Hitler och Mussolini ha mötts i Norditalien.

Diskutera frågorna om \”Europas två ödesfronter\”.
Hitlers högkvarter, 21 juli. (TT.) Hitler och Mussolini hade på måndagen ett sammanträffande i en stad i övre Italien. Därvid diskuterades militära frågor.
Hitler begav sig på måndagsmorgonen med flyg tillsammans med sina närmaste militära medarbetare till en stad i Norditalien, där mötet hölls. Mussolini väntade honom där. Överläggningarna som försiggick i en byggnad utanför staden pågick till eftermiddagen, då Hitler efter ett hjärtligt avsked från Mussolini återvände till sitt högkvarter.

De åtföljdes av militära experter.
Cheferna för de tyska och italienska överkommandona samt andra framstående militära personer och experter på den gemensamma krigföringens frågor lära ha varit närvarande vid mötet.
Det militära läget. på östfronten och de väldiga ryska truppmassornas förtvivlade anstormning mot den europeiska försvarsfronten i öster och engelsk-amerikanska truppernas landstigningsförsök i Medelhavsområdet diskuterades.

Sicilianska fronten torde ha stått i förgrunden.
Då man i tyska politiska kretsar talar om Europas två ödesfronter, understryker man härmed inte bara betydelsen av de pågående striderna, utan också deras inre samband och därmed också ödesgemenskapen mellan de vid dessa fronter insatta europeiska nationerna. På grundval av en nykter, saklig och illusionsfri prövning av situationen, varvid utvecklingen i Medelhavsområdet sannolikt stått i förgrunden, torde Hitler och Mussolini i sin egenskap av axelmakternas militära överbefälhavare ha övervägt och fattat beslut om de åtgärder sakläget påkallar. Att dessa äro av militär natur, framgår av den kortfattade kommunikén, som också förtjänar beaktande därför, att den visar det orimliga i fiendens politiska spekulationer.

Verkningarna av diktatorernas beslut komma snart att visa sig.
Det lakoniska meddelandet om mötets karaktär kan också betraktas som ett nytt och särskilt eftertryckligt svar på det engelsk-amerikanska försöket att politiskt slå mynt av militära aktioner mot italienskt territorium. Dessa försök äro dömda att misslyckas. Det bevisas inte endast av att det italienska folkets hållning efter terroranfallet: mot Rom förråder allt annat än mottaglighet för fientlig propaganda, det kommer även att framgå genom verkningarna av de beslut, som Hitler och Mussolini torde ha träffat.

Krigstillståndet i Italien utsträckes.
Rom. (TT fr. DNB.) Genom kungligt dekret har krigstillståndet från och med tisdagen utsträckts till ytterligare 21 provinser, nämligen alla provinser i mellersta Italiens inre och vid västkusten från Neapel upp till Genua i norr samt fyra kust- och gränsprovinser vid norra delen av Adriatiska havet.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Ryskt försök att landstiga i Nordnorge.

Slogs verksamt tillbaka av tyskarna.
Berlin, 21 juli. (TT från DNB.) Internationales Informationsbüro meddelar: På tisdagsmorgonen försökte flera grupper smärre Tyska båtar i skydd av dimma landa på den av tyska trupper bevakade kusten söder om Vardö. Flera tusen meter från kusten möttes de av kustbatteriernas och flottans eld och togos under verksam beskjutning. De tyska kanonernas granater slogo ned mitt ibland de fientliga båtarna och anställde stor förödelse. Många av fartygen sänktes och andra skadades genom splitter. Utan att ha kunnat sätta sin avsikt i verket drogo sig båtarna tillbaka i sydlig riktning.

Tyska trupper hålla vakt längs hela norska kusten.
Berlin, 21 juli. (TT från DNB.) Berliner Börzen Zeitung innehåller på onsdagen en artikel om befästningsanläggningarna i Norge. I artikeln omtalas bl. a. att tyska soldater hålla vakt längs hela kusten, som inklusive fjordarna räknar inte mindre än 20,000 kilometer. Samtliga anläggningar ha till sitt förfogande kraftigt infanteriskydd, stora fält av taggtrådsnät samt inne i landet snabbt mobiliserbara reserver. Likaså förfogar man över ett väl utbyggt rapportväsen. Luftvärnet har förstärkts och förråd och krigsmateriel har lagrats i väldiga mängder.
Eventuella invasionsförsök från de engelsk-amerikanska stridskrafternas sida torde därför bli föga framgångsrika. Detta också med tanke på att de på grund av bristen på kommunikationer måste bli lokalt begränsade.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Ennas fall anses nära förestående.

Siciliens centralpunkt därmed i de allierades händer.

\"\"
Den första kontingenten axelsold ater, som togs tul fånga
under landstigningsstriderma på Sicilien, samlade på torget i
Licata före dess borttransp ort till Afrika.

London, 21 juli. (TT fr. Reuter.) Algerradion meddelar att Ennas och Santa Caterinas fall är omedelbart förestående. Framryckningen fortsätter i det inre av Sicilien.

Nytt bombanfall över Rom på onsdagskvällen?
Ingen bekräftelse har ingått till London.

London, 21 juli. (TT från Reuter.) Med anledning av ett tyskt radiomeddelande i går kväll om att Rom på onsdagskvällen skulle ha utsatts för ett nytt flyganfall meddelar Reuters byrå att i varje fall hittills ingen bekräftelse på detta meddelande stått att erhålla.

Italiensk flygplats bombad.
Kairo, 21 juli. (TT från Reuter.) Brittiska Liberator och Halifaxplan bombade natten till tisdagen flygplatsen i Vibo Valencia i Italien.
Bränder uppstodo bland byggnaderna och krevader observerades på flygplatsen. Samtliga våra plan återvände oskadda.

Inga svenskar skadade i Rom.
Stockholm. (TT.) Enligt meddelande till utrikesdepartementet från svenska beskickningen i Rom ha inga svenska skadats under måndagens bombardemang av den italienska huvudstaden.

Littoriobangården förstörd.
Kairo. (TT fr. Reuter.) I den amerikanska flygkommunikén från Mellersta Östern på tisdagen meddelas: Fotografier ge vid handen att rangerbangården Littorio i Rom full. ständigt förstörts. Ett ammunitionståg som passerade över bangården fick flera fullträffar och bidrog genom sin explosion till förstörelsen. Fotografierna visa att ett 400 meter brett och över 3 km. långt område utgör en massa av förvridet stål, järnvägsräls, gapande bombkratrar, förstörd rullande materiel samt söndersprängda byggnader. Lokomotivstallarna och reparationsverkstäderna ha förstörts genom fullträffar. Omkring 350 ton sprängbomber fälldes mot bangården. Fiendens luftvärnseld var häftig men jaktplansmotståndet var svagt och alla våra plan återvände välbehållna.

Mycket liten skadegörelse på civil egendom.
Kairo. (TT fr. Reuter.) Efter flygspaning på tisdagen rapportera brittiska flygare att mycket liten skadegörelse anställts på civil egendom i Rom, medan skadorna på militära mål äro mycket ansenliga. På Littorioflygplatsen är det sydöstra landningsfältet illa tilltygat av bombkratrar och åtminstone nio plan på marken ha förstörts. En stor hangar har brunnit ned och en annan stod fortfarande i brand. Flera byggnader hade förstörts. Vid rangerbangården i närheten rasade ännu tio olika bränder flera timmar efter bombanfallet. En lokomotivhall har skadats och spåren ha rivits upp, varjämte en hel del rullande materielgjorst obrukbar. Vid den andra stora rangerbangården, San Lorenzo, brunno flera eldsvådor i magasinsområdet, där skadorna äro avsevärda. Passagerarvagnsstallarna voro svårt eldhärjade. En kemisk fabrik blev också skadad.

Tyska motortorpedbåtar sänka vid Sicilien.
Berlin, 21 juli. (TT från DNB.) I Messinasundet och vid Siciliens östkust opererande tyska motortorpedbåtar ha trängt fram till Syracusa och utanför hamninloppet sänkt en brittisk jagare, en annan medelstor jagare samt en ångare på 3,000 bruttoton. En ångare på 8,000 bruttoton träffades av en torped: x En tysk motortorpedbåt skadades vid anfallet och en man av besättningen dödades.

Befolkningen söker sig bort från Rom.
Rom. (TT fr. DNB.) Som följd av bombardemanget mot Rom lämnade tusentals familjer, särskilt ur de fattigare folkskikten, på tisdagen huvudstaden för att bege sig norr- eller österut. Pressen förnyar sin uppmaning till alla, som inte av tvingande tjänste- eller yrkesskäl måste stanna kvar, att lämna Rom. Myndigheterna skola träffa alla anstalter för att underlätta detta.

Var det nödvändigt att bomba Rom?
London. (TT fr. Reuter.) Lord Fitzalan, katolik, frågade på tisdagen överhusets ledare lord Cranborne, varför det varit nödvändigt att bomba Rom och om några kulturella eller religiösa byggnader lidit skada. Lord Cranborne svarade: Som bekant har regeringen alltid i upprepade officiella förklaringar klargjort sin ståndpunkt att de allierade nationerna icke kunde avstå från sin rätt att om läget så kräver bomba staden. Rom både i dess egenskap av säte för fascistregeringen och hemvist för militära mål. Detta läge har nu uppstå. Roms rangerbangårdar äro den flaskhals genom vilken den huvudsakliga järnvägstrafiken från norra till södra Italien måste passera och det är av största vikt att förhindra passagen av förstärkningar och förråd till de hårt pressade axelstyrkorna i söder.

Det allierade aktionsområdet utvidgas.
London. (TT.) Reuters specialkorrespondent i Alger Denis Martin telegraferar: Efter erövringen av Caltanissetta ha de amerikanska trupperna svängt åt öster mot Enna. De mötas blott av svagt motstånd från de italienska trupperna. Chefen för 54:e italienska divisionen ”Napoli”\’, general Cesare Gotti Porcinari har tillfångatagits av de allierade trupperna. Han är den fjärde divisionsbefälhavaren som tagits till fånga. Amerikanerna i väster rycka fram mot Santa Caterina som ligger 15 km. väster om huvudmålet för det mellersta anfallet, Enna. Amerikanarnas framstöt väster om Enna är av stort intresse, eftersom den visar att de allierades vänstra flygel ämnar passera förbi staden, medan kanadensarna rycka fram direkt mot den. Detta jämte frånvaron av fientligt motstånd tyder på att axelns center håller på att smulas sönder.
Vidare synas de allierade sträcka ut sina linjer väster om Agrigento, men hur långt är ännu ej känt. Porto Empedocle, som av italienarna användes som motorterpedbåtsbas, är en värdefull erövring för de allierade.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Intet skall förfaras.

\"\"

40,000 hus i Englamd som skadats under bombraider skola innevarande sommar repareras för en kostnad av c:a 14 millioner kr. Vid reparationerna använder man så långt sig göra låter material från hus som skadats så svårt, att de måst rivas. Bilden visar några medlemmar av Englands Kvinnliga Frivilligkår sysselsatta med att sorter a tegelstenar från ett bombat hus sedan de täckt över dem med ny cement och jämnat dem.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Högspänningsledningar.

Länsstyrelsen har icke något att erinra mot bifall till en ansökan från A.-B. Gotlands Kraftverk om tillstånd att framdra elektriska högspänningsledningar inom Fleringe, Bunge, Rute, Martebo, Tingstäde, Hellvi och Lummelunda kommuner, men påpekar samtidigt att goda säkethetsåtgärder måste vidtagas vid ledningarnas framdragande över allmän väg.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Nyvald kommunalfullmäktige i Levide.

Vid röstsammanräkning å Länsstyrelsen för tillsättande av kommunalfullmäktige i Levide kommun efter Fridolf Wallin, Sallmunds, som avgått, förklarades Einar Pettersson, Magnhuse, vald som ledamot till 1 jan. 1947.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Skärmbildsbussen

besöker på lördag kl. 8,30-1Q,30 Viklau och samma dag kl. 12-14 Sjonhem. På måndag kommer turen till Guldrupe kl. 9-11 och till Klintebys kl. 14-17. Tisdagen den 27 pågå undersökningar i Vänge kl. 9-12 och 14-17. Onsdagen den 28 besökes Halla kl. 9-12 och Björke kl. 14-16, och torsdagen den 29 är bussen i Fröjel kl. 9-12 och kl. 14-17.
Det fasta röntgenaggregatet har följande program för nästa vecka : måndagen den 26 i Roma kl. 9-12 och 14-17, tisdagen den 27 i Björke kl. 13-17 samt onsdagen den 28 och torsdagen den 29 i Klintehamn kl. 9 —12 och 14-17.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Väderleken.

Juni månads medeltemperatur var i hela landet högre än normalvärdet, heter det i Meteorologiska anstaltens nu föreliggande översikt. Månadens högsta temperatur, plus 81,5 grader, noterades i Grängesberg och den lägsta, minus 3,5 grader, i Brännberg i Norrbotten och i Ljusnedal i Härjedalen. Solskenstiden var dock i hela landet kortare än normalt med undantag för Södra Norrlands inland, i Svea- och Götalands kusttrakter var der normal eller obetydligt kortare. I Visby uppmättes månadens högst temperatur till plus 27,2 grader och lägsta till plus 7 gr. med ett medelvärde av 14,1 grader mot normalt 12,9 gr. Nederbörden uppgick till 23,7 mm mot normalt 35 mm. (P.)

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Gotländskt i radion.

Som tidigare nämnts sjunga fru Walborg Beer och fröken . Marie-Louise Beer en del gotländska visor I radio i morgon kväll kl. 9,15. Bl. a. sjunga de därvid några visor i duett, nämligen \”Skördevisa\”, \”Vaggvisa\”, \”Alla Gotlands gossar\” och \”Nu kommer den förste friaren\”, vilka arangerats av musikdirektör Fr. Mehler, som också själv assisterar vid pianot. Då det alltså är första gången som visorna framföras i duett har man rättighet att säga att det är frågan om en \”urpremiär\” och motses därför med särskilt intresse.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Läroverken.

Rektor N. I. Wigren, Visby, söker ett lektorat vid försvarets läroverk i Uppsala.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164