Flyglarm per motorcykel.

\"\"
Då de ordinarie flyglarmsirener na strejka på grund av skador har
man i Tyskland monterat in sirener på motorcyklar, som köras omkring.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 10 juli 1943
N:r 155

Födelsedagshyllningar.

— Fru Amanda Hagström, Eskelhem, som igår fyllde sjuttiofem år, blev med anledning av bemärkelsedagen föremål för hjärtliga hyllningar från släkt och vänners sida. Blommor och presenter överlämnades sålunda under dagens lopp och bl. a. fick jubilaren mottaga en större penningsumma. Även telegrafiska lyckönskningar ingingo.

— Fru Alma Öberg, Västergarn, blev på sin femtioårsdag i torsdags föremål för varma och livliga lyckönskningar. Redan tidigt på morgonen anlände familjens närmaste vänner för att bringa festföremålet sin hyllning. Av make och söner fick jubilaren mottaga ett armband och örhängen av guld. Vännerna uppvaktade med en fåtölj samt en blomsteruppsats. Även försvarsmakten vax representerad av en avdelning unga luftbevakare, vilka till sin husmor överlämnade en silverskål. En mängd presenter, blommar och telegram inströmmade därjämte under dagens lopp.
På kvällen gav herrskapet Öberg middag för ett femtiotal inbjudna, varvid fru Öberg blev föremål för ytterligare hyllningar i form av tal och sång. Under kaffet, som senare intogs i den illuminerade pensionatsträdgården, underhöll hr Erik Gadd gästerna på ett utmärkt sätt.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 10 juli 1943
N:r 155

Utredning om elektrifiering å Fårö.

Kostnaderna beräknas till 350,000 kr.
Aktiebolaget Gotlands kraftverk har företagit en undersökning rörande kostnaderna för elektrifiering av Fårö och har därvid kommit fram till en summa av 350,000 kr.
På Fårö finnas f. n. cirka 1,700 tariffenheter. Med ledning av dessas antal och fördelning har planerats ett fördelningsnät med transformatorstationer och lågspänningsnät för elektrifiering av hela antalet tariffenheter, alltså i stort sett 100-procentig elektrifiering. Bolaget har tänkt sig utföra fördelningsnätet för en spänning av 11 kV med matning från Fårösund över en sjökabel till Broa på Fårö. Då fördelningsspänningen före Fårösund f. n. är 6,000 V, har bolaget tänkt sig en transformator unnsatt på Fårösundssidangen av 6/11 kV. Transforma, ationerna utföras i kiosktyp och för en spänning av 11000/400 V. Lågspänningsnäten komma således att föra 380/220 V. Alla ledningar beräknas utförda med koppar och arsenikimpregnerade stolpar. Kostnaderna för en elektrifiering enligt detta program beräknas till 350,000 kronor.
En 100-procentig anslutning väntas inte, men även om anslutningen blir 80 á, 90 proc. så sjunker inte anläggningskostnaderna på långt när i samma proportion och det kan därför räknas med det nämnda beloppet för anläggningen. Årsinkomsten vid en sådan anslutning beräknas till 16,000 kr. och utgifterna till cirka 20,000 kr. Härav följer att även om hela anläggningskapitalet ställes till förfogande genom inbetalning från abonnenter och ev. genom annat bidrag, så. måste taxorna bli högre än vad som till rösundssidan för spanningen av 6/11 kV. Transformatorstationerna utföras i kiosktyp och för en spänning av 11000/400 V. Lågspänningsnäten komma således att föra 380/220 V. Alla ledningar beräknas utförda med koppar och arsenikimpregnerade stolpar. Kostnaderna för en elektrifiering enligt detta program beräknas till 350,000 kronor.
En 100-procentig anslutning väntas inte, men även om anslutningen blir 80 å 90 proc. så sjunker inte anläggningskostnaderna på långt när i samma proportion och det kan därför räknas med det nämnda beloppet för anläggningen. Årsinkomsten vid en sådan anslutning beräknas till 16,000 kr. och utgifterna till cirka 20,000 kr. Härav följer att även om hela anläggningskapitalet ställes till förfogande genom inbetalning från abonnenter och ev. genom annat bidrag, så måste taxorna bli högre än vad som tilllämpas för det övriga Gotland f. n., om företaget skall bli ekonomiskt bärigt. (P.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 10 juli 1943
N:r 155

Förlovning

Löjtnanten, civilekonomen, jur. stud. Kjell Holmqvist, Göteborg, och fröken Bibbi Nylander, dotter till landshövding Erik Nylander och hans maka, född Eriksson, Visby.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 10 juli 1943
N:r 155

Dödsfall.

I den höga åldern av 81 år har f. lantbrukaren Olof Högg, Bäcks i Endre, avlidit efter en tids sjukdom. Han var född i Ganthem och kom i unga år till Amerika, där han vistades ett antal år. Efter återkomsten till fäderneön inköpte han till en början Hulte i Hemse, vilken han emellertid senare åter avhände sig. Han har även innehaft och brukat flera andra gårdar bl. a. i Lokrume och vid Råby i Hejdeby. Den bortgångne Börjes närmast av en son och en dotter, den senare gift i Visby.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 10 juli 1943
N:r 155

Jordfästningar

En stämningsfull begravning ägde rum igår middag, då stoftet efter f. fanjunkaren O. H. Nilsson, Visborgs slätt, vigdes till gravens ro. Jordfästningsakten förrättades i östra gravkapellet av domkyrkoadjunkt Ingemar Björck och inleddes med sång av Missionskyrkans kör, som sjöng Hymn av Lundgren. Till beledsagning av I 18:s musikkår sjöngs unisont ps. 331. Officianten höll härpå en anslående betraktelse utgående från 2 Kor. 1: 3-4 v. samt förrättade jordfästningen. Sedan de tre skovlarna mull fallit och officianten läst Herrens ord om döden och uppståndelsen samt förrättat bön sjöngs ps. 377, varefter Missionskyrkans kör sjöng Integer Vitae och Stilla skuggor.
Efter den högtidliga ceremoniens slut utbars kistan av sex av den bortgångnes f. d. kamrater vid regementet medan musikkåren spelade Sorgmarsch av Beethoven. Processionen satte sig därefter i rörelse mot norra kyrkogården. Vid grindarna mötte musikkåren som i spetsen för sorgetåget spelade sorgemusik tills kistan sänkts i graven. Vid graven utförde kåren under direktör Baltzar Bäckströms ledning Stridsbön av Lindblad, varefter kransnedläggningen vidtog. Regementets krans nedlades av överstelöjtnant C. Schoug, medan underofficerskårens nedlades av löjtnant A. Pettersson och underofficerssällskapets av löjtnant Jansson. Missionsföreningens krans nedlades av löjtnant R. Thomsson, sångkörens och Allmänna sångens av tullförvaltare Karl Berggren. Skräddaremästare Gust. Arvidsson frambar till sist de anhörigas tack för den hedersbevisning som kommit den bortgångnes minne till del. Sedan pastor Björck lyst frid över vilorummet spelade musikkåren Mitt liv är en våg av Laurin, varefter högtidligheten ändade.
En rik skörd av kransar och blommor hade sänts till båren. Bland kransarna märktes följande: Gotlands infanteriregemente (röda och vita band: Tack för ,god tjänst), I 18:s officerskår (röda och vita band), underofficerskåren I 18 (röda och vita band), kamraterna från 1887 (röda och vita band: Efter slutad arbetsdag njut rofylld vila), Gotlands underofficerssällskap (blå odh gula band: Vila frid), Gotlands missionsförening och sångkör (lila band: Tack för sången och gott arbete), Missionskyrkans sångkör (blå och vita band: Tack för Din sångargärning), Visby allmänna sångförening (blå och gula band: Sov i ro).

Gotlands Allehanda
Lördagen den 10 juli 1943
N:r 155

Skogsbrand i Levide.

Cirka 10 tunnland härjade.
En till en början synnerligen häftig skogdbrand utbröt igår morse öster om järnvägslinjen mellan Kaupe anhalt och Levide station cirka ett par km norr om den sistnämnda. Troligt är att morgontåget från Hablingbo som passerar platsen vid halv 8-tiden, antänt. Till en början har elden legat och pyrt och först vid 10-tiden på förmiddagen observerades den sedan den i den rätt kraftiga blåsten slagit ut i full låga. Branden tedde sig ganska hotande, men folk anlände tämligen snabbt från såväl Fröjel som Levide, varjämte extratåg med folk och vatten insattes från Klinte. Med vatten och ruskor gick man omedelbart till attack och lyckades ganska snabbt trycka ihop fronterna för att därefter koncentrera släckningsarbetet till områdets mitt. Tack vare det snabba ingripandet samt den omständigheten att landsvägen skär området cirka 400 meter från den ursprungliga eldhärden, kunde elden efter ett par timmar anses begränsad efter att då ha härjat c:a 10 tunnland. Det härjade området, som äges av ett par lantbrukare vid Pejnarve, var beväxt med tillskog med undervegetation av ljung och en. Någon egentlig toppbrand förekom inte utan elden höll sig mestadels längs marken, där stubbar lämnade elden god näring. Elden spred sig också snabbt i blåsten, men neddämpades energiskt och framgångsrikt. Ett boningshus jämte en ladugård, som låho cirka 300 meter från brandplatsen, voro inte hotade, då vinden som tur var låg ifrån dessa byggnader. Vakthållning är fortfarande anordnad på brandplatsen.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 9 juli 1943
N:r 154

Dödsfall Olof Hägg

\"\"

Vår gode fader Olof Hägg född 28/4 1862, avled stilla i dag.
Visby den 9 juli 1943
Barnen

Gotlands Allehanda
Fredagen den 9 juli 1943
N:r 154