Röda Kvarn

\"\"

Jag minns min gröna dal

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Hansa

\"\"

Errol Flynn och Olivia de Havilland
”Kapten Blod”, ”De tappra 600”, ”Robin Hood”, ”Slaghöken”! De voro alla från Warners, storfilmernas officin, som presenterar sin hittills största film med ERROL FLYNN
De Dog med Stövlarna på

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Dödsfall Anna Kristina Albertina Westöö

Härmed tillkännagives att Gud till sig hemkallat vår kära faster änkefru Anna Kristina Albertina Westöö f. Nyberg som idag avled efter en kort tids sjukdom i sitt 85:e levnadsår; sörjd och i tacksamt minne bevarad av oss, syster, svåger och svägerska samt övriga släktingar och vänner.
Valla i Rute den 25 jan. 1943.
HARRY och EBBA WESTÖÖ
Birgit

Nya Sv. Ps. 557.

\"\"

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Förlovade

Bruno Nordström
Signiel Johansson
Stockholm. Grötlingbo.

Gustaf Högberg och Märta Larsson
Fårösund. Visby.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Född

En son.
Hildie och Sven Endre.
f. Hellgren.
Klintehamn den 24/1 1943.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Även kostym stals av butiksråttorna.

Enastående fräck kupp avslutade stöldraiden i Visby.
På lördagen hölls ny rannsakning på kronohäktet med de för en lång serie brott häktade kustartilleristerna Carl Evert Carlberg, Arne Johansson och Gösta Gustafsson och därvid blev den härva av butiksstölder, som de tre herrarna hunno med den 9 november, slutbehandlad. Under det de drevo omkring i staden besökte de den ena affären efter den andra enbart i avsikt att stjäla vad de kunde komma över och överallt synes de ha lyckats i sina förehavanden, vilket tyder på att de haft en viss vana i detta \”fack\”. Man drog sig inte ens för att stjäla en hel kostym i en beklädnadsaffär, vilket lyckades tack vare att två man uppehöllo expediten med hattprovning medan den tredje packade ned en prima kostym i den medhavda tjuvgodskappsäcken.
De tre kusterna hade som bekant börjat sitt härjartåg hos urmakare Wennerberg och fortsatte sedan till Tempo och till affärerna vid S:t Hansplan. Besöket där avslutades med en kort visit i Priens cigarraffär, där Carlberg och Johansson lade vantarna på inalles sex buntar visby-vyer medan Gustafsson uppehöll affärsbiträdet.
Färden ställdes sedan till Visby beklädnadsaffär vid Stora torget och det var där som Johansson lyckades smita i väg med en hel kostym, medan de andra provade hattar framme vid disken. Kappsäcken var vid det laget ganska full och när kostymen nu samlades till det övriga tjuvgodset blev det besvärligt att få till locket, varför Johansson tog alltsammans under armen och smet i väg så kvickt han förmådde. I brådskan glömde han mössa och handskar men kamraterna hade dessa persedlar med sig när de senare lämnade affären.
Detta var kronan på verket i den långa raden butiksstölder under dagen och därefter samlades gänget på Solhem, där man delade upp bytet sinsemellan. De tre herrarna hade fått i uppdrag av en korpral på KA 3 att köpa en ulster och en kostym under stadsbesöket, men hur det var så blev endast ulstern köpt och trots detta voro pengarna likväl slut. Korpralen, som kom in till Visby samma kväll, blev naturligtvis inta vänligt stämd mot sina kompisar och slutet på överläggningen blev att han skulle få den stulna kostymen för 100 kr. Korpralen accepterade, ty kostymen passade perfekt och några kuponger var det givetvis inte fråga om. Någon kontantuppgörelse skedde tydligen inte heller, ty Johansson påstod att han endast fått 10 kr. för sitt besvär. Kostymen har värderats till 190 kr.
Förutom dessa stölder i Visby ha de tre kustartilleristerna som bekant gjort sig skyldiga till omfattande stölder ur kronans förråd i Fårösund. Rapporten om denna historia föreligger klar inom kort och kommer sedan till behandling inför krigsrätt. Nu har emellertid också en annan sak dykt upp som synes tyda på förfalskning av en postsparbanksbok och denna sak skall utredas på lördag, varvid landsfogden kommer att fungera som åklagare.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Ala, Fole och Sproge skolor hedra sig i kärninsamlingen.

Redogörelsen för den insamling av fruktkärnor, som anordnats bl. a för Finland och Norge, föreligger nu även vad beträffar deltagandet från Gotlands län. Därav framgår, att från Gotland deltagit 19 skolor, varav 4 stycken redovisat ett resultat under 100 gr., medan de övriga nått bättre resultat. Bäst äro Ala, Fole och Sproge skolor, vilka även redovisat i olika avdelningar.

Listan ser ut på följande sätt:
Skolklasser: 1) Ala folkskola, kl. 3 —6, 1,100 gr., 2) Ala småskola, 800 gr., 3) Fole skola, kl. 5-6, 780 gr., 4) Sproge skola, kl. 3-6, 370 gr., 5) Guldrupe folkskola, 295 gr., 6) Västerhejde småskola, 280 gr., 7) Fole skola, kl. 3-4, 253 gr., 8) Sproge småskola, 215 gr.
Bästa elever: 1) Allan Levin, Ala småskola, 12,500 kärnor, 2) Lisbeth Arvidsson, Ala folkskola, 10,500 kärnor, 3) Valborg Olsson, Fole skola, kl. 5-6, 4,870 kärnor, 4) Allan Hedlund, Sproge småskola, 4,000 kärnor.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Fårö östra skyttegille

hade under söndagen en fältskjutning i östra delen av Ulla hau med deltagande av ett 20-tal skyttar. Två av gillets skyttar hade lagt upp tävlingen och de tre målen utgjordes av ringad 1/3-fig. på 280 m., kvartsfig. i sidled på 150 m. och kvarts-fig. i front på 230 m. På de båda sista målen hade man 45 sek. tid och på slutmålet ingick även en kort framryckning.
Tävlingen gällde den s. k. gamla gilles-pokalen, som återigen försvarades av Vilhelm Ekström. Han nådde 15 tr. av 18, Martin Ekman hade 14 samt Axel Larsson och Birger Larsson 13 tr. Efter skjutningen inbjödos alla deltagare till kaffe hos fru Anna Larsson.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Elinghems änge bör bevaras.

Stiftsnämnden tillstyrker försäljning till arrendatorn Karl Gustafsson i Hangvar av ett område om 6260 kvadratmeter av ecklesiastika lönebostället Elinghems ödekyrkoägor i Hangvar för ett pris av 375 kr. Från försäljning har undantagits ett ängsparti norr om Elinghems ödekyrka. Ängen utgör återstoden av det i bygden berömda \”Elinghems änge\”, som har ett betydande värde ej blott ur naturskyddssynpunkt utan även som en återstod av den forna landskapliga miljön omkring ödekyrkan. Riksantikvarien har därför ansett det vara ett önskemål av betydande kulturhistoriskt intresse att ängspartiet ifråga för framtiden bevaras.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Brandväsendet under år 1942.

Årsberättelse över köpingens brandkårer ha nu upprättats av brandchefen lotsförman K. A. Dahlbeck.
Enligt densamma har köpingen numera tre brandkårer, vilka i händelse av behov intimt samarbeta. Äldst är borgarbrandkåren, vilken vid årsskiftet bestod av 32 man förutom befäl. Luft-skyddsbrandkåren räknade vid samma tidpunkt 24 man jämte befäl. Som en tredje brandkår får räknas det manskap, som inregistrerats för skogsbrandsläckning, och som omfattar ej mindre än 135 man. Brandsläckningsmaterielen är enligt luftskyddsinspektionens föreskrifter uppdelade på tre stationer.
På grund av anbefalld sparsamhet med drivmedel ha endast 4 övningar hållits under sista året. Den första övningen hölls i maj och var huvudsakligen avsedd för borgarbrandkåren. Den 20 augusti gällde det luftskyddsbrandkåren, och den 22 i samma månad var det skogsbrandövning. Då denna sistnämnda med hänsyn till sättet för alarmering var den första i sitt slag inom köpingen, lämnas här en kort redogörelse för densamma.
Övningen gällde de skogsbrandsläckningsskyldiga inom köpingens övre del. Förutsättningen var, att eld utbrutit i Prästhagen vid Othems kors. Elden observerades av kyrkoherden, som omedelbart satte sig i förbindelse med Othems telefonväxel, varifrån enligt föreliggande plan uppringdes brandfogde, vice d:o, förman och uppbådare. Larmet gavs kl. 18, och 10 min. senare voro förmän och ett 20-tal släcknings-skyldiga på platsen. Samtidigt utryckte även 8 man av borgarbrandkåren med motorspruta, skumsläckare och diverse andra redskap. Kl. 18,45 företogs upprop, och därvid visade det sig, att 94 man av de 135 släckningsskyldiga infunnit sig. Övningen gav således belägg för att inkallelsesättet genom såväl telefon som uppbådare fungerat väl.
Någon nyanskaffning för brandväsendets behov har ej under året förekommit, endast några moderna slangklämmare ha inköpts. I övrigt ha motorsprutorna varit föremål för översyn och smärre reparationer företagits. Även övriga materiel har ägnats nödig tillsyn.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19