KA-majoren Ahlm 50 år.

\"\"
Major Charles Ahlm.

På nyårsafton når major Charles Ahlm, Stockholm, tidigare vid KA 3, de femtio åren.
Jubilaren är född i Tryde, Kristianstads län, den 31 dec. 1896. Han tog studenten i Ystad 1917, varpå han fortsatte direkt som officersaspirant vid Kustartilleriet, där officersfullmakten var klar 1920. Löjtnant blev han 1922, kapten 35 och major 41. Åren 1926—27 genomgick löjtnanten Ahlm KSHS och en militärpedagogisk kurs 30.
På våren 1939 kom jubilaren till KA 3 i Fårösund, där Han blev bofast till hösten 1944. Under denna tid var han regementskvartermästare till: 41. övningsledare 41—43 och stabschef 43—44 Han tjänstgjorde även under större delen av de fem åren som ordförande i bildningsrådet och som personalvårdsofficer.
Kaptenen Ahlm var bland dem som så att säga fick vara med och bygga upp det gotländska kustartilleriförsvaret i Fårösund, ett ofta nog besvärligt uppdrag, som han gick i land med på ett utomordentligt sätt. F. ö. var han under beredskapsåren en inte bara bland officerare och underofficerare populär person,\’ utan även-bland de inkallade, inte minst för att personalvården med alla dithörande detaljer låg honom särskilt varmt om hjärtat.
Vid sidan av sin militära tjänst tog han även under ett par år (1943—44) aktiv del i det kommunala arbetet i Bunge, bl. a. som ledamot i trafik- och järnvägskommittéerna.
Efter sin tid i Fårösund placerades major Ahlm vid Ostkustens marindistrikt som avdelningschef, en befattning som han alltjämt innehar. Som människa är femtioåringen en både gemytlig och präktig man med skånkt idiom och han kan med all sannolikhet på sin högtidsdag emotse många tecken på uppskattning — inte minst från Gotland.

Metodistförsamlingens julfirande

i Visby och Träkumla ha kännetecknats av goda, välbesökta sammankomster. Förutom församlingens pastor ha organist och sångare medverkat.
Början gjordes vid julottan, då en fulltalig menighet mött samman. Med utgångspunkt från dagens -predikotext talade pastor Oskar Thunberg om ”Det människoblivna Ordet”. Han sjöng också till pianoackompanjemang Adams odödliga ”Julsång”. I gudstjänsten medverkade församlingens blandade kör, som sjöng ”Stilla natt”. Traditionsenligt upplystes kyrkan av levande ljus i fönster och på altarbord. En god insamling gjordes till förmån för kyrkans vaktmästare.
Vid annandagens gudstjänst predikade pastor Thunberg över ämnet: ”Hur änglasångens ord blir verklighet på jorden”.
Juldagens eftermiddag hade enligt gammal, god tradition gudstjänst anordnats i Träkumla metodistkapell.
Pastor Thunberg predikade över ämnet ”Icke fruktan utan glädje” samt sjöng flera solosånger. Sammankomsten var även här talrikt besökt.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Söndagsskoltest i Domkyrkan.

Stadens kyrkliga söndagsskolor, d. v. s. söndagsskolorna i domkyrkan, å Södervärn, Hästnäs och A 7, hade igår sin sedvanliga julfest i Domkyrkan. Omkring 275 barn och därtill många äldre hade kommit tillsammans. Festen inleddes med ps. 53, varefter pastor Åke Johansson från altaret läste jul evangeliet, vilket följdes av ps. 63: 1—3. Därefter utförde några barn — representerande de olika söndagsskolorna — ett julspel i form av en talkör. Past. Johansson höll ett kort tal till barnen om julen.
Under den psalm, som därpå följde, togo fyra pojkar upp kollekt medelst håvgång. Denna kollekt tillfaller Europahjälpen och inbringade inte mindre än 88 kr. Pastor Öberg utdelade därpå s. k. flitpris åt de barn, som gått i söndagsskolan i fem, respektive tio år. Slutligen sjöngo några barn från Hästnäs julpsalmen: Det är en ros utsprungen. Pastor Johansson läste välsignelsen och till sist sjöngs ps. 55: 4. Men innan barnen gingo hem, fingo de av sina respektive lärare de. sedvanliga gottpåsarna och jultidningarna.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Julfirandet å Fristad

har försiggått under de gängse former, såväl andligt som materiellt, som hör denna årets största högtid till.
Korridorer och salar hade smyckats med granar och övriga julens attribut och intet hade förbisetts för att göra allt så angenämt som möjligt för pensionärerna.
På julafton hölls julbön av pastor Nils Bergström och fru Walborg Beer sjöng, liksom många år tillförne, vackra julsånger. Efter julbönens slut tågade alla, såväl pensionärer som personal och medverkande, ner i matsalen där kaffet intogs. Efter kaffet kom jultomten med sin stora säck och delade ut julklappar.
Julaftonen fick en mer än vanligt högtidlig prägel, på grund av att fattigvårdsstyrelsens avgående ordförande disp. Axel Johansson, avtackades av pastor Bergström för sin långa verksamhet i humanitetens tjänst. Pastor Bergström frambar såväl pensionärernas som personalens tack för det arbete han nedlagt. Disp. Johansson sade sig med saknad lämna sin befattning och framhöll att det alltid varit honom ett nöje att arbeta i det godas tjänst, samt frambar till personalen sitt personliga tack för deras alltid outtröttliga arbete.
De övriga helgdagarna ha förflutit som sig bör, och pensionärerna ha all anledning att känna sig nöjda med vad förestånderska och övrig personal lyckats åstadkomma av julen 1946.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Elektriska ljus i Tingstäde kyrka.

Tingstädeborna invigde kyrkans elektriska belysning på juldagen, då kyrkan strålade av ljus från takkronorna och från den elektriska belysningen i julgranarna. Efter predikan erinrade kyrkoherden om att det var första gången elektriskt ljus lyste i Tingstäde månghundraåriga helgedom och installationen har utförts så att den ej förtar kyrkans karaktär av medeltidstempel. Tal. erinrade om att kyrkan nu blivit mera användbar och uttryckte förhoppningen om att den aldrig må förlora sin plats i församlingsbornas hjärtan.
Programmet för elektrifieringen har upprättats av länsarkitekten Olle Karth och installationerna ha utförts av Visby elektriska byrå.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Var behövs köttbesiktningsbyråer?

1946 års köttbesiktningskommitté har låtit undersöka behovet av nya besiktningsställen för den händelse obligatoriskt köttbesiktningstvång införes. Antalet erforderliga nya besiktningsställen skulle enligt dessa beräkningar uppgå till 80 eller ev. 97. På 31 av de avsedde platserna skulle besiktning efter vissa tillbyggnads- o. inredningsarbeten kunna anordnas i eller i anslutning till redan befintliga lokaler.
I Gotlands län anges antalet nya besiktningsställer till 1 ev. 2, nämligen i Slite och Fårösund (ev.). Besiktningen bör kunna förläggas i Slite till ett planerat nytt slakteri” och i Fårösund till befintligt slakteri. I Fårösund uppgick slakten år 1945 till 59 nöt, 190 kalvar, 28 får, 138 svin och 12 hästar. (P).

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Lummelunda hushållningsgille

inledde på fredagen redan av gillessammanträden, då man höll sitt årsmöte i Stenkyrka kommunalrum underledning av riksdagsman Per Svensson. Ett 25-tal personer var Närvarande vid förhandlingarna, som inleddes med ätt lantbr. Nils Larsson, Snaldarve i Martebo, invaldes i styrelsen med Karl Ringvall, Gartarve i Tingstäde, som suppleant, båda nyvalda efter Oskar Björkander, Pajse, resp. Chr. Jespersson, Furubjers i Tingstäde, där Karl Ringvall blev nyvald.
Husdjurskonsulent Bengt Ljunggren höll sedan ett föredrag om seminverksamheten på Gotland, som nu är under fortsatt planläggning och till vilken c:a 5,500 kor nu är tecknade. Efter föredraget följde diskussion och förfrågningar och det beslöts att man vidare skall behandla saken på resp. tjurföreningars sammanträden i januari.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Sjöförklaring

rörande två fartygs grundkänningar ägde i går rum inför rådhusrätten med rådman H. Ullman som ordförande.
Ena fallet gällde m/s ”Rune”, tillhörande rederi-A.-B. Ankaret i Slite. På resa från Rute till Stora Vika i Follnäsviken vid inloppet till Södertälje hade fartyget den 28 nov. stött på grund. Dålig sikt rådde vid tillfället och båten fastnade på stenbottnen i den smala rännan. På återresan från Stora Vika till Rute fungerade inte länspumpen, varför man vände till hamn och \’ lagade pumpen. Man hade också på denna resa en lättare grundkänning. Senare gick båten på varv, där man konstaterade, att en 5 cm. lång spricka uppstått i skrovet.
Andra fallet gällde m/s ”Vika II”, tillhörig Skånska Cement och hemmahörande i Malmö. Den var den 12 nov. på väg från Hemsäter i Vänern till Danzig och gick med endast barlast genom den smala inseglingsrännan. Krabb sjö och byig vind men god sikt rådde och lots fanns ombord. På grund av vinden drev fartygets akter mot rännan och grundstötte men kunde fortsätta tack vare befälhavarens påpassliga manöver.
”Vika II” hade också grundkänning, när den senare var på utgående från Danzigs hamn. Den elektriska apparaturen, som reparerats endast en vecka tidigare, fungerade inte och fartyget höll på att ränna på kajen. Reservstyrinrättningen hann man aldrig använda man lyckades slå back och fälla ankare 13—20 meter från kajen.
Grundkänningen var omärklig. Skadorna vid fartygets båda dessa grundkänningar har ännu inte konstaterats.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Tilldelningen av fodermedel

under perioden 1 jan. —14 mars kommer att ske efter i stort sett sayrma grunder som nu, meddelar livsmedelskommissionen. — För hästar i skogskörslor ökas emellertid tilldelningen under det att en sänkning sker för hästar i jordbruksarbete och för nötkreatur samt i viss mån även för hushållsgrisar och s. k. matavfallssvin. Vad fjäderfä angår har utfärdats bestämmelser, som har till syfte att förbättra fodersituationeh för djurinnehavare. som reducerar sin besättning.
Liksom tidigare utgår tilldelningen för andra djur än fjäderfä delvis i form av ersättningsmedel för fodersäd, nämligen betfor och kli, varvid nu gällande proportioner i huvudsak tillämpas. Till hästar i skogskörslor utgår dock förhållandevis mera fodersäd. För fjäderfä utgår tilldelningen i form av kli eller hönsfoderblandning. Den som innehar yrkeshönseri eller därmed jämställd besättning, kan emellertid i stället för dessa fodermedel få fodersäd till en kvantitet som motsvarar högst 25 procent av hela tilldelningen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Ny period för tvättmedel börjar på måndag.

På måndag börjar ny ransoneringsperiod för tvätt- och renhållningsmedel. Under den nya perioden som varar t. o. m. 10 mars gäller kupongerna D 127 och 128 till inköpskort K 10. Den ordinarie tilldelningen är oförändrad. Som tidigare meddelats gäller dessutom under perioden kuponger X 69 till inköpskort K 9 för inköp av 20 poäng tvättmedel av alla slag.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301