Jordfästningar

Till gravens ro har vigts stoftet efter fru Albertina Björkqvist, Halla. Den högtidliga akten, som ägde rum i Halla kyrka, inleddes med psalmsång, varpå pastor E. Frisk, Visby, höll griftetal och förrättade jordfästningen. Vid graven nedlades en vacker blomstergärd. Efteråt hölls en minnesstund i Roma metodistkapell.

Till den sista vilan har vigts stoftet efter f. stenhuggaren Karl Herman Johansson, Flenviker i Hangvar. I sitt griftetal utgick kyrkoherde Gunnar Lönnqvist från texten i 1 Kor. 15: 3557, och akten avslutades med psalm 564: 6-8. En stor skara vänner och bekanta följde kistan till kyrkogården, där en rik gärd av blommor och kransar nedlades.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

Väder att vänta

Ostadigt
Utsikter: Måttlig SV vind, som vrider mot S och tilltar. Mulet eller mulnande och efterhand regn med början i sydväst. I morgon åter SV vind och uppklarnande. Till en början något svalare, i morgon åter varmare.
Farvattnen kring Gotland: Frisk S bris, som ökar till styv eller hård. Mot natten siktförsämring genom regn. I morgon SV bris och siktförbättring.
Temperaturen var i morse i Stockholm och Göteborg 16 grader, Malmö 15, Växjö 14, Visby 16, Karlstad 15, Falun 13, Östersund 10, Haparanda 12 och Riksgränsen 10 grader.
Oslo och Helsingfors hade 15 grader, London \’och Paris 18, Berlin och Wien 19, Moskva 12 och Nizza 21 grader.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

Kvinnan har stort ansvar som medborgare.

För att skapa måste vi ge av oss själva.
Vid SLKF-distriktets kamratdag i Öja i söndags talade som tidigare omtalats studiesekreterare Ruth Malcus, Uppsala.
Tal. utgick från en av Kerstin Heds vackra dikter: Detta blev givet åt oss. Att vara bonde och bondhustru är inte bara ett tungt och slisamt arbete med längre dagsverke än alla andra och ibland missräkning, när det gäller djur och gröda, nej, det är också vid rymd, hembygd, och det är liv att värna och ge det bästa vi kan. Av generationer som gått ha vi fått det arvet och till generationer som komma skall vi lämna det. Men ett arv skall väl förvaltas och .vårdas och helst förbättras, och då kan vi ställa oss den frågan, hur skall det på bästa sätt ske. Tal. framhöll att det ställs stora krav på landsbygdens kvinnor, det räcker inte med att vara en god husmor och ta hand om barnen, intresset måste också räcka till för samhällsfrågorna. Man och kvinna måste arbeta gemensamt för att det bästa resultatet ska nås. Mannen ska ge av sin långa erfarenhet i det allmännas tjänst och kvinnan skall föra fram sin åsikt, som, många gånger är en annan, men inte sämre för det. Tal. vände sig särskilt till BF-kamraterna i nämnder och styrelser: Ge oss kvinnor ett ärligt och kamratligt handslag, det ger trivsel åt den som får det.
Tal. bemötte så den frågan som ofta ställs: Gör SLKF någon nytta med i en motfråga: Hur skulle vi över huvud tåget kunna undvara Sv. landsbygdens kvinnoförbund? Tal. framhöll hurusom föreningsarbetet vidgar vyerna och ger oss träning och därmed det självförtroende, som är så nödvändigt. SLKF omspänner ju så många och stora områden. SLKF:s väldiga frammarsch de senaste åren bevisar mer än väl, att det är den organisationen vi väntat på.
Tal. kom så in på den stora förmån vi ha genom studiearbetet och beskrev hur t. ex. en studiecirkel i kommunalkunskap kan göras så levande och intressant genom att äldre och yngre deltar och levande exempel ur den egna kommunens skötsel åskådliggör studiefrågorna. Har man så en äldre kommunalman med glimten i ögat som ledare och ev. kommunalstämma med tillhörande opposition på programmet, då kan det ämnet inte kallas torrt. Förmånen som beviljats oss husmödrar, genom att vi kan ha färre studiesammankomster blott att timmarna bli desamma, berördes också.
Tal. erinrade om att vi som BF:s kvinnoorganisatiön har praktik på vårt program. Den förbehållsamhet vi landsbygdskvinnor visat när det gällt politiken lägger vi mer och mer bort, ju mer vi bli medvetna om att politiken griper in i snart sagt allting i vårt dagliga liv. Betänker vi så att 59.8 proc. av väljarkåren utgöres av kvinnor förstå vi, hur nödvändigt det är, att just landsbygdens kvinnor hävdar sig på detta område.
Tal. kom in på Gotland och dess bebyggare. Inte bara de små fästningar i miniatyr som ännu finns kvar bevisar vilka hårda tider Gotlands befolkning varit med om, när de bokstavligt talat måste bruka jorden med svärdet i handen, o. tal. uttryckte sin beundran för gotlänningarna, som trots att inblandning av främmande människor, bibehållit sin särprägling när det gäller traditioner och språk. Men 1/3 av Gotlands jord är ju jordbruk, och en hel del likartade bekymmer som övriga Sveriges jordbrukare ha förefinnes ju här.
Tal. berörde så BF:s hittills förda politik och den nytta vi har av den, och hurusom BF förmått minska på den ekonomiska klyftan trots lönehöjningar. Bondeförbundets enhetliga arbete, när det gäller att slå vakt om mänsklighetens naturligaste och ädlaste yrke: jordens odlande, brukande och förbättrande; vidmakthållandet av människosläktets stora och enda kraft och hälsokälla, är en garanti och en sporre. Den taktik, som genom att sprida misstro hos oss själva mot oss själva enl. gammalt recept söker härska genom att söndra, kan vi ta med ro. En vis man har präglat den satsen: Ska vi kunna sklapa något positivt måste vi ge något av oss själva. Så slutade tal. med en vädjan till de närvarande att genom att arbeta på att få så stora uppslutning som möjligt kring BF också arbeta på att göra arvet som ska gå till barn och barnbarn större och rikare.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

FPU:s sommarting i Katthammarsvik.

Gotlands distrikt av FPU höll i söndags sommarting på Katthammarsviks hamnplats, vilket hade samlat en publik på omkring 40 personer. Arrangörerna hade komponerat ett trevligt o. omväxlande program, som dock i viss mån sabo. terades av vädrets makter.
I sitt välkomsttal sade ordf. i Gotlands FPU-distrikt, Bertil Jakobson Stånga, bl.a. att FPU på senare ål kommit att inta en central plats
svensk politik. Numera har vi även att bekämpa sådana maktövergrepr som den nystiftade vallagen, vilken tillkommit för att säkerställa regeringspartiernas överrepresentation.
Med välkänd bravur sjöng Simeon Jakobson, Västerhejde, ett par av Fridas visor. Roliga historier berättades av Karl Andersson, Eke; som med sitt trevliga gutamål fick publiken helt med på noterna.
Så var det dags för dagens huvudtalare, fil. mag. Per Helin, Stockholm, att hålla föredrag om »Ung opposition». Tal, började med att erinra om folkpartiets 50-årsjubileum och poängterade vidare att folkpartiet är ett ideparti, i vilket alla klasser samlas. Folkpartiet vill att svensk politik skall förvandlas från en steril och krass klasspolitik tål en framåtsträvande idepolitik, en liberal folkpolitik.
Folkpartiet har alltid slagit vakt om ett starkt försvar, men vi anser att Sverige inte får bli »det befästa fattighuset». Vi vill ökade sociala förmåner, såsom allmän sjukförsäk: ting, höjda barnbidrag och folkpensioner, och vi anser att budgetöverskottet räcker både för detta och för en allmän skattesänkning.
Efter föredraget blev det vattensport, simhopp och badning med kläderna på, ty som speakern Thure Alfström sade, »det, har varit en sån kylig sommar», samt uppvisning i surfing. Under surfinguppvisningen började det emellertid regna kraftigt, varför publiken fann för gott att lämna åskådarplatserna på kaj en.
Efter en stund fortsatte man programmet inne i Borgviks pensionat. Simeon Jakobson sjöng här ytterligare några visor till luta, bl.a. »Visa vid midsommartid» och »Båklandets vackra Maja». Nils Holmberg, Barlingbo, berättade en jakthistoria och imiterade bl.a. Sven Lindhagen som idrottsreferent och Sten Bergmani, som berättade om en forskningsresa till Gotland.
Sommartinget avslöts av distrikts-ordf. Bertil Jakobson, som tackade publiken för att den visat gott humör och hoppades att sommartinget, trots det dåliga vädret, skulle ha gett god behållning.
Joe Will.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

Atlingbo skola bör vara kvar.

Domkapitlet avstyrker i yttrande till skolöverstyrelsen över av folkskolinspektören uppgjord organisationsplan för Stenkumla storkommuns skoldistrikt förslaget att skolan i Atlingbo nedlägges.
Domkapitlet säger sig kunna helt ansluta sig till folkskolinspektörens principuttalanden, att »ett så radikalt ingrepp i en bygds förhållanden som indragning av en skola» finge ske »först efter noggrann prövning, och givetvis icke äga rum utan starka skäl» samt att de omständigheter som härvid i första hand måste tagas i beaktande synas vara »de pedagogiska, sociala och ekonomiska faktorerna».
Barnantalet i det föreslagna skolområdet, omfattande Valls, Hogräns och Atlingbo församlingar, synes bortsett från det läsår som nu stundar — motivera inrättande i skolområdet av fem läraravdelningar, därav två för klasserna 1-2 och tre för klasserna 3-7. I skolområdet finnes förutsättning för en lärareåvdelning för kl. 7, kompletterad med barn från angränsande skolområde. Enligt förslaget skall särskild läraravdelning för klass 7 icke inrättas i skolområdet Vall—Hogrän—Atlingbo, men däremot i angränsande skolområdet Stenkumla — Träkumla, ???tat förutsättningarna ifråga om barnantalet är mindre än i det förra skolområdet. Om särskild läraravdelning för klass 7 inrättas inom Vall—Hogrän, skulle även Atlingbo skola behöva tagas i anspråk. Från social synpunkt sett måste enligt domkapitlets mening de av Atlingbo församlingsbor framförda synpunkterna anses innebära starka skäl för användandet av Atlingbo skola. Förläggandet av en folkskolläraravdelning till Atlingbo skola skulle också medföra, att förändring icke bleve erforderlig beträffande kantorstjänsten i Atlingbo.

Även Halls skola bör vara kvar.
Ett liknande problem har förelagts domkapitlet genom organisationsplanen för Lärbro storkommuns skoldistrikt, där förslag föreligger om indragning av nuvarande småskolan i Halls församling. I denna fråga har framställningar inkommit från lantbrukare Arvid Gardell i Hall, dels från ordföranden i planeringskommitten för Hall, distriktslantmätare Hans E. Lundström, och dels slutligen i dagarna från 59 personer i Halls församling.
Domkapitlet har för sin del icke ansett sig kunna godkänna förslaget om nedläggande av småskolan i Hall. Det åberopar därvid det principuttalande, som folskolinspektören gjort beträffande Stenkumla skoldistrikt och till vilket domkapitlet anslutit sig. Småskolebarnen i Hall skulle hänvisas till skolan i Kappelshamn, en åtgärd, som icke är påkallad av pedagogiska skäl, vilket folkskolinspektören vitsordar. De sociala skälen talar direkt emot nedläggande av Halls skola, vilket omvittnas av distriktslantmätare Lundström.
Övervägande skäl talar enligt domkapitlets mening bestämt för, att ett avgörande om småskolan i Hall får anstå t. v. till dess resultatet av den pågående saneringen av Halls socken kan överblickas.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

VARPA

Dam-varpan på SM tycks ordna sig, flygresan klar.
Förberedelserna till årets SM-varpa i Norrköping är nu i det närmaste klara och folkskollärare Bertil Söderberg, som har trådarna i sin hand kunde igår meddela att flygresan för Gotlandskastarna nu är definitivt klar. Hela truppen åker över i tre omgångar på torsdagseftermiddagen den 21 och sedan åker man hem på söndagskvällen eller måndagsmorgonen.
Det ser ut som om damvarpan trots allt skulle ordna sig, berättar hr Söderberg. Vi fick nyligen anmälan om ett damlag från Göteborg och då ljusnade det igen för damtävlingen genom att vi nu fått fyra lag av de fem som behövs. Och nu har I. V. lovat att för-1 söka klara situationen genom att anmäla ytterligare ett lag så att det kani bli en SM-tävling också för damerna, där det fordras fem lag. Hittills är 2/3 av det femte laget klart och vi hoppas alltså på det bästa …
I Göteborgslaget ingår fjolårets mästarinna, Kate Johansson.

Från Gotland har anmälts 19 herrlag och det är följande:
Gothem, Gösta Björklund,
Stånga, Bertil Olofsson,
V., Erik Norman,
Bunge, Nils Nordström,
Hellvi, Åke Stenberg,
Eskelhem, K. S. Ahlström,
I. V., Edvin Malmkvist,
Anga, Kurt Johansson,
I. V., Gustav Carlsson,
I V., Villy Pettersson,
Slite, Sylve Gunnarsson,
Tofta, Harry Bäckström,
Endre, Arne Andersson,
Väskinde, Lennart Karlsson,
Bunge, Gustav Karlsson,
Buttle, K. G. Hederstedt,
Bara, Börje Olsson,
Vallstena, Hilding Hansson,
I. V., Karl Bjersander.
De gotländska damlag, som hittills är klara är Väskinde, Ella-Lisa Karlsson, Stånga, Asta Öström, och I. V.
Inalles är nu 53 lag anmälda och utom de gotländska kommer 17 från Stockholm, Sörmland kommer med två, Västmanland ett, Närke ett, Blekinge två, Småland ett, Uppland ett, Göteborg ett manligt och ett kvinnligt\’ samt östgötarna själva tre lag.
Dagordningen i Norrköping blir den vanliga med centimeter på fredagen, kulkastning på lördagen fram t. o. m. kvartsfinalerna samt semifinaler och final på söndagen.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

Roxy: »Cimarron Kid»

Det var pang-pang här, det var pang-pang där… En typisk wildwestfilm av det slag som produceras på löpande band. En samling banditer som kommit på kant med samhället, den ene hårdkoktare än den andre och alla med pistoleria hängande löst i sidorna, gör banker och tåg osäkra under de mest dramatiska förhållanden. Den ene efter den andre springer ihop med en blybit som är på väg åt andra hållet och slutligen är det bara hjälten himself kvar och frågan är om han skall bita i gräset eller få lagen på sin sida och svänga in på den smala vägen.
Ja, det hela är en färgprunkande soppa som visserligen innehåller fart och knalleffekter, men som f. ö. inte gör någon människa överdrivet glad. Fotot är emellertid utmärkt och Audie Murphy gör en bra roll som Cimarron Kid, en yngling som råkar ut för en mystisk detektiv och som tack vare denne sällar sig till den beryktade Danton-ligan för att så småningom bli dess ledare. Yvette Dugay är behaglig att titta på och spelar utmärkt.
Som förspel visas en tokrolig HackeHackspett-film samt en billig musikfilm med Teresa Brewer ch hennes orkester.
Conn.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

Hansa: »Indianöverfallet Mississippi»

En film om järnvägspionjärerna, som lever högt, vått och djärvt och kämpar för sin sak. Längs Mississippi där det blir en kamp mellan fortskaffningsmedlen; den gamla diligensen, hjulångaren och lokomotivet, uppstår rasande strider.
Kulor, krut och brinnande pilar färgar himmelen. Mitt i all rök och damm står pionjären, hjälten, (Forrest Tucker) som dessutom kan konsten att ena minuten slå näven i bordet bland fina herrar för järnvägens sak och i andra lägga whiskyöverbelastade rallare på käften. Rasande spänning kan man gott tala om i denna film och mellan varven får åskådaren koppla av och höra muntra melodier, och när det inte är dramatiska scener är det kärlek och ohejdad humor för hela slanten, detta svarar den kvinnliga fägringen (Adele Mara) och friskusen (Bruce Cabot) för.
En ovanligt pigg och rafflande film och då den dessutom är i färg har man lust att rekommendera den.
Sonny.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

Röda Kvarn: »Utan återvändo»

En godbit för alla flygintresserade. Handlingen är nämligen till stor del förlagd ombord på ett flygplan på väg från London till Gander.
James Stewart gör en något exentrisk o. tankspridd vetenskapsman, vars teorier om hållfastheten hos en viss flygplanstyp ingen riktigt vill, ta på allvar. I en av birollerna återfinnes en gammal bekant från den vita duken — Marlene Dietrich, som alltjämt är samma paranta uppenbarelse. Som helhetsomdöme kan sägas, att »Utan återvändo» är en spännande och underhållande film, väl värd att se.
Som förspel visas »I vårens ljuva tid», en tecknad film i färg.
— we.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

Inbjudan till orienterings-DM.

Inbjudan har nu utsänts till årets DM i orientering, som går den 14 sept. med Nynäshamns IF och Gotlands Idrottsförbunds orienteringskommitte som arrangörer. Klassindelningen kommer att bli följande: Seniorer (12 km), yngre oldboy (10 km), äldre oldboy (7 km), damer (7 km), äldre juniorer (10 km) och yngre juniorer (7 km). Vidare blir det lagtävling i samtliga klasser utom, för äldre oldboys. Tävlingen kommer att gå i Nynäshamnstrakten och med karta i skalan 1 : 20 000.
Avresa sker lördagen den 13/9 kl. 14 från Visby hamn och ankomst till Nynäshamn blir det omkring kl. 21. Hemresan från fastlandet blir på söndagen kl. 24 och man är åter på Gotland vid 7-tiden på Måndagsmorgonen. Kostnaderna blir inte så avskräckande, sålunda kostar hytt 32: —, turistklass 27: —, III-klass 20: —, ungdom 12-16 år 14: — och barn under tolv år, i målsmans sällskap, åker fritt. Beställda hytt- och turistplatser disponeras under hela resan.
Anmälan skall göras till Anders Dahlin, Lännaplan 2 F, Visby senast den 1 sept. och samtidigt skall insättas anmälnings- och kartavgift på postgiro 18 82 32. Av anmälan skall framgå: namn, tävlingsklass, ålder, reseklass samt övriga önskemål. Vidare skall man meddela övriga resenärers namn och önskemål. Merkostnaderna för hytt- och turistklass skall erläggas när biljetterna hämtas hos Ebing, Linnea-vägen 5, Visby, efter den 7/9, senaste tidpunkt blir avresedagen mellan kl. 9 och 10.30 vid hamnkiosken.
I samband med inbjudan har också utsänts ett PM med råd för kartläsning på 1 : 20 000-delen. I samband härmed kan också nämnas att orienteringsriksdag hålles söndagen den 19 oktober före prisutdelningen vid VI1V1 och LM, bl. a. blir det val av ny orienteringskommitte. Motioner skall vara OK tillhanda senast den 1/10.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184