Sextio år.

\"\"
Vilh. Aaröe.

Verkställande direktören i Svenska Mejeriernas Riksförening Vilhelm Aaröe fyller den 30 december sextio år. Hela sin livsgärning har han ägnat åt mejerihanteringen. Född i Danmark kom han redan år 1912 över till Sverige som tjänsteman i firman Jungqvist och Svennevig, ett av vårt lands dåvarande största smöroch äggexportföretag. År 1915 flyttade han över till Gotland som chef för den då nybildade Gotlands Smör- och Äggexportförening och 1920 blev han chef för Mjölkcentralens i Stockholm smör- och äggavdelning. När sedan Svenska Mejeriernas Riksförening startade hösten 1932, knöts Aaröe dit som direktör och ägnade de första åren huvudsakligen och med stor framgång åt ledningen av den av SMR övertagna centraliserade smörexporten. Sedan år 1940 har Aaröe varit verkställande direktör i SMR och därmed fått ansvaret för jordbrukets största livsmedelsindustri. De svenska jordbrukarnas mejeriorganisation har som bekant hand om 96 procent av mejerimjölken i vårt land och har en omsättning av över 800 milj. kr. pr år.
Med klokhet, energi, framsynthet och entusiasm har direktör Aaröe förståt att väl förvalta sitt ansvarsfulla uppdrag.
Han har på ett lyckligt sätt kombinerat gedigna affärsmannaegenskaper med föreningsmannerns idealitet och känsla för den stora gemenskapen. Den stora framgång, som svensk mejeriorganisation kunnat inregistrera under de senaste 15 åren, är till ieke ringa del direktör Aarödes förtjänst.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

Hur förbereder ni julen?

Radion oskattbar för Sandöborna. — Alla väntar på snön.
— Vad håller ni på med i kväll, lydde frågan som vi kastade ut lite här och där på kvällen före dopparedan. Jo, nu börjar det arta sig till jul, var svaret, fast man saknar allmänt
snön, som ju är ett av julens viktigaste attribut. Annars behöver man inte sakna någonting vare sig andligen eller lekamligen. Affärsmännen har gjort sitt med att leverera julmat och julklappar och kyrkorna stå nu redo för en stor högtid, årets största.
— Det är sjätte julen jag firar på Gotska Sandön, berättar fyrmästarfrun Anna Karlsson och just nu har jag bakat de traditionella julkusarna. Den 18:e kom vår julbåt med alla julsaker — mat, klappar, böcker och tidningar — så det kommer inte att saknås någonting på julborden här ute. Vi är 13 personer som firar julen här, tre familjer med tillsammans fem barn samt två ungkarlar, och det blir förstås efter den gamla ordningen. Julaftonen firar vi var och en på sitt håll och på julmorgonen går vi upp och tänder granarna, dricker kaffe och hör på julottan i radio. Ja, hade vi inte radion så var vi tämligen långt borta från allt det som rör sig i världen, den har varit och förblir en välsignelse för oss som måste bo på sådana avskilda platser.
Någon julhare har vi inte fått tag i för det har blivit ont om dem här på Sandön, men vi har skinka, sylta, lutfisk och som sagt julkusar …

Lax och lammstek på matsedeln vid Långhammars.
På den fåröska utposten Långhammars ligger två ensamma gårdar med nakna strandhedar på tre sidor och havet på den fjärde. Det är nära en halvmil till närmaste landsväg och inemot milen till kyrkan, — Inga bilar vill ta sig hit genom de besvärliga hägarna så vi cyklar väl som vanligt till julottan, säger fru Ester Larsson, som sedan många år är bofast därute. Ungdomarna brukar gå så de får upp i tid eftersom ottan är kl. 6.
Julfisken har pojken ordnat åt oss för han är laxfiskare, annars är det ont om färskt i sjön och många får hålla sig till lutfisken. Så har vi förstås vår traditionella ”lambastaik” och annat smått och gott som hör julen till. Risgrynsgröten får vi vara utan men vad gör det när man kan få så mycket annat och får vara frisk för övrigt.

Bråda dagar för prästerskapet.
— Jag har funderat en stund på Johannesevangeliets text, som jag skall predika över i helgen. Det fordras lite meditationer över just denna texten för jag vill ha fram ett inträngande och värdefullt budskap till mina församlingar, svarar kyrkoherde Anders Wernberg i Othem på vår fråga.
— Det blir fyra predikningar i helgen med första ottan redan kl. 5,30, men det stannar inte bara vid gudstjänsterna. Julen är ju hemmens högtid framför alla andra, då familjer och SE samlas, och då passar man också på med vigslar och barndop. Särskilt annandagen är en stor förrättningsdag och så är det också i år, dock inte så mycket som för några år sedan då jag hade sju barndop och två vigslar på den dagen.
I jultiden har alla människor en särskild känsla för traditionen och även för de kristna värdena. Förra året var det överfullt i båda julottorna så att folk fick stå i gångarna och säkert blir det många kyrkobesökare också denna julhelg sedan det nu finns kyrkbussar från Slite till både Othem och Boge kyrkor.

En trött men lycklig järnvägsman.
— Hur blir julen för en järnvägsman? Konduktör Sven Landgren i Visby svärar med ett leende som hörs i telefonen.
— Jag är fri under hela julen fri för första gången på trettio år och då förstår ni att det känns skönt.
— Men brukar ni inte byta av varandra i helgdagarna?
— Jo t, var och en har ju sitt pass att sköta, men för mig ordnade det sig så lyckligt att jag hade en bit semester kvar och fick ta ut den fr. o. m. i dag till nyårsafton.
Det har varit en ovanligt jobbig höst — först betorna med tåg dag och natt och sedan alla resande, som varit flera än någonsin tack vare de snabba resorna med rälsbussarna. Så nu skall jag först sova och sen skall vi fira en trygg och lycklig jul.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

Förlovning

— mellan lantbrukaren Gunnar Jakobsson, Stockvika i Öja, och fröken Signe Melin, dotter till hemmansägaren Kärl Melin, Rudvier i Öja, och hans make, född Mårtensson;
— mellan bilmontör Josef Jacobsson, i Björke, och fröken Astrid Rondahl, dotter till fanjunkaren Årvid Rondahl, Rodarve i Hogrän, och hans maka, född Thimgren;
— mellan jordbruksarbetaren Ingemar Peterson, Ekeskogs i Källunge, och handelsbiträdet fröken Maj-Britt Jakobsson, Källunge, dotter till lantbrukaren Nils Jakobsson, Ryftes i Fole, och hans maka, född Pettersson;
— mellan kontoristen vid vägstyrelsen Begon Karlsson, Lärbro, och fröken on Månsson, dotter till byggnadsarbetaren Nils Månsson, Slängs i Lärbro, och hans maka, född Pettersson.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

Födelsedagar.

Femtio år fyller på fredag stationsskrivaren Ivan Johansson, Roma. Han är född i Visby och anställdes \”redan i unga år vid Gotlands järnväg och har nu i många år beklätt posten som förste stationsskrivare på Roma station. Vid sidan av sin ordinarie tjänst har han även beklätts med en del allmänna förtroendeuppdrag. Sålunda har han ett flertal år varit revisor för kommunens kassor, vidare är han kronoombud för Sjonhem-Viklau socknar och växelprotestförrättare inom Roma m. m., Genom sina personliga egenskaper och glada och gemytliga väsen har han förskaffat sig många vänner, som säkert skola låta sig angeläget vara att låta höra av sig på bemärkelsedagen.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

KIK mot AIK i bandy på annandagen.

AIK reser till Klintehamn på annandägen för en match mot KIK. Den spelas på Klinteviken med början kl. 13. De båda lagen har mötts i de senaste DM-finalerna, och eftersom AIK dragit det längsta strået där, kan man förutspå att hemmalaget kommer att sätta till alla klutar för att få revansch. Klintepubliken kan räkna med att få sig till livs en spännande drabbning.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

Hur blir vädret?

\"\"

Gråvädersjul.
Utsikter: God, på kusten frisk .men avtagande sydvästlig bris, mulet men i stort sett uppehållsväder, milt.
Barometer idag kl. 10 f. m. i Visby 768 mm.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

Klintehamn

\"\"

Idrottsplatsförening bildas i Klintehamn.
På idrottsklubbens initiativ kommer inom kort en idrottsplatsförening att bildas i Klintehamn, som skall ha till ändamål att uppföra och underhålla en idrottsplats i samhället. Den kommer således att bli en motsvarighet till föreningen Sudervallen i Hemse. Det konstituerande sammanträdet hålles på konditoriet fredagen den 3 jan. kl. 19,30 till vilket intresserade inbjudes.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

Kyrkans söndagsskotor,

d. v. s. söndagsskolorna i domkyrkan, Södervärn, Hästnäs, och A 7, avhåller sin julfest tredjedag jul kl. 5 e. m. i domkyrkan. En kollekt till Europahjälpen upptages.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

Julhelgen på Frälsningsarmén

inledes med julotta i morgon bittida kl. 6. Densamma ledes av major och fru Eric Lindgren, varjämte löjtnant Nils Gustavsson och kårens sångare och musikanter, en barnkör och den 11-åriga solosångerskan Birgitta Petterson kommer att medverka. F. ö. blir det tända granar o. strålande ljus. På kvällen kl. 6 hålles helgens högtidsmöteé med ett program, som kommer att passa både ung och gammal. Förutom kårens egna sångare och musikanter medverkar även då barnkören och Birgitta Petterson.
På annandagen hålles offentliga möten kl. 11 fm. och 8 em. Kvällens möte betitlas ”Folkets Julkväll” och programmet upptager allsång, solo- och duettsånger och musik av kårens musikkrafter.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299

Gotländska Missionsförbundet

samlas under lörd. den 28 och söndagen den 29 dec. till sitt halvårsmöte i Helgeandskyrkan. Endast lördagsmiddagens session kl. 1 em. är enskild, de andra gudstjänsterna, lördag kl. 7,30 och söndag kl. 11 fm. och 3 em., äro alla offentliga. Ett flertal talare kommer att medverka. Förutom pastorer från församlingarna på ön, distriktsföreståndare A. Lönnborg och missionär Anders Hansson. Helgeandskyrkans sångare kommer att förhöja högtiden med sin sång.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 24 December 1946
N:r 299