Förlofvade och gifta

var det pikanta ämnet för ett föredrag, som i tisdaga afton inför en talrik åhörareskara hölls i Paviljongen af lektor P. G: Lyth. För dem, som icke voro i tillfälle att vara närvarande, torde ett kortfattadt referat icke sakna intresse.
Föreläsaren visade först, att jordelifvet är liksom en af de många klasser, som menniskan har att genomgå under sin utveckling till fallkowlighet. Jordelifvets bekymmer ärd” att jämföra med de uppgifter, som skolbarn få att lösa för att atveckla sitt förstånd och sin arbetskraft. En bland dessa uppgifter för lifvet är äktenskapet.
Sedan äktenskapets goda sidor och dess ändamålsenlighet blifvit uppvisade från skilda synpunkter, fäste sig föreläsaren vid de pröfningar, som hvarje äktenskap i större eller mindre mån medför. Då tvänne menniskor förena sig till en samverkan för hela lifvet, måste de afstå från det, som man vid första påseendet kallar frihet, nämligen rättigheten och möjligheten att i många fall göra hvad som tyckes vara angenämast. I stället måste en gift person bland flere lockande möjligheter välja endast den, som befordrar bägge makarnes gemensamma \”väl: Och under sådana” förhållanden uppstå slitningar och pröfningar af många slag. Skulle unga menniskor med full klarhet kunna genomskåda äktenskapets bördor, skulle många afskräckas från det äkta ståndet, men naturen, som instiftat äktenskapet, har äfven garanterat dess bestånd. Och denna naturens garantilag heter kärlek.
Sedan föreläsaren talat om, att kärleken är blind, uppvisade han skilnaden mellan vänskapoch kärlek, Vänskapen är en förening emelJan tvänne i ett eller flere afseenden lika personer, för förverkligande af lika mål. Vänskapen förenar vanligen personer af samma. kön, och ju högre målet är och ju flere gemensamma egenskaper de ega, desto trofastare blir vänskapen. Kärleken deremot är en förening mellan personer af olika kön. Föreningsbandet är icke de gemensamma utan de olika egenskaperna, så till vida som den enes dygder komlettera. den andras, Det är sällsynt, att en lärd man fattar kärlek till en lärd qvinna, deremot älskar hjelten den svaga, värnlösa flickan, och hon å sin sida sätter värde på hans hjeltemod. Kärleken uppträder under många former. Särskildt framhöllos fantasikärlek, sann kärlek och affärspartiernas kärlek. Fantasikärleken existerar i ungdomsåren och är i de flesca fall dömd att vika för en djuare och renare känsla, Den sanna kärleken eror i främsta rummet på de älskandes själsegenskaper. Men man kan tänka sig oändliga grader af kärlek, liksom af värme, På samma sätt som ingen mensklig varelse kan förnimma den högsta grad af värme, så är verkligt sann kärlek omöjlig att hysa här på jorden, Sedan derpå affärspartiernas kärlek skildrats med några ord, berördes den frågan, om verklig kärlek\” kan vara reflekterad. Föreläsaren visade, att på grund af psykologiska skäl inSo omöjlighet förefans för detta antagande, lastän han dervid gjorde den inskränkningen, att reflexionen blott är en liten bråkdel af den omedvetna känslan. Det som helt och hållet kan begripas, det har ett ringa och fattigt innehåll.
Sedermera framstäldes de förlofvades förhållande till .hvarandra. Dervid skildrades först kärlekens knoppning, dess strider och dess misstag, samt slutligen förlofningstidens betydelse för det blifvande äktenskapet. Föreläsaren visade bland annat. huru en bland orsakerna till brytandet af förlofningar är, att den ena af kontrahenterna springer om den andra i bildning eller lifserfarenhet, och att derigenom ett svalg uppstår emellan dem. En ånnan orsak kunde vara att kärleken omsattes i fantasi, såsom det stundom händer hos konstDVärer, hvilka befria sig från sin kärlek genom att på duken eller med ord måla den sköna. Analoga företeelser saknas icke i hvardagslifvet. Förlofningstiden borde af de älskande användas till att så småningom lossa de band, som genom äktenskapets ingående skola brytas, vidare till att sätta sig in uti hvarandras litsuppgifter och verldsåskådnvingar samt slutligen att bereda sig på de husliga uppgifter, som äktenskapet ställer på hvar och en af dem.
Det är bekant, att förlofvade äro tråkiga för in omgifning, men det kan också inträffa att le blifva tråkiga för hvarandra, om de nämligen vilja söka att måla sina känslor i ord, som ligga öfver deras bildningsgrad. Derigenom Spostår något falskt i deras sätt att vara, och månget moln på den äktenskapliga himlen har sin grund i toma artigheter under förlofningstiden.
Om de älskande före bröllopet hafva till uppgi att söka och finna hvarandra, så hafva le såsom äkta makar att samarbeta för ett gemensamt mål. Dervid begås ofta misstag, men misstagen blifva rättade, och flere af rättelserna\’ gifvas af makarne sjelfva. Sedan föreläsaren visat, hvarför man jämförelsevis mindre talar om mannens tillrättavisningar än om qvinnans, och särskildt antydt att qvinnan i behandlingen af sin man vanligen följer en af de flesta fruar antagen metod, skildrade han fruarnas tårar, deras toffeltaktik och sparlakanslexor, och framhöll dervid den elegiska grundton, som vanligen utmärker fruarna, i motsats mot männen, som i förtrytelsens ögonblick snarare höja sig till lärodiktare. Emellertid är detta blott den ena sidan af saken. I de flesta äktenskap finnes verklig lycka, och denna har sin djupaste grund i uppoffringar, undergifvenhet och tålamod.
Slutligen skildrades de lyckliga följder, som ett lyckligt äktenskap medförde. Den kärlek, som i lifvet blifvit grundlagd och befäst, är icke” sliten genom döden. Först på andra sidan grafven blir kärleken en full verklighet. Detta är en åsigt, som karaktäriserar många af forntidens folk och en nyare tids svärmiska skalder.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.

Folkskolläraremötet

härstädes i förgår var besökt af ett femtiotal lärare och omkring 20 lärarinnor.
Till mötets ordförande utsågs folkskolinspektören doktor Rosman och till v. ordförande skollärare Booberg i Fröjel; skollärarne Fredin i Linde och Rosvall i Lärbro valdes till sekreterare.
Af Rönnebergs kretsförening väckt förslag om ändring i reglementet för folkskollärarnes enke- och pupillkassa i syfte att böja pensionsbeloppen hade afcentralstyrelsen för Sveriges allmänna folkskollärareförening utstälts till behandling och yttrande af mötet. Centralstyrelsen, som funnit frågan outredd, hade hemstält, att förslaget måtte lemnas utan afseende. Hr Booberg, som i ett längre anförande redogjorde för kassans ställning och förmåga att bära höjda pensionsbelopp, ansåg, att centralstyrelsen väl knapphändigt afspisat förslaget, enär kassans behållning utgjorde omkring 137 tusen kronor, hvadan man ej borde afskräckas från att höja pensionerna, Talaren föreslog derför, att enkas pension borde höjas till 33 procent af lärares kontanta lön. I detta förslag, hvilket mötet förklarade sig gilla, instämde hr Mörrby, Boge, och Lindal i Atlingbo.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.

Stadsfullmäktige

hade i tisdags ordinarie Augusti-sammanträde, hvarvid 8 ledamöter voro frånvarande.
Infästen beviljades efter tillstyrkan af drätselkammaren för enkan Margareta Svensson å tomten nr 30 1/2 i Klinterotens 4:e qvarter samt för enkan Charl. Krist. Karlsson å tomten nr 151:isamma qvarter.
— K. m:t hade infordrat fullmäktiges utlåtande rörande lämpligheten att till förekommande af smittosamma husdjurssjukdomars införande i riket i de städer, der införsel sjöledes eger rum, inrätta karantänslokaler. Med påvisande af det sakförhållande att från utrikes ort under loppet af 15 år till Visby införts åndast ett svin, ansågo fullmäktige obehöfligt, att sådan anstalt här inrättades eller att staden skulle ingå i kostnaden för dess inrättande på annan plats.
— De vid auktion inför drätselkammaren afgifpa anbuden å åtskilliga stadsjordslägenheter antogos samtliga af fullmäktige.
— Grosshandl. V. Carlsson, som håller på med anläggningen af en cementfabrik söder om staden, hade anhållit om tillstånd att öfver stadens mark få anlägga ett jernvägsspår från jernvägens fuvarande ändpunkt till Kopparsvik. Ansökan bifölls på följande af drätselkammaren före: slagna vilkor: att hr O. frånsäger sig all rätt till den väg, som nuleder öfver sjukhemstomten till Kopparsvik; att han likaledes afstår rätten till den källa, som ligger söder om den, hvilken nyligen för nya fattighusets räkning erhållits, samt att han anlägger trummorna så, att rören till fattighusets vattenledning varda lätt åtkomliga.
På förslag af hr Bergman öfverläto fullmäktige, efter detta besluts fattande, på sjukhemmet sin rätt till ofvan nämda väg på samma vilkor som sjukhemmet innehar tomten.
— Rörande badhusbolagets rätt att för utvidgning af kallbadsbassängerna uppföra ytterligare en stenkista hade fullmäktige hyst sina tvifvelsmål, Bolaget försvarar sig dermed, att bygnadsnämden dertill meddelat tillstånd.
Nämdens ordförande, borgm. Een upplyste, att pämden väl godkänt företedd ritning men naturligtvis icke velat eller kunnat meddela någon rätt att inkräkta grund eller mark.
Då det upplysts, att hittills ingen olägenhes genom stenkistans uppförande uppstått, beslöto fullmäktige, utan att dermed hafva velat tillerkänna bolaget någon rätt till grunden, att låta frågan för närvarande bero.
— På besvär af fullmäktige bar länsstyrelsen beslutit, att kaptenerna vid Gotlands nationalbeväring Jacobsen och Leatz samt löjtnant Drös, såsom i Visby boende, skola derstädes mantals- och skattskrifvas för år 1883.
— Åtskillige slagteriidkare hade hos magistraten inlemnat ansökan att få på södra trottoaren å stora torget utmed planket öster om S:t Katarinas ruin få upp: fora salubodar. Magistraten, som ansåg, att kötlthandeln på sådant sätt skulle komma att tidsenligt och tillfredsställande ordnas, höll dock före, att det, till undvikande af rättstvister, vore lämpligare, om staden läte uppföra sådana bodar att mot hyra tillhandahållas. Ärendet hänvisades till drätselkammare och bygnadsnämd.
— Om ett bättre ordnande af belysningen i studentallén samt uppsättande af nya lyktor i dess norra del ochi den s. k. »gilfverhättan» hemstälde magistraten.
Drätselkammaren fick i uppdrag attisamråd med polisschefen ordna denna sak.
— Den segslitna frågan om stadsplanen har åter kommit tillbaka från k. m:t, sedan öfverintendentsembetet gjort åtskilliga anmärkningar vid det uppsända förslaget. Ärendet hänvisades till bygnadsnämden.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.

Passagerarelista.

Från Stockholm med »Visby» 16 Aug. kapt. v. Francken, d:r Örnman, prosten Gustafsson, löjtnant Hertzman, konsulerna Arweson, Stare, Romdahl, handl, Sjöström, hrr Petri med fru, Hasselqvist, Frendin, Levin, Gardell, Drake, Belfrage, fruarna Skog, Johansson, Hedström, prostinnan Appellöf, fröknarna Vahlgren, Sjögren, Pettersson, Bergman, — Med »Klintehamn» 17 Aug., hrr Fletscher, Boberg, fröknarna Vahlquist, Pettersson, Hallsten, Fletscher.

Från Kalmar 16 Aug. med »Tjelvar» kommendörkapten Malmberg, baronerna Sparre, Vv. Liewen, notarien Mentzer, hrr Plantin, Frank, Holmström, Schenholm med fru, Rosander, Mårtensson, fru Mentzer.

Från Vestervik med «Gotland», 15 Aug. hrr Davidson, Öfverberg, Pettersson, Pehrsson, fröken Säve.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.

Medels offentlig auktion,

som kommer att förrättas vid Fårösund fredagen den 24 Aug. från kl. 10 f.m., försäljas för vederbörande assuradörers räkning inventarierna efter på Sandö förolyckade norska briggen »Christiania», som varit förd af kapten C. J. Apenes. Vid samma tillfälle försäljes äfven vraket efter förutnämda fartyg, sådant det befinnes liggande på stranden af Sandö.
Betalningen erlägges kontant, och närmare upplysningar meddelas på mitt kontor, samt vid auktionstillfället.
Visby den 17 Aug. 1883.
E. Liljewaleh.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.

På begäran

af hemmansegaren Per Hansson, Orleifs i Alskog, försäljes genom offentlig auktion, som förrättas & stället fredagen den 24 innevarande Augusti kl. 12 på dagen, 1/8 mantal kr.-sk. Orleifs att genast tillträdas. Fastigheten, af bördig beskaffenhet, eger skog till husbehof. Betalningsvilkoren meddelas vid auktionen; skolande blifvande köpare öfvertaga ett amorteringslån å 1,000 kronor. Erhålles icke antagligt anbud, utarrenderas fastigheten under en tid af nio år.
Stånga den 15 Augusti 1883.
M. E. SVALLINGSON.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.

Auktion å bättre lösören.

Genom offentlig, frivillig auktion, som onsdagen den 5 September från kl. 11 f.m, kommer att förrättas i jernvägsstationshuset vid Visby, försäljas för sterbhusets efter aflidne trafikchefen Fogelström räkning följande särdeles vackra och välbehållna samt i det närmaste nya lösöreeffekter, näml.:
En förmaksmöbel bestående af soffa, 2:ne emmor, 6 st. stolar, ett divansbord samt 2:ne fönsterbord, allt af valnöt, en tvåmans-imperialsäng, en buffet och ett spelbord, äfven af valnöt, ett skrif-, ett mat- och ett spelbord af ek, 10 st. wiener salsstolar, ett serveringsbord, ett isskåp, omkring 20 dussin fina glas, diverse porslin, deribland en servis för 24 personer, samt äkta kaffekoppar m. m., bättre taklampor och kronor, 2:ne brysselmattor (nästan nya) af samma mönster och utgörande tillsammans 100 qv.-alnar, åtskililiga husgeråds- och kökssaker, ett partirödt vin, en s. k. kiosk (lusthus), diverse trädgårdsmöbler, jämte en mängd annat, som ej så noga behöfver uppräknas; erhållande godkände köpare anstånd med betalningen till den 5 December innev. år.
Obs! Sakerna kunna få beses på auktionsstället, dagen före auktionen, från kl. 10 f. m. till kl. 1 e.m. samt derefter från kl. 3 till 6 på aftonen.
Visby den 2 Augusti 1883.
Auktionskammaren.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.

Auktion vid Stora torget.

Genom offentlig auktion, som lördagen den 30 Augusti från kl. 10 f. m. kommer att förrättas i Erikssonska gården vid Stora torget här i staden, försäljas för viktualiehandlanden John Erikssons konkursmassas räkning diverse möbler och husgerådssaker, något sängkläder och linne, åtskilliga träkärl och andra träsaker, blomkrukor med växter, diverse golfmattor, en decimalvåg, 2:ne andra vågar, åtskilliga jern- och messingsvigter, ett mindre parti tomsäckar, en dragkärra jämte mera annat, som icke så noga kan uppräknas; erhållande godkände köpare 2 månaders anstånd med betalningen.
Klockan 12 på dagen utbjudes och försäljes äfven massans fastighet, hus och tomt nar 3 i Sankt-Hansrotens 4:de qvarter å fri och egen grund; blifvande betalnings- och öfriga vilkoren vid auktionen tillkännagifna.
Visby den 16 Augusti 1883.
Auktionskammaren.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.

Auktion å stadens auktionskammare.

Onsdagen den 22 Augusti från kl. 10 f. m. försäljas å stadens auktionskammare, genom offentlig, frivillig auktion, för målare Ekelöfs barns räkning, diverse lösöresaker af hvarjehanda slag och hyvaribland något koppar och malm, åtskilliga grytor och pannor af jern, spann och målkärl af bleck, något glas och porslin, diverse möbler, såsom byrå, soffa, säng, bord, stolar, skänk, köksskänk, tvättkommod, en väggklocka samt vägg- och toalettspeglar, något sängkläder och linne, aflidna hustru Ekelöfs efterlemnade gångkläder, bestående af klädningar, kjortlar, kofta, väst; dukar, lintyg, förkläden, strumpor m. m,, 2 st. rullgardiner, diverse golfmattor, 2:ne väfstolar, diverse väftillbehör, en rännvind, träkärl af flere slag, en målareflis med löpare och åtskilliga färgkoppar, en spinnrock, baktråg och korgar, jämte mera annat, som icke så noga kan uppräknas; erhållande kände, säkre köpare 2 månaders betalningsanstånd.
Vid samma tillfälle och med lika betalningsanstånd försäljas jämväl, för annan persons räkning, åtskilliga husgerådssaker och andra lösörepersedlar; äfvensom en mängd gångkläder efter aflidna sjömanshustrun Åberg.
Klockan 12 på dagen försäljas dessutom åtskilliga fordringar, tillhöriga bagare Anderssons och fabriksarbetaren Hultgrens konkursmassor; skolande inropsbeloppen erläggas kontant vid klubbslaget.
Visby den 9 Augusti 1883.
Auktionskammaren.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 17 Augusti 1883
N:r 66.