Vådaskottet medförde döden.

I går kväll avled 13-åringen Helge Pettersson från Medebys i Vallstena, vilken som bekant blev vådaskjuten i huvudet så att hjärnan till en del blev skadad. Han har alltsedan den 5 okt., då olyckan inträffade vårdats på lasarettet och läkarna hyste till en början föga hopp om att han skulle överleva. Den skadades tillstånd ingav dock vid några tillfällen vissa förhoppningar om en förbättring men skadan var dock för svår och efter en påtaglig försämring under de senaste veckorna avled gossen som nämnts i går.
Den bortgångne, som av lärare, kamrater och grannlagsbor beskrivits vara en snäll och präktig pojke, var son till fru Helga Pettersson i hennes första äktenskap. Han sörjes närmast av modern, fosterfar samt tre syskon.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Håll reda på skidor och sparkstöttingar!

Polisen har i dessa dagar fått en del anmälningar om bortkomna skidor och sparkstöttingar, och det är givetvis ingen lätt sak att få reda på dessa vintersportartiklar och återställa dem till rätter ägare. Polisen ber nu genom oss få uppmana ungdomarna att förse sina skidor, skidstavar och sparkstöttingar med något slags bomärke, t. ex. namninitialerna inristade i träet, vilket betydligt underlättar arbetet att identifiera ägaren. Och naturligtvis bör man komma i håg, att inte helt lättsinnigt lämna t. ex. en sparkstötting utan tillsyn. Frestelsen kan då bli ganska stor för en annan, som icke äger en dylik tingest, att åka en liten tur och sedan slänga den ifrån sig långt från \”parkeringsplatsen\”. Samma förhållande är det ju med cyklarna, då de ha högsäsong.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Gotland bör få representant i linnämden.

Landshövding. Nylander vädjar till k. m:t i personligt brev.
På Gotland har initiativ tagits till en betydande odling av hampa samt förädling av denna växt men alltjämt saknas det en representant från länet i den institution som handhar sådana frågor, nämligen statens linnämnd, framhåller landshövding Nylander i ett personligt brev till Konungen, varefter landshövdingen till sist hemställer att en ledamot från Gotland snarast måtte insättas i linnämnden.
Landshövdingens skrivelse är av följande innehåll:
Som bekant hava på Gotland omfattande åtgärder vidtagits för odling av hampa som för industriell förädling av densamma. Efter viss mindre försöksodling har sålunda för odling under innevarande år hittills tecknats en areal av ej mindre än 914 har. Den blivande hampberedningsanstalten är under inredning och maskiner för densamma. beställda.
Med hänsyn till bl. a. den på Gotland vanliga högsominartorkan, vilken ofta gör sädesodlingen osäker samt på grund av de senaste årens svaga skördar är det naturligt, att intresset för odlingen av nya växtslag; däribland hampa, vilken torde väl lämpa sig för de gotländska myrmarkerna, här är betydande.
K. m:t har också givit dessa strävanden sitt stöd dels att efter framställning av länets hushållningssällskap anbefalla en utredning om en för gotländska förhållanden anpassad försöks- och växtförädlingsverksamhet dels genom kraftig hjälp vid åstadkommandet av de tillräckliga medlen för startandet av hampberedningsanstalten.
På grund av den betydelse, som de planerade och i gång varande åtgärderna kunna få ej blott för Gotlands jordbruk utan för landets hampförsörjning i sin helhet, finner jag det vara av stor vikt att ett nära samarbete etableras mellan de gotländska intressenterna och den institution, som av k. m:t utsetts att handha dessa frågor, nämligen statens linnämnd.
Ettsteg i dylik riktning bör vara att en företrädare för Gotlands hampodlare och dess beredningsverk erhålla , en representant i linnämnden, vilket jag finner nödvändigt. Ty i annat fall kunna lätt intressemotsättningar uppstå, vilka kunna bliva till men för uppnåendet av det gemensamma målet, en bärkraftig hampodling med därpå baserad förädlingsindustri i vårt land.
Under åberopande av ovanstående får jag därför hemställa att k. m:t täcktes snarast möjligt i statens linnämnd insätta en ledamot från Gotland.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Tulluppbörden

för december 1941 inom Visby tullkammardistrikt utgör sammanlagt 2,642:14 kr. I tull har uppburits 852:04, i sjöfyndsmedel 834:15, i ersättning för extra tullförrättningar 187:10, för kommunaluppbörd 156:95 och för hyresmedel 318: 66 kr. Vidare har 13:52 influtit i kaffeskatt samt 279: 72 i diverse medel.
Decemberuppbörden 1940 uppgick till 2,888: 57 kr.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Hur blir vädret?

\"\"

Blåsigt och blitt.
Utsikter: Sydlig till sydvästlig måttlig till. frisk tilltagande bris, till en början uppehållsväder och mildare.
Barometer i Visby kl. 13 i dag 765 mm., tendens stigande.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Förlovning

har tillkännagivits mellan e. o. läraren vid Grimslövs folkhögskola Karl Axel Ranfeldt, bördig från Atlingbo, och sjuksköterskan Ulla Malmberg, Kalmar;
— mellan civiljägmästare Lennaart Christoffersson, Norrköping, och fröken Inga-Britt Malmberg, Visby, dotter till bankkamrer Rolf Malmberg, Visby, och hans maka.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Bröllop

I Kalmar slottskyrka sammanvigdes i tisdags fil. dr Per-Adolf Lange, Uppsala, och fil. kand. Inga-Caisa Månsson, Oskarshamn. Medan brudparet intågade i templet , spelades \”Bröllopsmarsch\” ur \”Ett bondbröllop\” av Aug. Söderman. Vigselakten inleddes med ps. \”Härlig är jorden\”. Kyrkoherde Berninger, Repplinge, förrättade vigseln och höll i samband därmed ett hjärtligt lyckönskningstal till brudparet. Sedan sjöngs ps. \”Kristne medan vi här vandra\”. Konsertmästare R. Porges spelade till sist som violinsolo till orgelackompanjemang \”Jungfrun under lind\” av W. Peterson-Berger. Under tonerna av \”Ulfåsamarschen\” av Aug. Söderman uttågade brudparet ur templet.
Efter vigseln var middag anordnad å Stadshotellet för ett antal inbjudna gäster.

I söndags i Klockrike kyrka mellan löjtnanten vid Gotlands infanteriregemente Nils Rehnberg, Visby, och krigssjuksköterskan fröken hava-Britt Widelius, dotter till kyrkoherde K. G. Widelius, Klockrike, och hans maka, f. Swedlund. Brudparet intågade i kyrkan under tonerna av Mendelssohns bröllopsmarsch ur En midsommarnattsdröm. Vigseln förrättades av brudens fader. Efter sista psalmen sjöng kantor Bengt Nilsson \”Säg minnes du psalmen vi sjöngo\” av Merikanto. Vid uttåget ur kyrkan spelades Bröllopsmarsch ur Lohengrin. Som kyrkomarskalkar fungerade brudgummens broder, amanuensen vid Nordiska museet Mats Rehnberg, Stockholm, och ingeniör Gunnar Rotsenan, Linköping. Brudnäbb var brudens yngre broder Tommy Widelius. Efter vigseln gåvo brudens föräldrar middag i sitt hem för den närmaste slänt- och vänkretsen. Ett 50-tal telegram anlände under kvällens lopp.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Födelsedagar.

Femtio år fyller Trettondagen lantbr. Albin Pettersson, By i Hablingbo.
Denne är en gladlynt och allment omtyckt person. I hemsocknen har han hedrats med flera förtroendeuppdrag, bl. a. som styrelseledamot i S. L. U. och B. F:s avdelning.

Sjuttiofem år fyller på lördag den 3 dennes fru Jahobina Lindström, Martarve i Näs.

Sjuttiofem år fyller onsdagen den 7 jan. änkefru Anna Pettersson, Sigsårve i Näs.

Femtio år fyller på Trettondagen f. linjemästaren vid Gotlands kraftverk Herman Lindbergh. Han är född i ,Tveta församling, Södermanlands län ock erhöll befattningen som linjemästäre vid kraftverkets station i Hemse 1930. Under sin tid i Hemse togs han i anspråk för en del offentliga uppdrag såsom ordfö- randeskapet i municipalnämnden samt ledamotskap i fattigvårdsstyrelsen, val- nämnden, hälsovårdsnämnden, varjämte han var ordförande i arbetslöshetskommittén. Sedan 1927 var han även brandchef i Hemse municipalsamhälle samt har även varit ledamot av taxeringsnämnden där. För ett par år sedan tog han avsked och flyttade till fastlandet.

Sextio år fyller måndagen den 5 dennes fanjunkaren i I 18:s reserv Carl Vilhelm Ahlgren, Visby. Efter att ha passerat graderna erhöll han sin första underofficersfullmakt 1915 samt blev fanjunkare 1932 och överfördes tillreserven. Sedan flera år tillbaka tjänstgör han som tvättföreståndare vid Gotlands infanteriregemente. Genom sitt glada och gemytliga väsen har han förskaffat sig många vänner och goda kamrater, vilka säkerligen komma att låta höra av sig på högtidsdagen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Födelsedagshyllningar.

Förre hemmansägaren August Pettersson, Överburge i Fardhem, som på nyårsdagen fyllde sjuttio år, blev med anledning därav föremål för hjärtliga hyllningar. Dessa togo sin början redan tidigt på morgonen, då många gratulanter med kyrkoherde Havrén i spetsen infunno sig samt överlämnade en av slåkt och vänner subsriberad gåva bestående av adress, en större penningsumma samt en ståtlig blomsteruppsats. Jubilaren hyllades vidare med blommor och telegram.

På sin femtioårsdag den 1 januari blev fru Ebba Larsson, Söderkvie i Grötlingbo livligt hyllad av släktingar o. vänner, vilka överlämnade minnesgåvor samt blomsteruppsatser. Även sångföreningen uppvaktade och blomster och telegram ingingo i mängd.

Sjuttiofem år fyller på Trettondagen förre fyrmästaren Karl August Bäckström, numera bosatt på Sofielund, Rådmansö. Han är född i Stockholm och antogs i lotsverkets tjänst 1806 samt blev fyrmästare på Hallshuk 1917. Tjänsten indrogs våren 1932, då. B. avgick med pension. Under krigsåren, förra världskriget, tjänstgjorde han vid kustsignalväsendet och hade före sin anställning vid fyrväsendet seglat i in- och utrikesfart i sex år, varjämte han åren 1896—98 tjänstgjort på Almagrundets fyrskepp.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2

Jordfästningar.

I går middag vigdes till gravens, ro stoftet efter lantbrukaren Karl Adolf Jakobsson, Aumunds i Källunge. Vid 1-tiden samlades ett 60-tal gäster i sorgehuset, där kaffe intogs och kantor Jönsson höll ett tal vid båren. Sedan en psalm sjungits avgick processionen till kyrkan som var vackert smyckad med levande ljus och granar. Kistan inbars under sorgemusik och efter det att en psalm sjungits framträdde kontraktsprosten Axel Klint och höll ett högstämt griftetal, i vilket han hi. a. erinrade om den bortgångnes livsgärning. Efter jordfästningen sjöng kantor Jönsson en sång, varefter akten i kyrkan avslutades nied en psalm. Sedan kistan utburits och sänkts i graven nedlades ett 40-tal vackra kransar. En krans från kommunalnämnden och valnämnden nedlades av kyrkvärden L. O. Hellgren, som också uttalade ett sista tack och farväl. Prosten Klint lyste frid över griften och till sist sjöngs en psalm.
Efteråt samlades gästerna åter i sorgehuset till middag, vid vilken prosten Klint höll ett minnestal över den bortgångne. Vid middagen gjordes även en insamling till Finland, som inbragte nära 70 kr.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 3 Januari 1942
N:r 2