Nykterhetsnämnderna.

Burs fattigvårdsstyrelse anhåller i sin egenskap av nykterhetsnämnd, att socialstyrelsen skall bevilja 153 kr. i statsunderstöd för verksamheten i fjol. Nykterhetstillståndet kan i allmänhet anses gott och lika med 1941. Ingen tendens till vare sig försämring eller förbättring kan iakttagas. Visserligen ha fyra personer varit föremål för åtgärder från nämndens sida, men förseelserna ha begåtts utom kommunen. Ordningsförhållandena vid kommunens nöjesplatser äro utan anmärkning.
Vidare meddelar nämnden, att den senaste året behandlat 9 motboks- och 5 körkortsärenden, detta utan att, anledning funnits till anmärkning. På grund av spritmissbruk ha slutligen tre personer fått varning, medan en person intagits å alkoholistanstalt på nämndens föranstaltande. (P.)

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Jordfästning.

Stoftet efter förre kyrkvärden Theodor Mårtensson, Östertings i Stånga, vigdes på söndagen till gravens ro. Jordfästningen förrättades i Stånga kyrka av kontraktsprosten G. A. Kronqvist, som även höll en betraktelse vid båren. Som inledning sjöngs gemensamt psalmen \”Jag är en gäst och främling\” och som avslutning psalmen \”Min sällhets dag jag väntar dig\”. Sedan kistan utburits, och sänkts i graven på kyrkogården nedlades en vacker blomstergärd till den bortgångnes minne och frid lystes över hans sista vilorum.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Födelsedagshyllningar.

— Fru Astrid Mattsson, Löves i Hejde, blev i lördags med anledning av sin 50-årsdag föremål för hjärtliga hyllningar. På eftermiddagen hölls en festlighet för en skara inbjudna i makarna Mattssons hem.

— Åttio år fyllde i går en gammal slitebo och trotjänare fröken Anna Stenström, som därvid blev föremål för varma hyllningar i form av presenter och blommor från släkt och minnesgoda vänner och grannar. Jubilaren, som är ovanligt rask och kry för sina år, tillhör sedan många år Slite baptistförsamling, och en trosfrände framförde även en versifierad hyllning till den gamla. Som en särskild hedersbevisning hade också dagen till ära många flaggor gått i topp inom samhället.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Födelsedagar.

— Sjuttio år fyller i morgon f. cl. arbetaren Oskar Bingström från Norrbys i Hejnum. Han är född i Hejnum, där släkten i åtskilliga generationer varit bosatt, o. han har varit verksam där under hela sin levnad tills han nu på den senaste tiden flyttat till sin son i Hejdeby. Sjuttioåringen har varit en synnerligen mångkunnig man, och det är därför på sin plats att han fått heta \”Mäster\” Bingström. Allt som behövde repareras såväl ifråga om redskap som mycket annat gick man till Mäster Bingström med för att få lagat, och hejnumborna har därför i honom haft en god hjälp. Någon bestämd arbetsdag har aldrig existerat för honom, och jämt har han haft ett gott och glatt humör i umgänget med sina medmänniskor. I över 50 år har han varit prenumerant på Gotlands Allehanda, som därmed har ytterligare anledning att understryka de lyckönskningar, som gå till \”Mäster\” Bingström på hans sjuttioårsdag.

— Sjuttiofem år fyller den 12 februari lantbrukaren Vilhelm Hansson, Ejmunds i Roma. Han är född i Roma och ägare av Ejmunds sedan 1906. Numera har han dragit sig ifrån de offentliga uppdragen, men tidigare har han haft många förtroendeposter på sin lott, varvid kan nämnas, att han varit ledamot av kyrkoråd och valnämnd, kommunalnämnd och fattigvårds-styrelse, ordförande i skogsvårdskommitten, barnavårdsman m. m. Ännu är han styrelseledamot och huvudman i Roma sparbank.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Hushållningssällskapets navigationskurs

för fiskare började i går i SLU-lokalen i Burs med 18 deltagare. Kursen öppnades av fiskeriinstruktör Gustavsson som redogjorde för syftemålet med\’ denna undervisning och lämnade deltagarna en del vinkar och råd om. hur de på bästa sätt skulle utnyttja kursen. Därefter påbörjades undervisningen med att läraren, f. d. lotsförman A. Harding, Visby, redogjorde för sjökortet och utprickningen i svenska farvatten.
Kursen kommer att pågå dagligen fr. kl. 15 till 20 med undantag för den 13 och 14 febr., då ett uppehåll göres. Den 19 avslutas kursen med förhör och en tävling i sjömanskap.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Kartverket.

I en översikt från rikets allm. kartverk rörande fjolårets arbeten upplyses bl. a., att av den ekonomiska kartan i skalan 1: 10,000 utgivits 61 kartblad över Gotland, upptagande en sammanlagd land-areal av 1,006 kvkm. Därmed är utgivningen av ekonomiska kartan över Gotland avslutad och nu har motsvarande karta över Kalmar län påbörjats. (P.)

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Tomtförsäljning från Väskinde prästgård.

Stiftsnämnden i Visby tillstyrker försäljning till f. d. banvakten Arvid Johansson, Väskinde, av 0,25 hektar av eeklesiastika lönebostället Prästgården i Väskinde nr 375 kr.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Folkskolefrågan på Fårösund.

Frågan är om k. m:t lämnar byggnadslov.
Skolöverstyrelsen har förklarat att följande lokaler äro erforderliga för den nya skolanläggningen i Fårösund: fem folkskolesalar, tre småskolesalar, ett naturkunnighetsrum, en gymnastiksal, en skolkökslokal, en träslöjdssal, ett lärare- och biblioteksrum och ett frukostrum. Statsbidrag torde såvitt byggnadstillstånd erhålles av k. m:t kunna påräknas för dessa lokaler. I skolbyggnaden får även inrymmas skolbad. Överstyrelsen framhåller emellertid att det under nu rådnade förhållanden är ovisst huruvida och i vilken omfattning k. m:t kan komma att lämna tillstånd till genomförande av byggnadsprogrammet.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Sillgrisslan och tordmulen på St. Karlsö.

I ett radioföredrag häromdagen meddelade Folke Thörn rikets förundrade åhörare på tal om de senaste hårda vintrarnas härjningar bland viltet bl. a., att av 40,000 tordmular på. Stora Karlsö hade t. ex. bara omkring 5,000 överlevat strapatserna. Vi ha med anledning av detta vänt oss till inspektören på St. Karlsö J. E. Nordström, Klintehamn, vilken som få känner till fågellivet på Karlsö, och han framhåller att uppgiften är något, felaktig. Visst har tordmulen minskat i antal, men detta har skett undan för undan och orsaken är den, att sillgrisslan i ännu högre grad ökat i antal och p& sätt och vis \”trängt ut\” tordmulen, dock inte av någon medfödd konkurrensavund eller dyl. Sillgrisslan lägger nämligen sina ägg en hel vecka före tordmulen, och när den. sistnämnda kommit har hans boplats befunnits vara upptagen, varför han måst söka sig annat hemvinst. Att tordmulen inte skulle klarat de stränga vintrarna är en felaktig slutsats. Den är ju en arktisk fågel och har sydbarligen ej tagit skada av vinterklimatet.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Silversmide från Gotland

hamnade i Karesuando på 1000-talet?
I närheten av Idivuoma i Karesuando socken har ett märkligt fornfynd gjorts. Det är en stor halsring av sliver, som hittats av lappmannen Nils Anders Labba.
Ringen är flätad av tre tjockare och tre smalare trådar, lagda så att de bilda ett konstrikt mönster, berättar landsantikvarie Odencrants.
Detta ornament pekar tydligt på att fyndet härstammar från vikingatiden. Ringen mäter 18,5 cm. tvärs över och väger omkring 210 gram. Det är troligt att ringen tillverkats i någon av huvudbygderna kring Mälaren eller på Gotland. Den har möjligen någon gång på, 1000-talet av handelsmän från dessa trakter förts upp till Karesuando och givits åt någon lapp i utbyte för Lappmarksvaror. Fyndet är det nordligaste i sitt slag i världen, och det utgör ett värdefullt bidrag till kunskapen om gångna tider.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32