Klintehamns storkommun sänker skatten 40 öre.

Kommunalnämnden i Klintehamns storkommun föreslår en utdebitering för nästa år av 8: 80 pr skattekrona, vilket innebär en sänkning med 40 öre. Antalet skattekronor har ökat med i runt tal 18.000 till 77.300.
— Det av kommunalnämnden upprättade förslaget till utgifts- och inkomststat för nästa år slutar på 2,3 milj. kr, omtalar kommunalkamrer Sven Sjöholm vid ett samtal med Gotl. Av denna summa skall 742.400 kr utdebiteras. Utgifterna för den slutna fattigvården ökar från 39.400 till 82.000 kr, men samtidigt beräknas inkomsterna öka från 26.900 till 49.400 kr. För den öppna fattigvården däremdt har upptagits ungefär samma belopp som i år. Barnavården ökar från 6.000 till 36.300.
Skolväsendet upptar givetvis en stor post i staten. Kostnaderna för folkskoleväsendet har\’ ökat från 645.900 till 758.000 kr. Till underhåll av fastigheter har upptagits 56.400 kr.
Det nya ålderdomshemmet i Klintehamn beräknas bli färdigt i början av nästa år. Till inventarier i hemmet, som beräknas kosta sammanlagt 800.000 kr, upptas i staten 50.000 kr.
Sedan något år pågår ordnandet av vatten och avlopp i Klintehamn och i det nu upprättade statförslaget har 134.000 i form av lånemedel upptagits till utförande av fjärde etappen av det omfattande arbetet, som beräknas kosta 1,4 milj. kr. Det är meningen att arbetet med ovannämnda etapp skall börja så fort som möjligt.
Till biblioteksväsendet, vars stat slutar på 16.136 kr, föreslås en utdebitering med 10 öre pr skattekrona. Vidare föreslås 25 kr i anslag till arbetande studiecirkel, som tillhör godkänt studieförbund, 100 kr till varje godtemplarloge inom kommunen och lika mycket till Gotlands distriktloge av IOGT. Anslaget till föreläsningsföreningen har upptagits till 500 kr.
Till sist kan nämnas att kommunalnämnden föreslår att hundskatten skall höjas från 20 till 25 kr.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Gotlandsynglingar till Kanarieöarna

med Rydbergsstiftelsens \”Falken\”.
Rydbergska stiftelsen har allt sedan starten 1845 bedrivit skolverksamhet ombord på seglande fartyg och den 22 oktober startar övningsskonerten »Falken» en utlandstripp ända ner till Kanarieöarna. Ombord kommer då att befinna sig två Gotlandsynglingar, 18-årige Lars-Erik Larsson från Visby och 15-årige Hans-Gunnar Hörlin, Gotska Sandön.
Utbildningen på fartyget är i främsta rummet praktisk och den begränsade teoretiska undervisningen avser endast att bibringa eleverna viss allmänbildning i sjöfartsfrågor samt underlätta antagandet till sjöbefälsskolornas kurser.
På schemat står sålunda: sjömansskap, signalering, fartygskännedom, elementär sjöfartygslära och båttjänst. Efter genomgången utbildning får eleverna elevbetyg, utfärdade av Stiftelsen.
»Falken» avgår den 22 oktober från Karlskrona och rutten sträcker sig bl. a. över Oporto-S:a Cruz-Malaga-Cacablanca-Fayal, AsorernaPlymouth.
LARS-ERIK LARSSON har tillhört sjöscouterna i fem år och att sjömanslivet hägrade försäkrade han vid ett samtal med Gotlänningen. Han fyllde 18 år i tisdags och fick då samtidigt besked om att han hade blivit antagen till utlandstrippen.
Det var den allra bästa födelsedagspresenten, sade han. Framtiden var tämligen klar. Det blir först att skaffa sig tillräckligt antal sjömånader och sedan tänker han söka till navigationsskolan.
HANS-GUNNAR HÖRLIN är son till fyrmästaren på Gotska Sandön och det var också denne som skickade in ansökan när han fick se annonsen i tidningen. Då var det redan hög tid och några riktiga ansökningsformulär gick inte att skaffa innan ansökningstiden var ute, men det gick bra ändå. Hans-Gunnar är fyllda 15 år och har varit med i sjövärnet. Han har även gått i sjömansskolan i Göteborg i vinter och var då skolans Benjamin. Hans-Gunnar har alltid längtat till sjöss och tänker även han fortsätta utbildningen för att så småningom bli sjöbefäl.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Betmottagningen vid körvågen i Roma har börjat i dag.

Mottagningen av betor vid körvågen vid sockerbruket i Roma har börjat i dag och vi räknar med att i bästa fall få in 150 ton, mot normalt 250 ton, omtalar betinspektör Nils Nilsson vid samtal med Gotl.

På tisdag börjar mottagningen vid de olika vågstationerna, och vi är tacksamma för att så många odlare som möjligt kommer med sina betor, så att vi kan sätta igång med avverkningen vid fabriken. Det beror nämligen helt på tillförseln när vi skall kunna starta, och i vanliga fall brukar det behövas cirka 1.000 ton för att kunna göra detta. F. n. är ju upptagningen av betorna mycket besvärligt, men blir det bara uppehållsväder, så kan man räkna med att det skall gå bättre.
Den senast uppmätta sockerhalten, 18,5 proc., är under nuvarande förhållanden överraskande hög, och som jämförelse kan nämnas, att sockerhalten i skånebetorna uppgår till knappt 16 proc. Betvikten pekar på en medelskörd av 28 ton pr hektar. I fjol uppgick medelskörden till endast 22,5 ton men då var ju i gengäld sockerhalten rekordhög.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Omplacering av krucifixet i Tingstäde kyrka.

Riksantikvarieämbetet finner den nuvarande placeringen av triumfkrucifixet i Tingstäde kyrka godtagbar ur utseendesynpunkt, men framhåller som mindre tillfredsställande, att församlingen under gudstjänsterna vänder ryggen mot krucifixet — den främsta kristna symbolen: Det finns tre möjligheter till annan placering.
Det första är dess ursprungliga plats i triumfbågen. Ur antikvarisk synpunkt vore det det bästa, men det möter svårigheter ur praktisk synpunkt. Det andra — placering på långhusets östra vägg — är mindre tilltalande ur utseendesynpunkt,varjämte en eller två bänkar måste bort. Det tredje placering pä långhusets norra vägg — kan ämbetet icke förorda, emedan krucifixet där måste placeras så högt, att krucifixsteckens bas kommer i jämnhöjd med bänkkvarterets överkant.
Ämbetet föreslår ett genomtänkande av de två första alternativen, och därefter upprättande av förslag helst efter prov på platsen.

Elinstallation i Lärbro kyrka.
Beträffande förslaget till elektrisk installation i Lärbro kyrka uttalar riksantikvarieämbetet att av de två lyktstolparna vid vägen fram mot långhusets sydportal bör den närmast kyrkan få en annan plats, så att den inte kommer att avteckna sig mot kyrkans sydfasad på ett icke önskvärt sätt.
Kronan nr 2 från öster bör utbytas mot en som är mindre gles.
Byggnadsstyrelsens eltekniska avdelning har föreslagit minskning av effekten bakom altaret. Ämbetet finner det fördelaktigt men vill därjämte ha värmeisolerade skivor till skydd för altarprydnaden på baksidan.
Vidare ifrågasätter ämbetet värmare på insidan av altarringen i stället för dubbla radiatorer i korsets sydvästra och nordvästra hörn, detta med hänsyn till målningarna där.
De föreslagna flyttbara radiatorerna för uppvärmning av tornrummet blir störande ur utseende-synpunkt men nödvändiga, såvida golvuppvärmning inte kan komma i fråga.
Väggarnas radiatorer bör förses med anordningar för avledande av den varma luften från väggytorna.
Landsantikvarien i Visby skall kontrollera arbetena i kyrkan.

Ny orgel i Vamlingbo kyrka.
Riksantikvarieämbetet har i princip intet att erinra mot den föreslagna uppställningen av en ny orgel i koret i Vamlingbo kyrka. Men en förutsättning är, att inte vid restaureringen anträffas målningar som bör bevaras synliga. Den saken bör alltså först undersökas.
Av de tre alternativen rörande bänkarna förordar ämbetet alternativet med de fyra bänkkvarteren Stolarna är för många för alternativet lösa stolar, och mot alternativet stort korsformigt bänkkvarter och slopande av mittgången framhålles, att mittgången har stor betydelse vid processioner samt att deras slopande innebär ett traditionsbrott.

Flöjel i Valls kyrka bytes.
Riksantikvarieämbetet tillstyrker landsantikvarien Greta Arwidssons förslag att den förrostade 1680-tals-flöjten i Valls kyrka byts mot en kopia.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

VÄNGE

KYRKBUSS anordnas till Tacksägelsedagens högmässa, som firas som De Gamlas dag. Bussen avgår från Vägskälet vid Bjärges kl. 12.15 och gör följande tur: Avgång kl. 12.25 från H. Franzens affär, 12.30 från vägskälet vid Bringes, 12.35 från Nygårds—förbi tovalds—Vivungs—Prästbåtels, 12.40 från Sallmunds — över Su-derbys, 12.45 från Skogs (Westergrens) — till Vänge kyrka.
Efter högmässans slut samkväm i Bygdegården, varefter bussen gör samma tur åter.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Dödsfall Carl Fredrik Björklund.

Gud har dag hemkallat vår käre Far Farfar och Morfar Carl Fredrik Björklund född 19/3 1865.
Innerligt sörjd och saknad av oss, syster, övrig släkt och vänner.
Visby den 15 okt. 1952.
Barnen
Barnbarn
Barnbarnsbarn

\"\"

Pappa är ej död han sover stilla slumrade han in.
Somnade från värk och plågor och från vedermödan sin.
Sv. ps. 557.
För dem som önska följa den avlidne på hans sista färd meddelas, att jordfästningen äger rum i Fleringe kyrka fredagen den 24 okt. kl. 14.00, där samling sker kl. 13.45.
Meddelas endast på detta sätt.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Dödsfall Petter Viktor Engström.

Min älskade Make vår käre Far Petter Viktor Engström insomnade i dag lugnt och stilla
i sitt 81:a levnadsår. Djupt sörjd och saknad av mig, syskon, barn och barnbarn, släkt och många vänner.
Dämba Fårö den 16 okt. 1952.
VENDLA

\"\"

Ett strävsamt liv har slocknat ut en flitig hand har domnat.
Din arbetsdag har tagit slut
Du trött i döden somnat.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Dödsfall Henrik Johansson.

Min älskade Make Henrik Johansson avled lugnt och stilla i dag i sitt 72:a levnadsår. Sörjd och i tacksamt minne bevarad av mig, syskon, övrig släkt och vänner.
Mickelbys i Gerum den 16 okt. 1952.
MARIA JOHANSSON

\"\"

Solen har dalat, dagen är slut,
stilla är klappande hjärtat.
Ljuvt är att vila från lidandet ut.
Somna från allt som har smärtat.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Visby lasarett.

Till lasarettsläkartjänsten vid lasarettets i Visby röntgenavdelning förordar landstinget t.f. lasarettsläkaren där E. G. Ekblad.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Sanatorieläkarna.

Lettiska läkaren Alvine Balgodis har förordnats att från 1 december under tre år vara underläkare vid Follingbo sanatorium på Gotland.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241