FOLE-GRANAR skall sprida julstämning åt VISBYBORNA.

\"\"
Folke Mattsson svarvar till ”julgransfoten” under överinseende av två knattar som går i julfeber.

I går restes de traditionellla julgranarna på Stora Torget och Södertorg i Visby.
Årets granar, som med sina många ljus skall sprida julstämning i staden, här leveverats av lantbrukare Bengt Lindby, Sten-Tollby i Fole. De vackra granarna har som vanligt tagits ut av fi d. länsjägmästare Ragnar Melin.

— Det var på – förslag av Visby husmodersfören.. som drätselkammaren . 1926 beslöt att granar skulle sättas upp på Stora Torget och Södertorg, berättar hr Melin, som allt sedan dess svarat för att välja ut granarna. På den tiden tog man inte in granarna så tidigt till stan som nu — första året — kom granarna upp den 18 dec. Den som skall pryda Stora Torget i år är omkring 13 m. hög.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 5 December 1957
N:r 283

Halsband och ringar gravfynd i LEVIDE.

HOLLÄNDAREN PETER MANNEKE fortsätter att göra fina fynd under sina utgrävningar av vikingagraven ute i Levide. Vid det kvinnoskelett, som han håller på att frilägga har han nu funnit en armring av brons, en fingerring (troligen av silver) och fyra rader glas- och mosaikpärlor. Pärlorna låg i jorden i exakt ordning så som de fogats samman till ett fyra-radigt Halsband en , gång på 900-talet.
En bit därifrån har Manneke plockat fram en nålhållare av ben med några järnnålar i som kvinnan fått med i graven. Det fyndet avslöjar att den järnkniv som han dagen innan hittade ovanför platsen för nålhållaren var en sykniv. En nål av ben som också hittats är så anfrätt att man inte säkert kan säga om den varit försedd med hål en synål — eller använts som dräktnål.
Det är ytterst sällsynt att en sådan här oplundrad grav hittas på Gotland. Den begravda kvinnan har legat så orörd och gravgåvorna som hon haft med sig bevarats så väl genom århundradena att Manneke t. o. m. tror sig ha funnit rester av tyg i det spänne som låg invid kvinnans nyckelben.
Egentligen skulle Peter Manneke resa till Holland för att fira jul redan i lördags. När han höll på att avsluta utgrävningsarbetet kom kvinnans ena arm fram ur jorden. Han blev intresserad och fick börja gräva på nytt. Nu får han hålla på hela denna vecka ut innan arbetet är klart.
Efter nyår kommer han tillbaka hit för att skriva färdig redogörelsen om sina utgrävningar på Fornsalen.
Fynden som han gjort kommer nu så småningom att sändas till Stockholm för undersökning men sedan hoppas man att de skall kunna införlivas med Fornsalens samlingar.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 5 December 1957
N:r 283

110.000 kr kvarskatteränta utkrävs av gotlänningarna.

Den lilla nätta summan av i runt tal 110,000 kr. får gotländska skattebetalare punga ut med extra fram i vår för att de inte betalat in sin skatt i tid. Räntan på den kvarstående skatt, som kommer att krävas ut på en rad av de skattsedlar som skall distribueras nu omkring den 10 december. uppgår till detta belopp.
Tidigare har GA meddelat att räntan på kvarstående skatt för gotlänningar på norr rör sig om dryga 65,060 kr. Nu har de definitiva siffrorna kommit för sudret. Där blir räntan exakt 43,547 kr.
På sudret är det sammanlagt 3 miljoner 583,881 kr. som kommer att krävas i kvarskatt på slutskattsedlarna, Skattebetalarna där har preliminärt inbetalt 14,666,727 kr. När den slutliga skatten nu räknats ut blev summan 16,878,000 kr.
I återbetalning till inkomsttagare som: betalat in för mycket preliminär: skatt kommer att utdelas -1,372,758 kronor. Dessutom får de: skafttetagare i ränta 4,452 kr. En fin julklapp!
På norr sig den sammanlagda skatten omkring en siffra som närmar sig 31 milj, Nära 3.5 milj. kommer att krävas i kvarskatt och drygt 2 milj. lämnas i återbäring. Räntan på det senare-blir nära 9.000 kr.
I runda tal har skattesumman för hela ön jämfört med fjolåret ökat med 3 miljoner kronor. På sudret har den ökat från 16,076,000 kr. till 16,878,0900 kr. och på norr från 28,595,342 kr. till i det närmaste 31 milj.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 5 December 1957
N:r 283

Skadestånd för två vpl. Körkortslös kvaddade bil.

Skall man behöva ta hänsyn till att vägen var nygrusad kurvan? Det hade ju gått bra hela raksträckan innan. Jag kunde inte beräkna att bilen skulle komma i sladdning, förklarade den värnpliktige som förde lastbilen vid olyckan på Blåhällsvägen för några månader sedan, då fotbollstvillingarna Kurt och Bengt Jacobsson från Dalhem skadades.
Den värnpliktige hade inget körkort och den ordinarie föraren som överlåtit ratten till honom var därför också stämd till ansvar.
Jag trodde kamraten hade körkort. Han ligger ju på en motortropp ursäktade han sig. Men naturligtvis skulle jag ha förvissat nig om saken.
Åklagaren yrkade arreststraff för honom. För den som körde bilen yrkades fängelsestraff eller i annat fall kännbart arreststraff.
Domen faller om fredag.
Solidariskt krävdes de båda dessutom av kronan på ersättning med 3.000 kr för den skadade bilen. Ramen skadades på den och framvagnen tilltygades illa. Framaxeln fanns på bakhjulen plats när färden slutade berättade åklagaren. När bilen sladdat av vägen plöjde den fram som en schaktmaskin i terrängen. En tall med 25 cm diameter knäcktes rätt av.
Den ene av tvillingbröderna som åkte på flaket hördes som målsägare. — Hans bror som skadades svårt ligger ännu på sjukhus. Han bröt lårbenet, skadade höften allvarligt och fick också skador i huvudet och revbenen. Han går ännu med kryckor och enligt läkare tar det tre år innan han helt kan friskskrivas efter olyckan. Någon fotboll torde det knappast mer bli fråga om för hans del.
De båda åtalade har så småningom ganska stora skadeståndskrav att vänta för hans skador.
Brodern som blott fick ett sår i pannan vid dikeskörningen berättade inför rätta: Jag tittade in genom bakrutan och såg att hastighetsmätaren pendlade omkring åttio. Jag är själv bilförare och när jag såg kurvan framför (300—400: meter) förstod jag att det aldrig skulle gå. Jag kastade mig ned på flaket och tog skydd och det blev min räddning.
Brorsan stod upp och grep tag i stängerna som håller upp tältduken. över flaket. Sedan visste jag inget mer förrän kraschen hänt och jag fick se brorsan ligga en bit från bilen på marken, Kanske – nedbringades farten något i kurvan. På raksträckan var det ialla fall upp emot åttio.
— Med en sådan här militär-lastbil med passagerare på flaket får man blott köra 50 km!
En person som den 3 sept. i år använt tilltalsordet ”odugliga gröngöling” och ”snutdj-I” till en polisman på Trädgårdsgatan dömdes till 30 dagsböter för missfirmelse mot tjänsteman.
En annna person som var instämd för vårdslöshet i trafik i samband med en krock i korsningen Skeppsbrogränd—Korsgatan dömdes till 20 dagsböter.

Dessutom avkunnades domar i tre trafikmål.
En bilförare som var inblandad i en krock på Follingboväg den 7 okt. dömdes till 23 dagsböter och ett skadestånd på 6.300 kr.

Två bilförare var åtalade för en krock vid korsningen Jöran Wallingatan och Strelowgatan. Det blev 20 dagsböter vardera. Den ena parten — en kvinnlig bilist — fick dessutom betala 1.439 kr. i skadestånd medan den man-liga parten fick erlägga 620 kr. i skadestånd.

En krock i samma korsning kostade en bilförare 20 dagsböter och 2.066 kr. i skadestånd medan den andra parteh fick böta 15 dagsböter och 625 kr. i skadestånd till ägaren av bilen samt 271 kronor till bilföraren.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 5 December 1957
N:r 283

Stor minkexport i dag från Gotlandsfarm till ITALIEN.

\"\"

400 djur med chartrat plan Visby- Milano.
Men en chartrad Vickers Viking, tillhörig Columbus rederi, flygs i dag cirka 400 minkar från Visby till Milano. Bakom exporten — den från Gotland till Italien — står Atlas Fränkels minkgård i Stockholm, som sedan i vintras haft djuren inkvarterade hos Gotlands pälsdjursgård i Salthamn i Väskinde. Från Milano transporteras minkarna till en avelsfarm i Chiesa, som ligger i de norditalienska alperna.
— För drygt två år sedan importerade jag 300 avelsdjur från Colorado, berättar direktör PAUL FRÄNKEL för GA. De kom med chartrat plan till Stockholm och fördes sedan till min farm i Slavsta i Uppland. På grund av olika omständigheter, bl.a. att flyget störde djuren, flyttade jag i januari i år över en del av dem till Gotland.
Redan i fjol sändes en del avelsdjur från Slavsta till Italien och det experimentet slog så bra ut att det nu följes av en ny och betydligt större export.
Det är ju roligt att Sverige inte bara kan exportera fina minkskinn utan även avelsdjur.
Det echartrade planet kom till Visby vid 16.30-tiden i går till Visby vid 16.30-tiden i går efter att samma dag ha transporterat 3.000 kg. nejlikor o. rosor från Nizza till Stockholm. Resan till Milano beräknas ta fyra timmar och sedan fortsätter man till Nizza för att hämta en ny blomlast till Malmö. .
De små vita, bruna och svarta minkarna transporteras i 87 burar av aluminiumtråd. Varje djur har en vattenkopp och ett tillräckligt förråd av fisk- och köttavfall för att klara sig fram till bestämmelseorten. Lastningen av burarna skedde i går kväll och gick fort och lätt under kontroll av tullöveruppsyningsman Emil Wulff.

God aptit.
— Minkarna är inte bara ilskna av sig utan också ganska glupska — på tre dagar äter de sin egen vikt i mat, omtalar pälsdjursuppfödare.
RAY RAY-

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 5 December 1957
N:r 283

Handel och Sjöfart.

Inkomna fartyg:
Till Visby: 10 Oktober, skeppet Georg & Ludvig, Pedersen, Boulogne, barlast. 11 Oktober, jakten Alma, Åsvald, Stavanger, sill; skeppet Erland, Berggren, London, barlast; skonerten Covfidentia, Schultz, Köbenhavn, styckegods. 12 Oktober, slupen Maria, Höglund, Stavanger, sill.
Till Slite: 5 Oktober, jakten Adolf, Snöbohm, Stockholm, barlast; jakten Alvine, Kabl, Stockholm, diverse varor; jakten Mina, Godman, Stockholm, barlast. 10 Oktober, briggen Spekulation, Lyth, Liibeck, barlast; briggen Amanda, Audersson, Helsingborg, barlast.

Utgångna:
Från Visby: 10 Oktober, galeas Stjernan, Hauglaud, Bergen, spanmål; skonerten Karl, Pettersson, Kyllej, skeppsinventarier.
Från Ljugarn: 3 Oktober, skonerten Nordstjernan, Pettersson, Kiel, trävaror. 5 Oktober, skonerten Active, Schönberg, Kiel, trävaror.
Från Slite: 4 Oktober, jakten Matilda, Bergédahl, Wismar, osläckt kalk och trävaror, 6 Oktober, skonerteu Henrik, Nyström, Sundsvalls, släckt kalk; skonerten Fenix, Rubarth, Nyland, släckt kalk, 9 Oktober, jakten Adolf, Snöbohm, Stockholm, osläckt kalk10 Oktober, jakten Mina, Godman, Stockholm, släckt kalk.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 12 Oktober 1883
N:r 82.

Väghinder.

Ena större bro å landsvägen vide Petsarfve på gränsen mellan Gammalgarn och Ardre socknar kommer 15 dennes att rifvas och omläggas, då vägen genom Ala och Kräklingbo sockner i stället kan begagnas.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 12 Oktober 1883
N:r 82.

Krigsbetälet

sammanträdde i mändags I hufvudstaden. Gotlands nationalbeväring var representerad af öfverste v. Vegesack och major Törnqvist.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 12 Oktober 1883
N:r 82.

Postsparbanker i länet.

Till svar å en af styrelsen för postsparbanken, som med nästa år börjar sin verksamhet, ingångén skrifvelse hår länsstyrelsen meddelat, att det vore särdeles önskligt, om postspårbanksrörelsen kunde: redan från början komma i gång å samtliga postanstalter i länet. Om emellertid detta nu ej kan ske, så, yttrar, länsstyrelsen, böra de platser; der jämförelsevis en större arbetärebefölkfing finnes, komma i åtnjutandeaf de förmåner, som med postsparbanks bnordnande äro afsedda. Företrädesvis å dessa platser, äfvensom å några orter å landsbygden i öfrigt, der trafiken är mera liflig,-synes postsparbanksrörelse nu genast böra – anordnas. Länsstyrelsen föreslår derför att, jämte det försäljning af sparmärken och spärkort måtte ordnas. vid samtliga postänstalter i länet, tillfälle till insättning och uttagning af postsparbanksmedel måtte beredas vid postanstalterna i Visby, Klintehamn, Burgsvik, Ronehamn, Ljugarn, Kathammarsvik, Slite, Kyllej, Fårösund och Kappelshamn samt dessutom i Fårö, Lärbro, Tingstäde, Dalhem, Gothem, Vänge, Hemse och Vamlingbo.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 12 Oktober 1883
N:r 82.