Nattligt inbrott i Konsum i Bungenäs.

Ett inbrott förövades i natt i konsumbutiken i Bungenäs, där tjuven eller tjuvarna gått synnerligen tyst tillväga. Inbrottet har skett genom ett källarfönster. Emellertid blev bytet i pengar inte så stort, endast växelkassan inrymmande ett tiotal kronor.
Det stulna i övrigt består av vad man hittills kunnat konstatera skjortor, en läderportfölj och tobaksvaror. Polisen utreder.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

Radioapparat vållade brand i Bäl i dag.

Eldsvåda utbröt i dag vid 10-tiden i en mangårdsbyggnad tillhörande lantbr. Ernst Johnsson, Upphuse i Bäl. Sonen i huset märkte att rök trängde ut från vinden. Snart kallade kyrkklockorna mycket folk till platsen. »Gamla mor, Johnsson» var den som först tog sig upp på vinden och kastade en hink vatten över en radioapparat, som var eldsorsaken. Folk från kringliggande socknar kom och hjälpte till att kväsa elden, och det snabba ingripandet gjorde att skadorna inskränkte sig till vattenskador.
Det mystiska med brandens uppkomst är att radioapparaten inte var ansluten till nätet, men en teori är den att en oljeduk som användes som isolering i radions transformator har självantänts.
Turligt var att mångårdsbyggnaden som är relativt ny hade tegeltak, annars hade elden lätt kunnat bryta igenom och en katastrof hade legat nära till hands. Huset är försäkrat.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

Naken flottist somnade i kyrkoruin i Visby.

En karl utan en tråd på kroppen irrade i går kväll omkring i Visby. En flicka som i sällskap med en pojke varit på cirkus fick en smäll i tinningen av den nakne som dök fram ur mörkret i Dalmansporten. Senare uppenbarade han sig för en äldre dam vid Domkyrkan. Tidigt i morse vaknade mannen i S:t Drottens kyrkoruin, där han lagt sig att sova.
I den tidiga morgontimman blev han inte sedd när han smög sig ner till hamnen – mannen var nämligen en flottist från »Göta Lejon». Väl nere på hamnen blev han emellertid sedd av en flaggstyrman, som senare också föranstaltade om att mannen togs om hand och fick kläder på kroppen. Flottisten uppträdde vid tillfället iförd endast två plywood-skivor, en bak och en framme… Han säger sig inte ha det ringaste minne av sina eskapader som manlig pin-uppa. Han var enligt uppgift inte berusad.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

Dagens Turist

\"\"

är intresserad av mossa. Ja, det låter kanske litet egendomligt men förklaringen är enkel. Per-Olof Nyman, Norrköping, och fröken Brita Stackegård är båda studenter och pluggar bl.a. botanik i Uppsala. Båda visste att den gotländska floran har mycket av intresse att bjuda i allmänhet, är man då också botanist har den än mer att ge. Som sagt, det är nu närmast mossa som det unga paret skall ta sig en ordentlig titt på. Ty visserligen är det sommar nu och därmed ett behövligt avbrott i allt pluggandet men för det kan man ju förena nöjet med litet nytta. Per-Olof har f.ö. botanik till huvudämne i sina studier medan Brita som skall bli kemist läser ämnet vid sidan om. Ett par dagar tänker de stanna i stan, Per-Olof som varit här en gång tidigare, vet att stan är värd att stifta bekantskap med. Sen blir det landsbygdens tur. Den gotländska naturen skall de båda uppleva från sina cyklar, vilka de förresten hade bekymmer för, de kom nämligen inte fram samtidigt som de själva. Två veckor lång blir Gotlandssejouren och därefter går färden vidare till Kalmar. Med mossa i bagaget.
Turistsnoken.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

Även befälhavaren på \”Erik\”

av Nexö funnen vid Fårö.
Bara 300 m från det ställe på Fårö, där man häromdagen fann ett lik efter en av besättningsmännen på den i vintras förlista »Erik» av Nexö, fann man i går ett annat lik flytande i vattnet. Vid närmare undersökning fann man att detta kunde identifieras som befälhavaren på samma båt.

De båda liken har nu lagts i kistor, för att sedan med bil transporteras till Burgsvik. där en dansk trålare tar kistorna ombord och för den till hemorten \”Bornholm. Gotlands fiskareförbund har skänkt två kransar till de bortgångnas minne.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

Från armélottaskolan på I 18.

\"\"

Furirerna Agnete Köhler (vänster) och Ylva Berner trivdes utmärkt på lottakursen och ville inte ännu åka hem. Att sitta i växlarna var skojigast och de hade tidigare fått en förberedande lottautbildning, så de var inga noviser. Befälen var kalas-bra, sade de båda furirerne som här flankerar skolchefen, överstelöjtnant Löwenborg.

\"\"

Bivacksugning ingick även i utbildningen och lottorna kunde i det fallet konkurrera med de värnpliktiga och säkerligen också besegra dessa. Den här gruppen ser tämligen nöjd ut med tillvaron och undra på det — när man satt nytt rekord i tältresning.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

Talgoxar byggde bo i cykelväska,

ruvade ostörda av cyklingen.
När målarmästare Gustaf Lindbom i Klintehamn häromdagen skulle stoppa ned något i sin cykelväska, upptäckte han till sin förvåning, att ett talgoxpar byggt bo i den och att det låg två ägg i boet.

Visserligen hade han inte använt väskan på länge — den är av den där typen, som det brukar hänga en av på ömse sidor om bakhjulet — men cykeln hade dock varit i bruk dagligen mellan hr Lindboms sommarstuga i Sandhamn och närmaste bondgård i Fröjel, ibland också Klintehamn. Tydligen hade detta inte generat talgoxarna, eftersom de gladeligen sörjt för familjens fortbestånd. Nu blev det emellertid slut med åka; hr Lindbom lösgjorde varligt cykelväskan och hängde upp den i ett träd invid stugan i Sandhamn, så att den ruvande honan skulle få lugn och ro. Det passade tydligen bra det också, för det dröjde inte länge förrän det låg tre ägg i väskan i stället för två. Och nu väntar man bara på den lyckliga fortsättningen, dvs. att de cyklande talgoxarnas småttingar skall få se dagens ljus och så småningom ge sig ut på egen hand i naturen.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

350 lägerungdomar från Varvsholm

tågar genom Visby i kväll.
Omkring 350 juniorungdomar, tillhörande Evangeliska fosterlandsstiftelsens ungdomsorganisation De ungas förbund, ligger f. n. på riksläger på Varvsholm. Lägret öppnades i tisdags, då de unga hälsades välkomna av DUF:s juniorsekreterare Sigurd Källberg, distr.-förest. Emil Lindh och prosten Gustaf Sjöberg samt lägerintendenten predikant Herbert Andersson. Dessutom medverkade DUF:s hornmusikkår från Norrbotten, 12 man med kantor Holger Lundström som dirigent.
Lägret har hitills gynnats av ett idealiskt väder, och Varvsholms fina möjligheter till bad och annat friluftsliv utnyttjas flitigt
I dag gör lägerungdömarna Visby den äran, och bl. a. blir det ett stort demonstrationståg genom staden från Södertorg till Nordergravar, där friluftsmöte hålles kl. 19 under medverkan av biskop Anderberg samt ledare från lägret och hornmusikkåren. Säkerligen kommer allmänheten då att sluta upp i stort antal.
Lägret pågår t. o. m. söndagen, då stora möten anordnas i Klintehamn.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

Stångaspelen 1952.

Om söndag den 6 juli hållas årets Stångaspel i Roma. För en mycket stor del av Gotlands befolkning har denna dag, Stångaspelen, blivit något av tradition och festivitet, vilken gör att man ofta får höra uttrycket: »till Stangspeli skall ja, de far ga hur de vill». Det är något i de gamla gotländska idrotterna, som påminner om flydda dagar, då man själv upplevde det man ser framföras och som vittnar om gammal gutnisk framåtanda och kämpanatur. Men även den, som inte känner spelen närmare och dess regler kan inte annat än tjusas av och beundra de fina prestationerna, då de se ett vackert pärkspel med höga vackra lyror eller 2 lag varpkastare, som besitta en nära nog fenomenal träffsäkerhet och prickningsförmåga, för att nu inte tala om de »starka karlar», som behandla den 25 kg tunga stången som om den vore en liten »stydkäpp». Det finns mycket, att se och beundra på Stångaspelen och det gör, att man gärna reser dit och att man aldrig har tråkigt för det ena intressanta ,avlöser det andra i jämn följd.

Förtävlingar i pärk lördagen den 5 juli.
Kl. 13 på lördag sker upprop med de i bak- och frampärk anmälda 21 resp. 20 lag i vardera. Omedelbart vidtager tävlingarna och det må särskilt påpekas, att alla lag med undantag för gubblagen äro tvungna att vara med från börjn, ty i annat fall blir det förlust för det lag som uteblir.
I mästareklassen äro 7 lag anmälda, klass Á 8 lag och rekrytklassen 4 lag. Efter första omgången bilda de vinnande och förlorande lagen vardera en klass inom vilken det spelas alla mot alla. Detta gäller bakpärk. I frampärk är förhållandet likartat. Detta gör, att varje lag får under de båda dagarna spela minst 8 omgångar och de som vet vilket arbete det är att vara pärk-karl inser att det måste kännas skönt att efter ett vackert spel få en fåtölj att vila sig i.

150 varplag.
Varpan är som vanligt delad i flera klasser. De lag som hör till Varpkastningsförbundet bilda klasserna I—III. I klass I äro anmälda 22 lag i klass II 28 lag och i klass II 32 lag. Därtill kommer 5 damlag.
Propagandaklassen har 20 lag, stenklassen 17 och Old Boy 10 lag. Nyhet för året är pojklagen som samlat 17 lag.

Söndagen den 6 juli börjar med idrottsgudstjänst.
Spelen inledes som vanligt med gudstjänst kl. 9.30. Prosten Artvid Ruhr i Roma predikar.

Tävlingarna i pärk och varpa.
Högtalaren, genom vilken hela spelet dirigeras, kommer så att förkunna. att pärldävlingarna skola fortsätta och att varpatävlingarna ska ta sin början. Det är av synnerlig vikt, att såväl idrottsmännen som lagledarna med tanke på det omfångsrika programmet redan från början gå in för att icke slösa bort tid. Så fort en omgång är slutad skall resultatet anmälas till lagledaren, så att ny lottning kan göras och spelet fortsätta.
Kl. 13 skall alla som vilja deltaga i stångstörtning, gotl. femkamp, ryggkast, herre på vågrätt stång och andra skämttävlingar anmäla sig till tävlingsledaren.

»Pengar från skyn»
Kl. 14 eller kanske något dessförinnan kommer ett flygplan att sväva över det inhägnade området för tävlingen. Då kommer spelet att avstanna för då skall alla både spelare och publik förtjäna grova pengar i form av 50-lappar, som kastas ner från flygmaskinen. Riktiga 50-lappar är det ju inte utan det är avtryck av sådana sedlar men de är så beskaffade att alla dessa »lappar» är tandade i ena kanten och det gäller bara att få tag i den sedel som har den rätta tandningen. För-den skull skall alla upphittade »sedlar» sändas till Åhlén & Åkerlunds Förlag, Stockholm. Där förvaras under kontroll en sedel med den rätta tandningen. Alla som sända in upphittade »sedlar3, med just den tandningen erhåller en äkta femtiokronorsedel. Det gäller således att passa på och vara kvick i vändningarna. Det finns, som synes möjlighet att på Stångaspelen förtjäna grova pengar.

Stångstörtning och gotländsk femkamp m. m.
Kl. 15 börjar de mest publikdragande idrotterna: Stångstörtning, femkamp, ryggkast och skämttävlingar. Dessa idrotter äro, så allmänt bekanta för sin underhållande natur av stundom våldsamt skrattretande art, att de icke här behöva särskilt presenteras.

Russgalopp.
Kl. 16 får vi se en tävling av »skogsbaggar» ridna av pojkar eller ynglingar. För många för att inte säga alla blir det helt säkert ett trevligt och roande inslag i årets Stångaspel.

Prisutdelning.
Prisutdelningen kommer att förrättas av landshövding Åke Hovgard omkr. kl. 20. Helst skulle vi se att prisutdelningen kunde vara avslutad vid den tidpunkten. Under alla förhållanden kommer prisutdelningen att börja så fort de flesta grenarna äro klara.

Servering.
På idrottsplatsen serveras kaffe, läskedrycker, korv och glass, smörgåsar och mjölk samt konditorivaror m. m. På söndagen finns det även en restaurang på idrottsplatsen, där man för en billig penning kan erhålla ett mål lagad mat.

Basar med jättedansbana.
Både lördagskväll kl. 20 och söndag kl. 16 är basar anordnad på festplatsen i den vackra Lärkparken. Där finns storslagna basaranordningar med tillfälle till förlustelse av många slag. Bl. a. finns där en stor dansbana av jättedimensioner och tillfälle givs på så sätt att få en svängom efter förstklassig musik.

Tågtider och biljettpriser.
På söndag gäller enkel biljett för fram- och återresa till Flygfältet i Roma. Samtliga tåg stanna vid festplatsen för av- och påstigning. På tävlingsplatsen finns tidtabell anslagen för tågtiderna.
Alla biljetter lösta till Roma gälla för avstigning vid festnlatsen.

Lämpliga tåg att resa med.
En del åskådare vill se hela tävlingen och vara med från början. De kunna resa med vilket tåg de vill, och det finns många att välja på, både ordinarie och extra. Somliga åskådare vill däremot vara med om det som från deras synpunkt är mest spännande och i det fallet torde nog många vilja vara med om att plocka 50-kronor eller se stångstörtning, russloppet, femkampen och skämttävlingarna. För dem är det särskilt ordnat med ett tåg från Visby som går kl. 12.10 alltså ordinarie tåget, med ankomst till Roma kl. 12.39 samt söderifrån med avgång från Burgsvik kl. 11.50 och ankomst till Roma kloster kl. 13.50. Från Hablingbo går ett lämpligt tåg kl. 11.25 med ankomst till Roma kl. 12.37.
På kvällen kan man komma hem med olika tåglägenheter. De senaste tågen avgå från festplatsen på följande tider:
Från festplatsen mot Burgsvik 23.45 Från festplatsen mot Visby 24.00 Från festplatsen mot Hablingbo 22.45
Från festplatsen mot Slite 22.45
Se f. ö. den å Stångaspelens affisch, som finns anslagen å samtliga järnvägsstationer, tryckta tågtidtabellen.
Till Katthammarsvik avgår extrabuss från festplatsen kl. 23.
Vi hoppas på en i allo trevlig festdag vid årets Stångaspel och hälsar alla och envar välkomna med ljuvlig sommarvärme och solsken i blick.
Stånga den 3 juli 1952.
Reinh. Dahlgren

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151

Dödsfall Ester Lingstedt.

Min älskade Maka vår kära lilla Mor och Mormor Ester Lingstedt lämnade oss i en ålder av 50 år, djupt sörjd och saknad av oss, släkt och vänner.
Visby den 2 juli 1952.
EMERIC LINGSTEDT
Ing-Marie och Nils
Sven Åke

\"\"

Slutad är striden
vunnen är friden,
vi Dig ej glömmer
Din gärning vi gömmer,
så som ett minne
att lätta vårt sinne.

Gotlänningen
Fredagen 4 Juli 1952
Nr 151