Fyrstaten.

Befattningen som fyrmästare vid Morups Tångö fyr sökes bl. a. av fyrvaktarna K. A. H. Lindström vid Östergarn samt N. W. Appelgren vid Hallands Väderö. Lotskaptenen i västra lotsdistriktet förordar den sistnämnde för befattningen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

Kronohäktet.

Föreståndarebefattningen vid kronohäktet i Visby sökes av uppsy ningsmannen Edvin Andersson, Visby, överkonstapel D. Nilsson, Långholmen, och vaktkonstapel C. Falk, Härnösand.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

Fabriks- och hantverksinkaren i Visby pensionskassa.

hade igår ordinarie sammanträde rådhusets annex för utdelande av pensioner. Samtidigt verkställdes kompletteringsval till styrelsen efter tvenne under 1941 avlidna ledamöter, fabrikörerna Leander Fredriksson och G. T. Jakobssön. Därvid nyvaldes för återstående tid av dessas mandattid körsnär E. Karlmark och fabrikör Arthur Odin.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

Ett möte i befolkningsfrågan

planeras i Visby och det är meningen att det skall gå av stapeln på läroverkets aula måndagen den 2\’ februari kl. 20 (kl. 8 e. m.). En förut påtänkt mötesdag har frångåtts för att undvika kollision med annan sammankomst.
Befolkningsfrågan är f. n. synnerligen aktuell. I vårt land har nämligen intet enda år sedan,1925 fötts tillräckligt många barn, för att vi i längden skulle undgå folkminskning. Tidtals har födelsetalet inte ens nått upp till 3/4.av vad som skulle behövas för att hålla folkmängden konstant. Att folkminskning icke redan inträtt, beror till stor del på att de nuvarande åldersgrupperna över 65 år på sin tid kraftig reducerades genom emigrationen. År 1887 utvandrade ej mindre än 50,786 Personer. Dödstalet har därför hållit sig så lågt, att födelsetalet trots stark nativitetsminskning varit större. Och så torde bli fallet änpu alltjämt några år framåt. Men när de stora årskullarna från tiden kring sekelskiftet nå upp i ålderdomen, kommer antalet dödsfall per år att med matematisk, nödvändighet öka synnerligen starkt. Och då äro vi framme vid folkminskningen med allt vad det innebär av sociala, politiska och framför allt ekonomiska vanskligheter.
Det är mot denna bakgrund, man får se befolkningskommissionerna av 1935 och 1941 liksom även föreningen Svenska Familjevärnet, som det ar meningen att, bilda en. lokalförening av här i Visby vid ovännämnda möte. Då befolkningsfrågan i närvarande stund måste anses vara en verklig livsfråga för vårt land, är det allt skäl att reservera kvällen den 2 februari för deltagande i överläggningarna i läroverkets högtidssal.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

Gaspriset oförändrat.

AB. Svenska Gasverk, som ju äger Visby gasverk, har meddelat drätselkammaren härstädes, att enligt gällande bestämmelser skulle verket ha rätt att i år upptaga ett gaspris av 34 resp. 35 ½ öre pr kbm. för hushållsgas samt 32 öre för industrigas — priset står som bekant i relation till föregående års kolpris — men verket kommer likväl att tills. vidare tillämpa nuvarande taxa, d. v. s. resp. 29 och 30 ½ öre för hushållsgas samt 27 öre för industrigas.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

En trevlig trettondagsfest

hade anordnats av kårchefen å Frälsningsarmén i Visby, som inbjudit ett sextiotal gamla till en fest.
Såväl lokalen som borden strålade av ljus, så gjorde också de gamlas anleten. Festen inleddes med sång och bön. Major Peterson läste en psalm och hälsade alla välkomna, varefter deltagarna inbjödos till de rikt dukade borden, där äkta kaffe serverades. Under festens gång utfördes sång och musik. En speciell julsång sjöngs som särskilt uppskattades. Den i allo angenäma festen avslöts med sång och bön. När man skildes åt var det med en känsla av tacksamhet, ty ingen möda hade sparats för att göra festen så angenäm som möjligt, varför också alla som voro med, vilja genom tidningen frambära sitt varma tack till major Peterson och kapten Person för den i allo vällyckade festen, som skall kvarbliva som ett ljust minne.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

Hjälpen till de finska barnen.

2,000 kr. överlämnas från Gotlands hjälpcentral.
Gotlands hjälpcentral för krigshärjade länder har av insamlade medel beslutat överlämna ytterligare 2,000 kr. till Hjälpkommittén för Finlands barn. Beloppet är avsett som bidrag till kostnaderna för hitfirande av nya kontingenter av finska barn.
Den klädinsamling, som Hjälpcentralen började sin verksamhet med, gick som förut meddelats mycket bra, och licens för utförseln till Finland hade också på behörigt sätt utverkats. De genom krigsutvidgningen ändrade förhållandena medförde emellertid, att licensen i sista stund återkallades av statens handelskommission, och sedan ha kläderna blivit liggande i Visby i avvaktan på nytt beslut av myndigheterna. Efter förnyad framställning har i dagarna ny exportlicens beviljats för ett ton, och detta parti kommer att avgå härifrån om lördag. Mottagare i Finland är Finlands folkhjälp med landshövding Mattsson i spetsen.
Kläder utdelas till finska barn på Gotland.
Vad det kvarliggande klädpartiet beträffar, kommer Hjälpcentralen att lämna ut en del plagg som hjälp till beklädnad av de finska barn, som i fortsättningen tas emot på Gotland. På ett eller annat håll ha Rödakorskretsar anmält sig villiga att sy om kläder för finska barn, som tas emot inom deras resp. områden, och Hjälpcentralen har tacksamt mottagit dessa erbjudanden. Många av de barn, som komma hit, äro ytterst dåligt utrustade i kläd-.väg och måste beklädas från topp till tå. Om man nu genom att ta i anspråk en del av de i höstas insamlade kläderna kan lätta på klädproblemet, seå öppnar man därigenom möjlighet för ett större antal gotländska hem att ta emot finska barn. Ty mat och husrum kunna många bjuda, men att påta sig kanske betydande kontantutlägg för barnens beklädnad drar man sig för. Och huvudsaken just nu är, som alla vid det här laget torde veta, att så många finska barn som möjligt föras över till Sverige för att räddas till liv och hälsa.
Det är alltså Hjälpcentralens förhoppning, att Rödakorskretsar oqh även andra hjälpa till med det omsyningsarbete, som nu skall börja, och med fördelningen av de färdiga kläderna till de fosterhem, som bäst behöva hjälp till beklädnaden av barnen. Närmare upplysningar lämnas av fru Dagny Sundgren, tel. 2147.
Vidare kommer på hemställan av Rädda Barnen i Stockholm en del av de insamlade plaggen att översändas till denna organisation för utdelning bland flyktingar och särskilt barn från krigshärjade länder.
Till sist må nämnas, att Hjälpcentralens insamlingslistor snarast möjligt böra redovisas. Hjälpcentralens postgirokonto är 189909.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

SLITE

\"\"

Ljushögtid
hölls i Metodistkyrkan, Trettondagens kväll. Vid denna förekom sång av strängmusiken, uppläsning av fröken Maria Hedenberg. Pastor Smedberg talade i anslutning till berättelsen om de vise männen i Matt. 2: 1-12, om Guds ljus, som kallar oss till Herren och om nödvändigheten att följa detta ljus för att finna Gud. Under mötet upptogs kollekt till förmån för kommittén: \”hjälp krigets offer\”. Insamlingen blev något över 20 kr.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

Födelsedagar.

Sjuttio år fyller tisdagen den 13 jan. lantbrukaren Olof Larsson, Ungbåtels i Stånga.

Sjuttioåringen är född vid Gumbalde i Lau, där han övertog födelsegården. För ett trettiotal år sedan inköpte han en gård vid Rotarve i Lye, vilken han innehade omkring tjugo år. Då en svåger vid Ungbåtels omkom, övertog hr Larsson dennes gård, som ban innehade, tills en av sönerna tog vid för ett par år sedan.
Personligen är sjuttioåringen en redbar och omtyckt person. Sedan ungdomen är han medlem av Lau fribaptistförsamling.

Femtio år fyller den 14 dennes lantbr. Felix Olsson, Gimrings i Havdhem. Jubilaren, som brukar fädernegården, liar gjort sig känd som en synnerligen framstående jordbrukare och fruktodlare.
I yngre år genomgick O. folkhögskolan i Hemse samt praktiserade någon tid lantbruk i Skåne. I det kommunala livet har han tagit verksam del och är bl. a. ledamot i såväl kommunal- som pensionsnämnderna.

Sjuttiofem år fyller den 14 dennes fru Selma Ericsson, Rangsarve i Näs. Fru E. som är född i Grötlingbo, är maka till handl. E. G. Ericsson och har tidigare under flera år vistats i Amerika. Hon har alltid varit en hemmets kvinna som ägnat sina krafter åt hemmet och familjen.

Sextio år fyller lördagen den 10 dennes virkeshandlaren Emil Ronströrn, Rangsarve i Linde. Han är född i Lojsta, men flyttade i 20-årsåldern till Linde och har sedan dess haft sin verksamhet förlagd dit. Han har gjort sig känd som en driftig affärsman och han har även avsevärt förbättrat den gård han köpt vid Rangsarve. Sedan många år är han medlem i missionsdistriktet och han har också en tid varit kassör i missionsförsamlingen.

Om lördag fyller bokhållaren K. S. Swenson, Kräklingbo, femtio år. Han är född i Katthammarsvik och kom efter affärsverksamhet på skilda orter som bokihållare till N. Ekmans Eftr. i Kräklingbo, där han sedan 14 år tillbaka nedlagt ett uppskattat arbete. Femtioåringen har även tagits i anspråk för en del offentliga uppdrag. Sålunda är han bl. a. ledamot i styrelsen för folkbiblioteket i socknen samt kassör i Rödakorskretsen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5

Dödsfall.

I en ålder av 78 år har änkefru Anna Pettersson, Guffride i Garda, avlidit. För åtskilliga år sedan inflyttade hon jiåmte maken från Kräklingbo till Garda och vistades nu hos en fosterdotter och dennes man vid Guffride. Förutom av dessa Börjes hon av barnbarn.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Januari 1942
N:r 5