 resp. 1,30.

B. H. Ringen,
vår nyaste sportbetonade sammanslutning, som har \”the noble art of selfdefence\” på sitt program, har fått en lyckad start, i det att inte mindre än ett 30-tal medlemmar redan är antecknat. Träningen kommer att ske tisdagar och torsdagar kl. 7 e. m. å Arbetareföreningens lokal ,och det är bara att hoppas, att adepterna skola ha tålamod och finna sig i att få \”ta det vackert i början\”. Man blir inte en Max Schmeling på en gång.
För att få ihop en liten ekonomisk grundplåt kommer en uppvisning att hållas i Västkinde bygdegård nästa lördag, då givetvis klubbens förfarna förmågor komma att ge en liten lektion.

DM i tyngdlyftning
för juniorer i 2-armsgrenarna anordnas å A 7:s gymnastiksal söndagen den 30 dennes. Vi hänvisa till annons.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 20 Januari 1938
N:r 15