Klintehamn.

Läkarna.
Medicinalstyrelsen föreslår k. m:t medgiva, att provinsialläkaren i Klinteharans distrikt Gösta Arnwald får för placering i löneklass vid sin befattning som provinsialläkare tillgodoräkna 3 månader och 2 dagar av den tid, varunder han varit stadsläkare i Söderköping. (P.)

Klintebiogralens lördagspremiär
är den österrikiska revyfilmen \”Premiär\” med Zarah Leander i huvudrollen. Som förspel visas en kortfilm om Jämtland.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 26 Januari 1938
N:r 20

Kemiska stationen bör bibehållas.

En uppvaktning för jordbruksministern.
Frågan om Kemiska stationens i Visby vara eller icke vara har som bekant upprepade gånger varit föremål för debatt. Frågan torde nu, enligt vad vi erfarit, komma upp vid årets riksdag och det är ju då ett viktigt gotländsk intresse att beslutet blir för stationens bibehållande. De kemiska stationernas omorganisation är en gammal fråga och vid tidigare utredningar har även föreslagits den gotländska stationens indragning.
För att framlägga de gotländska synpunkterna har i dagarna landshövding Rodhe och föreståndaren för Kemiska stationen i Visby ingeniör Lyttkens uppvaktat jordbruksministern, statsrådet Bramstorp, som mot- tog deputationen mycket välvilligt. Sedan frågan sist var uppe ha ju en del omständigheter tillkommit, som tala för ett bibehållande av stationen, och landshövdingen framhöll särskilt önskvärdheten ur militär och försvarssynpunkt, att man alltjämt har tillgång till ett officiellt kemiskt laboratorium på Gotland. Men även i övrigt förefinnes som bekant en allmän önskan från gotländsk håll, icke minst jordbrukarkretsar, om stationens bevarande.
Statsrådet kunde icke nu lämna något besked, men man må hoppas, att vad den gotländska deputationen framhållit, kommer att beaktas vid frågans vidare behandling i riksdagen.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 26 Januari 1938
N:r 20

Hotande olycka vid Slite cement.

Arbetare begravd vid ras i kolupplaget.
— Rådiga och snabba räddare.

En olycka, som lätt kunnat få de mest ödesdigra följder, inträffade i går vid. 1-tiden i Slite cementfabrik. Fyrtioårige cementarbetaren Hilmer Jakobsson från Slite var sysselsatt i fabrikens kolupplag med att raka ned stybbkol i en transportränna, då kolen började rasa. Jakobsson hann ej komma undan — enligt egen uppgift hade han fastnat med foten på något sätt och ej kunnat flytta sig — och blev snart helt begravd i kolmassan. Han hade dock sinnesnärvaro nog att sträcka ut ena armen och därvid kom handen att sticka fram ur kolet.
En arbetare i närheten fick se att ett ras inträffat och skyndade till. Han fick då se att Jakobsson låg begravd i kolet och skaffade flera man till hjälp i en hast så att Jakobsson snabbt blev framgrävd. Denne hade då legat 2-3 minuter under kolet och var sanslös, då han drogs fram.
En av arbetarna, den kände simmaren Rossel Randahl, satte omedelbart i gång med. konstgjord andning, som efter en kort stund gav gynnsamt resultat. Jakobsson återhämtade sig snabbt, och var snart utom all fara, men for dock på provinsialläkarens inrådan i ambulans till lasarettet för att röntgenundersöka foten. På vår förfrågan hos dr Sandahl i dag meddelas emellertid att Jakobsson icke tagit någon skada vid raset.
Det händer rätt ofta att det rasar i kolupplaget, säger dir. de Jounge, då vi fråga honom om orsakerna till olyckan. Men den saken är man inställd på och det gån, lätt att sätta sig i säkerhet. Rasen komma vanligtvis ej hastigt och oförberett utan kolmassan rör sig ganska sakta i början. Så var fallet även denna gång och Jakobsson hade med säkerhet hunnit undan om han ej fastnat med fotat. De räddande kamraterna äro värda en eloge för sin rådighet och sitt snabba ingripande och Rossel Randahls skicklighet i livräddning kom ytterligt väl till pass.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 26 Januari 1938
N:r 20

En nittioåring.

I morgon fyller gamle landstingsmannen C. V. Carlqvist, Binge i Väte, nittio år.
Häromdagen hade vi nöjet att få träffa den gamle kommunalveteranen, där han satt vid sitt skrivbord och sysslade med sina böcker. Han har sannerligen icke slutat att intressera sig för tingen omkring. Icke ens de kommunala uppdragen har han fått lämna, ty i dessa dagar har han att som överförmyndare se till, att förmynderskapspapperen i hans distrikt befinna sig i laga ordning. Det är förövrigt bara något år sedan han lämnade ordförandeskapet i pensionsnämnden.
När samtalet kommer in på det området, kan den gamle hedersmannen icke undgå att göra sina reflektioner över förr och nu. Ty det är en väsentlig skillnad i, hur folket levde i hans ungdom och hur det lever nu för tiden. Att anspråken ökas, det får inte minst pensionsnämnden känning av, ty man rör sig i våra dagar med andra behovssiffror. Och ändå levde folk lika bra förr och voro mera nöjda med sin lott än nu.
För övrigt följer den gamle veteranen med stort intresse händelserna i världen och har en utpräglad och bestämd mening om innebörden i de storpolitiska tingen. Tanken är klar och redig, som den alltid har varit, när det gällt kommunens angelägenheter eller när det annars gällt att taga ställning till dagens frågor. Som gammal sparsam kommunalman kan han inte undgå att känna sig obehagligt berörd över de höga skatterna, som vår regering lägger på oss och de svindlande summor, om vilka statsskulden nu rör sig.
Sådant hör emellertid den nya tiden till. Det är visserligen bara tre år sedan han lämnade sin befattning som kommunalstämmans ordförande, men det är 57 år sedan han tillträdde den befattningen. Och under tiden har han innehaft alla möjligt kommunala uppdrag 1 längre eller kortare perioder. Landstinget tillhörde han åren 1907-1915. Han har alltså hunnit få en rik erfarenhet i de allmänna värven och han har haft ett gott omdöme, som lärt honom att draga konsekvenserna av sina erfarenheter. Vid sina nittio år sitter han ännu med klar och oförvillad blick och betraktar tidens gång.
Det är med en stark känsla av att nittioåringen hör till en gången tids kärnkarlar, av vilka det inte längre finns så många kvar, som besökaren åter går ut genom den ålderdomliga förstugudörren vid Binge.
-e.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 26 Januari 1938
N:r 20

Josef Jakobsons 50-årsdag.

Storartade hyllningar
ha i dag kommit lantbrukaren Josef Jakobsson, Bosarve i Stånga, till del på hans halvsekeldag.
Redan tidigt på morgonen uppvaktade familjen med en tavla av Bosarve gård samt en fåtölj och senare överlämnade hr Gustaf Nilsson, Dals, å Stånga missionsförsamlings vägnar en bibel i skinnband med jubilarens namnteckning på pärmen. Ungdomsföreningen Febe gratulerade genom hr Oskar Pettersson, Bogs, med en tavla av församlingens missionshus samt blommor. Under tavlan var Ps. 23 vackert textad. Söndagsskolbarnen med lärarna i spetsen överlämnade en silvervas med inskription samt blommor, och i samband därmed läste en söndagsskolflicka några verser. Från Hemse missionsdistrikt frambars lyckönskningar genom hr Herman Pettersson, Kruse, som även överlämnade en större blomsteruppsats, och från Stånga skolråd fick jubilaren mottaga en skrivbordsuppsats samt en käpp med silverkrycka, vilka presenter med ett tal överlämnades av kontraktsprosten A. Kronqvist.
Grannar och vänner, representerade av lantbr. Eugen Jacobsson, gratulerade med en fåtölj samt en textad adress och syskonens lyckönskningar framburos av folkskollärare Simeon Jacobsson, Viklau, som överlämnade en resväska av oxhud samt en subskriberad penninggåva. För övriga släktingar talade nämndeman K. W. Palmqvist och gratulerade med en penningsumma och en textad adress.
En penningsumma överlämnades även av Gotländska missionsförbundet genom hrr Joh. Nilson och Alb. Johansson, och för G. M. U. frambars en blomsterhyllning med ett tal av lantbr. Ivar Pettersson. Juniorkommittén presentade en skrivbordsmatta, för söndagsskolkommitten talade pastor Lundblad, för predikantförbundet pastor Skogwik och från G. M. F:s styrelse, G. M. U.-kommitten och distriktsföreståndare Joh. Nilson överlämnades andra delen av praktverket \”Svenska folkrörelser\”.
I övrigt har hela dagen blommor och telegram strömmat in till Bosarve och bland telegrammen märkas sådana från missionssekreterare Ax. Andersson och Svenska missionsförbundets ordförande, grosshandlare Anders Löfberg, Karlstad, m. fl.
I eftermiddag ger femtioåringen middag vid Bosarve för vänkretsen.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 26 Januari 1938
N:r 20

Källungetjuven dömd.

Blev fälld trots sitt nekande.
Vid den fortsatta rannsakningen i går med den för stöld häktade 54-årige jordbruksarbetaren Gustav Konrad Söderdahl från Lärbro (som bekant hemmahörande i Hölö socken, Södermanlands län) hördes som vittnen fem personer. Innan vittnesmålen vidtog tillfrågades den häktade av rättens ordförande, borgmästare H. Lövvenberg, huruvida han nu bättre kom i håg saker och ting än vid förra rättegångstillfället. Söderdahl svarade:
— Jag är oskyldig till allting.
Då ordf. påpekade att det var bäst för den häktades egen skull att hålla sig till sanningen, så svarade Söderdahl kort och gott:
— Ja, jag vet att så är.
Polisförhörsprotokollet rörande den tidigare av oss omnämnda stölden av 25 kr. från en person i Källunge föredrogs därpå. Målsägaren, skomakaren Jakob Niklas Hägvall, en gammal man på 78 år, var själv närvarande och vitsordade de uppgifter, som fanns i protokollet. Någon bestämd dag för själva stölden hade icke målsägaren bestämt kunnat uppgiva, men han hade vid polisförhöret angivet en dag någon vecka före jul, och denna uppgift vidhöll han även nu. Söderdahl hade förut gjort gällande, att han icke varit i Källunge under de nämnda dagarna, och han fick nu redogöra för sina förehavanden dagarna före jul och däromkring. Söderdahl förklarade att han vid tidpunkten för stölden uppehållit sig i staden utom dagen före julafton, då han varit i Lokrume. Vid polisförhöret hade han uppgivit, att han måndagen den 20 varit i Eskelhem och Tofta socknar och detta vidhöll Söderdahl energiskt, då han nu åter hördes på den punkten.
Det kan ha sitt intresse i detta sammanhang att omnämna hur Söderdahl på allt sätt medelst falska uppgifter försökt föra de två polismännen, som haft utredningen om hand, bakom ljuset, men detta misslyckades totalt. Sålunda hade Söderdahl uppgivit att han nämnda måndag gjort påhälsning i flera gårdar i Tofta och Eskelhem. Bl. a. sade han sig ha varit inne på ett ställe och bytt sig till en påse vetemjöl mot ett par av sina varor, samt vidare att han sökt skogsarbete. Den 17 jan. hade polismännen \”vallat\” Söderdahl i de nämnda trakterna för att kontrollera Söderdahls uppgifter, men ingen av de av Söderdahl uppgivna personerna hade sett honom. Söderdahl hade bl. a. sagt, att på den gård där han varit inne och fått vetemjölet, hade ett par av husets kvinnfolk varit sysselsatta med att mala kött just då Söderdahl kom. När Söderdahl konfronterades med de ifrågavarande personerna sade de sig icke ha sett Söderdahl och de hade inte alls malat kött den dagen. På så sätt fingo polismännen gå från den ena gården till den andra, men ingenstädes kändes Söderdahl igen och ännu mindre hade han fått något vetemjöl.
Fem vittnen hördes, därav en lantbrukare, hos vilken Söderdahl arbetat i ett par månaders tid. Då Söderdahl gjort gällande att han lagat gummiklacken på sin sko själv och alltså inte varit hos skomakare Hägvall utan till lagningen fått låna gårdens grejor, förklarade vittnet, att Söderdahl inte bett att få låna spik och järnläst. Det hade överhuvud taget inte varit tal om någon skolagning.
— Kommer inte F. ihåg att jag bad att få låna järnläst och spik och att F. svarade att det fanns därborta? inföll Söderdahl.
Vittnet förklarade emellertid, att något sådant yttrande inte fällts.
Vad de övriga vittnena beträffar framkom intet nytt utöver vad som förut är känt.
Målet var därefter slutbehandlat. På uppdrag av landsfogden yrkade åklagaren nu också ansvar å Söderdahl för olaga gårdfarihandel. Detta erkändes av den häktade.
Åklagaren yrkade till sist ansvar å Söderdahl dels för första resan på olika tider och ställen delvis i förening med inbrott förövad stöld samt dels för olaga gårdfarihandel i Gotlands län från den 1 febr. 1936.
(Det torde här påpekas, att Söderdahl förut dömts för fjärde resan stöld, men då 10 år förflutit sedan dess räknas- icke återfall i juridisk mening.)
Vidare meddelade åklagaren, att den häktade varit föremål för sinnesundersökning av dr Vakgren, vilken förklarat Söderdahl fullt normal.
Den häktades rättegångsbiträde, advokat Elis Almqvist, framhöll, att han påpekat för Söderdahl att bevisningen varit så bindande att Söderdahl event. mot sitt nekande kunde bli fälld och att ett erkännande kunde bidraga till att straffet blev lindrigare. Emellertid förefaller det egendomligt att Söderdahl, om han begått stölden av skorna, varit så oförsiktig att han ställt dem under sin egen säng i stället för att gömma dem. Beträffande stölden i Källunge kan det if rågasättas, om stöld över huvudtaget blivit begången, då målsägarens uppgifter äro så svävande. Det kan ju tänkas att målsägaren förlagt plånboken med de 25 kr.
Rätten tog härefter enskild överläggning och dömde den häktade till 4 mån. straffarbete för första resan stöld samt till 15 dagsböter å 1 kr. för olaga gårdfarihandel. Kunna icke böterna gäldas skall straffet förvandlas till 5 dagars straffarbete.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 26 Januari 1938
N:r 20

Idrott och sport.

En triumf för Visbybrottarna.
Både AIK och VIF besegrade Mälarhöjden.

Det var en stor dag för Visbybrottarna i går. Brottarlaget från Mälarhöjden fick nämligen se sig besegrat av både AIK och VIF i triangelmatchen, Vilket visar, att brottningen här går framåt och att det inte går att skicka hit ned vilket lag som helst. Men även om det inte var det bästa laget Mälarhöjden kom med, så var det dock inga duvungar, ty flera hade deltagit i Stockholms DM för juniorer, vilket säger en hel del.
”Triangeln” inleddes med matchen mellan AIK och Mälarhöjden, där AIK startade vackert med segrar i bantam och lättvikt genom fallsegrar av Smolka och Mats Westerberg, medan i fjäder AIK måste lämna walk over. I welter fick Nilsson, Mälarhöjden, ett kravattgrepp på Malte Engström, vilken sistnämnde icke visar samma fighterhumör som tidigare. Långe Axel Pettersson gjorde som vanligt en god insats. Booberg syntes inte ha så stor svårighet med Karlsson, Mälarhöjden, medan däremot i tungvikten Mälarhöjdens Dahlin kunde triumfera över Alm, som brottades synnerligen ineffektivt.
Uppgörelsen mellan de båda antagoniterna AIK och VIF bjöd inte på något större intresse. ”Påven” var förstås som vanligt den ettrige gåpåaren, och i lättvikten visade Mats Westerberg åter att han är a coming man. VIF:s nye man i klassen, Ivar Christiansson, blir säkerligen bra sedan han blir mera rutinerad. ”Sotarn” Söderberg har en kondition som få, och pressade lätt ned Bengt Nilssons brygga efter c:a 10 min:s fight. I mellanvikten hade Axel Pettersson sin motståndare i däck per nacksving, vilket Ivar Karlsson lyckades gå ur, tycktes det, men Axel knyckte till ett slag, och så blev det samma läge igen. Resultat fall. Ulle Gahne hade gått upp i lätt tungvikt, vadan den betydligt tyngre Karl Axel Booberg icke hade så svårt med sin motståndare. Nåja, visst slingrade sig Gahne så gott han kunde, men plötsligt slog Karl Axel ett smidjebälte så det sjöng i mattan och i Ulle. I tungvikt blev det karusell fort nog. Den drogs av Alm och Bo Åbom var offret. Den senare har ännu mycket att lära.
I uppgörelsen VIF-—Mälarhöjden hade ”Påven” efter blott 52 sek. kopplat en halv nelson på sin motståndare och fått honom på rygg. Christiansson, Ivar Karlsson och Ulle Gahne fullbordade segern. Gahne hade sin man i flera situationer och vann slutligen medelst krysstag.
Domare voro ”Peking” Hellström och F. Smolka, vilka skötte sig bra. En fallseger, kravattgreppet på Malte Engström, var från ”ringside” sett möjligen lite diskutabel Men domaren såg nog bättre från sitt håll. Roligt att se ett säkert uppträdande av våra domare. Publiken, som var färdig att protestera vid ett tillfälle, då ett par brottare togs upp på mattan av ”Peking”, fick av denne en liten lektion i reglerna. För vilket publiken applåderade. Så skall en slipsten dras…
Speaker var ”Kina”, som innan matchen överlämnade VIF:s standar till AIK och Mälarhöjden, Publiken var ganska talrik.
Triangelns” resultat:

AIK—Mälarhöjden: 4—3.
Bantam: Smolka—Johansson, Mälarhöjden, backhammer 2,52. Fjäder: Här lämnade AIK walk over, Lättvikt: Mats Westerberg—Elkan, M., halv nelson och backhammer 7,38. Welter: Nilsson, M.-—Malte Engström, kravattgrepp 5,32. Mellanvikt: Axel Pettersson-—Hofström, M., nacksving 6,54. Lätt tungvikt: K. A. Booberg—Karlsson, M., omvänd backhammer och nedpressad brygga 4,40. Tungvikt: Dahlin, M.—Alm, nacksving 4,41.

AIK—VIF: 4—3.
Bantam: ”Påven” Blomberg—Smolka, parad på nacksving 5,16. Lättvikt: Westerberg—Christiansson, nacksving 3,53. Welter: ”Sotarn” Söderberg—Bengt Nilsson nedpressad brygga 10 min. Mellanvikt: Axel Pettersson-—Ivar Karlsson, nacksving 2,43. Lätt tungvikt: K. A. Boocberg—DUlle Gahne, smidjebälte 4,59. Tungvikt: Alm-—Abom, karusell 47 sek.

VIF—Mälarhöjden: 4—3.
Bantam: ”Påven” Blomberg—Johansson, M., halv nelson 52 sek. Fjäder: Ekman, M.—Broman, arbetsseger 2—1. Lättvikt: Ivar Christiansson—Elkan, M., kvarts nelson 3,13. Welter: H, Eriksson, M.—\”Sotarn\” Söderberg, arbetsseger 2—1. Mellanvikt: Ivar Karlsson—Hofström, M., backhammer och nedpressad brygga. Lätt tungvikt: U. Gahne—H. Karlsson, M., krysstag.

Handboll.
AIK till DM-finalen.

Gårdagens handboll inleddes med en rafflande uppgörelse mellan Gutes och AIK:s damer. Som så ofta förr gingo Guteflickorna segrande ur striden. Det skedde dock icke utan kamp, AIK hemförde till och med första halvlek på ”bättre arbete”. Perioden, som slutade 0—0, dominerades nämligen av de gröna.
I andra halvlek spelade Gute upp sig och målen började rinna in med jämna mellanrum. Vid full tid var ställningen 5—0, och Gute kunde sålunda lämna planen med bibehållen serieledning och en målkvot på — 18—0! Bäst i Gute voro Gertie Hejneman, som för dagen hade flera lyckade skott, samt lilla ”Majsan” Ekelund. I AIK spelade Siv Åbom alldeles utmärkt i målet, särskilt under första perioden: Av forwardspelarna märktes mest Kalli Hansson på vänsteryttern.
Som bekant slog I. 18 i söndags Gute med 26—20 i DM. På grund av de regelvidriga förlängningarna hade emellertid Gute lyckats genomdriva en protest, varför matchen nu skulle omspelas.
Efter betydligt trevligare och lugnare spel än förra gången kunde krigarna gå till halvtidspausen med en 6—4-ledning. Denna ledning förvaltade de väl även under andra halvlek — Gute tilläts aldrig komma fram till ledningen — och med 11—8 avancerade så I. 18 till semifinalen.
Förra söndagen visade sig infanteristerna vara ”krigare” av stora mått men i dag bevisade de även till fullo att de behärska handbollspelet som sådant. Huvudet högre än de övriga i I. 18 stod både bokstavligen och bildligt talat centern Hjortsberg, I Gute gladde Aberg mest, medan Nisse Ekström och ”Affen\” Lindwall svarade för de flesta målen.

Gotlandsbandyn.
Seriestart.

Isen stod blank av vatten, då AIK och VIF möttes i går kl. ½ 11 på Svejde, och bättre blev den inte mot eftermiddagen då Gute och Hablingbo drabbade samman.
AIK:s match mot VIF verkade mest uppvisning från AIK:s sida. Mot AIK:s vältrimmade lag ställde VIF-arna upp med ett flertal oldboys och juniorer. Den ojämna uppgörelsen slöt med 10—1, halvtid 3—1.
Bästa lagdelen i AIK — eller den del som för dagen mest märktes — var kedjan. ”Hogge” Blomström var bäste spelare och gjorde sex mål medan ”Greven” nöjde sig med tre.
I VIF visade Acke Björkquist gamla takter, och även Kina arbetade utmärkt.
— I matchen mellan Hablingbo och Gute såg det länge ut som om visbyborna skulle bärga båda poängen men mot slutet spelade hablingarna upp sig och lyckades utjämna till 3—3 som blev slutresultatet. I första halvlek ledde Gute med 2—1 som strax efter pausen ökades till 3—1, men sedan utjämnade gästerna efter bra uppryckning.
Största orsaken till gutepojkarnas hala seger var deras bättre samspel medan hablingarna i gemen voro snabbare.
Bäst i Hablingbo voro bröderna Booberg, särskilt Manne på centern var utmärkt. I Gute framträdde särskilt An ders Dahlin, som gjorde Gutes första mål.
— I Klintehamn vann Slite över KIK med 5—1.
T—e.

Gotlands Allehanda
Måndagen 24 Januari 1938
N:r 18

Tjenstledighet

har beviljats häradsh. A. L. von Strussenfelt f. o. m. 24 Juli t. o. m. 5 Augusti, under hvilken tid domareembetet i Gotlands norra domsaga förvaltas af notarien August Kreiiger.

Gotlands Allehanda
Lördagen, 29 Juli 1876
N:r 60