Några bilder från Visbyrundan.

\"\"
\"\"

Överst till vänster synes den lagerkransade segraren i varv-loppet Sven Johansson, Hammarby, bäst känd som \”Svängis\”, och till höger om honom Egon Nilsson, Visby cykelklubb, som gjorde en överraskande bra prestation och först på, sista sträckan mot slutmålet kom något stycke efter tätklungan.
Nederst en bild från startplatsen och samtidigt mållinjen — på anslagstavlans motsatta sida står ordet \”Mål\” — och vid sidan har tävlingsledningen sin expedition. Bilden är tagen i ett av spurtvarven just innan mållinjen forceras. \”Svängis\” hade en ovanlig förmåga att i det avgörande ögonblicket formligen kasta sig fram mot mållinjen och därmed lyckas komma före närmaste man med ett halvt hjuls längd eller så.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 14 september 1943
N:r 211

N. O. Fredricksson.

\"\"

Vid invigningen av Nybro på fredagen uppträdde också den gamle veteranen kapten N. O. Fredriksson i Gothem.
När land och riken runt omkring oss lever i förstörelsens tidevarv, leva vi här hemma i vårt kära fosterland i förbättringarnas tidevarv. Detta är en stor fördel, som vi inte nog kunna värdera. Jag är glad över att få vara med här i dag, när denna nya väg och denna nya bro öppnas för trafik, sade tal. och lämnade i nedanstående versifierad hyllning några erkännande ord om den nya bron och om vägen från Vallstena till Vesterbjers i Gothem

Jag knappt kan mina ögon tro, att vi ha fått en ny Nybro,
ja, jag blev rätt förlägen, att de som här i Gothem bo få köra denna vägen.

Jag är nu över nitti år och minns det som det var i går hur gamla \”bular\” skramla. —.Den var av trä, som I förstår, och färdig till att ramla.

När vårens flod och isen tryck den gamla bron gav knyck på knyck så allt begynte rista, det skedde med så väldigt ryck att virket måste brista.

Ty isen bildade en damm, som inte släppte vattnet fram, så\’nt ofta fick vi skåda.
Man tyckte, att det var en skam, att sådant finge råda.
Men så kom där en annan bro, storartad blev den, kan ni tro, fast kröken den blev lika,
så den som körde, han fick gno för att i kurvan vika.
Men nu vi fått en bättre bro, där vi kan åka uti ro
rakt fram och även backa —För detta vi, det kan ni tro, vill varmt och hjärtligt tacka.

Leve och ett fyrfaldigt Hurra för den nya bron och för den nya vägen!

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 14 september 1943
N:r 211

Gotlands Allehandas Svamputställning

\"\"

å Stadshotellet i Visby d. 17-19 sept. 1943.
Öppen kl. 14-21.
Utställningen demonstreras under fredagen av
Mykologen agronom NILS SUGER från Stockholm.
Föredrag hålles
Fredag kl. 20 av agronom Nils Suber om
Svampar och sampplockning.
Lördag kl. 20 av Hemkonsulenten frkn Karin Knutson om
Konservering och tillagning av svamp.
Utställning av svamplitteratur. – Entré 50 öre.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 14 september 1943
N:r 211

Landsbygden.

ALA.
Som en upptakt till det nya arbetsårets början, hölls i söndags e. m., ett väl besökt kretsmöte i härvarande metodistkapell. Mötet var utsatt till kl. 2, och då hade de tillresande från de olika predikoplatserna på Östergarns krets samlat sig i kapellet för att dröja en stund omkring ordet och budskapet.
Samvaron inleddes med att vpl. Bertil Moberg, Stockholm, på orgel spelade Fantasi i dess dur av Liszt, varefter den församlade menigheten stämde in i högtidspsalmen Hur ljuvt det är att komma till Herrens tempelgård… Pastor E. Anderzon läste ett skriftord från Luk. 10: 23-37 och dröjde något inför textens tankar om de kristna och världens nöd. Vidare riktade han ett välkomstord till alla som samlats, främst de inbjudna civilvärnpliktiga som äro förlagda i Ala, och uttryckte en önskan om att alla skulle känna sig vara ett i anden och samvaron. Efter bön sjöng systrarna Södergren en solosång och Einar Eriksson spelade på violin och med B. Moberg vid orgeln, Säterjäntans söndag av Ole Bull.
Pastor Anderzon berörde sedan i ett kort tal, den korstågsrörelse som Metodistkyrkan under det nya konferensåret vill företräda, och vars motto är: Korsets kraft-Folkets räddning. Talaren vidrörde de möjligheter som vi äga i det evangeliska arbetet och som vi måste sätta emot \’samtidens nöd och förflackning. Intet får vara oprövat som kan gagna Guds rike, evangelisering, församlings- och klassmöten, samt en öppen kontakt med livet. Gud väntar detta av oss och han vill använda oss i helig tjänst. Efter ytterligare psalmsång reciterade Elsa Södergren en dikt Korsets kraft — Folkets räddning, av E. Anderzon varefter Britta Södergren sjöng en solosång och hr Moberg ett musikstycke på orgeln. Sedan vidtog en paus då kaffe serverades i lilla salen, en programpunkt som hjärtligt uppskattades. Under pausen samlades ungdomsföreningens medlemmar och valde Einar Eriksson att resa som ombud till distriktskonventet i Uppsala den 30 sept.-3 okt.
Unisont sjöngs psalmen 407 varunder ett offer upptogs för missionskassan, i varefter past. Anderzon predikade över 1 Kor. 1: 18 med årets motto som ämne. Vidare avskiljdes en stund av samvaron till vittnesbörd och bön vari ett flertal av de närvarande deltogo. Med lovpsalmen O, Jesus bliv när oss … och välsignelsen avslöt det goda kretsmötet och alla hoppades att snart., på nytt få mötas på liknande sätt
Z.

VALL.
En glad kväll var anordnad i härvarande ordenslokal i lördagskväll, där Valls IOGT samt idrottsföreningen stod för rusthållet.
Den trevliga kvällen inleddes med att de närvarande hälsades välkomna av hr Karl-Evert Pettersson, Rosarve, vilken upplysningsvis nämnde att festligheten skulle utgöra liksom en eftersläckning på de två basarer som under sommaren hållits till förmån för nämnda föreningar. Tal. ville också använda sig av tillfället för att tacka samtliga som varit behjälpliga och offrat tid och arbete vid nämnda basars iordningställande.
Härefter sjöngs unisont \”Fram kamrater, fram går fanan\”. varefter följde ett vackert musikprogram som av publiken uppskattades och senterades med livliga applåder. Karl-Olof Dahlström läste så några humoristiska dikter vilka väckte allmänt jubel. Så följde prisutdelning som förrättades av idrottsföreningens ordf. folkskoll. Gustav Riggert. Idrottsföreningens varpsektion har under sommaren anordnat några smärre tävlingar i varpa, bl. a. om en vandringspokal samt några smärre pris. Vid den nu förrättade prisutdelningen erhöll Ture Lövkvist 1:sta pris samt vandringspokalen 2) Hilbert Johansson, 3) Gustav Larsson, 4) Holger Pettersson samt 5) Hilding Vesley hederspris.
I tävling nr 2 klass A: 1) Ture Lövkvist, 2) Verner Hejdenberg, 3) Carl Johan Ahlin.
Klass B: 1) Gustav Larsson, 2) Ivar Hallgren, 3) Hilbert Johansson.
Efter prisutdelningen var anordnad en skämttävling, där var och en hade att dricka ut en flaska läskedryck utan att vidröra flaskan med händernä. Av de 6 deltagarna var det endast två, som följde tävlingsreglerna, och av dem erhöll Bengt Johansson, Hardings, 1:sta pris med Maurits Magnusson på andra plats.
Nu var det tid för kaffedrickning, varvid var och en lät sig väl smaka av den goda varan. Efter kaffedrickningen flyttades bänkar och bord å sido, varefter ungdomen roade sig till musikens toner. Till sist ett tack till arrangörerna för en glad kväll.

STENKUMLA.
En trevlig juniorfest var i lördagskväll anordnad i Stenkumla Metodistkapell. Det var församlingens juniorförening som hade anordnat lägerafton och avsikten var att ge tillfälle för intresserade att få några glimtar från årets juniorläger i Norrlanda. Många hade också kommit tillstädes, och då pastor Thörnqvist utgav inledningspsalmen var kapellet i det närmaste fullsatt.
Efter inledningen riktade pastor Thörnqvist några ord av välkommen till de närvarande och erinrade om juniorarbetets betydelse för de unga. Det är många krafter som likt en tjuv ha \”kommit allenast för att slakta och förgöra\”, och det är juniorföreningens avsikt att bliva de unga till hjälp emot dessa krafter.
Sedan följde ett trevligt sångprogram, utfört av juniorer från Klintehamn samt juniorerna i Stenkumla. Det var lägersånger och juniorsånger av olika slag, som framfördes käckt och klämmigt. Ett intressant inslag i programmet var själva lägerreferatet, vilket omhänderhades av 6 jupirer som fått var sitt avsnitt av lägerdagarnas skiftande innehåll att berätta om. Det hela gav en god inblick i hur ett juniorläger gestaltar sig för en lägerdeltagare. Vid en paus i programmet serverades saft och kakor vilket fick en strykande åtgång.
Till slut avslutades den trevliga festen med att man unisont läste \”Fader Vår\”, varpå följde mottot och juniorsignalen.

DALHEM.
Räven, som under de senaste åren alltmer ökat i antal har även här i socknen blivit mera allmän. Under sommaren som gått har den gått ganska aggressivt till väga mot hönsbeståndet på en del gårdar. Flera lantbrukare har sålunda flera gånger förlorat höns, i en gård tog han inte mindre än nio stycken under en natt då man glömt att stänga luckan till huset. Att mickel räv är en slug och djärv jägare bevisas av att han till och med gör sina besök vid dagsljus. Tillgången på räv är tydligen mycket god och ett starkt efterhåll blir av nöden om stammen skall hållas inom rimliga gränser. Tre rävar har också nedlagts under sommaren dessutom har åtminstone en rävfamiljs tillflyktsort blivit känd där den närmaste omgivningen var översållad med rester efter diverse måltider som mickel avnjutit.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 14 september 1943
N:r 211

Tyska fallskärmstrupper befriade Mussolini.

Han kidnappades i en by utanför Palermo på Sicilien.
Berlin, 13 sept. (TT.) Mussolini har befriats av tyskarna. I ett från rikskansler Hitlers högkvarter ingånget meddelande konstateras, att tyska fallskärmstrupper och medlemmar av säkerhetstjänsten och Waffen-SS på söndagen befriat Mussolini.
Enligt obekräftade uppgifter, återgivna i den schweiziska radion, befriades Mussolini i en by nära Palermo på Sicilien.
Han fördes till. det italienska fastlandet med flygplan.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 13 september 1943
N:r 210

Staden Mariupol har utrymts av tyskarna.

Alla krigsviktiga anläggningar förstördes först.
Berlin. (STB.) Staden Mariupol vid Azovska sjön utrymdes på fredagen av de tyska trupperna, meddelas på tyskt militärt håll på lördagseftermiddagen. Alla krigsviktiga anläggningar hade dessförinnan förstörts. Mariupol låg i spetsen på en framskjutande udde i den tyska fronten, och måste därför prisgivas i samband med en radikal frontförkortning söder om Donets, förklarar man i Berlin.

Landstigningsförsök i Novorossijsk.
På fredagen företogo ryska stridskrafter ett större landstigningsförsök vid Novorossijsk i Kuban, Framstöten slogs till en del tillbaka av det tyska artilleriet redan innan landstigningsbåtarna nått kusten. Strider pågå för närvarande med de landsatta trupperna. Tyska sjöstridskrafter uppges ha sänkt en rysk kryssare och en patrullbåt. Dessutom sänktes eller skadades 11 landstigningsbåtar.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 13 september 1943
N:r 210

Idrott och sport.

\"\"

VIF vann välförtjänt, 3—0 mot AIK i går.
Othem alltjämt etta i Div. I, 4—0 mot Fårösund.

A 7—Alva IK 3—2.
Hablingbo—Gute 6—2.
AIK—Visby IF 3—0.
Othem— Fårösund 4—0.
Slite—I 18 IK 4—2.
Man hade samtliga lag i farten i Division I på söndagen och resultatet i de flesta matcher överensstämmer ungefär med förutsägelserna. En överraskning var dock att AIK skulle bli helt utan mål i matchen mot VIF, där man i stället väntat ett jämnare resultat.
VIF fick sitt första mål genom Ekenvik, som skickade in en lätt boll vid stolpen utom räckhåll för Schmidterlöw. AIK försökte energiskt att åstadkomma något avgörande under slutet av halvleken och laget hade fullt upp av chanser som emellertid missades. Efter en halvtimmes spel blev det mitt under AIK:s press 2—0 till VIF genom snabb kombination mellan Evert Olsson och Svärd, där den sistnämnde riktade kulan direkt i mål sedan han fått en bra crossboll.
Man hade väntat en AIK-uppryckning efter pausen men i stället förföll laget till en osympatisk tjurighet, som ibland tog sig uttryck i uppenbar misshandel av motståndarna. En målvaktsspark, icke på bollen utan på en motståndares ben, medförde att VIF fick en straff och den lade Svante Svensson med eftertryck i nät. 3—0 till VIF, vilket sedan stod sig under resten av matchen.
— När matchen Hablingbo—Gute skulle ta sin början konstaterades. det att någon domare inte infunnit sig och man fick hämta in en åskådare som domherre. Gute hade under en stor del av matchen övertag i spelet på planen men Hablingbos fasta försvarsmur var inte mycket att göra åt. Hablingbo fick sina chanser då och då och det blev i regel god utdelning.
— Othem befäste ytterligare sin ställning i täten genom att vinna en kraftig seger över Fårösund. Matchen gick ungefär på samma sätt som i Hablingbo, ty Fårösund pressade friskt mot Othemsmålet men forwards kunde inte få i gång något samspel att tala om och Othemförsvaret gav inte med sig. Det blev rätt hårt spel ibland och planen lämnade en hel del övrigt att önska.
— A 7 vann sin första match för säsongen med 3—2 och motståndet bjöds av Alva, som i första halvlek höll spelet väl uppe och även ledde med 2—1. Efter pausen kom A 7:s helt nyuppsatta elva bättre -överens och man rodde hem segern så småningom. Det stod länge 2—2 men under slutminuterna gjorde A 7 sitt segermål.
— Slite tog två nya poäng i matchen mot I 18, som nu fått tillbaka sitt ordinarie lag men som inte hunnit med någon samträning. Östervallen är uppplöjd för omläggning, varför matchen spelades på den gamla planen vid Bogeviken, som givetvis inte fyllde fordringarna för en seriematch.

Ställningen i Div. I:
Othem 3 3 0 0 13—2 6
Slite 2 2 0 0 9—2 4
Visby IF 3 2 0 1 8—5 4
AIK 2 1 0 1 5—4 2
A 7 1 1 0 0 3—2 2
Hablingbo 2 1 0 1 8—8 2
Gute 3 1 0 2 7—9 2
Fårösund 3 1 0 2 3—10 2
Alva 2 0 0 2 2—7 0
I 18 3 0 0 3 3—12 0

Reservlagen:
A 7—Klintehamn 0—0
Slite—I 18 2—4
AIK—VIF 4—3

Norra serien:
Väskinde—Bro 5—1
Stenkyrka—Rute 6—2

Juniorserien:
AIK—A 7 0—2
I 18—VIF 2—9

Gotlands Allehanda
Måndagen den 13 september 1943
N:r 210

Roy Fårösund

\"\"

SONJA WIGERT
GEORGE FANJ
ANDERS HENRIKSON
ELOF AHRLE

Ungdom i Bojor

Gotlands Allehanda
Måndagen den 13 september 1943
N:r 210

Rute Biografen

\"\"

Aino Taube och Åke Ohberg i
Med livet som insats

Söndagen den 19 sept.
kl. 5 och 8 em.
En vår i vapen

Gotlands Allehanda
Måndagen den 13 september 1943
N:r 210