Nytt utifrån.

Arealbidrag vid upplöjning.
Till dem som plöjer upp mark och odlar vissa angivna grödor utbetalar engelska regeringen nu fem eng. pund :per tunnland. Ansökan om sådant odlingsbidrag skall inlämnas till myndigheterna före den 31 augusti 1952.

Skördetröskning på frammarsch i USA.
Enligt en nyligen genomförd inventering räknar man med att 90 proc. av den amerikanska spannmålsarealen under år 1952 skördas med skördetröska. På mindre än sex år har antalet skördetröskor på gårdarna mer än fördubblats. Ar 1950 skördades 47 miljoner hektar vete, havre, korn och linfrö genom denna metod. Kr 1945 var det endast 63 proc. av den totala skörden som skördetröskades.

Antibiotikaeffekten i ny belysning.
Flera engelska forskare har gjort gällande, att den goda effekten av tillsats av antibiotika (aureomycin, penicillin, terramycin etc.) till djurfoder skulle samman- l hänga med att djuren äro utsatta för en\’ otillåten hög infektionsrisk. Ett stöd för denna synpunkt är de resultat man nyligen erhållit i England, där man i nybyggda da hönshus ej fått någon tillväxteffekt genom nom tillsats av antibiotika, medan hos motsvarande kontrollgrupp i gamla hus effekten blivit kraftig och påtaglig.
Vidare rapporteras nyligen från USA att man genomfört försök med sterilt uppfödda kycklingar, varvid det visade sig, att dessa inte påskyndade sin utveckling genom sådan tillsats. Synbarligen hade den aseptiska omgivningen redan givit dem den fulla tillväxtförmågan, som dessa mirakelmediciner skänker åt fjäderfä under vanliga förhållanden genom att förse dem med en kemisk skyddsbarriär mot skadliga eller kvalitetsnedsättande bakteriers verksamhet.

Fosfatgödsling genom bladen effektivare än markspridning.
Med användande av spåratomer har man gjort den överraskande upptäckten att fruktträden tar upp väsentligt mer fosfat genom besprutning av trädet – än genom traditionell gödsling. 20-30 proc. av det fosfat, som faller på bladen i en lösning absorberas nämligen av växterna och återfinnes sedan i alla dess delar, från rotspetsarna till skottspetsarna. Det är dock en tendens till att den mineralnäring, som tas upp på detta sätt, mera ackumuleras i rotsystemet än i skottspetsarna eller annorledes uttryckt, det dröjer längre innan dessa näringsalster når skottspetsarna.
Jämförande försök med traditionell gödsling visade att under första året upptogs från ingenting till fem procent av den utlagda fosfatgödseln. Första året. tränger den som regel inte ned mer än på sin höjd fem centimeter. Först då den hunnit ned till tjugo centimeter kan radioaktiv fosfor påvisas i äpplebladens vävnad. Mängden upptagen fosfor var direkt proportionell mot hastigheten för nedträngandet i jorden. Varför fosfat på vissa fläckar och kring vissa träd vandrade nedåt snabbare är inte fullt klarlagt, men torde sammanhänga bl.a. med förekomsten av daggmaskar och larver, som påskyndar hedtransporten till rotsystemet. Dessa undersökningar ger också en ny belysning åt gödslingen och dess effektivitet.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Väder att vänta

Oförändrat
Utsikter: Svag till måttlig NV vind, i morgon tilltagande V. Växlande molnighet och i allmänhet uppehållsväder. Oförändrad temperatur.
Farvattnen kring Gotland: God till frisk bris mellan N och NV, i morgon V eller SV och tilltagande. Mestadels god sikt.
Farvattnen kring Gotland: Temperaturen var kl. 7 i Stockholm 11 grader, Göteborg 10, Malmö 14,. Växjö 9, Visby 16, Karlstad 11, Falun 12, Östersund 9, Haparanda 8 och Riksgränsen ,4 grader.
Oslo och Helsingfors hade 13 grader, London och Paris 9, Berlin 12, Wien 17 och Nizza 16 grader.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Helge Kökeritz 50 år.

\"\"

En av våra mest namnkunniga gotlänningar ute i världen, en man vars namn har prima klang i den lärda världen, fyller om söndag 50 år. Det är professorn i engelska vid Yale University, New Haven, Conn., fil. dr Helge Kökeritz.
Han är född i Gaxda, gick i skola i Visby och blev student 1920. Från läroverket gick hans väg direkt till Uppsala, där han inte bara skötte sina akademiska studier med fart och ackuratess utan också hann med att vara lärare vid ett par skolor i staden (i engelska och stenografi), kursförfattare för Hermods m. m. Efter att ha blivit fil. doktor 1932 utnämndes han till docent i engelska vid Uppsala universitet, och 1939 fick han första förslagsrummet till professuren i engelska efter prof. Zachrisson, hans gamle vän och lärare. Det blev emellertid en annan som fick professuren, och redan på hösten samma år for K. till Amerika. Vintern tillbragte han på Bahamaöarna, föreläste sedan vid Wisconsins och Iowas universitet och for därpå till Harvard för att fortsätta arbetet på sin bok om engelska ortnamn. Senare hade han förordnanden som visiting professor och föreläsare vid universiteten i Iowa city och Minneapolis samt blev den förste innehavaren av det svenska lektoratet i Harvard. Efter en föreläsning vid Yaleuniversitetet blev han 1944 – före en hel rad amerikanska forskare – kallad till professuren i engelska vid detta stora världsberömda universitet, och där är han alltjämt. Helge Kökeritz är den enda svensk och icke-anglosaxare som nått denna position.
Det kan tilläggas, att han 1950 avböjde kallelse till professur i Uppsala och förklarade de sakkunniga inkompetenta!
Under sina år i Amerika har prof. Kökeritz varit en förnämlig Sverigepropagandist och hållit otaliga föreläsningar om Sverige runt om i det stora landet. Men först och främst har han givetvis ägnat sig åt sin forskning och sin tjänst som universitetslärare. Han har utgivit en mängd vetenskapliga arbeten från trycket bl. vilka kan nämnas doktorsavhandlingen om Suffolkdialekten, ett arbete om ortnamnen på ön Wight, en stor engelsk språkhistoria och ett engelskt idiomlexikon som getts ut på Yales eget förlag. Han är expert inte bara på engelska ortnamn utan också på Shakespeare och håller f. n., som Gotl. nyligen meddelade, på med ett stort arbete om uttalet på Shakespeares tid. Vidare har han utgivit en amerikansk antologi, This is America, och en lärobok i svenska, Learning Swedish, i fyra delar. Två gånger har han mottagit det förnämliga Guggenheimstipendiet för sina forskningar.
Ett språkforskarfenomen och en utomordentligt energisk och verksam man är han, Helge Kökeritz, och samtidigt samme ungdomligt glade, vänlige och skämtsamme gotlänning som när han en gång traskade på våra gator och var klassens minste men flitigaste och duktigaste pojke. En man som, hedrar det svenska namnet.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Vigsel

Bröllop firas i morgon i Vall mellan lantbruk. Carl-Erik Liljegren, Bössegårda i Hogrän, och fröken Stina Hellgren, dotter till lantbrukaren Erik Hellgren, Kvie i Vall, och hans maka, född Hansson. Vigseln äger rum i Valls kyrka.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Födelsedagar

SJUTTIOFEM ÅR fyller på måndag f. fiskaren Gunnar Hallberg, Sigdes i Östergarn. Han är född vid Sigdes och började efter slutad skolgång med fiskaryrket, nu har han dock slutat. Glad och trevlig är han till sitt väsen och har gjort sig allmänt omtyckt i bygden.

På måndag fyller f. smeden Ivar Pettersson, Kvie i Hangvar, sjuttiofem år. Han är född vid Kvie och efter det han varit på sjön och sedan arbetat på olika sågverk startade han med smidesverkstad 1912. En rörelse som han sedermera utökat, men för några år sedan slöt han med smedjobbet och sålde verkstaden. Nu ägnar han sig åt biodling med framgång.

Sjuttiofem år fyller på måndag muraren Anton Bergström, Visby. Han är född i Visby och kom i unga år in i byggnadsfacket och blev så småningom murare. Personligen är han gladlynt och godmodig och är kamratlig och hjälpsam mot alla. Inom arbetarrörelsen är han en trogen och pålitlig man i ledet, både inom sitt facks organisation och arbetarkommun.

SEXTIO ÅR fyller på måndag f. hem.-äg. Alrik Dahlbom, Takstens i Lärbro. Han är född i östergarn och efter att ha haft gårdar i olika socknar på Gotland kom han 1939 till Lärbro. Nu i våras överlämnade han dock gården till en son, Einar Dahlbom. Några allmänna uppdrag har han inte haft, jordbruket har tagit all tid i anspråk.

FEMTIO ÅR fyller på måndag fru Vendela Matthsson, maka till lantbr. Berner Matthsson, Snovalds i Havdhem. Hon är född i Rone, men har i många år varit bosatt i Havdhem, där hon tillhör både SLKF och kyrkliga syföreningen.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Jordfästning

Till den sista vilan fördes i går stoftet efter kraftverksarb. Gustav Johansson, Slite. Jordfästningen ägde rum i Östra gravkapellet i Visby, där akten inleddes med orgelmusik av musikdirektör Siedberg samt ps. 28: 1-2. Som officiant fungerade kyrkoherde Anders Wernberg, vilken i sitt griftetal utgick från orden i Psaltaren 73: 26 och därefter sjöngs ps. 29: 2-3. Gravsättningen ägde rum på norra kyrkogården och sedan kistan sänkts i familjegraven nedlades en rad kransar, bl. a. från Gotlands Kraftverk samt från arbetskamrater där. Agronom Wald. Ericsson, Källunge, talade för gamla vänner o. nedlade en krans.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Många trevliga kurser på \”Teknis\”.

Visby stads anstalter för yrkesundervisning börjar, som tidigare framgått av annons, höstterminen på måndag. Som vanligt bjuder »Teknis» på en hel rad nyttiga och intressanta kurser både för yngre och äldre elever.
Lärlingskurserna i handel är avsedda för elever under 18 som fullgjort sin skolplikt och som är anställda eller har för avsikt att söka anställning i affär eller på kontor, berättar skolans t. f. rektor Georg Willig. De får välja bland flera, ämnen och måste delta minst 4 tim. per vecka. En nyhet för året är att man infört särskilda påbyggnadskurser för eleverna i lärlingskurserna i handel. Samtidigt har man slopat den gamla tvååriga kursen i handelslära, vilken med 12 timmars undervisning i veckan visade sig för betungande för eleverna.
De tidigare så populära kurserna för metallarbetare och snickare återkommer liksom även nybörjare- och fortsättningskurser i engelska.
I år har jag funderat på att som bas för fortsättningskursen utnyttja BBC:s programblad »London calling Europe», säger rektor Willig. Eleverna kommer att få gå igenom texterna här på skolan och sedan får de till läxa att lyssna på de engelska utsändningarna i radio. Till ett kommande planerar vi också att ta upp undervisning i tyska.
Många förfrågningar har redan inkommit till kvällskursen i hushållsgöromål, som skall pågå en kväll i veckan under en termin och omfatta både kvinnliga och manliga elever. Kursledare blir skolköks- och lärarinnan Maja Havren, och med tanke på det stora intresse som visats de föregående kurserna gäller det att passa på och anmäla sig i tid om man skall ha någon chans att få vara med på den nyttiga och trevliga kursen.
Det är ännu inte bestämt om husmoderskursen med barnavård kommer att fortsätta. Däremot planeras en demonstrationskurs i barnavård under vårterminen.
Av övriga kurser kan nämnas maskinskrivning, i vilken mottas elever på alal stadier, textning och reklamteckning, skyltnings- och försäljningsövningar samt stenografi.
Moderniseringen av skolans lokaler har fortsatt och i år har fyra lärosalar renoverats. Taken har klätts in med ljudisolerande plattor och väggarna har målats i ljusa färger, allt i avsikt att göra det så trivsamt som möjligt för eleverna. Nu återstår bara en mindre sal innan den behövliga moderniseringen är helt klar. På -grund av den stora lokalbristen kommer folkskolan i år att disponera fyra lärosalar samt läroverket och flickskolan vardera en sal i Tekniska skolan.
Lärlingskurserna är avgiftsfria, deltagare i övriga kurser betalar 33 kr utom i de engelska kurserna, där avgiften är 10 kr. Man vill gärna hålla med rektor Willig om att billigare fritidsnöje än att studera på »Teknis» finns inte. Skolan haF såväl i de teoretiska som i de praktiska ämnena tillgång till duktiga och väl kvalificerade lärare, som ju också har den förmånen att arbeta med elever, som inte kommer av tvång utan av egen fri vilja att verkligen lära sig någonting som de kan ha både nytta och glädje av. Det kan f. ö. vara en behaglig avkoppling för en som sitter på ett kontor eller står i en affär att delta i en hushållskurs eller i en kurs för snickare. Någon åldersbegränsning finns inte, utan alla är lika hjärtligt välkomna. Och till sist ett gott råd: är ni intresserad för någon av kurserna så dröj inte med anmälan, för det är naturligtvis bäst att vara med från början.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Ärterna har högsäsong vid Klintebys.

Lovande nyheter och nytt gurkrekord i år.
Klintebys konservfabrik har ärtsäsong just nu, och det betyder att det jobbas för full maskin. 150 »man» — kvinnor mest är i arbete, och arbetsdagen kan bli nog så lång ibland. Man jobbar nämligen »så länge det behövs», vilket ibland kan betyda 19-20-tiden men någon gång också fram till midnatt och väl det. Långt ut på vägen räcker ibland kön av de väldiga ärtlassen, och det hänt att man tagit emot omkring 90 lass på en dag, 90 stöddiga bilvagnar. Men så har fabriken också vid det här laget, noga räknat t. o. m. torsdagen, lagt in inte mindre än 1.400.000 burkar ärter.
En medarbetare i Gotl. tittade ut till Klintebys i går och kunde inte undgå att glädjas över den fart och rush som präglade allt därute. Det var långt fram på eftermiddagen vi gjorde vår entre, så kön av ärtlastade bilvagnar och andra fordon var inte så lång, men nog var det ännu ett dussin lass att ta hand om. Ute på landsvägen mötte vi en tom vagn, vars unge körsven satt och åt sin »otendag», medan de pålitliga hästarna lunkade i väg hemåt. Pigg pojke, tänkte vi, han håller på måltidstimmarna, men han slarvar inte bort någpt tid, när det är bråttom. För naturligtvis skulle han hem efter ett lass till och köra ner till fabriken. Ja, så tänkte vi i alla fall, kanske var det fel, men nog såg det trevligt ut med pojken, som i godan ro drack sitt kaffe och åt sina smörgåsar medan vagnen rullade vägen fram.
De fem ärttröskarna arbetade för full maskin med att skilja ärterna från blasten och skidorna, och det dröjde inte länge förrän fina ärter, som nyss låg så ordentligt i sina baljor på bilvagnarna, i ständig ström flöt fram på transportbandet till renserskorna och efter div. procedurer hamnade i sina burkar. 120 halvkilos burkar i minuten fylldes behändigt av den maskin vi stannade i beundran inför, men vid fullt pådrag på alla tre transportlinjerna med tillhörande maskiner fyller man gladeligen 300 större och mindre burkar i minuten. I år är halmen ovanligt lång, och det gör att tröskarna inte hinner med sin del av jobbet så snabbt, att alla tre linjerna kan matas jämnt. Men trots det räknar man i alla fall med att t. o. m. torsdagen ha plockat in 1.400.000 burkar ärter i det väldiga lagret.

Prima kvalitetsvaror i en ständigt rinnande ström.
Samtidigt med ärterna håller mar också på med inläggning av gurkor, Också här går arbetet undan föx fullt och samtidigt med en precision och noggrannhet som självfallet bidragit till det goda renomme Klintebys äger. Köper man Klintebyskonserver, så köper man prima kvalitetsvaror, det vet nu både handelns folk och konsumenterna själva runt om i landet. Många procedurer genomgår gurkorna och många granskande ögon måste de passera, innan de äntligen är framme vid den plats, där själva inläggningen försiggår. Jämna och fina ska de vara, och vackra ska de se ut, annars åker de av transportbandet, och det är inte lite som sorteras bort. På Klintebys håller man på sitt goda namn, och har man en gång uppnått en viss standard på en produkt, så får denna standard med-ty åtföljande goda renomme inte försämras. Vakande blickar och flinka fingrar – och så det goda receptet på inläggningen förstås! – svarar för att kvaliten hålles uppe, och över alltsammansr svävar en aptitretande doft av gurka, dill och lök. Men bråttom har man – det är avlöningsdag, och en kontorist kommer med avlöningskuverten till flickorna vid de löpande banden, men det är inte mycken tid till att granska innehållet: gurkorna måste passas, ärterna likaså, så att ingenting mindervärdigt slinker förbi.

Många nationer har varit representerade
bland arbetarpersonalen.

Avlöningsdag, ja, omkring 24.000 kronor betalades ut i går i veckolöner, och då återstod ändå en del extra personal som skulle få sin avlöning först på fredagen. För närvarande har K\’intebys en arbetarpersonal på omkring 150 personer, och som vanligt finns det en hel del utländsk arbetskraft anställd för säsongen. Den här sommaren är det mest danska flickor, något år tidigare har fin ändskor dominerat, men utom de nordiska länderna har även en rad andra nationer varit representerade. Man har t. ex. haft tyskor, österrikiskor, polskor. Vid krigsslutet kom en del så gott som direkt från de tyska koncentrationslägren. De var naturligtvis svårt chockskadade, hade svårt att sätta sig in i, att de efter arbetstidens slut kunde göra precis vad som föll dem in, var misstänksamma mot allt och alla och ständigt på sin vakt. Det hände, att de vid middagsmålet tog med sig mat och gömde under sängarna i rummen, fruktande att de inte skulle få någon mat nästa dag. Så hade det nämligen gått till och så hade de gjort i koncentrationslägren.
De »utsocknes» säsongarbetarna bor i fabrikens trevliga personalbostäder och äter i den inte mindre trevliga matsalen. Fem kronor dagqn får de betala för mat och eget litet rum, och det kan då inte anses dyrt för frukost, middag, em-kaffe, kvällsmål och extrakaffe kl. 22, om arbetet pågår så länge. Middagsmaten tas från slakteriet, men husmor och hennes biträde, båda finländskor, har ändå åtskilligt att göra i sitt propra och välutrustade kök.

»Hellre 200 karlar…»
Husmor heter fru Ester Grönberg och är hemmahörande i Åbo. klon ser rejäl och präktig ut, är påtagligt intresserad av sitt arbete och sköter det med ordning och reda. Det är andra året hon är på Klintebys. Det är mycket att göra, men hon trivs bra, säger hon.

  • Och flickorna? undrar vi försiktigt. Hur gillar de matordningen?
  • Ja, det är nog olika, blir svaret. Se, flickor är nu liksom lite besvärliga ibland och har svårare för att anpassa sig än karlar. Något hänger det kanske ihop med, att flickorna här mest är danskor och att svensk och dansk matlagning är ganska olika. Men det säger jag då, att jag har hellre 200 karlar i maten än 50 flickor.

Halva livet på Klintebys.
Chef för Klintebys är nu sorr många år tidigare disponent Melchei Paulsson. Alla initierade är nog gla. da över att han blev kvar vid Klin. tebys, och själv förefaller han all. inte ledsen över att \’a\’.ltjömt vari gotlänningarnas konservmästare ni 1. Han trivs bra på Gotland, har föi länge sedan helt vuxit sig in i för. hållandena här och har varit mec om det allra mesta i företagets utvecki ng, inklusive det sällsamma krigiska. mellanspel, då konservfabriken – en av Gotlands största livsmedelsindustrier – gjordes till krigssjukhus!! Ser man på årtal, si finner man att disponent Paulsson och konservfabriken varit ett under större delen av företqgets tillvaro. Det grundades nämligen 1914-1915, och redan 1930 korn Melcher Paulsson dit. Till yttermera visso kan det konstateras, att han ägnat nästan halva sitt liv hittills åt Klintebys och Gotland. De träd som nu skymmer större delen av fabriken från hans vackra disponentvila har han själv varit med om att p\’antera. Då var där en öppen åker rätt och slätt; nu ar villan omgiven av en sannskyldig lustgård. Samtidigt har fabriken genomgått en betydelsefull utveckling.

Klintebys etta i fråga om sparris, tvåa i gurkor.
När man talar med en industrichef, är man självfallet mycket intresserad av siffror om produktionen. Några har redan nämnts, men vi vi\\lle gärna ha fler.

  • Hur ligger Klintebys till i jämförelse med andra svenska konservfabriker?
  • Vi är altjämt etta ifråga om inläggning av sparris och tvåa ifråga., om gurkor, svarar disponent Paulsson. När det gäller gurkor, kommer Felix före Boss, men vi har ju våra olika recept, så vi går inte i vägen för varandra. Det vore ju heller ingen mening med att konkurrera på det sättet, att man försökte efterapa varann. Jag minns så väl, när\’ vi började lägga in gurkor. 5.800 st. var siffran första året. I år hoppas jag vi skall komma upp i 800 t o n. Blir det varmt nu, så kan vi hoppas på ert åtminstone medelmåttig skörd, men på fastlandet klagar man högljutt över att gurkorna i år slår alldeles fel. Av sparris har vi i år fått 105.000 kg, vilket är något mindre än f. å. – det var för kallt i våras – och av rödbetor ska vi lägga in 450 ton. Så blir det förstås en mängd ärter och morötter, och vidare ska vi i år på nytt lägga in blandade grönsaker med sparris, en legymblandning som visat sig mycket omtyckt, och späda morötter. Efterhand kommer så turen till plommon och päron, och av äpplena skall det bli must och mos.

Äpplen och vinbär blir fin must.
Äppelskörden lovar ju tyvärr inte bli så bra i år, men man behöver inte extra prima äpplen för att framställa äppelmos och inte heller för musttillverkn ngen. Desto bättre är det att Klintebys finns och kan göra prima produkter av den frukt som inte kan säljas som prima. Och behovet av must och äppelmos är stort. Förra årets äppelmust gick åt snabbare än någon tänkt, i år finns det säkerligen en avsevärt större marknad för den fylliga, aromrika Klintebymusten. Den förtjänar väl samma goda rykte som Klintebys övriga tillverkningar, garanterat vitaminrika och därtill härligt välsmakande, något som var och en kan förvissa sig om. Som avslutning på besöket fick vi tillfälle att avsmaka en verklig primör: svartvinbärsmust, som försökstillverkåts i år. Den blir tydligen finfin, även den, en värdig pendang till äppelmusten.
När vi för den här gången lämnar Klintebys, så är det med en känsla av glädje och tillfredsställelse över vad där uträttats. Och varför inte också med en liten smula stolthet, den stolthet, som varje gotlänning kan ha anledning att känna över att Klintebys är gotländskt och dess högklassiga tillverkningar från början t\’11 slut gotländska produkter.
Odd.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Polska kolbåten lockar \”törstig\”.

Den stora polska kolbåten på Sliteredden väntas komma in under dagens lopp för att sedan lossa sin kollast
Tullen håller noggrann bevakning kring fartyget, och det fick även den person erfara, som tydligen tillhör de »törstiga», då han stack ut i går kväll med motorbåt till fartyget. Tuttbåten var dock framme i tid, och någon handel blev det inte.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193

Robert E. Neal och Charley.

\"\"

En blick av förståelse växlas mellan 19-årige flygaren Robert E. Neal och hans skyddsling Charley, som är omkring åtta år gammal. Den koreanske pojken är föräldralös och hittades sovande under en bit tältduk någonstans vid Hanfloden. Sedan han bott tillsammans med Robert i amerikanska flygvapnets kvarter i tre månader, placerades Charley i ett närliggande barnhem i Seoul där han får tillsyn hela dagen och där Robert kan besöka honom ofta.

Gotlänningen
Fredagen 22 augusti 1952
Nr 193