Idrott och sport.

Inför Stora DM.
Hård konkurrens på sprintersträckorna.

Antalet deltagande i årets DM-tävlingar för seniorer är som nämnts rekordartat stort och tätast med startande synes det bli på kortdistanserna samt i längdhoppet. På 100 m. äro 14 man anmälda och ungefär hälften av dessa äro goda för tider på omkring 11,7. Mest vänta vi oss givetvis av Danielsson, I 18, Nisse Ekström, Gute, och off.-asp. Carlheim-Gyllenskiöld, I 18. Den sistnämnde har på fastlandet i år gjort 11,3 och kan han upprepa bravaden här, så blir han utan tvivel segrare. Andra goda namn äro C. F. Nilsson, Burs, Nysell, I 18, Smith, Klintehamn, och Ljunggren, AIK. Fjolårsmästare: Nils Ekström, Gute, med 12 sek.
200 m. har 12 startande och tättrion torde bli densamma som på 100 m. Blad övriga namn märkas Stig Andersson och Verner Ekström, VIF.
400 m. blir en mycket spännande gren och det blir väl frågan om rekordet klarar sig vid detta lopp på DM-et. Det lyder som bekant på 53,1 och är över 10 år gammalt. Av våra löpare ha bl a. Nisse Ekström och Gyllenskiöld varit nere på 533,6 resp. 53,5 i år; Ekström nu senast i landskapsmatchen mot Blekinge. Stig Andersson, som har mästerskapet för de senaste åren ställer också upp och det skall bli intressant att se om inte dessa tre löpare sporra varandra till rekordtider. 8 man starta i loppet.
Öström kan inte ställa upp på 800 m. och försvara sitt fjolårsmästerskap utan det blir i stället Löfkvist, VIF, eller Dahlin, Gute, som får tecknet.
1,500 meter blir säkert inte utan spänning. Här får Dahlin och Löfkvist kämpa mot bröderna Boberg från Slite, Gardell, VIF, fjolårsmästaren, Olle Johansson, Gute, och Hjalmar Nilsson, I 18. Sven. Boberg. och. Gardell. ställa också upp på 5,000 m. och någon av dem blir säkert segrare.
I häckloppen komma gutepojkarna Wallin eller Sundahl att belägga förstaplatserna — med reservation för överraskningar, förstås. I så fall skulle det vara Jungstedt från Fårösund. Dubbelmästare på häck i fjol var Sven Pettersson, Gute, som nådde 17,2 och 62,1.
Vi återkomma senare med några tips i de övriga grenarna.
Arrangörerna meddela att högtalaranläggning och grammofonmusik kommer att debutera vid årets mästerskap.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Sjuttioåring.

Fru Julia Hultgren.

På söndagen den 31 juli fyller en av stadens. mest kända. och framgångsrikaste affärsidkerskor fru Julia Hultgren sjuttio år. Hon är född i Visby och kom i unga år till fastlandet där hon blev ett par decennier. Hon hade sedan sin varelse dels i Visby, dels i Hemse. När maken skräddaremästare Hultgren 1917 avled fortsatte hon hans rörelse. Hr Hultgren var en av de första här i Visby som införde konfektionskläder och denna gren av rörelsen fortsatte oeh utvecklade fru Hultgren under årens lopp till att omfatta såväl herr- som damkläder. Verksamheten, som med åren fått allt större omfåttning, har bedrivits dels i huvudaffären vid Adelsgatan, dels i filialen vid Hästgatan. Genom innehavarinnans duglighet, affärsbegåvning och vinnande sätt har affären nu bringats fram till en av de främsta i sitt slag på Gotland.
När fru Hultgren nu passerar den sjunde tiomilsstolpen i sitt verksamma liv, kan hon se tillbaka på ett gott och framgångsrikt arbete, under vilket hon också vunnit kundernas förtroende och leverantörernas tillit. Genom redbarhet och ett vinnande sätt har fru Hultgren både inom och utom affären vunnit många vänner. Vi tillåta oss instämma i de hjärtliga lyckönskningar, som på söndagen komma att ingå till nestorn bland Gotlands manufakturhandlare, då hon nu med obrutna kropps- och själskrafter passerar de sjuttio.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Hur blir vädret ?

Risk för åska.
Sammanfattning: Ett tämligen djupt lågtryck med tillhörande regnområde intränger från Skottland och Nordsjön över södra Skandinavien.
Regn har i natt fallit mestadels i samband med åska i östra Götaland, Närke, Dalarna och västra Jämtland. Storlien hade 10 mm.
Temperaturen var i Visby i morse 21 gr., i middags 27 gr. Haparanda hade 22 gr., Stockholm och Härnösand 21, Gällivare 20, Malmö 19, Falun 18, Göteborg, Växjö och Östersund 17, Karlstad och Riksgränsen 16, Storlien 13 och Sylstationen 9 gr. London hade 14 gr., Paris 17, Berlin 21, Moskva och Rom 22 samt Helsingfors 26 gr.
Barometer i Visby: I dag 760 mm., i går 760,5 mm.
Vind och väderlek: Ölands södra udde NV 4, mulet, Ölands norra udde NO 8, nästan mulet, Fårö SSO 8, nästan mulet, Landsort N 4, nästan klart, Söderarm OSO 1, dis.
Utsikter: Svag vind, växlande molnighet och risk för åska. Obetydlig temperaturändring.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Rättegångssaker.

Dagsböter för missfirmelse.
Hovrätten har fastställt Visby rådhusrätts utslag att döma trävaruhandlanden K. A. Enström för hemfridsbrott och missfirmelse att böta 10 dagsböter á 4 kr.
Enström hade den 12 mars uppsökt advokat Nils Wahlberg å dennes advokatkontor och trots tillsägelse vägrat avlägsna sig utan hade i stället utfarit i otidigheter mot advokaten.

Kyrkoherden färdades ovarsamt.
Hovrätten har fastställt Gotlands södra häradsrätts utslag att döma kyrkoherde S. V. Muckenhirn i Eksta att böta 20 dagsböter å 5 kr. för ovarsam framfart med bil på vägen från Visby mot Klintehamn. I en kurva strax norr om Tofta kyrka hade kyrkoherdens bil kolliderat med en mötande lastbil.

Ungdomsliga dömd i Stockholm.
På onsdagen avkunnade rådhusrättens sjunde avdelning utslag mot de sist kvarvarande i den stora ungdomsliga, som de senaste veckorna rannsakats för sammanlagt ett femtiotal inbrott. Det blev icke så många villkorliga domar, som kanske de unga förbrytarna hoppats. I stället tillämpade rätten strafformen tvångsuppfostran på tre av de häktade ynglingarna, även på en som tidigare dömts till 6 månaders straffarbete villkorligt för stölder. Den fjärde häktade ynglingen dömdes till intagning i ungdomsfängelse, vilket betyder en uppfostringstid i sådan anstalt på minst ett och högst fyra år. Tre pojkar, som tidigare icke varit i konflikt med rättvisan och som endast måttligt varit med om ligans bravader, dömdes från två till fem månaders fängelse villkorlig dom.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Landsbygden. Hangvar.

HANGVAR.
Rågskörden har i dag påbörjats här ute på hemmansägare E. Nyströms gård vid Kassle, och i nästa vecka torde skördearbetet vara i full gång.
Det mesta av myrhöet synes nu ha blivit bärgat men en del av ängshöet står ännu ute.
Regnet, som föll för några dagar sedan, har förbättrat skördeutsikterna betydligt och även betena för djuren ha tagit sig. Rovgallringen pågår för fullt i trakten.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Från hamnen.

I går inkom ms. Bertha, Ödman, från Stockholm med bensin och fotogen.
I dag inkommo ms. Gustaf, Olsson, från Gävle, tom, ms. Otelia, Mattsson, från Norrtälje, tom, ms. Saga, Wennerberg, från Limhamn med gödning, ms Ingeborg, Berndtsson, från Norrköping tom, och ms. Svan, Larsson, från Uppsala, tom. Ms. Gustaf, Olsson, avgick till Gävle med cement.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Lustjakterna.

I går inkom polska lustjakten Jurand, Wlodzimierz, på resa Kalmar—Gdynia, samt motorkustjakten Mio, äg. Arne Sjölander.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

P. J. Gerdén.

Ett oväntat dödsfall, som väckt förstämning i vår stad, inträffade i år, då rådmannen P. J. Gerdén astigt avled. Han drabbades i sitt hem av en hjärtattack och fördes i ambulans till lasarettet, men han kunde icke räddas, utan döden inträdde. Den bortgångne var 71 år gammal. Särskilt överraskande kommer dödsbudet för dem, som in till det sista sett honom i verksamhet om vanligt.
Med P. J. Gerdéns frånfälle slutar ett verksamt liv och en trägen medborgerlig gärning, som till mycket stor del varit ägnad det kommunala arbetet i Visby stad. Hit kom han som ordinarie folkskollärare år 1888 — han var född i Arvika den 25 februari 1867 och avlade folkskollärareexamen i Karlstad år 1887 — och hans läraregärning omfattade en tidrymd av över 40 år, då han lämnade densamma år 1928. I lärarnes krets intog han en framskjuten plats och var bl. a. ordförande i S. A. F:s länsnämnd på Gotland åren 1900—1925 samt lärarekårens representant i skolrådet åren 1907—21. Även i Tekniska skolan var han ämneslärare åren 1894—1919.
Det intresse, som vid sidan av läraregärningen främst tog hans krafter i anspråk, var fattigvårdsarbetet. Han invaldes nämligen i fattigvårdsstyrelsen år 1899 och tio år senare blev han fattigvårdsstyrelsens ordförande. Denna befattning kräver som bekant sin man, allrahelst som den även var förenad med sekreterareskap och ombudsmannaskap i styrelsen. Men så blev Gerdén också efterhand en verklig uppslagsbok i allt som rörde fattigvårdsärenden och han konsulterades ofta av fattigvårdsmän från olika kommuner, när det gällde att lösa frågor av mera invecklad art. Ett bevis på den uppskattning och det anseende, som han vann på detta område; var att han insattes i Svenska fattigvårdsförbundets styrelse år 1914 och innehade denna befattning till år 1925.
Han var också ordförande i hjälp och arbetslöshetskommittén i Visby 1917—19 samt ordförande i Visby stads arbetsstuga och ledamot i Jultomtarnas styrelse under många år.
I stadsfullmäktige var han likaledes en framskjuten ledamot under en lång följd av år. Han invaldes år 1905 och lämnade befattningen, då han år 1927 passerade 60-årsstrecket. Han hade då också sedan år 910 tillhört beredningsutskottet och tog alltid med stort intresse aktiv del i de föreliggande frågornas behandling.
Hans speciella intressen ifråga om kommunala frågor förde honom också till länets landsting, i vilket han första gången invaldes år 1918. Efter en periods bortovaro återkom han år 1923 och satt då kvar till år 1930. De sista fyra åren var han landstingets vice ordförande och vidare var han ordförande i landstingets förvaltningsutskott från år 1925. Han invaldes i epideminämnden för åren 1919—1930 och var vice ordförande i nämnden 1926—380. Likaledes tillhörde han styrelsen för anstalten Ekhagen sedan år 1918.
P. J. Gerdén hade sålunda med många band växt fast vid Gotland och acklimatiserat sig här. Detta kom också till synes, då han år 1930 avsade sig alla sina befattningar för att avflytta till sin värmländska födelsebygd. Längtan efter Gotland blev honom för stark och efter ett par år kom han tillbaka för att tillbringa sina sista år i Visby. Hans livliga intresse för staden och dess angelägenheter kom ofta till synes och där spörsmål av allmänt intresse voro å bane, såg man alltid honom. Sedan år 1933 har han också som illiterat rådman varit knuten till stadens magistrat och alltså intill det sista stått i stadens tjänst.
Det är som redan sagts en vacker medborgaregärning som nu ändats.
Den har omfattat olika samhälleliga uppgifter och den har fullgjorts med arbetsamhet och osviklig plikttrohet. Både genom sitt personliga framträdande, sitt vederhäftiga kunnande och sin omfattande gärning i det allmännas tjänst ingav den nu bortgångne respekt ock aktning och det samhälle, som han i nära femtio år tillhörde, står i stor tacksamhetsskuld till honom. Minnet av hans högresta gestalt skall leva länge.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171

Föll av hölasset, bröt nacken.

36-årig kvinna dödad vid hökörning i Alva.
En dödsolycka under hökörning inträffade i går kväll vid Ringome i Alva i det att en ung kvinna, fröken Anna Andersson från Ringome, råkade falla av ett hölass och i fallet mot marken bryta nacken, vilket medförde en så gott som ögonblicklig död. Fröken Andersson var förlovad sedan i våras och hennes fästman, som även följde med i lasset ramlade också av samtidigt, dock utan att erhålla några skador.
Båda hade under dagen hjälpt till med höinkörningen i en av granngårdarna vid Ringome, Helmer Anderssons gård, och man hade just kommit in på gårdsplanen med det sista lasset, som endast var något med än halft. Bak i lasset sutto fröken Andersson och hennes fästman, Karl Pettersson från Ringome. Då körsvennen skulle köra intill bryggan, som ledde till höloftet för att sedan hissa upp lasset, råkade vagnen tippa över en smula och de båda åkande, som tydligen inte voro beredda härpå, föllo av. Höjden från marken var ungefär två meter och nedanför låg en del hö från de föregående lassen, varför man ej kunde ana att olyckan skulle få sådana högst sorgliga följder, som här blev fallet. Det visade sig nämligen att fröken Andersson i fallet brutit nacken och doktor Sasse, som omedelbart tillkallades, kunde endast konstatera att döden inträtt. Som ett speciellt märkligt förhållande kan nämnas att det var det sista lasset av gårdens höskörd, som kördes in, då olyckan inträffade.
Den så tragiskt förolyckade var 36 år . gammal, född i Eskelhem och dotter till f. hemmansägaren Karl Andersson, Lingsarve. Hon har under 5—6 år vistats i Hablingbo, tills hon i våras kom till Ringome i Alva. De båda unga hade redan sitt nya hem färdigt och skulle inom kort ingå äktenskap, då döden på sett så brutalt sätt krossade framtidsplanerna.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 Juli 1938
N:r 171