Gotländsk naturforskning

och ett. gotländskt forskningsinstitut.
Några uppslag och reflexioner kring ett aktuellt projekt.
Av fil. lic. Bengt Pettersson.
Biskop Ysanders förslag om ett gotländskt forskningsinstitut . har vunnit genklang i vårt lands kulturkretsar. I Dagens Nyheter tas projektet upp till entusiastisk behandling av professor Johnny Roosvål, och i Svenska Dagbladet ger professor Ragnar Josephsson detsamma sin anslutning. Det är glädjande att se, att naturvetenskaperna inte glömts bort i diskussionen. Ehuru icke fackman på dessa områden vidrör prof. Roosval i sin artikel geologiska och botaniska aspekter i det intressanta projektet. Materialet växer sällsynt tätt på Gotland även inom dessa forskningsgrenar.
Prof, Roosval nämner den grund, som sedan länge är lagd i Visby för ett gotländskt forskningsinstitut; Länsarkivet och Fornsalen under resp. rektor Steffen och docent Stenberger. Det finns en grund lagd också för den botaniska diseiplinen, och det är DBW:s trädgård och i viss mån även Visby läroverks museum. Men det är egendomligt, att vår ö med sina rika och övermåttan märkliga biologiska forskningsobjekt hittills. ieke haft ett mera enhetligt sammelorgan för den biologiska intressesfären, Vi har Fornsalen och vi har Länsarkivet, men vi saknar Biologiska – museet. – Till en sådan institution borde anknytas DBW:s trädgård med utvidgad avdelning för gotlandsväxter, såväl vilda som odlade. Det är av vikt, att vi håller reda på och tar vara på många odlade växtformer, inte minst ur praktisk synvinkel, t. ex. de gamla äpplesorterna, som inte kan hävda sig i modern trädgårdsodling. . De löpa fara att försvinna mycket raskt till skada för kommande förädlingsverksamhet. Det blir en gärning, som kan komma det praktiska livet till godo så småningom, — Detta sagt i förbigående. — Av mera teoretiskt intresse skulle väl odlingar av gotländska vilda blomväxter våra. Men här träder ett vetenskapligt och ett pedagogiskt önskemål fram. De olika ”ekotyperna” i gotlandsfloran är mycket litet kända. Ytterst tacknämligt vore det med en botanisk trädgård av skisserad typ för turisten, för läraren och för den gästande fackmannen, Den skulle bli till gagn för hela ön.
Museet — var detta nu skulle inrymmas — borde innehålla först och främst en ornitologisk avdelning samt en botanisk samling — i första hand av blomväxter. Dessutom en allmänt växtbiologisk skådesamling, fotografier och tecknade planscher från olika typiska och intressanta avsnitt av vår ö, illustrerande grunddragen av den gotländska naturen.
Gotlands förnsal inrymmer redan en geologisk avdelning, men det blir endast en detalj av den mångskiftande natur-ram, som borde finnas i samband med en kultursamling av denna art. Den biologiska, väsentliga ramdelen saknas. För att förstå kulturepokerna riktigt är det väl oundgängligt att ha den naturliga miljön någorlunda klar.
I förening med upprättandet av ett gotländskt forskningsinstitut borde dessa planer lätt kunna sättas i verket. På detta sätt skulle den naturvetenskapliga ämnesgruppen få stadigt fotfäste på ön. Man kan inte komma ifrån att den förut varit tämligen styvmoderligt behandlad utan nämnvärt stöd från officiella institutioner. Detta är så mycket mera anmärkningsvärt som den gotländska naturen utom att vara livsmedium för alla gutar alltid även utövat stark dragningskraft på den gästande främlingen, Våra botaniska skatter är viktiga ingredienser i vår ös berömda egenart. Samtidigt är naturen den fasta grund, som tidig och sen gotländsk kultur haft att bygga på. Det är sannerligen på tiden, att den gotländska naturforskningen fastare förankras i det allmänna medvetandet. Detta önskemål torde bli effektivt uppfyllt i och med att de diskuterade projekten realiseras.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 16 september 1943
N:r 213

Striderna i Ryssland.

\"\"
Bilden, som togs då staden Orel på mittfronten i Ryssland utrymdes av tyskarna,
visar hur en bro i stadens utkant spränges i luften.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 16 september 1943
N:r 213

100 stridsvagnar i förbimarsch.

\"\"

Ett hundratal stridsvagnar paraderade på tisdagen förbi arméchefen gemeral Holmquist på
Gärdet i Stockholm. — Största intresset tilldrog sig de nya 22-tonsvagnarna, som äro utrustade
med en 7,5 cm:s kanon och fyra kulsprutor. — Bland åskåda märktes prins Gustaf Adolf och greve Folke Bernadotte.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 16 september 1943
N:r 213

Vigde

Direktör
Gustaf Tham
och
Fru
Helmy Thulin.
Stockholm den 15 september 1943.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 16 september 1943
N:r 213

Lysning

Richard Östman
Agda Olsson.
Fårö
Vigsel i Fårö prästgård den 29 okt. 1943.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 16 september 1943
N:r 213

Födelsedagshyllningar.

Fru Maria Krohn, Kappelshamn, fick på sin åttioårsdag i går röna många bevis på vördnad och vänskap. Hon hyllades sålunda med bl. a. blommor och penninggåva av minnesgoda vänner, och Slite metodistförsamling frambar genom sin nye pastor, Sven Wilsby, församlingens i Kappelshamn och Slite tack för allt det förtjänstfulla arbete, som fru Krohn nedlagt i församlingens tjänst under mera än 50 års verksamhet inom densamma. Bland de omkr. 30-talet personer, som uppvaktade jubilaren — hon bor hos en dotter i Kappelshamn — föranstaltades därjämte en insamling, som resulterade i en summa på 20 kr., vilken under åttioåringens namn skall sändas till Metodistkyrkans teologiska, skola i Göteborg

I dag har ytterligare en gotländsk kärngumma av den gamla stammen varit föremål för hyllningar. Det är fru Lina Mattsson, Burge i Havdhem, som med anledning av att hon fyller 85 år uppvaktats av grannar och goda vänner med tårta m. m. och blivit bjuden på kaffe i sitt hem. Det var nämligen så, att när åttiofemåringen kom in till sitt efter att ha varit och mjölkat hade grannarna passat på att i hennes frånvaro duka ett kaffebord med allt möjligt gott såsom \”färing\”. Att åttioåringen blev angenämt överraskad säger sig självt. Många blommor m. m. har hon också fått under dagens lopp från uppvaktande släktingar och vänner. Men fru Mattsson är också en ovanlig kvinna. Trots sin höga ålder brukar hon det lilla stället vid Burge med hjälp av sin ungefär jämnårige make Lars Mattsson, som även sysslar med bokbinderi, och fru Larsson mjölkar bl. a. själv de tre kor, som de ha. Och alltemellanåt kan man få se henne på cykel fara den nära halv mil långa vägen till Korsby för att hämta hem ransonerna på korten. Genom sitt glada humör och humoristiska syn på tingen är också den gamla kärngumman synnerligen populär i sin hemsocken.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 16 september 1943
N:r 213

Födelsedagar.

Femtio år fyller fredagen den 17 sept. lagerchefen Emil Larsson, Visby, anställd hos grossh. Edv. Löfgren härstädes.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 16 september 1943
N:r 213

Bröllop.

Ett trevligt och vackert bröllop firades i Burs i söndags då fröken Etsa Hallander sammanvigdes med hr Karl-Evert Carlsson från Eskilstuna.
Gästerna samlades hos brudens syster och svåger hemmansäg. Ejnar Lindgren, Ammunde, där förfriskningar intogos. Därefter ställdes färden till kyrkan, där vigseln förrättades av kontraktsprosten G. A. Kronqvist, som talade varmt och innerligt, utgående från orden i Luk. 10: 20. Den högtidliga akten omramades av ps. 306 och 233. Bröllopsmusiken utfördes på orgeln av folkskolläraren Alex Stengård.
Uppvaktande tärnor och marskalkar voro: Inez Hallander—Bertil Gustafsson; Ester Engström—Albert Alvengren, Ingeborg Nordling—Axel Nilsson, Clary Drangel—Sigvard Ulmstedt.
Som bruttbonde och bruttöverska fungerade brudens syster och svåger hr och fru Lindgren. På kvällen hade enligt tradition en stor skara ungdomar samlats för att se brud, och då brudparet med uppvaktningar tvenne gånger visade sig dånade skottsalvorna, hurraropen ljödo och fyrverkeri avbrändes. Musiken sköttes på ett förtjänstfullt sätt av handl. Edmund Pettersson. Ett flertal telegram anlände under dagen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 16 september 1943
N:r 213