Idrott och sport.

\"\"

Tio femkampare anmälda.
Bara fyra man till DM på 10,000 m.

I morgon kväll avgöres distriktsmästerskapet i femkamp och millöpning på Gutavallen. Tävlingarna skulle eljest ha hållits för två veckor sedan men man har från högre ort erhållit uppskov och i morgon skall alltså slaget stå.
Till femkampen ha tio man anmält sig; I 18 ställer upp med fänrik Ljunggren, B. Johansson och K. Svensson, den halländske elitmannen, AIK kommer med G. Eriksson och Erik Lindfors, Gute med Leif Åbom och Åke Nilsson, Tingstäde med G. Booberg och E. Viklund samt VIF med Stig Andersson.
På 10,000 m. starta fyra man, nämligen Esse Pettersson, Tingstäde, Einar Norrby och Sven Booberg,\’ Gute, samt Sten Jacobsson, Lau. Det skall bli intressant att se de båda veteranerna i kamp mot varandra och lika spännande blir det att avvakta laupojkens insats, i fråga om terränglöpningar har han ju redan skaffat sig ett känt namn.
Distriktsmästare i femkamp i fjol blev Curt Svensson, Roma, på 2,473 poäng och på milen Einar Norrby, Gute, med 35,18,8.
Tävlingarna börja kl. 6 på lördag eftermiddag.

Dragkamp och handgranatkastning
vid söndagens tävlingar på Gutavallen.

samband med den triangelmatch i allmän idrott som skall hållas på Gutavallen om söndag kommer också tävlingar i dragkamp och handgranatkastning att äga rum. Till dessa tävlingar, som börja kl. 10,30, ha anmälts fyra dragkampslag, två från I 18, ett från VIF och ett från A 7, i handgranatkastningen delta tre lag, ett från vardera I 18, A 7 och VIF. Flottan har också haft planer på att ställa upp men frågan har ännu ej kunnat lösas. För dragkampen blir det åtta-mann/lag-senretil-heupp-och 4-elen andra grenen tävla tro man i varje lag. Det blir tre kast med granaten och placeringen avgöres genom kastarnas platssiffror från de olika omgångarna.

Djurgårdens besök.

\"\"

\”Stubben\” Larsson,
känd som en av Stockholms mest lovande halvbackar, kommer med i Djurgårdens lag, som spelar i Slite och Visby under veckohelgen.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 28 juni 1940
N:r 146

Klinte Biografen.

Fredag, lördag och söndag kl. 8,15
ELOF AHRLE o. ADOLF JAHR i
Bara en trumpetare.
En glad och trevlig svensk film om militärlivet.
Barntillåten.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 27 juni 1940
N:r 145

Vigde

Nils-Eric Björklund och Britta Persson.
Visby. 22/6. Vaxholm.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 27 juni 1940
N:r 145

Dödsfall Gösta Jansson.

Tillkännagives att Gösta Jansson avlidit i dag i en ålder av 42 år, 3 mån., 16 dagar.
Sörjd av oss, föräldrar, bröder, släktingar och vänner.
Hessle i Östergarn den 26 juni 1940.
EMMA ROSVALL
Anna
Karl-Erik

Sv. Ps. 486: 4-5

\"\"

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 27 juni 1940
N:r 145

Regnet som försvann

skulle man faktiskt kunna sätta som beteckning på gårdagens väderlek. Större delen av dagen såg det nämligen synnerligen lovande ut ur nederbördssynpunkt med svarta molngubbar runt horisonten samt då och då ett par regndroppar svävande i luften. Men regnet försvann som sagt. Det blåste fullkomligt bort, och de ställen på vår ö, där man kunnat inregistrera någon nederbörd att tala om, äro lätt räknade. I När, som tycks vara en relativt lyckligt lottad socken, föll det sex å sju millimeter, i Stånga 0,8 och vid Östergarn 0,1. I övrigt rapporteras ingen nederbörd.
Däremot blåste det desto värre, vilket ytterligare torkade ut den förut torra jorden och dessutom minskade effekten av de regndroppar, som föllo här och där. I byarna var vindstyrkan uppe i drygt 20 sekundmeter. Några svårare olyckor på grund av blåsten ha icke inrapportsrats, om man undantar, att en av de stora lönnarna vid Östra järnvägsstationen i går middags skattade åt förgängelsen och ramlade ned över järnvägsspåren. I fallet drog den med sig en del ledningar, varför det tog en stund att få skadorna reparerade.
I den s. k. Ruteskogen ned mot gränsen till Fleringe upptäckte två chaufförer, som färdades vägen fram, att eld utbrutit på marken mitt under den värsta blåsten. Lyckligtvis hade den just uppstått och kunde därför släckas efter att endast ha avbränt ett par kvadratmeter. Här avvärjdes tydligen en oöverskådlig eldsolycka, ty trädbeståndet är tätt i dessa trakter, och med rådande vindförhållanden hade det säkerligen blivit mycket svårt att begränsa en skogseld.
Regn har annars på fastlandet i natt fallit i bl. a. södra och västra Götaland samt i Norrland. Haparanda fick 25 och Halmstad 28 mm.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 27 juni 1940
N:r 145

Försvarsassistenterna.

Bland sökande till befattningen som försvarsassistent hos överståthållareämbetet i Stockholm märkes major Nils-Erik Velander, förut i Visby.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 27 juni 1940
N:r 145

På upptäcktsfärd till gamla kalkugnar

lyder rubriken på en trevlig artikel av Dagmar Edqvist i senaste numret av Svenska turistföreningens tidning, en färd icke endast i rummet utan också i tiden med kalkpatronerna som mål. Det är rektor Steffens intressanta artiklar under titeln \”Personer och händelser i den gotländska kalkindustriens historia\”, hittills endast publicerade i Gotlands Allehanda, som, kompletterade med en del personhistoriska upplysningar till författarinnan, utgör underlaget för skildringen, som inledes med en vacker bild av Gösta Lundquist, Strandridaregården i Kyllej.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 27 juni 1940
N:r 145

Närbilder och episoder från finska kriget.

Stockholms-Tidningens krigskorrespondent i Finland Allan Beer, numera inkallad till den gotländska neutralitetsvakten, har under den senaste tiden hållit föredrag vid olika truppförband om sina många och intressanta upplevelser under ryskfinska kriget. I morgon kommer han att för vissa truppförband i Visby berätta episoder och upplevelser från fronterna och de hemsökta städerna. Föredraget som hålles på Församlingshuset, börjar kl. 6 och allmänheten äger fritt tillträde.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 27 juni 1940
N:r 145