som visats vår moster EMMA KONRADSSON under hennes sjukdom och för alla vackra blommor vid hennes bår framföra vi vårt varma tack.
SYSKONBARNEN
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
som visats vår moster EMMA KONRADSSON under hennes sjukdom och för alla vackra blommor vid hennes bår framföra vi vårt varma tack.
SYSKONBARNEN
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
Långa förhör med betupptagare.
De fräcka stölderna på »Drotten» i fredagsnatt, där tjuvarna gjort grundlig »husesyn» i hytterna, blev snabbt uppklarade, då polisen fick tips på två mystiska herrar som på lördagen tänkte fira de »lyckade» stötarna med krogbesök. Polisen gick raka spåret till en restaurang, tog med sig därifrån två stockholmare, som under pressande förhör i ett och ett halvt dygn bekände i natt stöld av de 990 kr från riksdagsmannen Bengt Arweson och en klocka ur en annan hytt.
Gripandet av de båda stockholmarna kan polisen så gott som helt tacka stuveriarbetare Aldor Eriksson för. Han var med på resan hit och fick även han besök i sin hytt av tjuvarna. Han tyckte att de verkande mystiska varför han inte tappade kontakten, sedan såg han dem gå in på restaurangen, han visste väl då redan om stölderna varför han meddelade polisen, som genast anhöll dem.
Poliskommissarie Anders Attner meddelar, att det var ytterst svårfjällade tjuvar, men under nattens förhör föll de dock till föga. Tjuvarna — båda skulle till Gothem för betupptagning — hade inte något byte på sig, men då de bekände kom det fram, att pengarna hade de rullat in i en tidning, som de gömt i muren invid järnvägsspåret vid Visborgsgatan. Klockan hade de gömt på båten!
De båda tjuvarna som är 37 resp. 27 år är tidigare straffade och Sitter kvar hos polisen.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
tre personer skadade, bilen ramponerad.
En dikeskörning inträffade i lördagskväll strax söder om Eskelhems kyrka då en personbil körde för nära kanten med följd att kanten brast och bilen åkte ner i diket och mot ett träd.
Alla i bilen, föraren och två passagerare, fick ytliga skador och fördes till lasarettet som de dock fick lämna sedan de fått sina skador omsedda. Bilen däremot ramponerades svårt. Hela vänstra frampartiet trycktes in ordentligt och ratten trycktes ner mot framsätet.
Bråk vid Eskelhemsdans.
Vid en danstillställning i Eskelhem på lördagskvällen blev det bråk mellan ett par personer. Ordningsvakterna avstyrde dock det hela ganska snabbt och följden av gruffet blev endast att en fick näsblod. En damväska stals också under kvällen, men den lyckades man få tag på i sista stund.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
Vid hemvärnssamariternas distriktstävlan i Hejde i går hemförde de fyra fruarna Gunvor Öhman, Kally Olofsson, Anna-Greta Sandelin och Lisa Viman från Guldrupes första lag, segern, tätt följda av Fåröborna. Det förstnämnda laget erhöll 58 p. av 60 möjliga och det senare 55,5 p. alltså endast några poängs skillnad. Men den egentliga skillnaden var väl kanske att det »klaffade» bäst för Guldrupedamerna i går.
Vädrets makter ville inte gå med på någon minskning i regnandet, men det förde helt visst en tanke med sig på att en hemvärnssamarit alltid skall finnas på sin post, även om det skulle råka droppa lite grann från ovan.
Intresset för samaritverksamheten har, varit mycket stort och inom varje Röda korskrets har bårlag satts ihop, deltagit i uttagningstävlingen och klarat sig med växlande framgång.
I finalen i går gavs också möjlighet att se med vilken flinkhet några sämariter kunde föra en svårt skadad soldat från slagfältet på en i all hast i ordningställd bår av dennes kläder. Poängskalan var också tämligen jämn, vilket visar att varje samarit går upp i sift arbete med hela sitt hjärta och försöker att göra så gott hon eller han kan — det finns faktiskt också manliga samariter.
Tävlingen, vilken var förlagd till Hejde med start och mål vid skolan, hade tidigare upplagts av kapten Palmgren från I 18, och var i stort sätt lika de övriga. Det kan dock nämnas att orienteringen denna gång ej var på tid, vilket annars tidigare varit fallet. Det uppskatta- des kanske mest av alla mor-mödrar som var med i tävlingen, då de kanske inte hade »så go kondis i u rännä som de yngre töisar» som en av damerna uttryckte sig.
Genomgående var alla lagen relativt bra, förklarade kapten Palmgren, men det klickade kanske för en del. Man satte i misstag repet för långt ner så att detta snärjde till om halsen på den uppstoppade gubben, när denne i en bår skulle hissas upp ur en grop, och slösade kanske bort allt för lång tid på att söka skydd i terrängen med sårade vid flyglarm, allt detta var detaljer som obönhörligen, satte sittspår i stationsledarens protokoll. Men av felen blir man vis, och kanske man till nästa års tävling tar till högre betygspoäng.
Gott humör.
Humöret var det allra bösta och när det första laget vid tiotiden kom i mål började man så smått cliskutera om vem som möjligen skulle ta hem segern för året. I skolan hade man förutseende riog ordnat med ett marketenteri och många var de som tog igen sig vid ett glas varm mjölk och bullar efter väl förrättat värv ute i terrängen.
Bland åskådarna såg man bl. a. generalmajor Ivar Backlund, vilken förklarade sig vara fullt nöjd med samariterna och deras kunskaper. När samtliga lag lyckligt anlänt i mål tog man igen sig en stund varefter kyrkoherde Bernt Bergdahl höll gudstjänst i kyrkan. Därefter förrättade distriktssekreterare kapten Hugo Struve prisutdelning. Vid en kopp kaffe i skolan gick kapten Palmgren igenom de tävlandes fel och brister i de olika tävlingsmomenten. Han förklaradeäven att han var mycket nöjd med dagen och\’ hoppades att man även under kommande år skulle träffas till dylika tävlingar. Den annars tidigare bestämda cykelorienteringen i höst blev tyvärr inställd. Bland nyheter- na kunde han tala om att man nu allmänt även korn att gå över till Holger Nilsen-metoden vid livräddning, tidigare hade man tillämpat schäfermetoden, men denna kommer alltså att efterträdas .av den förra. Därefter förklarade -kapten Struve årets tävlingar avslutade och nämnde då bl. a. att det inte bara gällde att vinna vid dessa tävlingar utan det viktigaste var att man lärde sig något.
Prislista:
1) Guldrupe lag 1 58 p.,
2) Fårö 55,5 p.,
3) Barlingbo 54,5 p.,
4) Gothem lag I 53 p.,
5) Levide lag I 52,5 p.,
6) Ekeby 52 p.,
7) Guldrupe 51 p.,
8) Martebo 49 p.,
9) Väskinde 49 p.,
10) Sproge 48,5 p.,
11) Vänge 48 p.,
12) Slite 48 p., (samtliga vandringspris),
13) Lokrume lag IF 47,5 p.,
14) Levide lag II 47 p.,
15) Halla lag I 46,5 p.
C:son.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
Festerna på Murgrönan i år har gett 21.682 kr att fördelas mellan de olika föreningarna, omtalar avdelningsbokhållare Sven Andersson, som i går fick bokslutet klart. Största beloppet går till AIK, VIF och IF Gute, som får c:a 1.500 kr vardera.
Omslutningen har varit 117.223 kr mot c:a 80.000 kr i fjol och vinsten blev c:a 3.000 kr mera i år, Man har räknat in 47.000 besökare. De största utgifter har varit musik 27.851 kr, nöjesskatt 17.740, artister 16.960, hyra av nöjesplatsen 6.975 och annonser 6.655. Inkomsterna för stadens del uppgår sålunda till c:a 15.000 kr.
Vinstsumman fördelas på de olika föreningarna efter olika procentsatser. AIK, VIF och IF Gute får vardera 7 nroc. SGU. Heimdal. Ungsvenskarna och SDUK vardera 5½ proc., IF Kamraterna 4½, Friidrottsklubben 4, Gotlands flygklubb 3½, IOGT, NTO, Visborgs OK, Visby kvinna GF, Visby manliga GF, GF Gutarna, Visby CK och CK Finish vardera 3 proc., Socialdemokratiska kvinnoklubben, Visby samarbetskommitte och Brukshunds-klubben, IF Varpa och Gotlands schackförbund vardera 2 proc.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
Kalle Karlsson från Jularbo.
»Vilken glad och förtjusande överraskning blev inte denna älskvärda och underhållande film. Allt är berättat på ett så trevligt och behagligt. sätt, att filmen gick direkt till hjärtat.»
MT.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
Olympiadens Hjälte.
Burt Lancaster
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
ÅSA-NISSE på nya äventyr.
JOHN ELFSTRÖM och ARTUR ROLÉN
BERTIL BOO, GÖSTA \”SNODDAS\”NORDGREN, HELGA BROFELDT, ANNA-LISA BAUDE, GUSTAV LÖVÅS, CARL-GUNNAR WINGÅRD.
»Publiken hade hjärtligt roligt och skrattade och jublade.» Ö. K.
»Att döma av de tätt återkommande skrattsalvorna var publiken med på noterna.» V. T.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
till återinvigda Othems kyrka.
Efter åtta månaders restaureringsarbete står nu Othems kyrka åter färdig och i går invigdes den av biskopen. Kyrkan var fylld till sista plats av församlingsbor och andra när högtidligheten började. I samband med återinvigningen överlämnades en rad gåvor till kyrkan, bl. a. en mässkrud och en brudkrona. Två trotjänare, kyrkvärden Emil Jansson och kyrkvaktmästaren Knut Nilsson, fick också mottaga Patriotiska sällskapets förtjänstmedaljer.
Processionen in i kyrkan leddes av kyrkvärdarna Yngve Degerman och Sven Grönberg. Därjämte följde adjunkt Wihlborg samt kyrkoherdarna Wernberg, Björlander, Enwall och Coldemo, kontraktsprosten Klint och domkyrkokomminister Öberg samt sist biskop Anderberg.
Efter inledningsmusiken sjöng kören »Människor som träla i dagens id» av Rich. Noren under ledning av kantor Nils Amin och efter en psalm höll biskopen sitt invigningstal, där han utgick från profeten Nehemjas berättelse om männen som byggde och hade mursleven i ena handen och svärdet i den andra.
Assistenterna läste därefter sina bibelord och efter bön av biskopen avslöts invigningshögtiden med ps. 12.
Högmässan vidtog sedan och i altartjänsten fungerade prosten Klint och komminister Öberg. Efter trosbekännelsen sjöng kören »Loven Gud», Davids 132 psalm tonsatt av John Morén, och sedan predikade kyrkoherde Anders Wernberg över orden i 1 Tim. l: 15-17. I ett tal efter predikan erinrade kyrkoherden om att den närmast föregående högmässan i Othems kyrka hölls trettondagen och det är betecknande att Tacksägelsedagens lovsånger nu skulle bli de första under dessa valv. Kyrkoherden riktade även ett tack till alla som bidragit till kyrkans förskönande och framförde sedan ett tack för de gåvor som skänkts. Othems kyrkliga syförening har skänkt en korkmatta, komponerad av textil-konstnärinnan Ann-Mari Hoke, Slite kyrkliga syförening har som gåva överlämnat en brudkrona, kyrkvärden Yngve Degerman har skänkt kyrkan en ny mässkrud, komponerad och sydd på Cedergren & Erikssons atelje i Visby med motiv hämtade från kyrkans kormålningar, fröknarna Anna och Ebba Myrsten i Slite har skänkt två vaser till altaret, en liknande gåva har lämnats av kyrkofullmäktiges ledamöter och slutligen har en anonym givare donerat ett predikstolskläde.
Efter den avslutande altartjänsten med pastor Wihlborg och kyrkoherde Wernberg som officianter avslöts högmässan och vid uttåget spelade kantor N. Amin ett preludium i G-dur av Bach.
Man samlades sedan till kyrkkaffe i folkskolan. Senare i kyrkan höll kontraktsprosten Klint och domkyrkokomminister Öberg korta anföranden över ämnet »Tacksamhet — Frihet — Trygghet».
Gudstjänstlokal i Slite?
Biskopen höll sedan visitationsstämma med församlingsborna och karakteriserade församlingarna såsom de goda möjligheternas församlingar.
Många krafter är i arbete för att skaffa Slite ett gudstjänstrum och kyrkostiftelsen har nu 159.000 kr insamlade för ändamålet. Frågan om Slite skall få en kyrksal eller ett församlingshus eller en kombination av båda har diskuterats men ej slutgiltigt lösts. Läsrummet för sjömän, ålderdomshemmet och skollokalerna hade Ibiskopen funnit i bästa ordning och han riktade ett särskilt tack till alla lärare. Efter inlägg av prosten Klint och kyrkvärden Jansson avslöts stämman.
Den förut nämnda medaljöverlämningen skedde så och en vitklädd flicka bar sedan fram den vackra gyllene brudkronan. Biskopen placerade den på altaret och förklarade den invigd för sitt ändamål.
Sedan biskopen avslutat högtiden med ett kort tal sjöng till sist veterinär Svanholm »I himlar sjungen».
Assistenter var kyrkvärdarna J. Lindstedt och E. Snäckerström, pastor L. M. Holmbäck, kyrkoherdarna G. T. Lönnqvist, Anders Wernberg, J. Munthén och E. Ihrmark samt prostarna Ruhr, Björkander och Klint. Biskopen anknöt i sitt tal till Jesu fridsönskan och assistenterna läste korta bibelcitat om döden och det eviga livet.
Middag i bygdegården.
Ett 120-tal inbjudna samlades till sist till den middag pastoratet gav i Othems bygdegård, där kyrkoherde Wernberg tackade biskopsparet och sedan riktade sig till kolleger, till kyrkoråd och fullmäktige, till entreprenörer för arbetena på kyrka och kyrkogård, till fröken Hoke och dr Arwidsson, till övriga representanter för kyrka och skola m. fl., vilka han alla tackade för de tjänster som gjorts församlingen. Kyrkvärden Emil Jansson tackade för den hedersbevisning han rönt av församlingen och hr Eek uttalade fullmäktiges tack till kyrkoherde Wernberg. Pastor Klint tackade på assistenternas vägnar för allt vad dagen givit av högtid och glädje och sist talade biskopen som tolkade gästernas tack och även tackade för de fyra dagar han gästat pastoratet.
Den nu genomförda restaureringen
kom först på tal 1943 då 2.000 kr fonderades. Kriget pågick ju ännu då och någon tanke på att sätta igång restaureringsarbetet. Varje år avsatte man emellertid pengar till kyrkorestaureringsfonden och då detta år gick in hade man här 19.000 kr. Hela arbetet går löst på 55.000. 36.000 har skaffats genom amorteringslån.
Förslag till restaureringen gjordes upp av arkitekt Fant och sedan kyrkofullmäktige fattat defintivt beslut och byggnadstillsånd erhållits sattes arbetena i gång i vintras. Den inre restaureringen har omfattat rengöring av väggar och valv och vidare har väggmålningarna konserverats. På predikstolen och bänkarna har de gamla målningarna tagits fram och på \”bänkkvarteren har den gamla marmoreringen rekonstruerats. Här återfinner man nu också de gamla 1700-talsnumren. På korbänken h
blågrön marmorering tagits fram och på prästgårdsbänken har man funnit ett par rokokomålningar. Målningar har även påträffats på långhusets väggar men på grund av deras framgentariska skick har man inte ansett det lönt att bevara dessa. Ett par andra ändringar har också gjorts, ägnade att försköna interiören. Sålunda har dopfunten flyttats från koret till pelaren mellan långhuset och tornkammaren och på pelaren har placerats konstnären Bertil Nyströms skulptur »Sittande moder». Förutom interiören har även exteriören fått sin beskärda del av restaureringen, bl. a. har väggarna putsats upp.
Installationen av elvärme och elljus har gjorts av Gotlands Kraftverk och nu strålar mignonlampor från ljuskronor och lampetter. Vid den inre restaureringen i övrigt har byggmästare Olof Pettersosn haft hand om byggnadsarbetet, konservator Bertil Bengtsson har lett konserveringsarbetena, målningsarbetena har gjorts av målarmästare Hans Othberg, Slite, glasarbetena av byggmästare Lydahl och vidare har orgelbyggare Rydén, Stockholm, verkställt översyn av orgeln och den nya elektriska fläkt som monterats in där.
Nytt kyrkogårdsområde invigt.
Senare på eftermiddagen invigde biskopen även ett nytt kyrkogårdsområde, vilket lagts ut norr om den nuvarande kyrkogården. Man har strävat efter att bevara den ursprungliga vegetationen, och en del kompletteringar i anslutning till nuvarande bestånd av tall och en har gjorts. Förslaget har utförts av länsarkitekt Olle Karth, planteringsförslag har gjorts upp av trädgårdskonsulent Wikesjö och arbetet med planteringarna har omhänderhafts av trädgårdsmästare Erik Abrahamsson, Slite. Kalkstensmuren runt det nya området har lagts av muraren Edv. Snäckerström.
Även Boge kyrka
— pastoratets andra — har genomgått olika restaureringsarbeten, som nu är slutförda. Värmesystemet har byggts om och vad exteriören angår har kortaket försetts med tät börding och väggarna putsats. Boge församling har själv sparat ihop medlen till allt detta, 20.000 kr så när som på 5.000 kr, som tagits av kollektmedel. Arbetena har utförts av byggmästare Forsberg, Visby, och Alfred Olsson, Slite.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243
Vår käre Far och Morfar Urmakarmästaren Karl Hesselsten född 22/11 1876, lämnade oss i dag. Djupt sörjd och saknad.
Slite den 19 okt. 1952.
Sture
Ruth och Gunnar Inga och Allan
Barnbarnen
Jordfästningen äger rum i Othems kyrka lördagen den 25 okt. kl. 14.00. För dem som önska följa den avlidne till graven sker samling i hemmet kl. 12.00.
Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243