Gotlänningar på S:t Eriksmässan.

Stockholm, fredag.
Den som söker efter gotländska inslag (dvs. gotländska produkter) på S:t Eriksmässan i år, får söka förgäves. I brist på gotländska varor får han söka efter gotlänningar bland publiken, och då slipper han bli besviken. Ty även om Gotland spelar en mycket blygsam roll på mässan, strängt taget ingen roll alls, så saknas ingalunda ett gotländskt inslag bland publiken, ett inslag som troligen mer än väl motsvarar vår numerär. Och tittar man noga efter, så hittar man kanske en bild av fryshuset i Visby, vilket t.o.m. får betyg på att vara ett av landets största i sitt slag. En och annan gotlänning kan man också träffa på bland utställarna. I den stora tjeckoslovakiska expositionen kan man t.ex. få den pampiga nya Skodan demonstrerad av en yngling som heter Kenneth Hammer och som gjorde sina lärospån i bilbranschen hos Appelquists, och i Kungl. Tennishallen har Gervid Löfveberg en egen liten monter för sina Moneta-pennor. 10.000 st. har han sålt på ett bräde av sin specialpenna, en egen uppfinning, finning, »pennan som både skriver och stämplar», en verkligt läcker och praktisk liten sak. Han håller nu på att erövra även utländska marknader för Monetapennor. En god början är gjord, och hr Löfveberg, som numera är besatt i Norrköping och hör till S:t Eriksmässans, stadiga utställare sedan flera år, har gott hopp om framtiden för sin skrivande,och stämplande penna.
Ja, detta är nog allt gotländskt jag funnit på mässan under bortåt 20 timmars vandring på mässområdet. Inte mycket, som synes, men vi har ju heller inte mycket av industri att bjuda på, och det som tillverkas på vår ö säljs väl utan hjälp av alla mässor, får man hoppas. Men har vi ingenting att bjuda ut, så uppträder vi i stället som köpare, och det är. ju nu en gång så att utställningar sådana som S:t Eriksmässan är till för att tillverkare och försäljare skall få kontakt med köpare och förbrukare. En mängd affärsmän och hantverkare etc. från Gotland har observerats på mässan, och det säger ju sig självt, att de kommit för att se det nyaste nya inom sina olika branscher och för att gcra så förmånliga inköp som möjligt. Naturligtvis finns det också gott om »vanligt folk» hemifrån, och fler blev det i dag, då »Gotland» fulllastad med glada gotlänningar kom hit på sin numera traditionella kryssning. Åtskilliga av dem kommer nog tillbaka med ett eller flera köpekontrakt på fickan, för det finns ju så ofantligt mycket som lockar: stilfulla möbler, vackra konstreproduktioner, härliga »åk» med eller utan motor, otaliga elektriska och andra apparater för hem och hushåll och för övrigt ungefär allt som tänkas kan mellan himmel och jord från 20-tonslastvagnar och jättelika byggnadsmaskiner och stegar, som så när river hål på molnen, till synålar och leksaker för de minsta.
Det är en storslagen utställning, ja, man är benägen att ta till ännu starkare ord. Man häpnar och hisnar när man går där, och man blir full av beundran för de båda bröderna Claesson, som för tio år sedan startade S:t Eriksmässan med två par tomma händer, och för all världens uppfinnare, ingenjörer och fabrikanter som ständigt kommer med nyheter och förbättringar och därmed gör arbetet lättare, livet bekvämare för oss.
Det kan skrivas – och har naturligtvis också skrivits – metervis om årets S:t Eriksmässa. Men inga beskrivningar går upp mot att se den – det är åtskilliga gotlänningar som vet det och handlar därefter varje år. För min del råkade jag först komma in på den östtyska utställningen hos Ostermans. Den var mycket intressant, men de bombastiska fraserna på väggarna om folkdemokratins förträfflighet och varma fredsnit – det är likadant hos de andra öststaterna! – gör ingen människa glad. Då var det gemytligare hos britterna. »Hela Storbritannien välkomnar Er året runt», heter det där. Och överallt läste urnan »Weicome», »Welcome» till »Landet med historia och skön natu n. Innanför dörren tog en vänlig gammal herre ögonblickligen hand om mina glasögon och putsade dem (naturligtvis med ett förstklassigt engelskt putsmedel), och längre in bjöd lika vänliga damer på härligt Liptons te. Tack, Tack!
Norrmännen bjöd på tunnbröd till klippfiskdoft, och italienarna – eller var det västtyskarna? – hade framför en av de många fantastiska expositionerna av leksaker satt upp följande vänliga anslag: »Låt barnen leka vid detta bord!» På ett annat ställe kunde man bli gratisrakad, och, den som utnyttjar alla möjligheter till gratisförtäring på mässan kan få mycket gott i krävan. Där bjuds nämligen på soppor och kaviar, sallader och majonäs, kraftmjölk och fruktsaft, kaffe och te med kex, och en av våra största chokladfabriker bjuder på delikata chokladbitar. När man hör att det gått åt tonvis av flatbröd för norrmännen, och att 80 kg choklad försvann bara på en lördag-söndag, så förstår man nog, utan att ha satt sin fot på mässan, att årets S:t Eriksmässa blivit en väldig publiksucce! Men tro nu inte, att folk bara går dit för att äta och dricka gratis. Ånej, Hollands sagolika frukt- och blomsterutställning, Schweiz lika fantastiska urutställning och mycket, mycket annat står sig finfint i konkurrensen med de mera matnyttiga inslagen, och överallt har det för det mesta varit trängsel av glada och belåtna åskådare. När man sent omsider, dignande under bördan av gratisrakblad och teprover och hekatomber a v broschyrer om allt upptänkligt säljbart, vacklar hem efter en väl använd utställningsdag, så måste man än en gång säga sig, att Stockholm och hela Svenska folket fått en jätteattraktion genom S:t Eriksmässan. Måtte den också helt och fullt fylla sin uppgift som en svensk stormarknad och kraftigt stimulera både inrikes och utrikes handel.
En sak som man absolut inte saknar på mässan är det vid utställningar annars obligatoriska nöjesfältet. Den som vill roa sig i Stockholm har möjligheter över hövan. Just nu pågår Barnens dag, nöjesfälten har inte slutat sin säsong och teatrarna har börjat sin. Trestjärniga nöjen är t. ex. Kar de Mummas Blancherevy, där Stig Järrel gör dråpligare typer än någonsin, Chinavarieten med Max Hansen och »Tiggarstudenten på Operan med Bengt Peterson som biträdande regissör och Ruinspelens Kristina – Elisabeth Söderström – som den sköna och pigga men ack, så hungriga Bronislava. Har man sett dessa föreställningar, så kan man lugnt resa hem till en teaterlös Visbyvinter.
Odd.

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207

Lysning

i Kungsholms kyrka i Stockholm för köpman E. Åke Nilsson, Visby, o. fröken Astrid Rudberg, dotter till framlidne bankdirektören i Sv. Handelsbanken Gustaf Rudberg och hans efterlämnade maka, född Söderberg.

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207

Födelsedagar

ÅTTIOFEM ÅR fyller på onsdag änkefru Emilia Roos, Norrbys i Barlingbo. Hon är född i Tofta och kom i början på 1900-talet till Barlingbo. Hon är änka efter lantbr. Alfred Roos. Numera bor hon ensam på ett ställe vid Norrbys och trots sin höga ålder klarar hon sig fortfarande bra.

SJUTTIOFEM ÅR fyller på onsdag förre lokputsaren Aug. E. Olofsson, Bobbenarve i Öja. Ett trettiofemtal år var han anställd i Gotlands Järnvägs tjänst. Få är de dagar han måst taga ledigt på grund av sjukdom, han har i ur och skur arbetat och skött sitt: kall. På södra Gotland har han varit en mycket anlitad spelman och många är de fester, bröllop och sammankomster med vilka han förhöjt stämningen med sin fiol och sina gutamålsvisor. Numera spelar han inte offentligt, men han plockar dock fram fiolen ibland och spelar för sig själv, ty musiken älskar han.

På måndag fyller f. affärsbiträdet Anna Pettersson, Bjärs i Västerhejde, sjuttiofem år.

På onsdag fyller f. hem.-äg. Reinhold Hägg, Frigsarve i Stånga, sjuttiofem år. Han är född i Burs och kom 1902 till Frigsarve och gården övertog han 1912. Fortfarande är han pigg och kry och arbetar dagligen på,gården med olika sysslor.

SJUTTIO ÅR fyller på tisdag jordbruksarb. Adolf Fredrik Jakobsson, Bingeby, Visby.

På onsdag fyller änkefru Alma Olsson, Siglajvs i När, sjuttio år. Hon är född vid Fie i Lau och kom 1902 till När. Duktig och arbetsam har hon varit i sina dagar och blivit allmänt omtyckt i sin omgivning.

SEXTIO ÅR fyller på tisdag änkefru Augusta Nordström, Stora Hästnäs.

FEMTIO ÅR fyller på tisdag fru Tekla Wallin, Brunnsgatan 15, Visby. Jubilaren, som är maka till målaremästaren K. G. Wallin, är ansluten till Rödakorskretsen i Visby.

På tisdag fyller fru Olga Johansson, Stenstugu i Levide, femtio år. Femtioåringen, som är maka till lantbrukaren Ivar Johansson, tillhör SLKF samt är föreståndarinna för kyrkliga syföreningen. Hon är född vid Stenstugu.

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207

Dödsfall

I en ålder av 53 år avled i dag änkefru Sara Vestling, Sallmunds i Grötlingbo. Hon var född vid Sallmunds, men har bott i Stockholm. Då hennes make dog i mars flyttade hon tillbaka till föräldrahemmet på Gotland. Närmast sörjande är föräldrarna, Maria o. Olof Pettersson, och syskon och syskonbarn.

I en ålder av 44 år avled i dag byggnadsarbetaren Harry Nyman, Bingeby, Visby. Han har en tid vårdats på lasarettet för en hjärtåkomma och var nu utskriven som konvalescent. Han var i dag ute på en cykeltur och har förmodligen drabbats av hjärtslag. Han anträffades liggande död på vägen i närheten av hemmet. Den bortgångne sörjes närmast av maka och barn.

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207

Väder att vänta

Regnskurar, kyligare
Utsikter: Frisk vind, på Gotland hård, NO, senare vridande till N. Mulet och allmänt regn, på en del platser i riklig mängd. På söndagen delvis uppklarnande och regnskurar. Kyligare.
Temperaturen var kl. 7 i Stockholm, Göteborg och Malmö 10 grader, Växjö 7, Visby och Karlstad 9 och Riksgränsen 3 grader.
Oslo hade 10 grader, Helsinfors 12, London 4, Paris 10, Wien 19 och Nizza 19 grader.
Farvattnen kring Gotland: Hård kuling mellan NO och N, i morgon vridande till NV. Regn.

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207

Pettsånn

\"\"

Höger-jarlen talar i Visby i kväll och !för att visa att han är en väldigt politiskt lärd fan kan vem som helst få ställa frågor till honom, gärna skriftligt står det i förreklamen.
Pettsånn, vår värderade medarbetare från i våras, är väldigt imponerad av Jarlen och skulle vilja fråga om följande:

  1. Har Ni fått pengar av Boliden även
    i år? I så fall, hur mycket?
  2. Vad anser hrr Jarl om folkpartiet?
  3. Hur mycket \’bör räntan stiga utöver de
    5 % som tillämpas på grundkrediter av
    vissa affärsbanker?
  4. Hur fungerar autogiron?

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207

Gutes hjärntrust möblerar om

elvan mot serietvåan i morgon.
KLARAR GUTE SERIETVÅAN Årsta? Svaret får Ni på Gutavallen i morgon kl. 16.30. Så säger annosreklamen och något att tilllägga i tipsväg över detta, är onödigt. Gutes hjärntrust har haft det jobbigt med möbleringen, och man tror att man nu kommit fram till en något så när slagkraftig kedja: Lasse Gadd går center, Per Ove Engström och Lennart Runsten inrar samt Olle Uhr och Per-Sture Persson uttrar. Om kvintetten blir den ovan nämnda, betyder det, att det blir en del andra omplaceringar, och vi vill i alla fall hoppas på att denna omkastning skall bli till lycka.
OLE GADD kommer förmodigen att dras ner på halvbacken och Karl-Erik Pettersson kommer att återfinnas vid sidan om Karl-Uno Wallin. Klippan i försvaret, Inge Karlsson har dragits med en benskada, varför hans deltagande i morgon är osäkert.
Det gästande laget Årsta kommer givetvis inte med något dåligt lag, och enligt »ryktena» skall laget ha ett förnämligt sel, varför det finns all anledning för de fatbollintresserade att söka sig till Vallen i morgon och se serietvåorna i aktion mot Gute.
I VANLIGA fall vaktas Årstamålet av f. d. Visby IF-aren Göte Almqvist, som dock i morgon ersättes med en f. d. Stockholms AIK:are, Karl-Gustav Holmström, som knappast är någon mammas gosse i målet. Äldste man i laget är högerhalven O. Henriksson – 30 år. Flera juniorer även med i laget, som ser ut så här:
K.-G. Holmström
Arne Björk Kurt Brink
O. Henriksson G. Sjölin N. Rosengren
Hans Hjert Lennart Thörn
I. Svensson Å. Gustavsson K. Nylander

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207

SÖDRAN

SOM VI FÖRUTSADE förra veckan angående Hablingbo-Vamlingbo, skulle det visa sig att lagen ingalunda tänkt ge upp striden i serietoppen. Hablingarna hade gjort de omplaceringar vi rekommenderade och det visade sig särskilt i första halvlek att konditionsstarka inrar är en stor tillgång. Under andra halvlek fick Burgsvik grepp om spelet ute på plan beroende på att hablingarna försökte värja sin 4-0-ledning och därför drog ned båda inrarna i försvaret. Det hade räckt med en ty anfall är nu en gång bästa försvar i fotboll.
DE ÖVRIGA MATCHERNA i serien blev mindre jämna, om man undantar Vamlingbo-Burs. Burslaget skall inte underskattas. Kunnandet är ännu inte så stort vare sig taktiskt eller tekniskt, men viljan och energin är så mycket större. Heder åt bursborna för att de kämpar. Kunnandet kommer med åren.
Hemse och Grötlingbo vann båda komfortabla segrar över resp. När och Alva.
Närborna äro liksom bursborna relativa nybörjare i sporten, men de visar samma kämpatakter och äro värda, all heder.
ALVA HAR FÖRLORAT sin goda målvakt till Havdhem och har bekymmer med laget. Alex får väl som så många gånger för hoppa in i gänget.

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207

38 deltar i Slite-tennis.

Till årsavslutningstävlingarna i ute tennis, Slite TK:s handicaparrangemang idag och i morgon, har 32 herrar och sex damer anmälts. Av herrarna är 19 från Slite, åtta från Visby och fem från KA 3. Även damer har Slite flest med, tre mot Visbys två och KA 3:s en.

Gotlänningen
Lördagen 6 september 1952
Nr 207