Parfymdrottningen Cotys jakt i Visby.

Koncernens ägarinna på rundtur i Östersjön.
I går besöktes Visby av en motorjakt, vars passagerare föredrogo att vara sig själva nog här i staden. Därav kom det sig att ingen heller kontrollerade om jaktens ägarinna var med, vilket är mycket möjligt, enär jakten annars väl knappast anlöpt Visby. Motorjakten Alphee om 971 bruttoregisterton är hemmahörande i Le Havre men den är icke som man trodde i Köpenhamn Europas största jakt, vilken torde vara Wenner-Grens Southern Cross. Däremot är den märklig ändå, enär den äges av Mme Cotnareanu, parfymdrottningen Cotys frånskiljda och överlevande maka.
Jakten uppenbarade sig för litet sedan i Köpenhamn, varifrån den började en rundtur i Östersjön med ett sällskap franska författare och journalister ombord. Jakten medförde ombord två bilar av märket Hispano Suiza, som körde gästerna vå jakten omkring i Köpenhamn. Från sin förre man Francois Coty har hon icke blott ärft eller övertagit hela parfymverksamheten utan också hans övriga ägodelar, däribland den stora Paristidningen Figaro, som den döde parfymkungen övertog endast och allenast i kraft av sina pengar.
I Köpenhamn var Mme Cotnareanu inbjuden till kungens taffel för Öresundsveckans seglare på Amalienborg, och i anledning därav tillbragte hon det mesta av första dagen i Köpenhamn hos hårfrisörskan.
Den icke längre unga frun, som, är så rik att hon inte vet hur mycket hon äger, är emellertid en dam med skinn på näsan.
Det var i verkligheten hon, som var den drivande kraften för Francois Coty och stod bakom hela hans strålande karriär som parfymfabrikant. Men hon följde det gamla goda rådet att gå ifrån i god tid. Tillsammans med Coty, som då ännu hette Francesco Spoturno, började hon sin karriär i en enkel frisérsalong i Korsikas huvudstad Ajaccio, och det var i verkligheten hon som satte igång hans parfymindustri, vilken sedan skulle bliva världsomspännande. Det flöt in enorma summor på den hastigt växande rörelsen.
Spoturno kallade sig Coty och drömde om att med sina pengar nå även politiskt rykte och berömmelse. Han köpte det fina gamla bladet Figaro och startade den billiga folkets tidning L\’ami du peuple, men då var det som hans lilla korsikanska drog sig ur spelet. Hon kunde icke längre följa hans flykt mot stjärnorna och detta förde till skilsmässa 1932.
Frankrike har aldrig varit med om en så celeber skilsmässoprocess. Madame Coty gick därifrån som segrarinna och ägare av de flesta av Cotys miljoner, men dessutom måste han överlåta ledningen av hela sin väldiga verksamhet på henne. Han gick sin väg som en död man och två år senare var han också död.
Madame Coty gifte sig med M. Cotnareanu, som nu är direktör för Cotys engelska filial och som också var med på färden till Köpenhamn, kanske alltså även hit.
Jakten lämnade Visby igår afton vid 6-tiden och fortsatte till Kiel.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Thaurus har kommit till rätta.

Anlände i går afton till Stockholm.
Den danska motorseglaren Thaurus, som på lördagen avgick från Bläse till Stockholm med last av osläckt kalk och i går rapporterades saknad, enär den icke då ännu anlänt till bestämmelseorten, har nu kommit fram. Den anlände i går afton till destinationsorten.
Anledningen till att den fördröjts på resan var, att den råkat ut för ogynnsamma .vindar och därför kommit ur kursen. Den lär ha varit ända uppe under Svenska Högarna, innan den kunde sätta kursen på Stockholm.
Det var icke underligt, att man hyste farhågor för fartyget, då detta också förde en så farlig last som osläckt kalk.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Hur blir vädret ?

\"\"

Blåsigt men vackert.
Sammanfattning: Över norra Skandinavien råder fortfarande en sval nordvästlig luftströmning. Ett högtryck med centrum över sydvästra Norge förskjutes in över mellersta Sverige.
Nederbörd har i natt fallit i Norrlands fjälltrakter.
Temperaturen var i morse i Visby 20 gr. (i middags 19,3 gr.), samt i övrigt i Malmö 19, Stockholm och Göteborg 18, Karlstad 17, Härnösand 16; Östersund 11, Storlien 7, Riksgränsen 6 och Sylarna 3. London och Helsingfors hade 16 gr., Paris, Berlin och Moskva 22, Rom 23 gr.
Barometer: i Visby idag 765 mm. igår 765 mm.
Vind och väderlek voro i morse vid Ölands södra udde NO 4, mulet, Ölands norra udde NNO 2, nästan mulet, Fårö N 2, halvklart, Landsort NNO 11, halvklart, Söderarm N 11, nästan klart.
Utsikter: Måttlig till frisk byig vind mellan nordost och nordväst, vackert väder och i huvudsak oförändrad temperatur.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Femtio år.

\"\"
Henrik Jörlander.

På fredag fyller rektorn Henrik Jörlander härstädes femtio år.
Han är född i Ulricehamn den 5 aug. 1888 samt son till kontraktsprosten E: N. Jörlander därstädes och hans maka, född Stenberg. Studentexamen avlade han i Skara 1906 och samma år inskrevs han vid Uppsala universitet, där han passerade graderna och avlade fil. ämbetsexamen 1912 och fil. lic.examen 1915, varefter han påföljande år disputerade för doktorsgrad med en avhandling ”Om anisoyl-fenyl-oxidoetan och några analoga oxidoföreningar”. Han promoverades till fil. doktor år 1917. Han hade då sedan år 1915 tjänstgjort vid institutionen för allmän kemi i Uppsala.
Sedan han avslutat sina akademiska studier genomgick har provår vid högre realläroverket i Göteborg läsåret 1917—18 och tjänstgjorde åren 191820 som e. o. lektor vid kommunala gymnasiet i Södertälje. År 1920 utnämndes han till lektor i fysik och kemi vid högre allmänna läroverket i Västerås, där han också vid olika tillfällen tjänstgjorde som vikarierande rektor. År 1928 förordnades han så till rektor vid högre allmänna läroverket i Visby, vilken befattning han tillträdde den 1 juli samma år. Sitt lektoråt i Västerås fick han år 1931 överflytta till högre allmänna läroverket å Södermalm i Stockholm.
Det är sålunda jämt ett decennium, som rektor Jörlander hunnit verka i vårt samhälle. Så gott som uteslutande har hans offentliga gärning varit förknippad med hans chefskap för vårt läroverk och på: denna post har han tillvunnit sig uppskattning både från lärare och elever och detta lika mycket i sin egenskap av skolchef som i sitt personliga umgänge. Han var under en kortare period ordförande i Musikaliska sällskapet, vilket motiveras av hans mösikaliska begåvning — han är nämligen en skicklig pianist. Annars har han dragit sig tillbaka från offentliga funktioner och ägnat hela sitt intresse åt skolarbetet.
Från alla, som kommit i kontakt med rektor Jörlander i hans tjänst och från många vänner komma hjärtliga lyckönskningar att möta honom på halvsekeldagen.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Flygolyckan vid Högklint.

Kommissionens undersökning bekräftar spanarens uppgifter.

\"\"
T. f. landsfiskal Jonsson håller förhör med den räddade spanaren, korpral Kahlin. T. h. chefen för Gotlands artillerikår överste Hamilton.

Haverikommissionen, som igår hitkom för att undersöka spillrorna efter det vid Högklint i havet störtade Fokkerplanet samt söka utröna anledningen till olyckan, avslutade sina undersökningar igår och återvände på aftonen till fastlandet. Den kommuniké, som kommissionen avgav resultatet av dess utredning, bekrättar de uppgifter Allehanda bd lämnat och alltså även orsakerna till olyckan. Kommunikén är av följande lydelse:
”Flygplanets uppgift var bogsering av mål för den vid A 7 pågående luftvärnskulsprutekursen. Då den ss. k. målkorven, som bogseras medelst en 400 meter lång stållin skulle utsläppas från flygplanet, elek lintrummans ena lager sönder, varför trumman ej kunde effektivt bromsas. Trumman kastades därvid framåt mot styranordningarna, vilka låstes i läge för brant nedgång. Som flygplanet härvid befann sig på endast omkring 300 meters höjd, beslöt sig tydligen föraren, då han ej kunde inverka på höjdrodren, för fallskärmshopp. Han beordrade me-kanikern att hoppa och hoppade själv ur flygplanet, omedelbart följd av kamraten. Fallskärmarna fungerade normalt och båda hamnade i havet, 3- á 500 meter från land. Mekanikern räddades av en tillskyndande roddbåt, medan föraren, furir H. Ehrnbring, drunknade. Den förolyckade har ännu icke anträffats, men draggningar pågå”.

Resultatlösa draggningar efter den förolyckade föraren.
Draggningar efter den förolyckade flygplansföraren furir Ehrnbring företogos igår och fortsattes idag men ha ännu icke lett till något resultat. I morse låg havet ännu kl. 6 blankt och stilla oeh det förefaller åtminstone lekmannen, som om en flygspaning då skulle ha kunnat ge besked om huruvida den förolyckade ännu fanns liggande på någon av de yttre pallarna. Har liket åter kommit ned under pallkanterna torde draggningar vara lönlösa.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Hemse

\"\"

En extra föreläsning
anordnar föreläsningsföreningen mitt under sommarferierna, då nämligen lektor Walter Fevrell från Stockholm på torsdagskvällen talar om svenskt folklynne.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Från hamnen.

I går avgingo ms. Heda, Andersson, till Stockholm, ms. Meteor, Olofsson, till Kungsör, ms. Gustaf, Olsson, och ms. Georg, Fridlund, till Gävle, alla med cement.
I dag inkom ms. Otelia, Mattsson, från Stockholm, tom.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Frälsningsarmén i Slite

gästas på torsdagen av redaktör Erland Richter, tidigare utgivare av Stridsropet och en framstående talare.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Lustjakterna.

I dag inkom tyska lustjakten Traute V, H. Klaussner. från Riga.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Sågklingan träffade handen.

En byggnadssnickare från Stenkumla, Folke Franzén, råkade under arbete vid ett nybygge intill Isums station såga sig svårt i handen. I ambulans infördes den skadade till länslasarettet för behandling.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176