Visby flygfält.

Frågan om markens expropriering.
Expropriationsnämnden för värdering av den mark, som behöves för anläggandet av Visby flygfält ute vid Bingeby har ännu icke haft något sammanträde; men man väntar att kunna sammankalla till de första överläggningarna om någon vecka. Magistraten har till medlemmar av nämnden utsett för egen del bankdirektör Adolf Dahlbäck och byggmästare Jöns Bergström, för markägarne lantbrukaren Per Svensson, Sorby, och för Visby stad stiftsjägmästare Nils Ekberg. Den sistnämnde har emellertid anmält förfall, varför annan person kommer att utses i hans ställe. Som ordförande kommer överlantmätare Göran Hillert att fungera. Markägårne ha vidare anmodat advokat Folke Stuxberg i Stockholm — gotlänning för övrigt — att bevaka de: ras intressen vid förhandlingarna, medan dessa från stadens sida komma att följas av drätselkammarens ordförande, major Fr. Nyström.
Taxeringsvärdet å den mark, som det är fråga om, kan ungefärligt beräknas till c:a 100,000 kr. medan markägarne begärt sammanlagt omkring 250,000 kr. Stadsfullmäktige ha beslutat att för markinlösningen får upplånas högst 249,000 kr. Återstår nu att se till vilken slutsumma expropriationsnämnden kommer efter sina förhandlingar och värderingar.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 12 November 1938
N:r 263

De nyinryckta krigarna välkomnas.

Högtidlighet vid I. 18 i morse.
De i måndags nyinryckta värnpliktiga vid Gotlands infanteriregemente har i dag vid en enkel men värdig högtidlighet av regementschefen hälsats välkomna till sitt värv. Högtidligheten ägde rum å regementets kaserngård kl. 8,15 i morse, varvid bl. a. krigsmans erinran meddelades de nyinryckta värnpliktiga samt de nyantagna volontärerna, varjämte fältgudstjänst hölls. Sammanlagt voro omkr. 950 man, befäl inberäknat, uppställda å kaserngården. Från staden hade en del intresserade åskådare infunnit sig.
Sedan de nyinryckta, som voro iförda den blå uniformskappan samt utan vapen, ställt upp på kaserngården med front mot kanslihuset och med fanvakten framför fronten, hälsades de med några ord välkomna till regementet av regementschefen, överste A. W. Linde, vilken jämte sin stab, samtliga till häst, tagit plats framför kanslihuset. Efter välkomstorden uppläste översten krigsmans erinran, vilken som bekant börjar med orden: \”Krigsman skall frukta Gud och vara konungen huld och trogen …\”.
Därpå sjöngs ps. 33: 1, varefter följde predikan av domkyrkovice-komminister Erik Beijer.
Denne hade till utgångspunkt för sin betraktelse valt Ps. 46: \”Gud är vår tillflykt och vår starkhet, en hjälp i nöden, väl beprövad …\” Tal. erinrade inledningsvis om hur krigsmolnen för någon tid sedan skockade sig på himlen, men att vi denna gång lyckligen undsluppo ett krigs fasor. Det var emellertid en varning för oss att vara beredda. Eder vapenutbildning, fortsatte tal., är ock-1 så ett slags beredskapsarbete. Vi skola överhuvudtaget vara beredda att möta framtiden, och om denna veta vi ej annat än att vi måste, möta den. Var och en är själv ansvarig för hur han gestaltar densamma, hur han kommer att, möta den. Vi böra vara beredda att ha även en andlig beredskap, ett mål att sträva för. Vi måste alla i vårt liv ha en stjärna att gå efter, en kompass, som visar oss vägen så att vi ej gå vilse. Till den andliga beredskapen hör bl. a. lydnad och självdisciplin. Ni komma under er utbildning här, sade tal. vidare, att känna trygghet under er befälhavares ledning. Så är det också i livets strid. Vi måste alla ha någon att se upp till, vi måste lita på Gud, vilken, som psalmsångaren sjunger, är vår starkhet. Utan frid i våra hjärtan blir det aldrig fred I på jorden.
Till sist lästes Fader vår och Välsignelsen, varpå musikkåren stämde upp ps. 33: 2, vilken sjöngs unisont.
Översten kommenderade så \”Givakt\” och utbragte ett leve för konungen och fäderneslandet, vilket kraftigt besvarades av trupperna. Därefter kommenderades \”manöver\” och \”fanmarsch\”. Den sistnämnda är en nyhet i infanterireglementet, vilken nu hade premiär här. Under det musikkåren spelade regementets marsch, \”In treue Fest\” av Teike, och förbandet formerats till parad gick fanföraren, en officer, längs fronten med fanan, som vederbörligen hälsades.
När fanföraren åter nått fanvakten kommenderade översten:
— Bevara regementets fana!
Varpå fanföraren rullade i hop den röda fanan med lammet. Därmed var den lilla vackra högtidligheten slut.
— Formering till bataljoner, ljöd nästa kommando, och under tonerna av en marsch lämnade krigarna kaserngården för att samlas i resp. kompanier.
Det hela hade tagit en tid av c :a 20 minuter i anspråk.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 12 November 1938
N:r 263

Krigsmans erinran vid A. 7.

Kl. 11 i dag på, förmiddagen var en motsvarande högtidlighet anordnad vid artillerikåren. De nyanställda volontärerna samt de i måndags nyinryckta värnpliktiga, omkr. 150 man, voro uppställda på kaserngården, där t. f. kårchefen major H. von Koch mottog dem och meddelade krigsmans erinran. I samband härmed hälsades artillerikårens nya standar framför fronten under det en paradmarsch spelades av infanteriregementets musikkår.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 12 November 1938
N:r 263

Hur blir vädret?

\"\"

Mulet och disigt.
Sammanfattning: I samband med ett djupt och utbrett lågtryck med centrum ute på Atlanten söder om Island råder över Skandinavien en sydlig relativt mild luftströmning. Ett regnområde rör sig åt nordost från Brittiska öarna längs Norges västkust mot Spetsbergen. Ingen ändring väntas för de närmaste dygnen.
Nederbörd har i natt fallit på enstaka platser i fjällen.
Temperatur: i Visby 6,5 gr., Malmö 9, Göteborg 8, Karlstad 7, Stockholm och Härnösand 5, Storlien 3, Falun 2, Haparanda 1, Östersund 0, Gellivara och Riksgränsen — 2 gr. Moskva hade —1 gr., Berlin och Helsingfors plus 4 gr., London och Paris 13, Rom 19.
Barometer i Visby: Idag 765,5 mm., igår 766 mm.
Vind och väderlek kl. 7 f. m.: Ölands södra udde S 6, mulet, Ölands norra udde SO 6, mulet, Fårö S SO 4, mulet, Landsort S 6, mulet, Söderarm SSV 2, nästan mulet.
Utsikter för närmaste dygnet: Måttlig övervägande sydlig vind, mestadels mulet och disigt väder samt oförändrad temperatur.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 12 November 1938
N:r 263

Landsbygden. När.

NÄR.
En skördefest varigårkväll anordnad i härvarande folkskola. Programmet upptog en tankeväckande missionspredikan av pastor Gustaf Enwall samt auktion på skänkta saker. Lokalen var fylld till sista plats av en intresserad publik, och behållningen blev också omkring 400 kr.
Hälften av denna summa går till svenska kyrkans mission och den andra hälften till fonden för reparation av kyrkans portaler.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 12 November 1938
N:r 263

Landsbygden. Viklau.

VIKLAU.
Skatten sjunker. Kommunal- och kyrkostämmor höllos här i dag, varvid bl. a. statförslaget föredrogs och godkändes med endast någon mindre ändring. Utdebiteringen blir för kyrkan kr. 3: 50, pastoratskassan kr. 2: 50, skolan 7: 25 och den borgerliga kommunen 3: 75, alltså sammanlagt kr. 17: 00. Beslutet innebär en kraftig sänkning av skatten, då skattesatsen under innevarande år varit inte mindre än kr. 25: 60. Sänkningen beror på att skatteunderlaget ökat från 480 skattekronor till omkring 650.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 12 November 1938
N:r 263

Idrott och Sport.

\"\"

Orienteringsträning
anordnar Gute i morgon på en 4,300 meter lång bana med sex kontroller. Banan är upplagd huvudsakligen för att träna upp snabbheten vid kontrollerna. Samling till träningen, vid vilken man gärna ser representanter även från andra klubbar, sker kl. 8 f. in. vid Österport, varifrån man per cykel beger sig ut till banan.
I kartväg räcker det att medtaga det dubbla kartkortet över Visby, men även Visbybladet eller armens förläggnings-orter duger givetvis.

Morgondagens handboll
Handbollsseriens andra omgång inledes med en B-Iagsmatch mellan I. 18 och VIF. Sedan kommer \”de storas\” matcher, först AIK—I. 18 och sedan Gute—VIF. Hur matchen AIK—I. 18 kommer att sluta står i vida fältet, då man inte vet om infanteristerna gjort några fynd bland de nyinryckta och fått fram ett starkare lag. AIK:s goda form, som tog sig uttryck i storsegern vid starten, torde dock förslå en bra bit och det skulle inte förvåna om det också blir seger för laget. VIF har ett stort nederlag att ta upp och Gute får kanske känna på VIFarnas reaktion i morgon. Vi tro emellertid att Gute klarar hem segern.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 12 November 1938
N:r 263

Gotländska Gårdar.

Norrbys gård i Hörsne.
Ståtligt läge vid Lina myr.

\"\"

Då vi en dag i början av november gjorde en påhälsning i Hörsne, kunde vi naturligtvis inte stilla vår nyfikenhet, förrän vi fingo kasta en blick på de \”skummande böljorna\” på Lina myr, eller uppriktigare sagt för att se om det fanns något vatten alls. Nederbörden har emellertid varit ytterst ringa i höst, varför man endast där och var skymtar den blanka vattenspegeln mellan vassruggarna. En och annan mås eller trut kretsar över de vidsträckta myrmarkerna, som nu verka fullkomligt ödsliga. En råkall nordan sveper över vidderna, medan vi slå in i riktning mot, Norrbys gård i Hörsne, den egendom vars areal till mycket stor del beröres av vattenståndet i Lina.
Tröskningen pågår för fullt, då vi svänga upp på gårdsplanen till Norrbys. En kraftig traktor svarar för att tröskverket mullrar i jämn rytm. Den ena säcken efter den andra fylles med säd, som omedelbart forslas till närliggande magasin. Växt- och skördeförhållanden ha i år varit tämligen gynnsamma på Gotland. Och spannmålen är av prima kvalitet, säger ägaren till Norrbys, lantbrukaren Karl Jacobsson, när han visar oss säckarnas innehåll, som består av vacker vete.

Skog, åker och myrmarker.
Den totala arealen till Norrbys omfattar cirka 385 tnld. – Åkerjorden är av växlande beskaffenhet, upplyser herr Jacobsson, och tilllägger: Men den har blivit bättre undan för undan, och ännu bättre blir den förstås om myren sänkes.
Jag har nu ungefär 110 tnld åker och lika mycket myrmarker eller jordar, som icke kunna odlas så länge vattenståndet i myren ej regleras. Det säger sig självt att det skulle bli helt andra skördar, om jorden kunde rationellt utnyttjas.
Därmed äro vi inne på det brännande spörsmålet : Lina myrs sänkning eller icke sänkning. Stridens vågor för och emot ett sänkningsföretag ha gått mycket höga. Röster långt utanför Gotlands gränser ha höjts för och emot sänkningsförslaget och tidningarna ha upplåtit åtskilliga spalter för insändare om Lina nyr.
Det är inte bara naturskyddsvänner, som äro emot ett sänkningsföretag, säger hr Jacobsson, utan även en och annan lantbrukare, sona inte har några ägor vid myren. Vi myrägare hålla förstås styvt på att myren skall sänkas och skall inte myren sänkas, d. v. s. om myren skall bevaras i sitt nuvarande skick, så anse vi, att vi böra få ersättning. Staten kan ju inlösa de berörda onnrådena och låta oss behålla betesrätten i samma omfattning som nu.
Om vi se här på kartan, fortsätter hr Jacobsson och rullar upp Gotlands karta. Här är det område av ön inringat, vars vattenflöden utfalla i Lina myr. Det är så gott som halva Gotlands areal.
Vid de sänkningar, som tidigare företagits, har staten trätt emellan för att rädda markägarnas intressen. Och om sänkningen av Lina myr kommer till stånd, sker denna förmodligen efter samma betingelser som vid andra sjösänkningar. Alen om sänkningen ej blir av, bli vi markägare vid myren missgynnade, såvida staten ej inlöser områdena, som jag nyss nämnde.
Markägarna ställa sig alltså inte alldeles avvisande gentemot naturvännernas förslag och myrens bibehållande?
Nej, visst inte. Vi kunna nog se på myren med naturvännernas ögon, men man kan ju knappast vara belåten med att få sina marker översvämmade av vattenmassor från ett stort antal statsunderstödda utdikningsföretag på andra håll. Vill man bara ersätta oss de förluster vi lida därigenom att myren ej sänkes, så må myren gärna vara kvar.
Men även om myren sänkes endast 70 å 80 cm., så blir det säkert tillräckligt med vatten kvar både för fisket och fågellivet i myren, menar hr Jacobsson.
Lina myrs öde vilar ännu i stöpsleven och det kommer ännu säkerligen att pennfäktas en hel del, innan avgörandet faller. Kanske att de sällsynta fågelarterna: svarttärnor, spovar, kärrhökar och andra förnämliga sommargäster få behålla sina häckplatser orubbade. Eller kanske man tager större hänsyn till vad som kan utvinnas genom en sänkning eller torrläggning av myren. Detta äro frågor, som i mycket hög grad intressera snart sagt hela Gotlands befolkning och många flera.

\"\"

Vackra ängar – kulturbeten.
Det är emellertid icke endast Lina myr, som i dessa trakter ådrager sig naturälskares behag. – Man kan knappast få se vackrare ängar, säger hr Jakobsson, som är mycket mån om att bibehålla dem.
Fågellivet i myren kan nog vara intressant, men jag försäkrar att alla de slags fåglar, som hålla till i ängarna, äro minst lika roliga att studera. Det finns nog en och annan sommarfågel, som glömmer sig kvar i ängarna över vintern, tv det saknas varken föda eller gömslen bland träd och buskar.
Ängarna äro som sagt mycket vackra och kunna odlas, men jag vill gärna bevara dem och utnyttjar dem för kulturbeten, så de lämna god tribut till egendomens avkastning. Skogsmarkerna äro väl bevuxna med vacker skog för mer än gårdens behov av ved och virke o. s. v. Från egen såg har levererats plank och bräder till olika håll. Det har varit och är alltjämt ganska snål åtgång på dylika varor i dessa byggnadstider.

Gamla byggnader och nya.
Norrbys är en ståtlig gammal , gård, som i flera generationer tillhört samma släkt, eller till dess nuvarande ägaren år 1932 inköpte egendomen. Den gamla, stora manbyggnaden, ladugårdslängor och en del andra byggnader äro uppförda av kalksten och således mycket solida. Underårens lopp har vid olika tillfällen inredningarna ändrats, men de gamla murarna stå orubbade sedan långa tider tillbaka. I medio av förra århundradet påbyggdes den ursprunglig manbyggnaden, som dock vid sekelskiftet ersattes med en ny byggnad uppförd av trä. Den gamla manbyggnaden är dock fortfarande kvar och utnyttjas som bostad. Sedan hr Jacobsson tillträdde Norrbys, har han vidtagit ganska omfattande restaureringsarbeten, som kostat vackra slantar. Han har även anlagt ett eget el-verk, varifrån man får kraft till belysning och mycket annat.

Kreatursskötseln.
På egendomen sannas f. n. 16 granna kossor samt en del ungnöt.
Vad hästar beträffar, så gäller detsamma här som på andra gårdar – antalet minskas enär motorplogen utför grovsysslorna i jordbruket. De fyrbenta dragarna kan man givetvis ej undvara, varför 5 st. hästar av ardennerras utföra körslorna för gårdens behov.
Svinaveln har givits stor plats i kreatursproduktionen å Norrbys, där närmare 50-talet grisar i olika åldrar uppfödas. Även svinens stallar äro byggda för sitt speciella ändamål och försedda aled de moderna anordningar, som underlätta utfodring och rengöring.
Norrbys hör till de gamla ärevördiga gårdar på Gotland, vilka få vara med om nya tiders rationaliseringsåtgärder. Efter gotländska förhållanden är Norrbys en ganska stor egendom, men som dock skulle få väsentligt ökad åkerareal, om myrsänkningen kommer till stånd.
T-a.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 11 November 1938
N:r 262

Dödsfall Ellen Beijerlieb.

Fröken Ellen Beijerlieb född den 14/10 1858, död den 10/11 1938.

\"\"

Jordfästningen äger rum tisdagen den 15 nov. kl. 16,30 i Sandsborgskrematoriet i Stockholm.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 11 November 1938
N:r 262