Landsbygden. Guldrupe.

GULDRUPE.
En vällyckad syföreningsförsäljning hölls här i fredags kväll i Metodistkapellet. En kort andaktsstund inledde försäljningen då pastor Hermanson. höll ett tal i anslutning till Våren. Försäljningen av handarbetena och portionerna gick utmärkt och inbringade en summa över 170 kr. Till sist uttalade pastor Hermanson ett tack till dem som arbetat i syföreningen och köparna vid försäljningen samt nedkallade Guds välsignelse över alla.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Landsbygden. Kräklingbo.

KRÄKLINGBO.
Valborgsmässofirandet gick även i år av stapeln på Kräklingsbackar. Nationalsocialistiska arbetarepartiet hade liksom föregående år anordnat majbål och föredrag. När bålet tänts och föredragshållaren hr Olsson lämnats ordet hade omkring 200 personer samlats, dels för att höra på ordets förkunnare, dels kanske av gammal tradition för att träffas på ”backen” i vårkvällen. Vädret var långt ifrån idealiskt, en bitande kall nordostlig blåst svepte in över kalkstenshällarna, varför det värmande bålet blev livligt uppskattat.
Föredragshållaren uppehöll sig mest vid idealism och tradition. Han avtackades med applåder.
En ny förening har bildats här på orten. Den kallas ”Världsfredspionjärernas förbund” som har sitt högkvarter i Basel. Förbundet utgör en internationell fredsrörelse, som förutsätter ett närmande mellan olika nationer.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Hur blir vädret?

\"\"

Vackert men kyligt.
Utsikter: Måttlig till frisk vind mellan nörd och nordväst, övervägande vackert väder samt oförändrad eller något fallande temperatur.
Barometer: idag 766 mm., igår 763,2 mm.
Temperatur: i morse 6 gr., i middags 5 gr.
Vind och väderlek:
Ölands södra udde N 8, klart.
Ölands norra udde N 11, klart.
Fårö N 14, nästan mulet.
Landsort NNV 8, nästan klart.
Söderarm N 11, nästan mulet.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Visby flygfältsfråga ventileras åter.

Nya överläggningar i dag.
Nya överläggningar äga idag rum härstädes mellan representanter för väg- och vattenbyggnadsstyrelsen samt Visby stad. Från väg- och vattenbyggnadsstyrelsen ha hitkommit byråchefen C. Ljungberg, kapten Granell, civilingenjör Lundberg och amanuensen Liljevall, vilka på förmiddagen hade en konferens på drätselkammaren med den s. k. flygfältskommittén, vilken består av major Nyström ombudsman Sandgren och länsjägmästare R. Melin.
Efter förhandlingarna begav man sig ut till den föreslagna platsen för det nya flygfältet vid Bingerskvarn för att på ort och ställe fortsätta överläggningarna. KI. 3 vidtog så sammanträde med drätselkammaren i dess lokal.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Underbefälets samarbetskommitté

i Visby höll den 2 maj sammanträde å I 18. Kommittén, vars uppgift är att verka för samförstånd mellan de olika — truppförbandens underbefäl samt att arbeta för upplysningsverksamhetens höjande vid. lokalföreningarna, sammanträdde för första- gången efter de riktlinjer vilka fastställdes vid årets kongress i Stockholm.
Val av styrelse gav till resultat att furir Lindell I 18 valdes till ordf., furir Stenström A 7 sekreterare, korpral Rosén I 18 kassör samt revisorer Ebbsjö I 18 och Leinholm A 7.
Till suppleant i förbundsrådet för furir Fondelius valdes konst. Eklöf A 7.
Efter styrelsevalet behandlades diverse frågor varefter dagens förhandlingar avslutades. Kommittén sammanträder nästa gång i mitten på denna månad, vartill lokalföreningarna ha att inkomma med motioner.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Till gravens ro

vigdes i söndags stoftet av f. d. folkskolläraren Otto Nordström i När.
Det blev en vacker och storartad hyllning till den hädangångne trotjänaren. Överallt i bygden flaggades på halv stång, och vägen från sorgehuset till kyrkan var kantad med blommor och grönt. Vid kyrkan hade skolbarnen bildat häck, och en mängd sockenbor hade mött upp för att följa den avlidne till hans sista vilorum.
Den stämningsfulla akten i kyrkan inleddes med ett gripande griftetalav pastor Enwall, som i anslutning till Joh. 14: 1 erinrade om den hänsovnes lärargärning och hans insats i det allmännas tjänst. Så förrättades jordfästningen ritualenligt, varvid begravningsmässan utfördes.
Kyrkan var rikt dekorerad med blommor och levande ljus. Från läktaren utfördes sång dels av skolbarnen, dels av sångkören, som sjöng Mitt liv är en våg”. Från kyrkdörren till graven hade åter skolbarnen bildat häck, då processionen tågade ut ur kyrkan. Sedan kistan sänkt i graven, läste pastor Enwall en psalm, och så följde kransnedläggning och tal. Bland den rika blomsterskörden märktes följande kransar från Närs skolråd och kyrkoråd (vita band: Ett sista tack för hedersamt och gagnerikt arbete i kyrkans och skolans tjänst inom Närs församling), från Närs kommun (blåa och gula band: Tack för långvarig och trogen tjänst), från f. d. elever (vita band: Med tacksamhet och vördnad), från sångföreningen (blå bch gula band: En sista hälsning till den forne sångledaren), från Närs sparbank (blå och gula band: Tack för gott kamrätskap), från Närs och Lau mejeriförening (blå och gula band: Tack för gott samarbete). Dessutom nedlades kransar från forna kamrater inom lärarkåren, kyrkoherden, samt från släktingar och vänner. Så kommo alla skolbarn fram till graven och nedkastade var sin bukett av blå och gula blommor. Sist sjöng sångkören ”Stilla skuggor breda sig i kvällen ”.
— Till gravens ro vigdes igår middag stoftet efter fru Gerda Nyman.
Den högtidliga akten ägde rum i gravkapellet på södra begravningsplatsen med kyrkoherde Carl Söderberg i Othem som officiant. Förutom begravningsmässan sjöngs ps. 557: 1, 586: 3, 4 o. 140: 3) v. Efter den gripande aktens slut avgick processionen till norra kyrkogården, där kistan sänktes i familjegraven. Efter kransnedläggningen läste kyrkoherde Söderberg en vers och lyste slutligen frid över stoftet.
En rik blomstergärd hade sänts till båren.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Dödsfall.

Efter en tids sjukdom avled i går i Katthammarsvik fru Fredrika Elisabeth Sidén, född Gustafsson, i en ålder av 62 år. Som närmast sörjande efterlämnar hon make, förre fyrmästaren på Sydostbrotten Frans Sidén.
— Kaptenen Erik Guston avled i fredags, 49 år gammal. . Den bortgångne var född i Stockholm, blev student i Visby 1908, underlöjtnant vid Norrlands trängkår 1910, 1ijtnant vid intendenturen 1917 och kapten 1919. Han var regementsintendent vid Gotlands artillerikår 1917—1919, vid Norrbottens regemente 1923—1926 och vid Upplands artilleriregemente 1926—1927. År 1933 förordnades han att tjänstgöra hos rikskommissionen för ekonomisk försvarsberedskap.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Åttio år

fyller på torsdag den 5 maj fabrikören N. E. Hässelgren, numera bosatt i Västergarn.
Jubilaren drev under många år en välrenommerad smidesrörelse i Visby. Sin första verkstad satte han upp redan 1878, men utvidgade och flyttade verkstaden ett tiotal år sedan till den plats utanför Österportdär den alltjämt är belägen. För ett tjugotal år sedan överlät han rörelsen till sonen, fabrikör Axel Hässelgren, samt bosatte sig för några år sedan i Västergarn för att där njuta sitt otium.
Åttioåringen är sedan en lång följd av år intresserad nykterhetsman och som sådan ansluten till I. O. G. T. Vidare är han medlem av Hantverksföreningen och Arbetareföreningen ävensom en del andra sammanslutningar.
Åttio år fyller likaledes på torsdag förre kyrkoherden i Hejnums pastorat K. P. Kristiansson, numera som emeritus bosatt i Havdhem.
Åttioåringen är född i Hablingbo, son till lantbrukaren K. Hafdelin och dennes maka. Han avlade teol. fil. examen 1885 och teor. teol. examen 1888, vilket år han även prästvigdes. Efter tjänstgöring bl. a. i Garda, Alva och Rone blev han komminister i Östergarn 1895 samt kyrkoherde i Hejnum 1899.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Sjuttiofem år

fyller på torsdagen den 5 dennes fröken Dika Åkerman, härstädes. Hon har ägnat sig åt konstvävnad och studerat i facket både inom och utom landet. Vid sidan av detta sitt arbete har hon visat varmt intresse för den sociala verksamheten och deltager sedan många år i arbetet inom flera av stadens sammanslutningar för sådant ändamål. Allt sedan tillkomsten av det tack vare hennes broders donation möjliggjorda sjömanshemmet i Visby har hon tagit intresserad del i arbetet för detta hem.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Femtio år

fyller om fredag den 6 maj lantbrukare Ivar Hoppe, Valla i Klinte. Östgöte till börden studerade han först vid Norrköpings högre allmänna läroverk samt handelshögskola och kom sedan efter en del praktiska studier i lantbruk på olika gårdar till Klintebys som bokhållare. Han återvände emellertid till fastlandet och drev en tid eget lantbruk i Södermanland, men återkom så till Gotland 1926; då han övertog skötseln av sin hustrus fädernegård, Valla i Klinte, vilken gård han numera är ägare av.
Kommunalt intresserad som han är och en varm vän av lantbrukarnas föreningsrörelse har han under sin gotlandstid anförtrotts en mångfald uppdrag. I det kommunala är han ledamot av kommunalfullmäktige o.
ordförande i nykterhetsnämnden. I Klinteortens jordbrukskassa och i Klinte lokalförening av G. L. C. är han ordförande samt styrelseledamot och kassör i Sanda mejeriförening, revisor i slakteriet, suppleant i styrelsen för Gotlands centralkassa etc. Inom R. L. F. har han från rörelsens början på Gotland nedlagt ett energiskt och intresserat arbete, var länge ordförande i Klinte—Västergarns lokalavdelning samt ledamot av ortsförbundets styrelse. Vid förbundets senaste möte blev han som bekant vald till dess ordförande.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100