Kamratafton i Visby.

Ungsvenskarna i Visby voro i går kväll samlade till en kamratafton, som tog sin början efter bevistandet av festligheterna med anledning av Svenska Flaggans Dag. Ett 40-tal medlemmar voro närvarande vid mötet, som hölls på Hansegårdens restaurang och inleddes med en stunds korta förhandlingar. Därvid diskuterades affischkampanjen för försvarslånet och det beslöts att föreningsmedlemmarna skulle samlas på Stora Torget söndag förmiddag kl. 10, då affischeringen av norra stadsdelen skall genomföras av föreningen.
Efter förhandlingarna överlämnades ordet till redaktör Arthur Nilsson, som i samband med dagens högtidligheter erinrade om den store nationelle skald, som nyligen gått bort, Verner von Heidenstam. Tal. uppehöll sig särskilt vid den dikt skalden skrivit om Visby, där han i ruinerna ser de storverk som gångna släktled skapat och där han frågar efter namnen på dem, som åstadkommit allt detta. Men de gamlas namn stå ingenstädes att finna, nya släkten ha dragit in i staden. Men staden står kvar och i vi som nu leva äro en länk i det tåg av släktled som skall ansvara för det arv vi i fått.
Hjärtliga applåder följde på det uppskattade föredraget och därefter förekom kaffedrickning med allsång och uppläsning på gutamål av stud. Sten Löfvenberg, som deklamerade \”Gullhånnä ei Digarråir\” med verklig bravur.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

En femtioåring.

\"\"

Femtio år fyller lördagen den. 8 juni folkskollärare Victor Löfgren i Vallstena.
Det är en ganska intressant och växlande levnad, som ligger bakom den vitale femtioåringen och hans nuvarande fostrargärning ute i en avlägsen gotländsk landsskola.
Han är bondson och västerbottning till börden, föddes den 8 juni 1890 och avlade folkskollärareexamen i Luleå 1912, samt organist- och kyrkosångare-examen därstädes samma år. Efter att ha tjänstgjort som ord. folkskollärare och organist på ett par platser i Norrland, tillträdde hr Löfgren år 1933 folkskollärare- och organistbefattningen i Vallstena. Dessa båda förenade sysslor har han också skött på ett sätt, som i fråga om kunnighet, nit och uppoffring icke har kunnat lämna något övrigt att önska.
Lärarens kall har emellertid med skolväsendets utveckling krävt ett allt större kunskapsmått av sina utövare och trots att en folkskollärares yrke nog i vanliga fall lägger beslag på hans arbetstid, har hr Löfgren, icke blott sedan han tillträdde sin lärare och organistbefattning på Gotland utan även därförut vaket och framsynt strävat efter att utvidga sina kunskaper för lärarekallet. Bland de många kurser kan sålunda genomgått må nämnas en kurs i hälsolära i Stockholm, en av S. A. F. anordnad kurs i skolsång i Göteborg, samt likaledes en i Göteborg av S. A. F. anordnad kurs i hembygdsundervisning. Vidare har han under de senare åren genomgått utbildningskurs i Lund i medborgarkunskap för lärare i fortsättningsskolor, samt i Härnösand i sågverks- och trämasseindustri för anställning som lärare i yrkesbetonad fortsättningsskola, en kurs vid Kungl. Musikaliska Akademien i Stockholm i skolsångsmetodik o. s. v. Vidare har han uppburit statens resestipendium och studerat undervisningen företrädesvis i sång och naturkunnighet vid folkskolor i Oslo, Trondheim, Köpenhamn, Stockholm, Göteborg och Malmö, samt dessutom tyska språket och tyskt skolväsende i Konstanz i Sydtyskland. Lägger man därtill att femtioåringen dessutom hunnit med att genomföra ett flertal andra studieresor i Tjeckoslovakien, Belgien, Ungern, Italien, Frankrike m. fl. länder, förstår man att han tillhör dem, som icke blott önska se sig om i världen, utan även vetat härför taga tid och tillfällen i akt.
Att han även velat låta sina lärjungar titta lite närmare på förhållandena utanför hembygdens råmärken bevisas, också av de många skolresor han under sin lärarebana organiserat och genomfört. Ännu under fjolåret företog han sålunda tillsammans med sina avgångselever i fortsättningsskolan en av barnen mycket uppskattad skolresa till Köpenhamn.
Men icke bara inom sitt yrke som lärare har hr Löfgren gjort sig känd som en verksam och dugande kraft. I sin egenskap av framstånde sångare och organist har han under de år han varit här på Gotland, livligt verkat för kyrkosångens höjande inom sin församling. Kyrkans orgel sköter han på vett sätt, som måste tillfredsställa även den mest musikaliske kyrkobesökare. Han var en högt uppskattad medlem av K. S. V. samt dessutom stiftare och ledare för Vallstena kyrkokör, ordf. i Vallstena sockens Röda-korskrets o. s. v.
Man torde kunna ta för givet att femtioåringen icke kommer att bli alldeles bortglömd på femtioårsdagen.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Vigsel

förrättas i morgon i Roma kyrka mellan sergeanten Algot Österling och fröken Evie Ekström, dotter till löjtnanten Ernst Ekström, Roma, och hans maka.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Bröllop

firades i lördags i Guldrupe mellan furiren Ivar Andersson, Tingstäde, och fröken Greta Hallgren, dotter till hemmansägare Karl Hallgren, Bondarve i Guldrupe, och hans maka. Samlingen skedde i bröllopsgården vid 1-tiden och vigseln förrättades i kyrkan kl. 3. Vigselförrättare var pastor Ceder. Som bruttöverska och bruttbonde fungerade fru Hildur Hägg och hr John Högbom. Brudparet uppvaktades av följande tärnor och marskalkar: Gösta Andersson—Jenny Hallgren, Gustav Hallgren—Majken Andersson, Evert Hägg—Jenny \’Andersson, Artur Hallgren—Gunhild Larsson, Bror Andersson—Dagmar Eriksson, Nils Lyberg—Greta Jakobsson, Bertil LybergEivor Thosell, Henry Wengberg—Alfhuld Hägg och Henning Wengberg—Asta Persson. Brudnäbb var Lilian Hägg och som spelmän vid bröllopet, som varade i dagarna två, medverkade Artur Olofsson och Gösta Eriksson, Guldrupe.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Födelsedagar.

morgon fyller kyrkoherden i Bosjö-kloster, Malmöhus län, Svante Gervide femtio år. Han är född i Sjonhem, blev student i Lund och avlade 1915 teol. kand.-examen samt prästvigdes samma år. Efter olika tjänstgöringar i Skåne blev han år 1924 utnämnd till kyrkoherde i Högseröd och år 1932 valdes han till kyrkoherde i Bosjökloster.

Femtio år fyller i morgon fru Ester Pettersson, Vallgärdet, Roma.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Födelsedagshyllningar.

Byggmästare Leonard Johnsson, Slite, blev i går hjärtligt hyllad av vänner och släktingar. Redan tidigt på morgonen kom Slite manskör och gjorde sin uppvaktning och vidare anlände lyckönskningar från Gotlands hantverksdistrikt genom ingenjör Gunnarsson i Klintehamn. \’Frän vännerna överlämnades etik guldur och bland övriga gåvor jubilaren fick mottaga märkes eri länstol, skrivställ samt en David Ahlqvist-målning av hr Johnssons gamla hem i Ardre. Talrika hyllningar anlände i form av blommor och telegram. På kvällen voro ett 60-tal personer inbjudna till middag i sextioåringens hem.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Dödsfall.

F. d. styrmannen Oskar Pettersson, Dibjers i Hörsne, har avlidit i den höga åldern av nära 93 år.
Redan tidigt kom Pettersson till sjöss och var ute i omkring 30 år, varefter han skaffade sig en gård i Sjonhem. För något år sedan blev han änkling och flyttade sedan till en syster i Hörsne, där han nu på sistone fått sin vård. Närmast sörjande är systern samt syskonbarn.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Jordfästning.

Till den sista vilan fördes i torsdags eftermiddag stoftet efter fru Alma Klingvall, Hallvede i Dalhem. Ett stort antal gäster samlades före jordfästningen i hemmet där en kortare andaktsstund hölls. Jordfästningen förrättades i kyrkan av prosten G. Reuser, som även höll en gripande betraktelse över Jes. 40: 1-2.
Sedan kistan utburits på kyrkogården och sänkts i den öppna griften nedlades en mängd kransar som en tacksamhetsåtgärd från släkt och vänner. Efter sorgeakten samlades gästerna åter i hemmet till en minnesstund.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Den tyska stormen mot Somme.

Genombrott vid Amiens. — Peronne, — Flyget är effektivt.
Rikskansler Hitlers högkvarter, 6 juni. (TT fr. DNB.) Krigsmaktens överkommando meddelar: De i går inledda operationerna förlöpa planenligt. Våra trupper ha överallt vunnit terräng mot sydväst. Antalet fångar vid Dunkerque har stigit till 58,000. Bytet i vapen och alla slags krigsförråd är oöverskådligt.
Flygvapnet bombarderade den 5 juni truppsamlingar och kolonner bakom den anfallna fientliga fronten. Motståndarens sammanlagda förluster uppgingo till 143 flygplan. 49 av dessa nedskötos i flygstrider och 19 av luftvärnet, medan återstoden förstördes på marken. 19 tyska maskiner saknas.
Fienden upprepade under natten till den 6 juni sina flygangrepp mot icke-militära mål i norra och västra Tyskland. Några större skador anställdes icke. Tre fientliga flygplan nedskötos härvid, därav två över Hamburg av nattjaktplan och ett tredje över Nederländerna av luftvärnet.

\"\"
General Weygand, som byggt upp den franska för
svarslinjen vid Somme.

Det engelska flygets insatser.
London, 6 juni. (TT fr. Reuter.) Flygministeriet har utsänt följande kommunik:
Under onsdagen utförde medeltunga brittiska bombplan en anfall mot de av fiendens förbindelselinjer som utmynna i slagfältet vid Somme. De brittiska jaktplan, som operera från Frankrike gjorde offensiv patrulltjänst hela dagen. Hittills ingångna rapporter visa att sex fientliga plan förstördes. En av våra jaktmaskiner nedsköts. Under hela natten anföllo våra tunga och medeltunga bombplan truppsamlingar och ingrepo varje gång fienden företog några truppförflyttningar bakom stridsfronten. Andra förband av tunga bombplan utförde anfall mot järnvägsknutar och inlastningsplatser väster om Ruhr, medan åter andra anföllo militära mål i Tyskland. Två av våra maskiner saknas.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129

Det gäller världens öde!

Alla icke tyska folk hotas att bli slavar, säger Reynaud.
Paris, 7 juni. (TT.) Med anaedning av regeringsrekonstruktionen har antalet medlemmar i krigskabinettet reducerats från 11 till 8.
Reynaud höll på torsdagen ett radiotal, i vilken han bland annat yttrade:
Tyskland har nu efter vartannat kastat sig in i tre företag, i vilka de som vanligt insatt hela sin brutalitet och sin list. Det första var brytan-det av vår moral genom förintandet av de allierades armeer i Belgien. Dessa ha inskeppats i Dunkerque och lärt Tyskland vad herraväldet till sjöss betyder. Det andra företaget var brytandet av moralen i Paris genom ett stort igångsatt luftanfall, men det har icke oroat Paris en enda sekund. Det tredje tyska företaget bevittna vi just nu. Hela världen följer med återhållen andedräkt bataljens växlingar ty i dessa strider avgöres dess öde. Risken är att man för flera hundra år framåt får se en förtryckets ordning upprättad i världen, en ordning, där människor som icke äro av tyskt blod, komma att få spela slavroller. Drömmen om tyskt herravälde stöter emellertid på franskt motstånd och det är också för alla andra länders oberoende, som våra soldater idag slåss. Frankrike önskar en sådan reglering av alla problem, att det möjliggör återuppbyggandet av ett Europa, i vilket alla folks oberende och välgång skall vara tryggad. Må alla åskådare av det franska slagets drama förstå, och detta snabbt, ty insatsen är oerhörd och tiden utmätt. Vad oss beträffar ha vi mer än nog behov av förtroende för våra arméer.

Stora oljeeldsvådor i Gent.
London. (TT. fr. Reuter.) Vid ett angrepp mot olje- och bensincisternerna i Gent tidigt på torsdagsmorgonen registrerade de brittiska bombplanen flera direkta träffar med tunga bomber. Branden kunde ses på mycket långt håll. Cisternerna beskötos även med exlosiva kulor.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 7 juni 1940
N:r 129