I sitt 75:te år

ingår idag förre folkhögskoleföreståndaren doktor Th. A. Säterwall i Hemse.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 Maj 1913
N:r 101

Auktion uti den s. k. Wallérska ladan.

Lördagen den 10 maj kl. 12 midd: försäljes ett parti prima pressadt hö, foderhafre, foderkorn, majs, fodersockerbetor, hvetemjöl, rågmjöl, allt med anstånd till den 1 september.
Visby i maj 1913.
K. Jacobsson.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 Maj 1913
N:r 101

Auktion på virke.

Medelst offentlig auktion, som förrättas på Jacobs sågplats i Eksta fredagen den 9 innevarande månad kl. 11 f. m., försäljas kantade och okantade bräder, takspån, tvet-, spån, gren- och floved samt prima troder och stör.
Af mig godkände inropare lämnas anstånd med betalningen till den 1 oktober innevarande år.
Klintehamn den 2 maj 1913.
AUKTIONSFÖRRÄTTAREN.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 Maj 1913
N:r 101

Dödsfall Olof Niklas Pettersson

Tillkännagifves att min ömt älskade make Olof Niklas Pettersson efter ett långvarigt lidande stilla afled i dag i en ålder af 74 år, 10 m.; sörjd af mig, barn, barnbarn, fosterbarn, broder, släkt och vänner.
Tjengdarfve i Träkumla den 4 maj 1913.
Josefina Pettersson.
Sv. Ps. 479, 1 v.

\"\"

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 Maj 1913
N:r 101

Konkursauktion i Tingstäde.

Lördagen den 10 innevarande maj från kl. 9 f. m. förrättas auktion å håndl. Emrik Hallgrens konkursbos lager af bodvaror.
Betalningsanstånd till 1 sept. eller vid anfordran.
Slite den 4 maj 1913.
Thure Holmqvist.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 Maj 1913
N:r 101

Snabba B-raider till sjöss oroar den svenska

kusfsjöfarten, \”nötningskrigef\” i full gång.
Från Gotlänningens utsände mesarbetare
»Loss för – loss akter». – Skrovet på motortorpedbåten skälver till och långsamt vänder den fören ut mot inseglingsrännan. Marschmotorerna brummar jämnt och stadigt, och avståndet mellanbåten och kajen blir allt större. Vår raid mot finenden har börjat! Ännu skall dock befälhavaren ombord få sina slutliga instruktioner av eskaderchefen, innan vi sätts in mot fiendens kurs. Vårt, uppdrag är att lägga minor.

\"\"
Motortorpedbåten – »nötningskrigets» snabbaste.

Ja, så började ett av momenten i den sedan i går morse pågående krigsmaktsövningen, där flotta och flyg i samverkan deltar. Tidigare på dagen fick vi en allmän orientering av fartygschefen på en kryssare; som ingår i de enheter, som opererar på B-sidan mot A-sidan, dvs. försvararna. De raider som görs från B-sidan ingår i förberedelserna till en kommande »invasion». Nötningskrig kallar experterna detta, det gäller att försvaga fiendens försvarskraft och ge hans kommunikationer osv., ordentliga tjyvnyp. Förbindelselinjerna i inlandet tar flyget på sin lott, flottan oroar fiendens kustsjöfart och försvaret av denna. Och det gör vi bl.a. genom att lägga ut minor.

15 sek/m vindstyrka
Mörkret hade redan fallit och deV regnade envist, när vi embarkerade torpedbåten. Rapporter från sjön gav vid handen att vindstyrkan var uppe i 15 sek/m. Det borde bli en raid! Vi har fått de slutliga instruktionerna och är på väg mot fienden.
Ännu brummar marschmotorerna men så efter en stund visslar det till där nere i maskinrummet och av skakningarna i skrovet, förstår man att huvudmotorerna startat.
Dånet blir intensivare och bakom oss börjar det svarta vattnet piska sitt skum. Längre från basen vi i kommer, hårdare blir nappatagen; med vinden och vågorna. Vi rusar fram med racerbåtsfart, ibland tycks det som om vi rider på vågkammarna. Så kommer en våldsam sjö, båten stegrar sig för att sedan med en häftig stöt vräka sig fram mot nästa sjö. Det är ett tjusande skådespel, att stå på däcket nu. Sjön stänker in och man får lust att skratta, som när man åker berg- och dalbana.

Obeveklig stridsdomare
Vi har gått ca 15 distansmin, när plötsligt ena motorn börjar krångla. Maskinpersonalen arbetar febrilt och upptäcker snart haveriet, men stridsdomaren är obeveklig – huvudmotorn får inte användas. Vi kan nu inte fortsätta vårt uppdrag, utan måste vända. Våra kamrater klarar sig emellertid och genomför också operationen lyckligt. Med marschmotorerna går det inte så fort framåt och vi upplever några riskfyllda timmar, då det gäller att undgå fientlig upptäckt. Vi når dock basen utan några ytterligare intermezzon. Manskapet törnar in för natten, chefen går att rapportera, allt blir tyst och lugnt.
Enheterna som deltagit i nattens raid ligger i dag och slickar sina sår efter mer eller mindre heta duster med fienden. Då och då passerar. snabba flygplan över basen. Det är B-sidesflyg som håller sina kamrater på vattnet å jour med vad fienden har-för sig. Samtidigt som det utgör ett skydd för basen mot eventuella bombangrepp etc.
KIRK.

Gotlänningen
Fredagen 12 september 1952
Nr 211

Visbyyngling gjorde \”stötar\” vid

Södertorg före resa till anstalt.
En sjuttonårig visbyyngling greps i dag på bar gärning av Visbypolisen. Ynglingen som tidigare haft med polisen att göra för skrotstölder m. m. gjorde i natt två stötar dels mot Löfveberg & Peterssons affär dels mot Granlunds cigarraffär på Södertorg. Han skulle i kväll ha farit med en socialvårdsman till fastlandet för vård på ungdomsanstalt men passade på att »förse» sig innan avresan. Polisen som i dag på f. m. höll utredning på platsen, kunde lätt gripa ynglingen, då en frisör på Södertorg anade oråd och anmälde honom, då ynglingen höll på att växla in silvermynt till sedlar.
Inbrotten har ägt rum mellan kl. 1 och 2 i natt, säger poliskommisarie Anders Attner för Gotlänningen. Boven hade med hjälp av en skruvmejsel fått upp ett fönster på bakgården till Löfveberg & Peterssons affär. Inne i butiken har han tydligen haft god tid på sig och gjort den verkliga ronden. En del pengar på kontoret hade han lagt beslag på till att börja med. Sedan hade han övergått till kassaapparaten som länsades på 120 kr. Bärpåsar hade han plockat fram, som han fyllt med »Socialgrupp I» cigaretter, eller rättare Philip Morris, och flera finare märken. Det var sammanlagt ett hundratal 20paket. Sedan blev det konfektyrernas tur och av detta hade han plockat en kasse full. Den kassen lämnade han dock kvar!
Detta inbrott har troligen ägt rum efter det han gjort en misslyckad stöt mot Granlunds cigarraffär, där han mejslat på skyltlådorna utanför samt på dörren och handtaget, som han gjort åverkan mot.
Vid utredningen på platsen i dag, fortsätter poliskommissarien, strosade emellertid ynglingen omkring på Södertorg. Han hade varit inne på flera ställen och försökt få silvermynten inväxlade. En frisör på platsen visste om inbrottet, misstänkte ynglingen och anmälde honom. Polisen tog honom sedan inne på ett café.
Vid senare förhör med brottslingen, ville denne ha sagt att han inte varit ensam utan haft en »kompis» i sällskap. Den hårdnackade föll dock till föga och bekände allt. Han hade vid tillfället 119 kr på sig. Tjuvgodset fann polisen senare i pojkens hem. Han hade gömt det uppe på vinden under sågdusen i trossbottnen.

Gotlänningen
Fredagen 12 september 1952
Nr 211

Dödsfall Albertina Gardell.

Vår kära mor Änkefru Albertina Gardell född Laurin lämnade oss idag i sitt 82:a levnadsår. Djupt sörjd och saknad av oss, barnbarn, syster, släkt och vänner
Visby den 10 sept. 1952.
ALBERT och ALIDA
ANNA

\"\"

För dem som önska följa den avlidna på hennes sista färd meddelas att jordfästningen äger rum i Östra gravkapellet torsdagen den 18 sept. kl. 12.30, där samling sker kl. 12.20. Gravsättning sker å Follingbo kyrkogård.
Meddelas endast på detta sätt.

Gotlänningen
Fredagen 12 september 1952
Nr 211