Lustresa till Kungajubileet.

Efter vad vi inhämtat kommer ångbåtsbolaget att omlägga sina turer så, att m. f. »Gotland» blir liggande i Stockholm på konungens 80-årsdag och påföljande dag med tillfälle för passagerarna att få be hålla sina platser under vistelsen i Stockholm. Fartyget går härifrån onsdag kväll direkt till Stockholm och återvänder via Nynäshamn på fredag e m. Med hänsyn till att det fredag kväll icke kan anordnas någon annan lägenhet till Visby, kommer endast ett begränsat antal passagerare att medtagas till nedsatta priser. Annons är att emotse.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 9 Maj 1938
N:r 105

Legala notiser.

Lysning
till äktenskap emellan gårdskarlen Karl Oskar Martin Nilsson och sjukvårdsbiträdet Anna Britzelli, båda från Visby församling.

Döde:
Gunnel Ingegärd Enström 1 år, 24 dagar, telefonarbetaren Nils Tage Martin Nilsson 32 år, 11 mån., 23 dagar, fru Maria Augusta Westöö f. Smitterberg 69 år, 4 mån., 3 dagar.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 9 Maj 1938
N:r 105

Slite-linien.

Reguljär godstrafik Stockholm—Fårösund—Slite med ångaren Fårösund kapt. G. Samuelsson.
Från SLITE:
Helgfria tisdagar och lördagar, beräkn. avgångstid kl. 19.
Från STOCKHOLM:
Helgfria måndagar och torsdagar, beräkn. avgångstid kl. 16.
FÅRÖSUND anlöpes:
Helgfria tisdagar och fredagar.
GODSANMÄLAN:
I Slite: Slitecement, tel. 2 och 29.
I Stockholm: Slitelinien, kajplats
21, Värtan, tel. 60 08 21.
I Fårösund: R. Jäll, tel. 8.
Slite Cement och Kalk
Aktiebolag.
Rederiavdelningen.
Utan förbindelse.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 9 Maj 1938
N:r 105

Roxy

\"\"

För dem som älska sång och musik, och för dem som vilja se stjärnan som har högre gage än Greta Garbo.
Falska Primadonnan

Gotlands Allehanda
Måndagen den 9 Maj 1938
N:r 105

Dödsfall Fridolf Mattsson

Härmed tillkännagives att Hemmansägaren Fridolf Mattsson, min älskade make, mitt enda barn, vår gode far och morfar, har avlidit i dag 64 år gammal. I vår djupa sorg deltaga fosterdöttrar, nära anförvanter och en talrik vänkrets.
Binge i Alva den 9 maj 1938.
ALVA MATTSSON, f. Bolin.
Mor.
Barn och barnbarn.

\"\"

Saliga äro de barmhärtiga, ty dem skall ske barmhärtighet.
Gamla Psalmb. 651.
För dem som önska följa den avlidne till graven meddelas att jordfästningen äger rum i Alva kyrka lördagen den 14 maj kl. 3 e. m. Samling sker i sorgehuset kl. 1 e. m.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 9 Maj 1938
N:r 105

Dödsfall Gunnel

Vårt allt, vår älskade lilla Gunnel lämnade oss i namnlös sorg.
Visby den 6 maj 1938.
EIRA och BERTIL ENSTRÖM.

\"\"

Ditt hem var ej på jorden,
Nej ovan skyn det var!

Gotlands Allehanda
Måndagen den 9 Maj 1938
N:r 105

Idrott och sport.

\"\"

Skogsluffarnas generalmönstring i morgon.
Allt klappat och klart för AIK-Allehandas andra korporaftionsorientering.

Allt är nu klappat och klart för söndagens stora orienteringsträff och någon gång på söndag förmiddag är striden som bäst i gång någonstans på norra Gotland. Var då? är det många som frågat denna vecka, men som de ordhålliga personer vi äro, ha vi givetvis inte sagt ett dugg. Och vad skulle det vara för nöje i en orienteringstävling om man på förhand visste var banan skulle gå. Säkert skulle de flesta orienterare inte trivas något vidare med en sådan sakernas ordning.
Vi utlovade ett P. M. för tävlingen. Här kommer det.

  1. Vederbörande markägare, som ställt sig mycket välvilliga gentemot tävlingen, ha emellertid uttryckt en önskan att stängsel och gärdesgårdar, d. v. s. ”tuner”, måtte överglidas med största varsamhet. Till följd av årstiden är virket mycket torrt och följaktligen till ytterlighet sprött.
  2. Beträdande av trädgårdar och besådda fält medför som vanligt obönhörligen diskning.
  3. Visbybladet sk all medföras.
  4. Fullständigt klädombyte, från topp till tå, skall medföras och transporteras genom tävlingsledningens försorg till målet.
    Mjölk och bullar i väldiga kvantiteter väntar vid målet, där de utdelas gratis. Dessutom serveras där läskedrycker. Anslagstavlor komma att hela tiden hålla intresserade a jour med de inkommandes tider så att alla lätt kunna följa ställningen i de olika klasserna. Till de som ej har startlistan 1 minnet utdelar Allehanda gratis sitt fredagsnummer, där fullständiga startlistor finnas intägna. Som förut nämnts anslås uppgifter om målet kl. 1/2 10 å Allehandas annnonstavla samt vid biljettluckorna på Södra och Östra järnvägsstationerna.
    Vi träffas alltså på Stora torget kl. 7 i morgon bittida. 1:25 kostar resan.
    Bk.

Prissamlingen:
Priser till tävlingen ha skänkts av följande personer och firmor: Slite Cement & Kalk A/B.
A/B. C. J. Björkander & Son.
Andelsslakteriet.
AJB. Carl Degerman.
I 18:s IK.
C. I. Kolmodin.
Gusse Johansson.
A 7:s Furirkår.
Boråslagret.
Hj. Carlssons El. Byrå.
Visby EL Byrå.
Andelsmejeriet.
S. Schenholms Eftr.
Firma D. Holmert.
Firma Carl Prien.
Café Strykjärnet.
Läroverkets Ring III.
Gust. Lindblads.
Orienteringsintresserad.
Visby IF.
Löfveberg & Peterssons A/B.
Leo Wennberg.
IF Gute.
”G, M.”
Selvrenius Konditori.
Emil Appelquist.
Sandbergs Cigarraffär.
Gotlands Allehanda.
Visby ATK.
Ada Danielsson.
Ing: Bror Ericsson.

Fotboll.
I morgon stå juniormatcher på programmet. Halv 11 mötas lagen från VIF och Gute, i Burgsvik spela Hemse och Burgsvik och i Slite mötas Othem och Slite.

AIK—I. 18: 11—0 (6—0).

Ovannämnda lag möttes i går kväll på Vallen och som synes blev det en mycket målrik tillställning. Det stora nederlaget för krigarna har dock sin förklaring och naturliga orsaker. Det bakre försvaret, som sades vara av Synnerligen god standard, kunde inte göra ryktet rättvisa, då målvakten hade stukat ena handen och högerbacken insjuknat. Man hade också tänkt att inhibera matchen, men då den var annonserad ansåg man att den borde genomföras.. AIK var hela tiden det 1edande laget, men I 18:s center fick någon gång upp anfall, som dock aldrig resulterade. Abbe Claesson och ”Jimmen” skötte om de flesta målen och allt som allt blev det 11 stycken.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 7 Maj 1938
N:r 104

Nya förvärv för hästaveln.

\"\"
Vagabond,
född vid Ejmunds i Mästerby oeh stationerad vid Hexarve i Sproge.
\"\"
Florett,
född i Halland och inköpt av hingstföreningen i Lärbro.
Vi hänvisa till den presentation, som fanns införd i torsdagsnumret.
Båda försäljningarna ha skett genom A.-B. Fritz Frigren.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 7 Maj 1938
N:r 104

Ett skeppsbrott på Fårö år 1867.

Låt oss gå tillbaka i tiden till ovannämnda årtal. Jag har hört berättas, att det kallades det stora nödåret, ty det var då en sådan svår torka att all gröda förstördes och knappast gav så mycket i utbyte att folket fick till utsäde på hösten. Nöden hotade, stor och mörk.
Vid Ava bodde på den tiden två duktiga hemmansägare : med vardera ett halft hemman. I regel hade de goda skördar, men jag minns hur den ene berättade, att han, sedan han sått den hösten, hade kvar tre lopar råg att bära på magasinet till brödföda för vintern — i sanning mycket dystra utsikter.
Men tiden gick dag för dag tills man kommit till Allahelgonadagens kväll.
Då blåste det upp en riktig höststorm från nordväst, vilken ibland övergick till snöstorm. En norsk brigg, som nette ”Islander” och var lastad med råg antagligen från Ryssland tog i snöstormen fel på kursen och körde på land vid auran ett stycke norr om fyren. Ingen varsnade fartyget vid grundstötningen på kvällen, ty mörkret kom fort och ingen livräddningsstatioa fanns heller på den tiden vid Skärsände.
Men den skeppsbrutna besättningen satte själv ut en livbåt för att försöka rädda sig i land. Alle man voro redan i båten utom kaptenen, som stod vid lästången och skulle som sista man lämna fartyget, då han troligen i sista minuten kom ihåg något, som han glömt kvar. Han sprang tillbaka in i kajutan, men då han dröjde något där, äntrade styrmannen ombord igen för att skynda på honom eller se efter vart han tagit vägen.
Lagom styrman kom omberd kom en brottsjö, fånglinan på. livbåten sprang och det visade sig omöjligt för dem som voro i båten att ro sig upp tilll fartyget igen utan de måste i stället försöka att i mörkret nå stranden. Detta lyckades och de åtta männen i livbåten blevo alla räddade.
Andra morgonen var briggen totalt försvunnen, ty sjön hade under natten slagit den i stycken. Råglasten hade till en stor del spolats i land och låg söm en stor släkebänk på stranden.
Som man lätt kan första blev det snart ett rörligt liv som på en marknad. där nere vid stranden. Alla ville gärna vara med om bärgningen; det betydde bröd under hårda nödtider, och man fick försöka att bärga, torka och sålla säden ren från sand så gott sig göra lät.
Styrmannen hittades död andra dagen, det vill synas som om han simmat i land, ty han låg ganska långt uppe på land mellan sanddynerna. Han hade löst livbältet av sig och lagt det under huvudet och sedan släckte kölden ut den sista livsgnistan hos honom. Han hade sökt lä bland sandbarkarna, men ingen människa träffade på honom där i mörkret.
Liket av kaptenen återfanns också, liggande bland rågen i landsjön.
Det är många hemska tragedier, som fordom utspelats kring våra kuster och särskilt då omkring Fårö; detta är bara en av de många. Om dessa sanddyner och rev kunde tala skulle de ha många handlingar av mod och. dödsförakt från gångna tider. De flesta händelserna gå så långt tillbaka i tiden att minnet av. dem runnit ut i glömskans gråa dunkel.
S.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 7 Maj 1938
N:r 104