Legala notiser.

Lysning
till äktenskap emellan byggnadssnickaren Gustaf Ragnar Emanuel Svensson och Hjördis Viola Bergström från Visby församling; emellan polismannen Olof Lennart Leth från Kungsholms församling i Stockholm och Henny Margareta Klintberg från Visby försåmling, samt emellan ”handelsbiträdet Bert Georg Pettersson och Ingrid Linnéa Jansson från Visby församling.

Död:
den 29 juni: f. d. föreståndarinnan Edit Olivia Rundqvist 59 år.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Roxy

\"\"

4 män skipa rättvisa
I huvudrollerna:
HUGH SINCLAIR
GRIFFITH JONES
FRANCIS L. SULLIVAN
FRANK LAWTON

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Född

Gunilla har fått en bror
Visby den 4/7 1943.
Ingrid och Rolf Grüning.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Polska regeringens ledare har omkommit.

\"\"

London, 5 juli. (TT.) Konseljpresidenten i den polska regeringen i London, general Zikorski har på måndagen dödats. Samtidigt dödades hans ensa dotter. General Zikorski dödades då det Liberatorbombplan han medföljde på söndagskvällen störtade strax efter starten i Gibraltar. Zikorski åtföljdes av generalmajor Klimecki och andra medlemmar av sin stab. Ende överlevande är piloten, som fick svåra skador. Han har förts till sjukhus.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Slite köping får betala undersöningen?

Riksantikvarien vidhåller sitt kvar.
Riksantikvarieämbetet föreslår k. m:t lämna utan avseende de klagomål Slite köpings kommunalnämnd anfört över att ämbetet krävt köpingen på en summa av 302 kr. för undersökning av skelettgravar i Slite i februari i år i samband med nedschaktningen av en väg vid torget.
Enligt lagen om fornminnen skall kostnaden för en sådan särskild undersökning, varom nu är fråga, åvila företaget, såvitt det inte på grund av särskilda förhållanden finnes obilligt, förklarar ämbetet. I detta avseende hänvisar ämbetet till ett uttalande i en proposition till 1942 års riksdag. Däri heter det bl. a., att undersökningskostnad av detta slag bör tagas i beräkning såsom en omkostnad för företaget. Det kan visserligen sägas, att en undersökning kanske i allt fall bör ske vid lämpligt tillfälle. Häremot måste emellertid invändas, heter det i propositionen, att det varken är önskvärt eller möjligt att genom utgrävning eller dyl. genomforska samtliga fornlämningar i landet. Detär ur skilda synpunkter bäst, att huvudparten av dessa få ligga ostörda. Utforskandet av fornlämningar genom utgrävning bör ske endast för att lösa vissa bestämda vetenskapliga problem och måste utföras efter en viss plan. Det är inte rimligt, att denna plan för att tillgängliga anslag inte skola överskridas, skall behöva övergivas, därför att ett visst företag hotar ett fornminne.
I propositionen framhölls emellertid vidare, att förhållandena kunna vara synnerligen skiftande. Det kan sålunda tänkas fall, då undersökning av fornlämning redan varit planerad, liksom då fornlämningen är av så ringa betydelse att det inte synes påkallat att vidtaga någon särskild åtgärd för dess bevarande. Om fornlämningen inte förut varit känd, kan det också verka betungande att ålägga företaget kostnaden ifråga. Man torde därför böra göra undantag från ersättningsskyldgihet, om det på grund av särskilda förhållanden skulle framstå som obilligt att låta företaget betala kostnaden.
Riksantikvarieämbetet anser, att några sådana särskilda förhållanden, som åsyftades i propositionen, inte varit förhanden i detta fall, då vederbörande ortsmyndigheter redan år 1936 kände till förekomsten av fornlämningarna i fråga. De kostnader, som ämbetet debiterat köpingen motsvara de utgifter ämbetet haft att vidkännas för den särskilt anlitade förrättningsmannens rese-och traktamentskostnader jämte vissa smärre utlägg i samband med undersökningen. Det debiterade beloppet är följaktligen i själva verket mycket sparsamt tillmätt. För övrigt anser ämbetet, att en anhållan från dess sida om betalning för havda utgifter inte är att hänföra till sådan åtgärd eller sådant beslut, som kan överklagas. (P)

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Stort intresse för gotlandsradion.

Fågelprogram från Stora Karlsö, när det blivit fred?
Hur är det att vara Gotlands förste hallåman, frågar St. T. D. redaktör Valton Johansson i Visby, som ju är den färskaste medarbetaren i landets alltmera vittförgrenade radionät.
Det är en mycket angenäm och intressant syssla, och särskilt kan man glädja sig åt ett enormt intresse för de gotländska programmen hos gotlänningarna själva.

Och hur går det med Visbystudion?
När vi hade vårt invigningsprogram den 28 mars fick vi ännu hålla till i läroverkets aula, men nu börjar den nya studion bli färdig. Den ligger störningsfritt och bra i hampfabrikens f. d. kontor i Gahneska huset vid Donnersplan.

Uppslag till gotländska program saknas väl inte?
Nej, här finns mycket att ösa ur, och jag har föreslagit en lång rad sändningar. Gotlänningarna själva vill ju helst höra dem som talar gotländska. Förutom invigningsprogrammet har vi bl. a. haft utsändning om föreningen Gnistan, en märklig 56-årig studiecirkel vi har här i Visby, så har biskop Ysander medverkat vid en andaktsstund. En Vet ni att serie om Gotland har vi haft med, ett gotländskt slåtteröl har skildrats i ord av den mångsidige konstnären David Ahlqvist, som både författar, målar, graverar och komponerar, och i musik av spelmännen Emil Dalström och Karl Hägg. Slåtterölet rymde också en beskrivning av ett äkta gotlandsänge och av gotländska idrottslekar. På midsommardagen sändes det andra programmet från Visbystudion, ett barnprogram, \”Rosor och akvileja\”, som fru Barbro Svinhufvud gjort. Fru Svinhufvud är fastländska men en varm vän av vår ö. Hon talar f. ö. utmärkt gotländska.

Och när får vi höra från ert specialområde, det gotländska fågellivet?
Ett fågelprogram från Stora Karlsö vore ju något att få göra. Först måste det nog bli fred och vi få hit en radiobil till ön. Men det kommer …

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Jordfästningar.

Till den sista vilan vigdes i lördags eftermiddag stoftet efter fröken Vilna Nilsson, Visby. Jordfästningsakten förrättades i östra gravkapellet av domkyrkoadjunkt Ingemar Björck och inleddes med ps. 572: 1-4. I anslutning till ritualen höll officianten en betraktelse utgående från textorden i 1 Kor. 15: 53. Efter jordfästningen sjöngs ps. 105: 4-5, varpå kistan utfördes till norra begravningsplatsen, där gravsättningen ägde rum.
Bland den stora skörden av kransar märktes en krans från kamrater (vita band: Tack för gott kamratskap), samt en krans från kamrater Avd. B (En sista hälsning).
Efter kransnedläggningen lyste officianten frid över stoftet.
En stämningsfull begravning ägde igår middag rum i domkyrkans kor, då fröken Edith Rundquist, Visby, vigdes till griftero. Kistan inbars i kyrkan till tonerna av Åses död av Grieg, spelad på orgeln av kantor Karl Bandelin. Sedan kistan placerats på katafalken sjöngs ps. 586: 1-2 varpå officianten, domkyrkokomminister Nils Öberg, höll en betraktelse med ledning av Ps. 84: 6-7 samt erinrade om den avlidnas trogna gärning i kyrkliga ungdomsföreningen och om hennes kyrksamhet. Efter betraktelsen följde den ritualenliga jordfästnings-akten, vilken avslöts med ps. 331: 1-1 Kistan utbars därpå under orgelmusik; Trion ur Chopins sorgmarsch, samt fördes ut till norra begravningsplatsen och sänktes i graven därstädes. I processionen deltogo bl. a. biskopinnan Ebba Ysander samt medlemmar i kyrkliga ungdomsföreningen och Stadsmissionen.
Vid graven nedlade bl. a. stadsmissionären pastor E. Holmedal en krans från Visby stadsmission och en från Visby kyrkliga ungdomsförening. Från föreningen Åldersro nedlades en krans av pastor Nils Öberg, som också till slut lyste frid över vilorummet. Allra sist sjöngs ps. 21.
Föreningen Åldersros krans hade blågula band med inskriptionen: Tack för trogen gärning, Visby kyrkliga ungdomsförening lila band: Tack för mångårigt arbete, och Visby stadsmissions vita band: Tack för gott arbete. Bland kransarna i övrigt kan nämnas en från gamla kamrater (gröna band: Tack för trogen vänskap), en från personalen vid Gotlands järnhandel, en från AB. Gotlands järnhandel (vita band: En sista hälsning), samt en från Arbetsstugans styrelse (lila band: Med tack för uppoffrande arbete).
Stoftet efter f. lantbrukaren Karl Johansson, Hörsne, jordfästes på fredagen. Akten inleddes med ps. 105: 1-3, varpå pastorsadjunkt H. Jacobsson utgående från Ps. 35 höll griftetalet. Efter jordfästningen sjöngs ps 105: 4-5. Vid gravsättningen på kyrkogården nedlades flera vackra kransar och blommor. Pastor Jacobsson avslöt med att lysa frid över vilorummet.

Lantbrukaren Gustav Gardell, Smiss i Kräklingbo, vigdes i fredags till gravens ro. Efter samling i sorgehuset ägde jordfästningsakten rum i kyrkan, dit kistan inbars till tonerna av en sorgmarsch. Efter att ps. 586: 1-3 sjungits höll kyrkoherde C. J. Björkander en betraktelse med utgångspunkt från 1 Sam. 20: 18 samt vigde stoftet till den eviga vilan. Kräklingbo kyrkokör sjöng \”Måste ock av törnen vara\”, varpå unisont sjöngs ps. 579: 1-3. Under sorgemusik på orgeln utbars kistan och sänktes i graven. Här utförde kören \”Stilla skuggor\”. Vid kransnedläggningen talade direktör K. A Hall och f. nämndemannen Oskar Thomasson, vilka också nedlade kransar för Kräklingbo sparbank och kommun. Till sist lyste officianten griftefrid.

I Ganthems kyrka jordfästes på fredagen stoftet efter hemmasonen Verner Jakobsson, Smiss i Ganthem. Den högtidliga akten inleddes med ps. 549:1 och avslöts med ps. 549: 2. Kistan utbars av en broder och fem kamrater till den bortgångne och sänktes i griften, där anhöriga och vänner nedlade en vacker gärd av kransar och blommor, varjämte en släkting till den avlidne läste några verser. Officianten, prosten G. Reuser, Dalhem, lyste till sist frid över griften.

Förre fanjunkaren och poststations-föreståndaren O. H. Nilsson, Visborgs slätt, har avlidit i en ålder av 76 år. Han sörjes närmast av maka och tvenne döttrar. I unga år kom den nu bortgångne till dåvarande 1 27 som volontär, närmare bestämt den 4 april 1887. Han passerade underbefälsgraderna och blev sergeant 1892 samt fanjunkare 1910. Från sin anställning på aktiv stat avgick han med pension 1918 och ur reserven 1932. Under en lång följd av år har han varit föreståndare för poststationen på Visborgs slätt, en befattning som han emellertid på egen begäran lämnade den 1 april i år. Under förra krisen var han anställd på spannmålsbyrån i Visby.
Den bortgångne var på sin tid även god och intresserad sångare och har bl. a. tillhört såväl Allmänna sångföreningen som domkyrkans och missionskyrkans körer. Han efterlämnar minnet av en redbar, plikttrogen och vänsäll människa.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Dödsfall.

Efter en tids sjukdom avled i går eftermiddag i sitt föräldrahem i Hälsingland pastor Edvin Hallberg, föreståndare för baptistförsamlingarna i Visby och Stenkumla. Han var vid sin bortgång endast något över 42 år gammal. Pastor Hallberg drabbades i våras av en svår sjukdom, för vilken han sökte specialist i Stockholm. Ingenting var emellertid att göra, och igår avled han som nämnts i föräldrahemmet, dit han reste för någon månad sedan.
Den bortgångne prästmannen och församlingsherden var född i Haddångsnäs i Hälsingland den 9 april 1901. Redan i unga år religiöst intresserad anslöt han sig till baptisterna och genomgick Betel\’ seminariet, från vilket han efter obligatoriska studier utexaminerades för att därefter ägna sig åt prästens kall. I ett tiotal år var han sålunda pastor och församlingsföreståndare vid baptistförsamlingen i Mariefred och erhöll från den 1 april 1939 transport och förordnande för, samma befattning i Visby och Stenkumla.
Trots sin relativt korta verksamhetstid på Gotland hade han hunnit göra sig uppskattad och omtyckt såväl av sin församling som av andra med vilka han kom i beröring. Stilla och försynt vandrade han sin väg, men var inte, desto mindre i besittning av en stor predikogåva och ett strålande intellekt. Redan tidigt hade han också fått det omdömet om sig, att han var en av de bästa förmågorna inom svenska baptistsamfundets predikantkår. Hans bortgång innebär sålunda inte bara en svår förlust för de anhöriga och de gotlandsförsamlingar för, vilka han vid sin mänskligt att döma alltför tidige död stod som ledare, utan förlusten är också kännbar för det svenska baptistsamfundet som sådant.
Den bortgångne prästmannen, som bl. a. var ordförande för Gotlands distrikt av baptistförsamlingar samt kassör i länskommittén för Norgehjälpen, sörjes vid sin död närmast av maka, fru Erica Hallberg, född Wohlgemuth, vidare av två minderåriga söner, två bröder, en syster, lärarinna i När, samt föräldrar i Norrland.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Bröllop

Vigsel ägde i går eftermiddag rum i domkyrkan, då bagaren Sven Jakobsson, Visby, sammanvigdes med hårfrisörskan fröken Gunn Andersson, Visby. Vigselakten förrättades kl. 4 av domkyrkokomminister Nils Öberg, vilken även höll ett varmhjärtat lyckönskningstal till brudparet. Akten slöts av ps. 233: 1 och 233: 3. Efter högtidligheten gavs middag på Hansegården för ett antal inbjudna.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Skandinaviska Kreatursförsäkringsbolaget

har utbetalat följande skadeersättningar till försäkringstagare inom Gotlands län under maj månad 1943:
För hästar till: Henry Rosendahl, Binge i Alva, 1,700 kr., John Blomgren, Gaustäde i Bunge, 810, Olov Häglund, Gandarve i Vänge, 530, Karl Johansson, Jaxarve i Rone, 680.
För föl till: Emil Karlsson, Kals i Tingstäde, 70, Gottfrid Hansson, Koparve i Lau, 58, Eric Hansson, Unghanse i Eskelhem, 150, Kjell Wiman, Stora Hästnäs, Visby, 100, A. Olofsson, Kräklings i Kräklingbo, 56, Svea Frigren, Hästg. 5, Visby, 80, Helmer Andersson, Västninge i Lärbro, 80, Helge Grevberg, Tomase i Lokrume, 150, Artur Söderdahl, Valda i Eskelhem, 50, Herman Andersson, Ringome i Alva, 85, R. Petetrsson, Vellarve i Roma, 108, Arne Pettersson, Havor i Havdhem, 150.
För nöt till: Henry Jacobsson, Moos i Stenkyrka, 175, Valdemar Boman, Gautarve i Tingstäde, 250, H. Gustaf Hägg, Hejdegårda i Hejde, 600, Emma Rosvall, Hassle i Östergarn, 500.
För svin till: Uno H. Sandkvist, Mejeriet, Fide, 65, Herman Larsson, Lingvide i Havdhem, 50, Verner Gustavsson, Prästgården i Eksta, 75.
För hund till: Leo Wennberg, Smedjegatan 5-7, Visby, 100.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150