En son.
Majken och Schander Järdestedt
f. Österberg
Hälsingborg den 26 sept. 1947.
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
En son.
Majken och Schander Järdestedt
f. Österberg
Hälsingborg den 26 sept. 1947.
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
Kammaradvokatfiskalsämbetet har från gode mannen i boet efter Ida Maria Vestergren i Mästerby socken infordrat uppgift angående behållningen i boet, ävensom förekomsten av testamente m. m. Den avlidna synes nämligen ej efterlämna arvsberättigade anförvanter. (P.)
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
Vår käre Far och Farfar Bokbindaren Oscar Hedström insomnade lugnt och stilla i dag i en ålder av 79 år.
Sörjes närmast av barn och barnbarn.
Visby den 28 september 1947.
Barnen.
Ett hastigt och oväntat dödsfall inträffade igår i Visby, då bokbindaren Oscar Hedström tidigt på morgonen avled i sitt hem. Dödsorsaken var hjärtförlamning. Ännu i fredags var han i arbete och ingen kunde då tro att slutet var så nära förestående. Den bortgångne, som var nära sjuttionio år gammal, var född i Bro, men kom i ungdomen till Visby, där han vann anställning vid Gotlands artillerikår och avancerade till konstapel. Han övergick därefter till det yrke som sedan skulle bli hans för livstiden, bokbindarens. Efter att någon tid innehaft egen verkstad blev han bokbindare hos Svante Lindbys dåvarande firma vid Adelsgatan, där han stannade åtskilliga år. Därpå började han vid Segerdahls, där han nu vid sitt frånfälle varit anställd i 32 år. Den bortgångne gamle hedersmannen var en skicklig bokbindare och en försynt och sympatisk människa, som vandrade sin väg stilla fram. Han sörjes närmast av fyra söner och en dotter samt barnbarn, samtliga i Visby.
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
Fem visbybilar stals under veckohelgen, en ännu borta.
Bilstöldepidemien, som nu rasar runt hela landet, synes ha spritt sig också till Visby, där åksugna ungdomar i går kväll ställde till en hel del oreda för hrr bilägare. Under loppet av några timmar stals tre bilar och begagnades till åkturer i stan och dess omgivningar och en av bilarna hade ännu i dag på middagen inte återfunnits. Även på lördagskvällen stals två personbilar.
I ett av fallen i går fick polisen god hjälp av ett sällskap, som funnit fem bilåkande pojkars färd en smula mystisk o. det slutade med att fyra av de åkande stack till skogs medan föraren \”hankades\” och fick åka till polisen.
I det sistnämnda fallet stod bilen, en DKW hemmahörande i Ekeby, parkerad i närheten av Skolporten. Ynglingarna hade lyckats forcera de låsta dörrarna och gav sig iväg österut samt tog sedan vägen ut åt Skrubbs. På Follingboväg blev det emellertid motorstopp och det var då som de observerades av passagerarna i den andra bilen. En av dessa såg att det var visbypojkar och konstaterade samtidigt att bilen var från landsbygden. När pojkarna förstod att det började brännas svarade de undvikande och lyckades samtidigt få fart på bilen samt fortsatte ut förbi Skrubbs. Den andra bilen följde emellertid hack i häl, vilket måtte ha irriterat föraren, som under sina försök att komma ifrån förföljaren körde i diket. Den höll sig emellertid på rätt köl och ur bilen hastade de unga biltjuvarna med skogens gömslen som närmaste mål. Föraren hann emellertid inte komma undan och han togs i förvar av passagerarna i den efterföljande bilen, varefter en av dessa vände om till Visby för att hämta polisen, som snart var på platsen och fick ta hand om den stulna bilen och dess förare, som visade sig vara en synnerligen motorkunnig herre. Man har också fått reda på några av de andra ungdomarna som var med om stölden.
Vid 8-tiden i går kväll stals en personbil på Södertorg och den återfanns senare vid järnvägens godsmagasin. Biltjuvarna hade skräpat ner en smula i förarsätet men annars hade inte några skador uppstått. Det synes framgå att en av de fem ynglingarna varit i farten också här.
Från Södertorg stals mellan kl. 9 och 11 i går kväll också en DKW-bil och den har ännu inte anträffats. Denna bil är hemmahörande i Sanda och är röd till färgen med avartlackerat tak. Visbypolisen tar emot upplysningar om bilen, som registreringsmärker I 2382.
De båda bilar som lånades i Visby på lördagskvällen har återställts på sina resp. platser utan att ha fått några skador. Tydligen har man sökt komma in i ytterligare en bil, eftersom den har anträffats med avbruttna dörrhandtag.
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
Kronblom
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
Sammanfattning: Ett djupt lågtryck med sitt centrum söder om Spetsbergen rör sig långsamt österut. På dess sydsida råder fortfarande en kylig västlig luftströmning över Skandinavien. Ett högtryck sträcker sig från Azorerna in över Frankrike.
Utsikter: Frisk, på kusten ännu delvis hård västlig vind, långsamt avtagande i dag, sedan åter tilltagande. Växlande molnighet och i dag någon enstaka regnskur. Kyligt. Norra Östersjön: Frisk, på södra Östersjön styv västlig kultje, något avtagande under degen, på tisdagen åter tilltagande något, i allmänhet god sikt.
Temperaturen var kl. 7 i Stockholm 7 gr., Göteborg 10, Malmö 11, Växjö 5, Visby 10, Karlstad 7, Falun 2, Särna —4, Östersund 2, Storlien —1, Blåhammaren —4, Härnösand 2, Stensele —1, Haparanda 0, Malmberget och Riksgränsen —1 gr. Helsingfors hade 0, London 14, Paris 12, Berlin 13, Wien 15, Nizza och Rom 18 gr,
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
I Othems kyrka sammanvigdes i lördags ingenjören vid Slite Cement- och Kalk A/B Georg Ödmark och kassörskan i Gotlandsbankens avdelningskontor i Slite fröken Britta Andersson, dotter till framlidne verkmästaren vid Slite Cement Richard Anderson och hans likaledes framlidna maka, född Jansson. Brudparet intågade i kyrkan under det kantor Elis Hanson på orgeln spelade Koralimprovisation av Karg-Elert. Sedan ps. 306: 1 sjungits förrättade kyrkoherde Anders Wernberg vigseln samt höll ett lyckönskningstal till de nygifta utgående från psalmens ord: Jag lyfter mina händer. Efter ps. 235: 3-4 uttågade brudparet till tonerna av Orgelstycke ev Amberg. På kvällen avreste brudparet till Visby och Stockholm för att sedan företa en bröllopsresa till Italien.
I lördags sammanvigdes i Visby domkyrka handelsbiträdet Einar Pettersson, Bjärges, och fröken Märtha Hellberg, dotter till stationsföreståndare Vilhelm Hellberg och hans maka, Martebo. Vigselförrättare var kyrkoherde E. Beijer. Före och efter vigseln utförde riksspelman Karl Hägg, Vänge, violinmusik. Uppvaktande tärna var fröken Gunnel Thomson, Vänge, och marskalk handelsbiträdet Bengt Hellberg, Sanda. Som kyrkomarskalkar fungerade styrman Sture Hellberg och handelsresande Nils Sandelin. Bruttbonde var hr Karl Ilägg och bruttöverska fru Hildur Hägg, Vänge. Efter vigseln följde middag i Hantverkargården för ett 40-tal inbjudna, varvid handl. Hilding Franzén var värd och fru Ebba Thomsson värdinna. Under dagens lopp anlände ett 40-tal telegram.
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
Ett hastigt och oväntat dödsfall inträffade igår i Visby, då bokbindaren Oscar Hedström tidigt på morgonen avled i sitt hem. Dödsorsaken var hjärtförlamning. Ännu i fredags var han i arbete och ingen kunde då tro att slutet var så nära förestående. Den bortgångne, som var nära sjuttionio år gammal, var född i Bro, men kom i ungdomen till Visby, där han vann anställning vid Gotlands artillerikår och avancerade till konstapel. Han övergick därefter till det yrke som sedan skulle bli hans för livstiden, bokbindarens. Efter att någon tid innehaft egen verkstad blev han bokbindare hos Svante Lindbys dåvarande firma vid Adelsgatan, där hån stannade åtskilliga år. Därpå började han vid Segerdahls, där han nu vid sitt frånfälle varit anställd i 32 år. Den bortgångne gamle hedersmannen var en skicklig bokbindare och en försynt och sympatisk människa, som vandrade sin väg stilla fram. Han sörjes närmast av fyra söner och en dotter samt barnbarn, samtliga i Visby.
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
ägde igår rum på Visby gamla kyrkogård, då stoftet efter den under besök i Stockholm avlidne laboratoriebiträdet Artur Nyman vigdes till den sista vilan. Samlingen skedde i gravkapellet, där kistan väntade på katafalken, omgiven av levande ljus och blommor. Akten inleddes med att musikfanjunkare Ernst Pettersson, ackompanjerad av kantor Karl Bandelin, spelade Litanei ev Schubert, vari efter sjöngs psalmen Blott et dag, ett ögonblick i sänder. Domkyrkokomminister Nils Öberg förrättade jordfästningen, i anslutning vartill han höll en tänkvärd betraktelse, utgående från texten i liebreerbrevets 13: 14: Vi hava ingen varaktig stad. Han anknöt härtill några ord om den bortgångnes plikttrogna gärning och talade tröstens ord till de sörjande. Akten avslöts med ps. 105, sista versen, varefter hr Pettersson spelade Händels Largo. Till sist utbars kistan under sorgemusik och sänktes i graven på norra delen av gamla kyrkogården.
Här frambar chefen för Kemiska stationen civilingeniör Gunnar Lyttkens sitt, stationens och kamraternas varma tack till den bortgångne vännen och medhjälparen, för de gångna årens plikttrogna och noggranna arbete på stationen, där han liksom även i övrigt lämnar ett stort tomrum efter sig. För A 7:s kamratförening talade löjtnant Conrad Hultberg, som därvid också erinrade om vad Nyman på sin tid uträttade inom A 7 och dess furirkår samt i dåvarande Föreningen Gotlands furirer. \”Såväl där som på kårexpeditionen var du hustomten som kunde allt och visste allt, sade tal. De handlingar du upprättat och handlagt i gen-skap av sekreterare och ordförande bära vittne om det arbete du nedlagt i furir-kåren och det gotländska truppförband, med vilket du sedan ditt 17:de år kände en intim samhörighet.\”
En stor mängd kransar och buketter hade sänts till båren och vittnade gott om minnesgodhet och deltagande från släkt, vänner och kamrater.
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222
Lantbruksstyrelsen meddelar till hushållningssällskapet i Gotlands län, att av fiskets bensinskattemedel för 1947-1948 12,124 kr. får sökas av fiskarenas organisationer inom sällskapets område för smärre hamnförbättringar, fiskodling m. m. Beloppet avses helt för kustfisket. (P.)
Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222