Charles nya tant
ARTHUR ASKEY
MOORE MARRIOTT m., fl.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
Charles nya tant
ARTHUR ASKEY
MOORE MARRIOTT m., fl.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
Gula kliniken
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
Segertippade Östensson bröt i Engelberg.
Bäckström bästa svensk. – Freiburghaus vann.
De bästa resultaten från onsdagens 18-kilometerslopp i Engelberg blevo: 1) Freiburghaus, Schweiz, 1,21,44 tim., 2) Rudolf Bäckström, Sverige, 1,22,56 tim., 3) Nils Karlsson, Sverige, 1,23,52, 4) Max Muller, 1,24,05, 5) Berger, 1,26,39, 6) Steenaerts, 1,26,43, 7) Zunmermann, 1,27,35, 8) Anderegg, 1,28,19, 9) Viklund, 1,28,27. Nils Östensson bröt loppet sedan han avverkat 15 kilometer.
Vallningsfrågan var ett mycket kinkigt problem på grund av nysnön och här lyckades tydligen schweizarna bra. De svenska åkarna voro mycket imponerade av schweizarnas teknik och kondition.
Fyra handbollsmatcher på söndag.
Söndagens handbollsprogram upptager följande matcher: kl. 15,30 AIK—Gute juniorer, 16,20 VIF—AIK damer, 17 AIK—A 7 A-serien, 18 VIF—I 18 A-serien.
Juniorernas match är seriefinal. Båda lagen ha slagit VW och rent siffermässigt ser det ut som AIK ligger närmast till segern. Men skall Gutepojkarna bli slagna får allt AIK uppvisa litet bättre spel än vad de gjorde i söndags mot VW.
Dammatchen torde bli jämn. VIFflickorna visade i sin sista match mot Gute ett mycket gott spel och ha stora möjligheter att ta, sina första poäng i serien.
I A-seriens första match vinner AIK och tager full poäng. I 18 IK som möter VIF får nog hållas som knapp favorit. Det är länge sedan VIF var i elden och spelar I 18 lika håglöst och utan viljan att segra så kan värdefulla poäng gå förlorade. Almqvist i VIF-buren som nu fått en lång vilopaus kommer säkert att göra livet surt för Kåhre & C:o. Persson -i den motsatta buren kommer säkert Att få hett om öronen och har han inte en av sina bästa dagar får I 18-försvaret en svår uppgift. Varför provar inte I 18 sin gode B-lagsmålvakt i A-laget, Försöka duger!
Omedelbart efter sista matchens slut sammanträder Handbollskommitten.
Visbymåsterskapet.
Fjärde omgången i kväll.
I kväll spelas fjärde omgången i Visby-mästerskapet med början kl. 7. Lokal blir denna gång Lunkans konditori. Följande spelare mötas:
Erik Andersson—H. Larsson, E. Lundgren—H. Svensson, H. Carne11-11. Andersson, Gusse Johansson—W. Böttiger, M. Malmberg—N. Friberg, Thure Jacobsson—Arne Johansson.
Jernström har på grund av militärtjänstgöring beviljats uppskov en tid framåt, och Jääskeleinen är förhindrad att spela. i kväll.
Medelpads DM på 5 mil
gick på onsdagen i Njurunda Segrare blev Billy Petersson, Bergeforsen, på 3,19,08, 6 minuter före Erik Viklund, Njurunda.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
NÄR.
Närs lutherska missionsförening höll i lördags sitt årsmöte, vilket leddes av predikant Knut Hedman. Ur protokollet kan antecknas. att ansvarsfrihet för det gångna beredskapsåret beviljades styrelse och kassör, av kassabehållningen kr. 1,059:16 anslogs 300 kr. till vardera yttre och inre missionen, 300 kr. avsattes till reparationsfonden, resten anslogs till syföreningen samt till oförutsedda utgifter.
Avgående styrelseledamöter omvaldes, likaså revisorer med suppleanter. Beslöts att bibeldagar skulle hållas den 19-21 febr., syföreningsauktion den 8 maj, missionsmöte den 27 juni, skördefest den 20 november och årsmöte nästkommande januari månad. Beslöts att föreningen skulle sända ombud till samtliga Gotlands Missionsförenings möten i Visby och utsågs därtill följande: till kvartalsmötet i april Karl Pettersson, till årsmötet Herman Pettersson, kvartalsmötet i sept. Jenny Nilsson, till halvårsmötet Anna Johansson. Att under året ombesörja logi åt resande predikanter uppdrogs åt Agnes Kullander. Under året hade i kollekter influtit kr. 483: 44. Missionsföreningens medlemmars sparbössemedel till hednamissionen utgjorde kr. 133: 55.
På kvällen hade fest anordnats av missionsföreningen samt av \”solglimtarna\” gemensamt. Behållningen därav, kr. 72, anslogs till krigsbarnsinsamlingen. Vid samma tillfälle upptogs kollekt för verksamheten, som inbragte 32 kr.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
ALSKOG.
Missionsföredrag hölls i söndags kväll på härvarande mejerisal av stiftsadjunkt Tore Heldtander, Visby. Missionsstunden inleddes med psalmen \”Tillkomme Ditt rike, o, Herre vår Gud\”, varpå man företog en intressant studiefärd till svenska kyrkans missionsfält i Natal i Sydafrika. Föredraget blev synnerligen värdefullt och de vackra skioptikonbilderna lät den talrika menigheten, som samlats, få god inblick i folkets och landets seder och bruk, levnadssätt och naturförhållanden. Efter bön sjöng man en kvällspsalm, varunder en god kollekt på 20 kr. uppbars.
Fortsättningsskolan, som pågått sedan före jul avslutades på måndagen. Samtliga 10 elever i andra årskursen fingo nu sluta sin skolgång. Efter förhör i olika ämnen höll skolrådets ordförande, kyrkoherde Ragnar Johansson, Garda, ett anförande över ord från Kolosserbrevet och samlade sitt tal kring orden rotfasthet – trofasthet. Talaren manade de unga att hava akt på vad de lärt och att vila på trons säkra grund, som är Jesus Kristus.
Så utdelades avgångsbetyg och tillkännagavs uppflyttning till andra årskursen. Examen avslöts med psalmsång och bön.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
VALLSTENA.
\”Vår floden\” stiger. Den rikliga snösmältningen som orsakats av det ihållande tövädret och regnen, har haft till följd att vattnet stigit avsevärt i myrmarker och åar och ute i Linamyr står nu vattnet på en nivå, som närmast motsvarar vårflodens.
När det var som högst i början av veckan nådde vattenståndet vid Nybro så långt upp, att det stod endast ett par decimeter under brovalvet och cirka en halv aln under vägbanan på norra sidan om bron, där landsvägen ligger lägst. Sedan isen framför brotrumman nu brutits, så att en ränna blivit isfri och vattnet kan strömrria igenom, har det upphört att stiga och någon översvämning torde ej längre behöva befaras, då tillförselvattnet från ovanför liggande marker snart kan beräknas komma att minska, efter hand som snön tar slut även inne i skogsmarkerna.
Emellertid har tövädret tagit mycket hårt på istäcket i myren. Inom hela den nordöstra delen har isbältet lossnat från bottnen och ligger ovanpå svämvattnet, som tränger upp över strandmarkerna, och även ute i träsken har isen börjat lossna och flyta upp. Någon större istjocklek har det heller inte varit fråga om i år och skulle tö- vädret fortfara blott ytterligare några dygn kan man säkerligen räkna med att såväl årännan som hela myren kommer att ligga isfri.
Att idfisket under sådana förhållanden åtminstone i mindre skala kommer igång längre ned i ån är det nog åtskilliga som hoppas på. De sydliga vindar, som blåst, ha säkerligen i förening med den milda väderleken lockat in id-stimmen under kusten utanför, och skulle så vårvädret fortsätta, finnes nog anledning misstänka att iden trots den tidiga tidpunkten nog så smått kommer att påbörja sin uppgång i myren.
Men även på andra platser kan man nu skymta blänkande vattenspeglar som ge intryck av en redan påbörjad vårflod. Ute i Källungemyrs västra del stod svämvattnet i början av veckan högt över de dikade myrjordarna och sträckte sig över vidlyftiga arealer. I skogarna råder överallt en besvärlig blöta, som i viss mån lägger ett hinder för axverkningarna och särskilt transporterna fram till sågverken.
På några gårdar har man emellertid utnyttjat tövädret för att fortsätta den ännu icke avslutade höstplöjningen. Men åkrarna äro fruktansvärt sura och hästarna har det svårt att ta sig fram över lerjorden. Om man sedan skall betrakta plöjningsarbetet som \”höstplöjning\” eller \”vårplöjning\” det får väl den kommande tiden utvisa.
Med undantag för mejerierna, som ännu inte fyllt sina isförråd och följaktligen börja se mörkt på situationen, hoppas vi nog alla på att det verkligen är våren, som är i antågande.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
En gripande begravningsakt ägde i går rum härstädes, då stoftet efter posttjänstemannen John Johansson vigdes till den eviga vilan. Jordfästningen ägde rum i Östra gravkapellet, där akten inleddes med att en dubbelkvartett sjöng \”Måste ock av törnen vara\”, varpå unisont uppstämdes psalmen 336: 1-2. Domkyrkakomminister Nils Öberg framträdde så till båren och höll en varmhjärtad betraktelse över orden \”Herre, till vem skola vi gå? Du har det eviga livets ord\”, och talade tröstens ord till den avlidnes anhöriga. Därpå följde själva jordfästningen och ps. 144: 1-3 sjöngs unisont, Kvartetten sjöng sedan \”Härlig är jorden\” och därmed var den stämningsfulla stunden till ända. Under orgelns stilla toner utbars kistan till Östra kyrkogården och sänktes i gravens tysta gömma. En rik och vacker gärd av kransar och blommor nedlades, och den bortgångne hälsades ett sista farväl. Till sist lyste officianten frid över John Johanssons sista vilorum. Bland blomsterskörden märktes en krans, försedd med gula band och inskriften \”En hälsning och tack från postmästaren och personalen vid postkontoret Stockholm II\”, en krans med röda band med en sista hälsning från Svenska postmannaförbundets Stockholmskrets samt en krans med röda band och en sista hälsning från O. D.-kretsen av Svenska postmannaförbundet.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
F. lantbrukaren Anton Magnusson, Norrbys i Othem, fyller den 7 februari sjuttio år. Han har prövat på flera yrken och bl. a. varit med om att bygga järnvägen till Gällivare. Under några år arbetade han i stenbrotten på norra Gotland men slog sig sedan ned såsom jordbrukare vid Norrbys i Othem, som han numera överlämnat till en måg. Han är medlem av Slita baptistförsamling.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
Nittio år fyller den 7 februari en av Gotlands mera bemärkta odalmän, agronomen Helmuth Wöhler, Klintehamn.
Herr Wöhler, som år född i Tyskland, kom i unga år till Gotland, där hans fader förvärvade egendomen Klintebys i Klintehamn. Här fick Wöhler goda tillfällen att lära sig jordbruk. Efter att ha avlagt agronomexamen i Ultuna hade han olika befattningar som förvaltare vid större egendomar på fastlandet och vistades därefter några år som jordbrukare i Amerika. Efter återkomsten till Gotland inköpte han Västkinds i Väskinde, där han bedrev ett framgångsrikt jordbruk. Mycket intresserad av jordbrukets olika problem var Wöhler under många år en verksam medlem i hushållningssällskapets förvaltningsutskott.
För omkr. 25 år sedan drog han sig tillbaka från jordbruket, var därefter bosatt i Visby en tid och fungerade bl. a. som i länsstyrelsens ombud vid arrendeuppskattning av prästgårdar på Gotland. Efter att även ha bott i Fårösund flyttade han för omkring ett 20-tal år sedan till Klintehamn, där han alltjämt är bosatt. Hr Wöhler är trots sin höga ålder andligt och kroppsligt vital och tar alltemellanåt en cykeltur. Särskilt stort intresse har han visat för trädgårdsodling, och på gamla dar är det hans käraste sysselsättning, när han får arbeta i sin vackra trädgård, som innehåller en mängd olika bär-och fruktsorter.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28
Vid kommunala mellanskolan i Slits är timlärarinnan i slöjd Inga Hesselsten tjänstledig till 14 mars på grund av olycksfall. Hennes tjänst uppehålles av ämneslärarinnan Dagmar Silmark och sömmerskan Margit Ericson.
Fil. stud. Axel Björklund, Gävle, har förordnats att till 1 april bestrida fru Wålanders iimneslärarinnetjänst.
Gotlands Allehanda
Torsdagen den 4 februari 1943
N:r 28