vår moders Fru Wendela Johansson bortgång och för alla vackra blommor \”hon fick med på den sista färden, tacka vi hjärtligt.
MÄRTA
ELISABETH och INGVAR
Sauli
Gotlands Allehanda
Tisdagen den 31 December 1946
N:r 303
vår moders Fru Wendela Johansson bortgång och för alla vackra blommor \”hon fick med på den sista färden, tacka vi hjärtligt.
MÄRTA
ELISABETH och INGVAR
Sauli
Gotlands Allehanda
Tisdagen den 31 December 1946
N:r 303
i vår djupa sorg samt för alla vackra blommor och tal vid vår käre faders FRANS NILSSON bår framföra vi till överordnade och arbetskamrater, Svenska Livsmedelsarbetareförbundets avd. 51, Östra Vi Fastighetsägareförening, släkt o. vänner vårt varmaste tack.
BARNEN
Gotlands Allehanda
Tisdagen den 31 December 1946
N:r 303
Ernst Björkqvist Gertrud Orleifson
Norrlanda. Visby.
31/12.
Åke Karlsson Ewy Karlsson
Svalöv. Ljugarn.
Malmö Nyårsafton.
Bo Lindquist Gunborg Nilssen
Visby. Visby.
Nyårsafton 1946.
Eric Krusell och Indtid Bodin
Nyårsafton.
Tage Olsson Inga-May Pettersson
Linköpings. Levide.
Levide Nyårsafton 1946.
Folke Levander och Gunhild Danielsson
Garda. Visby.
Henning Söderlund Gerd Hedergren
Havdhem.
Nyårsafton 1946.
Gotlands Allehanda
Tisdagen den 31 December 1946
N:r 303
Gute avfärdade Gute med 13-8.
Gutes handbollsmatch igår mot sina till fastlandet flyttade klubbkamrater resulterade i ”bortavinst” inför endast ett knappt hundratal åskådare.
Som väntat var fick nuvarande representationslaget stryk, vilket om något är bevis på hur dåligt Gute just nu är i handboll. I halvlek ledde ”fastlänningarna” med 6—4, men sedan reducerades till 8—8, varpå hemmalaget som vanligt tappade orken i slutminuterna. 13—38 till ”exgutarna” blev slutresultatet.
Här borde man ge akt på det brytsäkra packparet Wahlgren och Löfvenberg, som bergsäkert skulle vara en förstärkning för Gute, liksom även ”Tjommen” Johansson i centern (5 mål). ”Iffa” Klang var hårdskjutande som vanligt med 6 mål på sitt samvete och Lasse Enström på c. h. visade sig som fin-fin välspelare.
I hemmalaget var Sven Uhr överraskningen i mål och får väl stå i fortsättningen. Lika god var Åhman på backen, som visade sig hård och oöm.
Erie Andersson på backen gjorde 4 smarta mål, men annars bör man dra en slöja över förehavandena på planen.
”Belle Jakob” var utmärkt domare.
I en förmatch slog Gutes juniorer VIF:s med 14—13.
Smock.
Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302
på Stadion på torsdagen slutade med överlägsen svensk seger. Över ses de båda lagen uppställda, medan nationalsångerna spelas, under rundar Holger Nurmela utrusande Meoli och gör Sveriges tredje mål. — Den andra matchen som spelades på fredagen resulterade i en svensk seger med, hela 14—4. 23—4 alltså på två matcher.
Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302
Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302
En översikt vid årsskiftet.
Ett alltmera ökat intresse för ridning synes glädjande nog föreligga.
Nya ridhus ha upprättats och civila ryttare uppträda allt oftare på tävlingsbanorna. Antalet offentliga ridtävlingar har också ökats och uppgick under år 1946 till 183 eller 20 mera än året förut. Hoppningen är bäst företrädd med 107 tävlingar, men även dressyren har nått upp till ett så högt antal som 61. Antalet tävlingar i terrängritt och fälttävlan har varit mindre, i terrängritt 6 och i fälttävlan 9. De fåtaliga tävlingarna i de båda sistnämnda grenarna påtalas också av generalmajor S. Colliander i en rapport till Svenska Ridsportens Centralförbund över de X. Nordiska Ryttartävlingarna i Köpenhamn och framhåller han härvid vikten av att såväl ryttare som hästägare genom ökade prissummor stimuleras till flitigare deltagande i dessa grenar. Resultaten här ha nämligen varit mindre tillfredsställande, då svenska hästar åter mött utländsk konkurrens.
Gotlandsfödda hästar ha i ökat antal under året startat i offentliga tävlingar av olika slag. Att de lyckats tämligen väl framgår också av att av 41 startande gotlandshästar ej mindre än 29 nått placeringar. Antalet starter har varit 233 mot 250 under år 1945, således någon minskning, men såväl hästantalet som placeringarna ha ökat.
Bland de gotlandsfödda dressyrhästarna ligger även i år L\’ Aiglon e. Yngve I — Othello främst med en prissumma på 1,075 kr. och dessutom 2 hederspris. Den 16-årige vallacken från Trädgårds i Tingstäde torde väl dock snart ha gjort det mesta ifrån sig och har £. ö. redan i år fallit tillbaka något mot fjolåret, då den låg tvåa i prissumman mot femma nu. På 8 starter i svåra dressyrtävlingar har den vunnit två gånger och placerat sig ytterligare tre — Marscherat uppåt har däremot Dragon e. Yngve I — Stegeborg I xx, från Ryftes i Fole, gjort. Från att tidigare mest ha varit hoppare har den nu under sin ryttare, löjtnant K. Å. Hultberg, tävlat flitigt i prisridning, där den på 11 starter i medelåra och lätta klasser segrat tre gånr och haft placering ytterligare två. dressyrklasser har den tjänat 55 kr. och 3 hederspris. Fjolårsnyörjaren Attack e. Bohéme xx Hamlet, född hos Lars Jakobsson, Bopparve, Eksta, har också gått framt och ligger nu med intjänade 880 onor och 4 hederspris bra till i lisn. I medelsvår klass har den segt en gång och i lätt en gång och lessutom har den haft ytterligare 4 Blaceringar på tillhopa 13 -starter. Senorita e. Tåby II — Kings Own, ödd hos framlidne C: Klintström, Söertorg, Visby, ligger fortfarande i Er har detta år nått 500 kr. eller mma belopp som förra året. Säker som hon är har hon placerat sig fyra gånger på fem starter, dock utan att någon seger.
Ny dressyrhäst är Aboukir e. Kyffävser — Stegeborg I xx, från Ryfs i Fole, en halvbroder till den fört nämnde Dragon. I lätt klass har n på sex starter segrat en gång och placerat sig ytterligare två. Resultatet har blivit två hederspris och 250 kr. Ytterligare två hästar ha startat i dressyrtävlingar och av dessa har Excellens e. Hamlet — Lorvatus från Valda i Eskelhem vunnit 25 kr.
Fjolårets trea bland hopparna, Ållegro e. Tåby II xx — Camord, från Homa i Stenkumla, har i år ryckt upp på främsta platsen med tre hederspris och 1,055 kr. Flitig deltagare i tävlingar har den på 21 starter i medelsvåra och lätta hoppningar segrat tre gånger, varit tvåa en gång, trea två gånger och fått lägre placeringar tre gånger. Bland samtliga hoppare kommer den beträffande prissumman dock först på elfte plats. En annan flitig tävlare har varit Greta e. Ulster Pikör, född hos Hj. Engström, Bjerga, Vallstena. Som tävlingshäst är den nybörjare, men har det oaktat på 19 starter segrat tre gånger och därutöver placerat sig fyra. Prissumman är 750 kr. och sex hederspris. Den från visbytävlingarna kände Cognac e. Bohöme xx — Darjal har tjänat 525 kr., medan fjolårets täthäst Banjo e. Bast — Adjunkt från Hexarve i Sproge i år på 12 startes endast segrat en gång i medelsvår samt dessutom nått två placeringar i liknande tävlingar och en i höjdhoppning med 155 em. som högsta höjd. Förtjänsten har stannat vid 482 kr. och ett hederspris.
Övriga placerade hopphästar äro:
Idyll e. Karat — York, från Tings i Kräklingbo, med tre hederspris och 415 kr.;
Hambo e. Hamlet — Bohéme xx, från Koparve i Alva, med 3 hederspris och 375 kr.;
Sirocko e. Bohéme xx — Bruleur, från Bäcks i Väte, med 1 hederspris och 300 kr.;
Dragon e. Bohöme xx — Gower xx, från Orleifs i Levide, med 1 hederspris och 225 kr;
Cid e. Weller — Camord, från Pusarve i Fröjel, med 1 hederspris och 50 kr;
Mefisto e. Svante — Pikör, från Mallgårds i Hejnum, med 1 hederspris och 50 kr.;
d”Artagnan e. Hamlet — Darjal, från Skota i Lojsta, med 50 kr.;
Dragon e. Yngve I — Stegeborg I xx, från Ryftes i Fole, 50 kr.;
Mimusch e. Bohéme xx — Bast, från Grymlings i Eksta, 50 kr.;
Stardust e. Bohéme xx — Jasso, från Rosarve i Havdhem, 30 kr.;
Bojan e. Bohéme xx — Weller, från Fride i Lojsta, 25 kr.;
Jerry e. Ito — Radama, från Fjälls i Endre, 25 kr.;
Omega e. Lampos — Svante, från Homa i Stenkumla, 25 kr. Oplacerade hoppare är 11 st.
I terrängritter ha gått fyra gotlänningar, varav tre placerat sig. Mestvinnande är Falken e. Bohéme xx Jasso, från Stjärnarve i Eksta, som erövrat 1 hederspris och 100 kr., därnäst följer Stafett e. Svanre — Nepari, från Kinner i Lummelunda med hederspris och 75 kr. Tredje vinnare är Bohéme e. Bohéme xx — Tåby II xx, från Valda i Eskelhem.
Vad slutligen fälttävlan beträffar är dressyrhästen Dragon från Ryftes i Fole den mest lysande stjärnan och t. o. m. en av de bästa i landet, ehuru den blivit utan seger i år. Den har av fackmän ansetts böra läggas i specialträning för deltagande i denna tävlingsgren vid olympiska spelen i London 1948. Med här erövrade två hederspris och 675 kr. blir Dragon årets mestvinnande gotlandshäst med sammanlagt 5 hederspris och 1,680 kr. Topp e. Bohéme xx — Jasso, från Rosarve i Vall, som förra året hoppade in en mindre summa; har i år lyckats bättre i fälttävlan, där den på två tävlingar tjänat 475 kr. 1944 års arméfälttävlansegrare Viking e. Tåby II xx — Jasso, f. ö. halvbror till Topp, har i år stannat vid blygsamma 150 vunna kr. 100 kr. har nåtts av Bohéme e. Bohéme xx — Tåby II xx, från Valda i Eskelhem och dennes fyra år yngre halvbroder Mint, även den född på Valda. Terränghästen Falken från Stjärnarve har vunnit 50 kr. på fälttävlan.
Bohéme ligger fortfarande bra till som fadershingst med 11 startande och 7 placerade avkomlingar i hoppning och 3 placerade av 5 deltagande i fälttävlan. I sistnämnda gren ha dessutom två av hans avkomlingar erhållit uppmuntringspris. Glädjande nog har hingsten i år också utnyttjats av uppfödarna, då den haft ej mindre än 45 ston, vilket torde vara rekord för fullblodshingstarna i landet. Han kommer tydligen att även i fortsättningen låta höra av sig på tävlingsbanorna.
I samtliga tävlingar ha deltagit 695 hästar, av vilka 364 eller 52 proc. fått pris. Av 41 gotlandsfödda ha 29 prisbelönats, vilket gör 71 proe. Av totala prisbeloppet, 103,153 kry har 9,6 proc. gått hit fast endast 5,8 av de deltagande hästarna varit gotlandsfödda.
Ehuru de verkliga topphästarna icke återfunnits bland de gotlandsfödda, äro dock de uppnådda resultaten sådana att man kan beteckna dem som en reklam för öns varmblodsavel. Av årets uppfödarepris på sammanlagt 10,000 kr. har också 1,100 gått till gotländska uppfödare, fördelade på 18 hästar. Detta är 11 proc. av summan, vilket måste bevisa en hel del, då Gotlands andel i remonteringen endast är c:a 7 proc. Av belönade hästar uppgår gotlandsandelen till 10,5 procent.
Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302
NÄS.
Julfirandet Julen, ljusets stora högtid, har åter firats på sedvanligt sätt. Julotta hölls i kyrkan, där kyrkoherde Hoffman talade över dagens stora fröjdeämne. Vidare medverkade skolbarnen med vacker sång under folkskoll. Henning Larssons ledning. Även i Salemkapellet hölls julotta med predikan av pastor Arvid Johansson o. dessutom förekom duettsång av fru Nora Johansson och fröken Ingrid Larsson. Båda sammankomsterna voro välbesökta.
Svenska Missionsförbundelts offerdag. Annandag jul är av Svenska missionsförbundet anslagen till en insamlings- och offerdag. I missionshuset hölls på f. m. möte med predikan av pastor Kjell Leykauf. Resultatet av dagens insamling blev omkring 350 kr.
Julfest i folkskolan. På e. m. samma dag hade julfest anordnats i folkskolan för skolans elever. Kyrkoherde Hoffman talade till barnen över julevangeliet och vidare förekom rikligt med sång av barnen. Sedan ljusen i granen blivit tända blev det sedvanlig marsch kring. densamma, en programpunkt som alltid uppskattas av de yngre, Sedan följde kafferast, varvid såväl barn som äldre bjödos till ett rikt dukat kaffebord. Festens glansnummer var säkert den trevliga dialogen mellan en Lucia och en tomte. Den sistnämnda deklamerade även Viktor Rydbergs vackra dikt ”Tomten”. Julklappsutdelning stod även på programmet och tomten hade många gåvor i sin stora säck.
Under festen företogs insamling till Europahjälpen och denna inbringade 100 kr. Den välbesökta sammankomsten avslöts till sist av kyrkoherden, vilken även riktade ett tack till arrangörerna.
En trevlig julfest hölls på fredags e. m. i Salemkapellet för eleverna i baptistförsamlingens söndagsskola. En stor skara av såväl barn som äldre hade mött upp, och när söndagsskolans föreståndare, hr Hjalmar Larsson inledde festen var lokalen fullsatt av en förväntansfull publik.
Det välkomponerade programmet sköttes till stor del av barnen själva och mellan de olika programpunkterna som barnen hade på sin lott bidrog sångarna med vacker sång till strängmusik. Past. Arvid Johansson höll ett iner tal till barnen och överlämnade som minne från söndagsskolan biblar till tvenne av eleverna. Vidare utdelades premier til ldem som flitigast besökt söndagsskolan. Såväl barn som äldre bjödos på den obligatoriska kaffetåren. Den lyckade festen avslöts med sång och bön. Kollekt upptogs för söndagsskolverksamheten.
Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302
BURS.
Burs kommunalfullmäktige hade fredagen den 27 december sitt sista sammanträde för året under folkskollärare Alex. Stengårds ordförandeskap. Därvid bestämdes bl. a. ett anslag till sjukkassan med 50 öre pr från Burs ansluten medlem. Till ordförande och vice ordförande valdes för tiden till nästa sammanträde de förutvarande folkskoll. Stengård och byggnadsarbetare G. Tell.
Till ledamöter i fattigvårdsstyrelsen för tiden 1947—50 valdes med slutna sedlar folkskolläraren Alex, Stengård, vägarbetaren Gustav Bodin, Lukse, och hemmansäg. David Häglund, Kålmans. Till suppleanter för samma tid utsågos lantarb. Hilding Olofsson, Hummelbols, samt hemmansäg. K. A. Larsson, Ganne, och Anton. Södergren, Enge.
Bland styrelsens medlemmar. utsågs folkskollärare Stengård till ordförande samt folkskollärarinnan Dagmar Lind till vice ordförande.
Till ledamot i barnavårdsnämnden för fyra år valdes folkskollärare Stengård, med hr G. Bodin som suppl.
Hästuttagningsnämnden blev omvald i sin helhet och består av hemmansäg. Josef Österberg, Stenstu, tillika sammankallande, Helmuth Åkerbäck, Ammunde, och Josef Edlund, Vidringe, med följande suppleanter: hemmansäg. Anders Nilsson, Stenstu, Albin Nilsson, Kärna, och Axel Pettersson, Sallmands.
Frågan om ersättning till roteombud uppsköts till oktobersammanträdet 1947, för att man skulle vinna klarhet över omfattningen av ombudets arbetsuppgifter. Till roteombud valdes: poststationsföreståndaren Karl Erik Pettersson, Lingvide, med hemmansäg. Albin Dahlby, Sigdes, som ersättare.
Kommunombud vid sammanträden med tingshusbyggnadsskyldiga under 1947 blev nämndemannen Anshelm Johansson, Enge.
Till ledamöter i 1947 års inkomsttaxeringsnämnd omvaldes följande, suppleanterna inom parentes, hemmansäg.
Vilh. Cedergren, Flors, (Josef Österberg, Stenstu), Jacob Hansson, Sigsarve, (Hugo Andersson, Gläves) Anton Södergren, Enge, (vägarb. Gustav Bodin, Lukse). Hr Hansson utsågs även till virkestaxerare med hr Cedergren som ersättare.
Kristidsnämndens ledamöter hrr Tell och Lindgren omvaldes med hr Gustav Bodin som ersättare.
Kommunalrevisorer blevo målaren Nils Sjöström, Prästgården, handlanden Edmund Bjuresten, Gebjenne, o. hemmansägaren Rägnar Larsson, Ljugämes, med hemmansäg. Alex Pettersson, Sigdes, och Axel Pettersson, Sallmands, som ersättare.
Härefter följde extra kommunalstämma varvid hemmansägaren Josef Österberg, Stenstu: utsågs till magasinsföreståndare och ordförande i magasinsstyrelsen för fyra år. Till ledamöter i samma styrelse för två år valdes hemmansägarna Ejnar Lindgren, Ammunde, och Sigvard Pettersson, Sigdes.
Till revisorer för magasinsstyrelsens räkenskaper utsågos de tidigare valda kommunala revisorerna.
Till sist. hölls kyrkastämmor under ledning av kontraktsprosten G. A. Kronqvist. Därvid förekom endast val av revisorer, vilka samtliga omvaldes.
Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302
LAU.
I Lau missionshus hölls i fredags afton offerstund för svenska missionsförbundets yttre mission. Predikan hölls av past. B. Edw. Persson. Insamlingen inbragte 45 kr.
Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302