Tidningsklipp med anknytning till Gotland. På denna sida är samlat tidningsklipp från äldre tider. Klippen består av artiklar införda i diverse tidningar från Gotland, även en del klipp från äldre böcker. Innehållet består av artiklar som berör Gotland.
Skolbygget i Lärbro som påbörjades i början på året har nu avancerat så långt att det nästan är färdigt. Endast smärre arbeten med inredning etc. är kvar. Kostnaderna för det pampiga komplexet uppgår till mellan 650.000 och 750.000 kr. Byggnaden som är i två våningar rymmer i bottenvåningen lokaler för barnbespisning och skolkök — allt givetvis inrett efter alla senaste rön på området — och vidare lokaler för trä- och metallslöjd. I den övre våningen blir det fem klassrum och rum för lärarna samt andra utrymmen som är nödvändiga vid en sådan stor skola. Hur det blir med inflyttningen till den nya skolan är ännu inte fullt klart men troligen blir det så att från och med nästa läsårs början är skolverksamheten inom Lärbrokommunen helt centraliserad till den förnämliga skolbyggnaden. Huvudentreprenör vid bygget har varit Fackföreningarnas byggnadsproduktion.
Ny skola också i Hablingbo. Även i Hablingbo står en ny skola i det närmaste färdig och man räknar med att kunna flytta in i den till vårterminens början. Byggandet av denna skola började för ungefär ett år sedan. Givetvis blir här allt modernt och ändamålsenligt med tre stora klassrum, rum för lärarna och skolbespisningslokaler m, m. — tidigare har man inte kunnat ha bespisning. I och med den nya skolan så har man nu också ett skolkök som är synnerligen flott inrett med el-spis, eletrodkokare och många andra finesser. Huvudentreprenörer för bygget är Wiberg & Pettersson, Hemse, för den elektriska utrustningen svarar Hemse el-tekniska byrå, för byggnadsjärn m.m. svarar O. Svahns eftr. och för teglet tegelfabriken Havdhem. Rörarbetena har utförts av Welanders eftr. i Visby, målningsarbetena av Reginald Ohlsson & Son, Hemse, snickeri- och inredningsarbetena av Hemse snickerifabrik och slutligen har, firma Alfr. Mattsson, Hablingbo, levererat golvplattor m.m.
Vid penninginvesteringar i byggnadsföretag är det i dagens läge av vikt att man får ut det mesta cch bästa för pengarna. Liksom andra är lantbrukaren mån om att inreda sin bostad rationellt och tidsenligt. Teknisk rådgivning för planering av lantmannabyggnader har under en följd av år meddelats av ing. K. H. Bergström, Visby. Att det varit livlig verksamhet på området framår av en förfrågan av Gotl. medtrbetare, som också tagit en titt på några aktuella arbeten. Vid planeringen har städse målet varit att tillvarata de senaste rönen på området samtidigt som stilvårdande aspekter lagts på exteriöra utformningar o. s. v. Efter granskning har i varje fall, när fråga varit om restaurering av en gammal byggnad, bedömts, huruvida en ombyggnad lönat sig. Byggnadsstommen måste ju vara intakt, om det skall löna sig med en grundförbättring av huset. F. ö. kan läggas många aspekter på lämpligheten av ombyggnader, här har avvägts tekniska och ekonomiska synpunkter. Ett par särskilt lyckade ombyggnader har varit mangårdsbyggnaderna vid Bläsnungs i Väskinde och Suderbys i Källunge.
DALHEM Missionär E. Waltander från Svenska missionsförbundets Kongomission har under den gångna veckan rest i Dalhems distrikt av Gotländska missionsförbundet. Torsdagen den 13 talade han vid en missionsstund i Dalhems missionshus. Europeisk kultur gör sitt intåg i de svartas värld, berättade han. Många av de större städerna i Kongo växer med mycket stor hastighet och liknar allt mer och mer eu\’ropeiska storstäder. Kolonialmyndigheterna gör mycket för att hjälpa de färgade folken. Sida vid sida arbetar myndigheterna och den kristna missionen på det sociala planet särskilt då det gäller sjukvård. Man har också funnit på många läkemedel, som är mycket effektiva i förebyggande syfte för Kongos stora folksjukdomar. Den protestantiska missionen har myndigheternas stöd för skolor och undervisning. Katolikerna har i vissa avseenden ett visst försprång när det gäller högre läroanstalter, ty de har inte så begränsade ekonomiska resurser. Missionens främsta målsättning, att föra människorna till Kristus, blir inte utan resultat i Kongo. Närmare 55.000 medlemar har Svenska missionsförbundets församlingar i Kongo. Under ett år döpes över 4.000 och upptas i församlingarna. Guds ord vinner framgång. Missionär Waltander illustrerade sitt föredrag med ljusbilder. Pastor L. Engström tackade för hälsningen från Kongo och avslutade mötesstunden med bön. Fredagen den 21 nov. har missionsförsamlingen sin försäljning i Dallems missionshus.
STÅNGA Stånga luth. missionsförening har hållit skördefest i Luth. missionshuset. Efter en andaktsstund ledd av pred. Eriksson vidtog försäljningen med hr Emil Pettersson som utropare. Det var olika slag av trädgårdsprodukter, fodersäd och brödsäd m. m. som gick under klubban. Det mesta betalades bra och vid försäljningens slut hade cirka 600 kr inkommit samt dessutom en kollekt till Gotlands missionsförening. Med tack för visad offervilja och bön avslöts försäljningen.
De Ungas Förbund hade i söndags offerstund i samband med off. möte. Hr Emil Pettersson inledde och fru Maj Höglund och fröken Signild Pettersson sjöng duett. Pred. Eriksson talade med utgång från en av dagens texter. Offret steg till 10 kr, vilken summa kommer att öka då inte alla offerpåsar inkommit. Juniorföreningtn, pojkgruppen, solglimten och söndagsskolan har också under november haft offerstunder. Liknande offerstunder har hållits med DUF i När och Rone samt med ungdomarna i Lye, Rone och När. Rekordsumman gav solglimtarna i När med 40 kr.
SANDA En lek- och underhållningsafton hade i lördags kväll anordnats i bygdegården av IOGT-logen i socknen i samverkan med kretslogen. En talrik ungdomlig publik hade kommit tillstädes, och efter musik för fiol, dragspel och gitarr hälsade Erik Persson alla välkomna. Polisöverkonstapel John Bergström talade sedan om aktuellt i nykterhetsfrågan och om Godtemplarorden och studiecirklarnas jubileum. I fortsättningen blev det mera musik, och logens medlemmar framförde en sketch och en liten teaterpjäs. Sedan alla druckit kaffe, vidtog ringlekar och gammaldans, varvid Ingvar Jolby fungerade som lekledare, och efter vederbörlig avtackning avslöts det hela med att kamratkedja bildades, varefter ett leve för fosterlandet och Godtemplarorden höjdes samt folksången sjöngs unisont. Nu hoppas man inom kretsrådet, att det så småningom skall bli ny fart på den samla logen Segerfanan och många nya medlemmar.
tävlade i går på Hällarna i fältskjutning och centimeterskjutning. Antalet tävlande i fältskjutning var 25 man varav ett tiotal från Visby hemvärn. Målen var tredjedel på 330 m, kvartsfig. på 210, fronthund på 160, knästående, bunkermål- på 130 och huvudmål på 150 m. Bästa resultat var 27 tr som nåddes av A. Herlitz och han tog därmed Fältskyttestatyetten för året. Närmast följde S. Tevell, kl. 3, och G. Åström, kl. 5, båda 25 tr. Vandringspriset för 2 kl.skyttar togs för året av H. Ejdne med 20 tr. Ett hederspris till bäste hemvärnsman tillföll Gustav Hellström. I tävlingen om konsul Björkanders vandringspris i centimeter segrade G. Åström på 38 cm, 2) G. Ivarsson 50, 9) A. Herlitz 58. 5. Nästa tävling, den sista för året, blir om annandagspokalen i fältskjutning.
Svenska Varpaförbundet höll på söndagen årsmöte i närvaro av ett 30-tal ombud representerande 13 distrikt och 158 föreningar. Förbundets ordförande, K. E. Smith, Visby, omvaldes med acklamation, Helge Lindström, Harald Elvin och Birger Larsson, Stockholm, samt Gustav Olofsson, Göteborg, blev även omvalda. Två viktiga frågor stod på dagordningen, nämligen den s. k. övertrampsfrågan och fastställande av åldersgräns för juniorer. Gotland, som svarade för motionen om »övertrampet», framhöll att den nuvarande tolkningen av regeln var ett irritationsmoment för kastarna. Styrelsen yrkade avslag på motionen men föreslog i stället en betydlig lindring av regeln. Samtidigt föreslog styrelsen en kommitté som skulle tekniskt utreda frågan till nästa årsmöte. Efter en lång debatt enades man om avslag på Gotlandsmotionen i dess ursprungliga form och tog i stället ett från Gotland modifierat regeltolkningsförslag av följande lydelse: »Den kastande skall vid färdigställning till kast stå så långt bakom målstickan att densamma inte helt passerats innan varpan kastats». Dessutom antogs styrelsens förslag om tillsättandet av den tekniska kommittén. Junioråldern fastställdes till det år kastarna fyller 17 år och t.o.m. det år de fyller 19 år. Yngre kastare bildar pojkklass. SM år 1953 skall hållas i Uppsala under tiden den 24—26 juni och DM över hela landet endera den 13—14 juni eller 4—5 juli 1953. Begränsningen av antalet deltagande lag i SM slopades och VU fick i uppdrag att från fall till fall avgöra antalet lag. (TT).
Siv Pettersson tog tre mästerskap. Efter nära tolv timmars tävling i läroverkets gymnastiksal var årets DM i bordtennis klart. Att det drog ut så långt på tiden berodde till stor del på att de flesta matcherna skall gå som femsetsmatcher. Sensationer kanske man inte skal tala om, men en liten överraskning var det att segertipade Lasse Holmö åkte ut mot stort spelande Kjell Enström i semifinalen. När klockan var halv tio och den sista bolen slagits såg årets mästarlista ut så här: Seniorer, singel: P. O. Enström, Gute. Damer, singel: Siv Pettersson, Rone. Juniorer: Alf Nilsson, Gute. Oldboys: K. G. Ronström, Rone. Seniorer, dubbel: Lasse Holmö/P. O. Enström, Gute. D-:mer, dubbel: Siv Pettersson/Inger Kraaft, Rone. Mixed: L. E. Nilsson/Siv Pettersson, Rone. Alliså blev det Rone och Gute som tog allt och som individuellt bästa spelare blev Siv Pettersson, Rone, Hon fick tre DM-tecken, men hon hade det oväntat svårt i första singelmatchen där hon mötte säkert plockande Asta Dahlström, Gute, och fick använda fem set till segern. I juniorklassen var det inte så många deltagare, men det bjöds på vackert spel många gånger, särskilt i semifinalen mellan Alf Nilsson, Gute, och Sven Jonasson, Hemse. Finalen stod mellan två knattar, Alf Nilsson och den på centimetern lika långa Bertil Dahlgren, Rone. Bertil, som bara är 13 år, visade upp en plockning som var något alldeles extra. Han kommer, var så säker… Singelfinalen mellan bröderna P. O. och Kjell Enström var stundtals av yppersta klass. 3-1 blev P. O.:s segersiffror o. det får väl anses som rättvist. I övrigt. är inte så mycket att nämna om årets DM, en sak kan vara värd att notera: Havdhem hade ingen man med så långt fram som i kvartsfinalerna i stora klassen. Bästa placering av Havdhemsspelarna fick nu basen själv genom sin andraplats i oldboysklassen. Fast »Ida» tyckte det var lite lättförtjänt att komma till finalspel utan match. Återstår att nämna att arrangemangen i AIK:s regi gick bra. AIK-ordföranden Rune Qviström tillsammans med K. E. Pettersson delade ut priserna efter det att finalspel pågått i tre timmar. Rune.
Semifinaler och finaler: Seniorer, singel: Kjell Enström, Gute Lasse Holmö, Gute, 3—1. P. O. Enström, Gute—Bertil Andersson, VAIK, 3—0. Final: P. Q. Enström—Kjell Enström 3—1. Seniorer, dubbel: Holmö/P. O. Enström, Gute—K. Blomkvist/S. Larsson, Havdhem, 3—0. Svärd/Andersson, VIF-VAIK —Hörling/Sjöberg, Väskinde, 3—2. Final: Holmö/Enström—Svärd/Andersson 3—0. Damer, singel: Siv Pettersson, Rone Kerstin Hartberg, Väskinde, 3—0. Ella Olofsson, Gute—Inger Kraaft, Rene, 3—2. Final: Siv Pettersson—Ella Olofsson, 2—0. Damer, dubbel: Kerstin Hartberg/Evy Hansson, Väskinde—Ella Olofsson/Ingrid Othberg, Gute, 3—2. Siv Pettersson/Inger Kraaft, Rone—Ulla Jacobsson/Asta Dahlström, Gute, 3—0. Final: Pettersson/Kraaft —Hartberg/Hansson, 3—2. Juniorer: Alf Nilsson, Gute—Sven Jonasson, Hemse, 2—0. B. Dahlgren, Rone —S. Hammarström, Havdhem, 2—0. Final: Nilsson-—Dahlgren 2—1. Mixed: P. O. Enström/Ella Olofsson, Gute—H. Svärd/E. Hansson, VIF-Väskinde, 3—0. L. E. Nilsson/Siv Pettersson, Rone, 3—1. Final: Nilsson/Pettersson—Enström/Olofsson, 3—1. Oldboys: K. G. Ronström, Rone—Gösta Hörling, Väskinde, 2—1. Ivar Wallin, Havdhem—Erik Larsson, AIK, walk. over. Final: Ronström—Wallin, 3—0. Nybörjare: Vikström, Gute—B. Pettersson, AIK, 2—0.
VIF slog AIK med 13-11 i rafflande söndagshandboll. Söndagens handbollsmatch mellan VIF och AIK blev en match helt i publikens smak. Utgången var oviss in i det s\’sta och spänningen och spelkvalitén var av toppklass. B-lagsmatchen mellan Gute och VIF blev också jämn och slutade 13—10, medan Gutes damlag vann övertygande med 9—2 över IFK. Huvudmatchen började redan från första minuten i ett hårt uppskruvat tempo och VIF tog genast ledningen med 2—0 genom Ulle Stenbom. »Krullis) Johansson ordnade sedan AIK kivttering med två fullträffar. VIF fick därefter en straff, som emellertid Juteskog räddade elegant och spelet fortsatte i allt hårdare tempo. VIF tog ledningen och arbetade upp sig till 5—2, varefter lagen tillverkade vardera två mål och ställningen var 7—4. Lenhart Svennefelt reducerade till 7—5 och VIF kunde gå till halvtidsvila med en knapp men välförtjänt ledning.
ANDRA HALVLEKEN började med två AIK-mål, båda av Lennart Svennefelt. Lagen följdes sedan jämnt åt i målprotokollet och noteras kan en missad straff av AIK i mitten av halvleken. I slutminuterna kunde dock VIF avgöra matchen till sin favör. I VIF gjorde Kurt Nilsson en comeback, som lovar mycket för framtiden. Tillsammans med Kurt Ekström får han bästa betyget. AIK-spelarna är mycket jämna och att nämna någon i första hand vore kanske inte rättvist. Nämnzes kan dock att laget fått en värdefull förstärkning i Blomgren från Växjö. Arne Molin dömde och hade spelet väl i sin hand.
Målskyttar: VIF: U. Stenbom 4, K. Nilsson 3, Oskarsson 3, G. Svennefelt 2, E. Olofsson 1. AIK: L. Svennefelt 5, L. Johansson 3, Blomgren 2, Jonasson 1.
Gutedamerna vann klart i en match mot IFK. Resultatet blev 9—2 och Gute ledde med 6—2 i halvtid. Gutes mål gjordes av: Britta Wiederkrantz 4, Lillan Åbom 3 D. Cederholm och Gunvor Gustrén 1. IFK:s mål gjordes av Lisbeth Wetterlund och Lill-Gull Björkkvist.
Gute B-VIF B 13—10. Gutes B-lag vann över VIF med knappa 13—10. Gute hade dock ledningen matchen igenom. Målskyttar för Gute: I. Hartman 5, L. Åbom 4, O. Pettersson, Å. Kroon, A. Lindvall och Vallin 1. För VIF: Vestfelt, Aronsson, Lindstedt och Johansson 2, Antonsson och Björkkvist 1 vardera.
Svensk ishockeyseger. Mellan 5.000 och 6.000-åskådare såg Sverige vinna också andra delen av ishockeylandskampen mot Norge på Jordal Amfi 3—1 (0—0, 2—0, 1—1) blev siffrorna på söndagskvällen, varför Sverige. alltså segrade med sammanlagt 9—3. Första perioden slutade mållös trots många chanser för båda lagen. Fyra minuter in på andra perioden fångade »Stöveln» Öberg upp en passning från Nurmela och slog in 1—0. Flodqvist fick sedan träda i aktion för att freda sin kasse för närgångna norrmän innan Hogge Nurmela i 12:e minuten placerade den andra pucken bakom norske målvakten. Norrmannen Ragnar Rygel reducerade till 2—1 men svenskarna kom igen och i 13:e minuten fastställde Nurmela slutresultatet till 3—1, siffror som i stort sett motsvarade spelfördelningen.
ORIENTERING: KM o. godtemplar-DM till Magne Pettersson. Godtemplar- och frisksportar-DM i orientering avgjordes i går i samband med att Slite och Othem höll KM. Magne Pettersson var bäste man och han vann både godtemplarmästerskapet och Slites KM. I Othems KM blev det inte så stor konkurrens, då endast en man fullföljde, Åke Pettersson. Banorna hade lagts av Sune Andersson och Tage Olsson och banlängden för seniorer var 11,5 km och för damer och juniorer 7,5. Av de 24 startande gick 18 i mål.
199 märkesprov klara. Hitintills har 199 prov för idrottsmärket rapporterats mot 263 vid samma tid i fjol, men Gotlands idrottsförbund räknar ändå med att årsresultatet skall bli över 600 märken, är några av de uppgifter man får i det duplicerade bladet »Idrottsmärkesnytt» som energiske IMO, Einar Smith, i dagarna sänt ut. Den 4 aug. anlände årets första rapport och den kom från Stig Mehlqvist I 18. Första civila förening var Väskinde AIS, som redovisade 9 klara prov, därav 6 kvinnliga, i slutet av aug. Fjolårets tvåa i klass II av märkesserien, Hablingbo IK, leder f. n. klass I med 16 prov. Bland märkestagarna återfinnes många av fotbolls- och ishockeyspelarna. Just nu ser siffrorna ut så här:
MILITÄRA: I 18 IK ….. 108 prov A 7 IF ….. 27 prov KA 3 IF ….. 25 prov
KLASS I: Hablingbo IK ….. 16 prov Klintehamns IK ….. 14 prov Väskinde AIS ….. 9 prov
I landskampen mot Norge, där Gotlands motståndare är Inntröndelags Idrottskrets, leder norrmännen över Gotland med 213 —199 den 15 nov.